Gunes má se Sükürem trpělivost

23.06.2002, 20:56
Aktuality
Kapitán tureckého týmu Hakan Sükür nastoupí do základní sestavy semifinále proti Brazílii i přes své zatím špatné výkony. Útočník Interu Milán měl být hlavní ofenzivní silou tureckého mužstva, v pěti zápasech se ale netrefil ještě ani jednou. Ve čtvrtfinálovém utkání se Senegalem měl tři gólové šance, žádnou ale neproměnil. V jedné z nich stál sám na malém vápně, před sebou měl v podstatě prázdnou branku, pomalou a přesnou přihrávku ale minul. Pak byl vystřídán a jeho náhradník, Ilhan Mansiz, v prodloužení rozhodl zápas. Kdyby Turci vypadli, asi by vina padla na něj, tak se ale nestalo a trenér Senol Gunes nad největší hvězdou týmu stále drží ochrannou ruku a zlatý střelec Mansiz nejspíše opět zůstane jen na lavičce.

"Neměl štěstí, vystřídal jsem ho pro jeho dobro a pro dobro celého týmu," řekl Gunes. Podle něj ztratil Sükür jistotu a vystřídal ho také proto, aby si před semifinále sebevědomí nepodlomil ještě více. Zápas s Brazílií bude pro Süküra šance napravit svůj špatný výkon z prvního vzájemného duelu ve skupině.

"Hakana jsem na hřišti skoro neviděl. Bohužel se moc nedostal do hry, ztrácel spoustu míčů a neudělal nic z toho, co měl za úkol," řekl po zápase Gunes. "Nemohu být efektivní, když mám po celý zápas tři osobní strážce," odvětil Sükür. To byla jeho poslední věta, od té doby s tiskem nepromluvil.

Mimo Gunesovy loajality jsou tady ještě dva důvody, proč Sükür o své místo v základní sestavě nepřijde. Jeden z nich je jeho popularita, pro turecké fanoušky je nepředstavitelné, že by "Velký Hakan" jen seděl na lavičce. Druhý důvod je styl turecké hry. Senol Gunes by bez Süküra musel úplně předělat strategii, ta je totiž postavena na jednom osamoceném útočníkovi a tím je právě Sükür, nikoho jiného na jeho místo Gunes nemá. Dva útočníci sedící na lavičce, Ilhan Mansiz a Arif Erdem, jsou úplně jiní, oba raději útočí zezadu, než aby byli vysunuti na hranici ofsajdu.

Hakan Sükür opravdu nemá formu. Třeba ale přijde v tu nejlepší možnou chvíli, Turecko čeká nejdůležitější zápas jejich historie. O semifinále mistrovství světa Turci ani nesnili a kdyby se jejich střelec probudil právě v zápase s Brazílií, mohli bychom se dočkat ještě větší senzace.

Autor: Petr Starý

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele