Haaland a Mitrović v plné palbě: 1. kolo Premier League v kostce

10.08.2022, 19:01
Názory a komentáře
Aleksandar Mitrović (© AFP)
Loni řádili v EFL Championship, respektive v Bundeslize. Podmaní si Aleksandar Mitrović s Erlingem Haalandem v letošní sezoně Premier League? V prvním kole ukázali, že se máme v jejich podání rozhodně na co těšit. Nejlepší kanonýr srbské reprezentace pomohl Fulhamu dvěma brankami k cenné remíze s Liverpoolem, norský snajpr z Manchesteru City si debut na Ostrovech osladil dvěma trefami ve šlágru s West Hamem.

Obhájci titulu proto z olympijského stadionu v Londýně odjeli s vítězstvím 2:0 a ideálně zahájili nový ročník. "Erling dal dva góly, což je důležité pro něj i pro tým. Je to další zbraň, kterou máme," chválil svého svěřence trenér Pep Guardiola.

Rivalové z města Beatles měli naopak k pohodovému startu daleko. Nerozhodný výsledek 2:2 totiž "zachraňoval" Mohamed Salah až deset minut před koncem. Kromě jeho výkonu a produktivního Mitroviće ale nelze opomenout přínos nové akvizice Darwina Núñeze, jenž ve druhé půli opět oživil ofenzivu Reds a premiéru mezi anglickou elitou ozdobil bilancí 1+1.

Premiéru v novém dresu zažili mimo jiné i Gabriel Jesus nebo Olexandr Zinčenko z Arsenalu a na rozdíl od Núñeze po závěrečném hvizdu oslavovali skalp soupeře. Gunners sice v Selhurst Parku herně nezářili, ale výsledkově navázali na stoprocentně úspěšnou přípravu.

Čisté konto zapsala také Chelsea, která loupila proměněnou penaltou Jorginha v Goodison Parku, a roli favoritů ustál i Tottenham, jež před vlastními příznivci otočil čtyřmi brankami utkání proti Southamptonu.

Další zklamání kousali fanoušci Manchesteru United. Nejúspěšnější celek historie Premier League totiž prohrál 1:2 s Brightonem. Nová éra Red Devils pod vedením nizozemského kouče Erika ten Haga proto začala "fackou" od klubu, který se na Old Trafford radoval po dlouhých 113 letech. Do hlavní role se obsadil autor dvou gólů Pascal Groß.

Domácího prostředí naopak plně využili fotbalisté Bournemouthu (2:0 s Aston Villou), Leedsu (2:1 s Wolverhamptonem) a Newcastlu. Ambiciózní Magpies zdolali 2:0 nováčka z Nottinghamu a dominantním způsobem naznačili, že v jejich silách je minimálně navázat na vydařené jaro.

TOP 3 góly:




TOP 3 hráči dle WhoScored.com:


1. Aleksandar Mitrović (Fulham) - 9.61 / 2 góly, 11 úspěšných vzdušných soubojů, vybojovaná penalta, 3 střely.

2. Joelinton (Newcastle) - 8.69 / asistence, 3 střely, 3 klíčové přihrávky, 4 úspěšné driblinky.

3. Fabian Schär (Newcastle) - 8.68 / gól, 4 úspěšné vzdušné souboje, 2 střely, 4 zastavení ofenzivní akce soupeře.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:


1. - 2. Fabian Schär (Newcastle), Pascal Groß (Brighton) - oba 15 bodů.

3. - 5. Erling Haaland (Manchester City), Dejan Kulusevski (Tottenham), Aleksandar Mitrović (Fulham) - všichni 13 bodů.

Sestava 1. kola:


Autor: Marek Ustohal


Brankář: Aaron Ramsdale (Arsenal) - Před sezonou si vysloužil číslo jedna a jako číslo jedna v Selhurst Parku chytal, za což sklidil chválu ze všech stran. Zpočátku sice působil poněkud nervózně, ale postupem času se dostal do správné provozní teploty. Famózním reflexem rozesmutnil Odsonneho Edouarda a při sólovém úniku ukázal "závoru" i Eberechimu Ezemu.

Pravý obránce: Emerson Royal (Tottenham) - Pomaleji se rozjížděl také brazilský bek Spurs, který se nejprve přimotal k obdržené brance, ale od té chvíle dělal domácím fanouškům jen a jen radost. Ze sedadel je zvedl zejména jeho "bazén" přes celé hřiště před vlastním gólem Mohammeda Salisua. Asistencí se podepsal i pod oku lahodící trefu Dejana Kulusevského.

Stoper: Fabian Schär (Newcastle) - Oku lahodící trefu, kterou se můžete pokochat v naší tradiční videorubrice, zapsal v 1. kole také rodák z Wilu. Srdnatý vzdor Nottinghamu zlomil v 58. minutě fantastickou "raketou", s níž Dean Henderson nemohl dělat vůbec nic. Kromě vítězného zásahu zaujal Schär i osmi úspěšnými souboji a precizním čtením hry.

Stoper: William Saliba (Arsenal) - Stoprocentní úspěšnost v soubojích, téměř stoprocentní (94) úspěšnost přihrávek, sedm zisků míče, šest zastavení ofenzivní akce soupeře, vítězství 2:0 a ocenění pro nejlepšího hráče zápasu. Lepší debut v Premier League si talentovaný Francouz snad ani nemohl představit. Našli Gunners klíčového stopera?

Levý obránce: Lloyd Kelly (Bournemouth) - Stěžejním mužem byl pro svůj tým i třiadvacetiletý kapitán Cherries. Organizované defenzivní linii nováčka soutěže udával tón, jedenáctkrát zastavil nebezpečnou akci Villans a milimetrově přesným centrem vybídl ke skórování Kieffera Moorea, který přesnou hlavičkou stanovil výsledek 2:0.

Pravý záložník: Dejan Kulusevski (Tottenham) - "Gimme gimme gimme a ginger from Sweden" hlásal twitterový účet Spurs v narážce na známou píseň švédské hudební skupiny ABBA po posledním kole loňského ročníku v Norwichi. A navlas stejný příspěvek by mohl zopakovat i tentokrát. Famózní výkon a bilance 1+1 hovoří jasnou řečí.

Střední záložník: Pascal Groß (Brighton) - O nejoblíbenějším soupeři německého legionáře v anglické nejvyšší soutěži nemůže být pochyb. Kreativní záložník totiž vstřelil 32 % všech gólů na Ostrovech slavnému Manchesteru United. V neděli rozvlnil síť dvakrát a zajistil Seagulls historické vítězství v Divadle snů.

Střední záložník: İlkay Gündoğan (Manchester City) - Hrdina Citizens z dramatického květnového thrilleru proti Aston Ville si udržuje nadprůměrnou výkonnost i v srpnu. V duelu s West Hamem si náramně rozuměl s Kevinem De Bruynem, nezištnou přihrávkou připravil Haalandovi šanci skórovat před penaltovým zákrokem a trenérovi Guardiolovi ukázal, že má na to, aby hrál důležitější part než v loni.

Levý záložník: Joelinton (Newcastle) - Transformace pětadvacetiletého Brazilce v záložníka pokračuje ve velkém stylu. V sobotu navázal na jarní výkonnost a driblinkem v maximální rychlosti "terorizoval" obranu Nottinghamu. Jeho úchvatné sólo po půlhodině sice gólem neskončilo, ale asistence Callumu Wilsonovi se rozhodně počítá.

Útočník: Aleksandar Mitrović (Fulham) - Legendární sezona 2021/22, ve které vstřelil 43 gólů ve 44 druholigových zápasech, je minulostí. V produktivitě však srbský "tank" nezaostává ani mezi elitou. Svou výjimečnost ukázal proti favorizovanému Liverpoolu před brankou, v mezihře i v soubojích. Dokáže Mitrović střelecky explodovat i v Premier League? Za mě rozhodně ano.

Útočník: Erling Haaland (Manchester City) - V případě norského supertalentu nelze o střelecké explozi v nadcházejících týdnech pochybovat vůbec, což naznačilo už nedělní galapředstavení na olympijském stadionu v Londýně. Jeho zrychlení, tah na branku a výběr místa v pokutovém území je zkrátka a dobře fenomenální. Jakmile se stoprocentně sžije s novými spoluhráči, může v Anglii atakovat řadu rekordů.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Tottenham Hotspur11004:13
2.AFC Bournemouth11002:03
 Arsenal FC11002:03
 Newcastle United11002:03
 Manchester City11002:03
6.Brighton & Hove Albion11002:13
 Leeds United11002:13
8.Chelsea FC11001:03
9.Liverpool FC10102:21
 Fulham FC10102:21
 Leicester City10102:21
 Brentford FC10102:21
13.Manchester United10011:20
 Wolverhampton Wanderers10011:20
15.Everton FC10010:10
16.Nottingham Forest10010:20
 West Ham United10010:20
 Crystal Palace10010:20
 Aston Villa10010:20
20.Southampton FC10011:40

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (20)

Přidat komentář
ladyboy arsenal

divím se že po Mitrovi už dávno někdo z těch větších týmů nešel

Reagovat
ashburtongrove

Tak on mel vzdy ty cisla v championship dobre, ten minuly rok byl uplne abnormalni. V PL to pak ale nepotvrzoval, pokud to letos prolomi tak by nekdo z horni poloviny tabulky ho mohl vzit

Reagovat
Bandita_Harry

V PL hral vzdy za dost tragicky tim

Reagovat
ashburtongrove

To sice ano, ale 3 goly za sezonu nebo kolik jich dal je i tak za ocekavanim bych rekl.

Reagovat
oli9

Vždyť on zahrál zatím jen vždycky v champu ne.. Tam byl Vydra taky vždy skill

Reagovat
smazaný uživatel

Aj v repre hrá tiež top.

Reagovat
Bandita_Harry

Reagovat
kissak

Pokud Champ kvalitu potvrdí i v EPL určitě bude mít nápadníky.

Reagovat
Seydou Doumbia

Saliba neudělal nic víc než to co se ocekavalo, takový jeho Ligue 1 standart. Snad to nikoho nepřekvapilo ten výkon.

Reagovat
Higi

Tak obecně by se mělo dát říct, že premier League je kvalitnější liga než ligue 1... Proto ikdyž ve Francii měl skvělou sezónu, všichni čekali jak bude zvládat premier league, kde těch těžších zápasů asi bude daleko víc a možná jiná intenzita hry atd... Každopádně mu hrozně fandím a doufám že si pohlídá svými výkony místo převážně v základní sestavě než na střídačce... Mám z něho hrozně dobrý pocit když ho vidím na hřišti, tak na mě působí..

Reagovat
eder

nejen obecně...

Reagovat
r.mrazik

Je jak vlajka

Reagovat
smazaný uživatel

Deki me dost uklidnil. Trochu jsem se bal, ze to bude half season wonder, ale navazal kde skoncil.

Reagovat
smazaný uživatel

To ja som o ňom nemal žiadne pochybnosti. Som veľmi rád, že sme ho získali. Už od prvého dňa som sa tešil z jeho príchodu. Konečne máme niekoho na práve krídlo, kto je jasná jednotka do základu.

Reagovat
smazaný uživatel

Je super. Ja nevim proc jsem mel/mam ten pocit. Mozna mi trochu kontrastuje se Sonnym, ktery mi prijde dynamictejsi, vic obounohy, ale taky trochu chaoticky a zbrkly a diky tomu min citelny. U Dekiho mam pocit, ze pokazde vim co udela, ze hraje uvazliveji vic s rozmyslem a ze skoro vzdycky vybere nejlepsi moznost. Ale hraje dost na jednu nohu, cimz mi pripada predvidatelny a trochu jsem se bal, ze si ho protivnici nasledujou. Coz se furt muze stat, snad ne.

Reagovat
Frantszek

OT Oliver Kahn: v posledni dobe jsem videl casteji Ronalduv sixpack nez kozy sve zeny.

Edit: v posledni dobe jsem videl vice kozy sve zeny, nez Ronalda nebrecet.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pospovič

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Ahoj1

Pod kterym příspěvkem se řeší fantasy PL?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele