Historie evropských pohárů - 1996/1997 - Po hodech přichází půst

30.04.2020, 21:53
Profily, historie
Ono otřepané tvrzení platí i v pohárovém životě fotbalových klubů, kde je půst způsoben ztrátou motivace, dojmem, že vše půjde samo či prostě jen obměnou kádru kvůli odchodu úspěšných hráčů. Sezóna 1996/1997 v evropských pohárech z českého pohledu zdaleka nenavázala na úspěšný předchozí ročník.

Poprvé se v nejprestižnější klubové soutěži představila Slavia. Premiéra však dopadla hrozivě, náplastí tak byl alespoň nově zavedený přesun do Poháru UEFA. V něm se představila od začátku Sigma Olomouc, vicemistr ligy. Obhájce z Letné skončil v lize až čtvrtý, dokonce i za Jabloncem, a tak vzal zavděk účastí v PVP díky vítězství v domácím poháru. Sparta byla nakonec v této sezóně nejlepším českým klubem na evropské scéně. Opavě se postup z Intertoto Poháru nepovedl - ve skupině skončila třetí díky vítězstvím ve Varně a v Lodži, doma prohrála s týmy TSV Mnichov 1860 a KAMAZ Naberežnyje Čelny. Velkými kluby s velkými hráči, které se českému publiku představily, byly Fiorentina a Valencia. Souboj s nimi byl konečným pro pražská S. 

Celkem se v sezoně 1996/1997 tři české kluby v rámci tří pohárů utkaly se sedmi soupeři ze sedmi evropských ligových soutěží. S vyrovnanou bilancí 5-4-5 a ziskem 4.666 (3.666 po přepočítání bodů z kvalifikace na polovinu) obsadilo Česko mezi 48 soutěžemi 20. místo. Ze sedmi duelů vyšly české kluby úspěšně pouze třikrát.



Formát

Po implementaci Poháru Intertoto a žebříčku Fair Play do kvalifikačního systému Poháru UEFA o rok dříve, přišla další novinka. Vůbec poprvé došlo k přesunu týmů mezi poháry. Konkrétně se to týkalo poražených z předkola Ligy mistrů, kteří přešli do prvního kola Poháru UEFA. Protože byl v této sezóně potřetí a naposledy použit skromný formát LM, kterého se účastnilo jen 24 mistrů (respektive pouze 23 a obhájce), objevilo se v prvním předkole Poháru UEFA hned 24 mistrů z horší poloviny evropských soutěží dle žebříčku národních koeficientů a v prvním kole pak tedy ještě dalších 8 mistrovských týmů, které vypadly v předkole LM. Poprvé se kvůli vysokému počtu klubů hrály v Poháru UEFA hned dvě předkola, naopak naposledy se hrálo finále Poháru UEFA na dva zápasy. PVP zůstalo beze změn. Za zmínku stojí také fakt, že v této sezóně bylo zrušeno omezení počtu cizinců v klubech, neboť dle dopadů tzv. "Bosmanova pravidla” odporovalo zákonu o volném pohybu zaměstnanců.



České kluby

Slavia šla do kvalifikace o Ligu mistrů s velkým očekáváním a se snahou napodobit pět let starý úspěch Sparty. Tak dlouho se už skupinová fáze nejprestižnější klubové soutěže na českých stadionech nehrála. První pokus Slavie o průnik mezi elitu však dopadl fiaskem. Za Grasshoppers tehdy nastupovali švýcarští reprezentanti Türkyilmaz a Yakin či Rumun Moldovan, mihl se zde také Jan Berger, syn sparťanské legendy. Slavii po jízdě Pohárem UEFA a po stříbru na Euru odešli Šmicer, Poborský, Bejbl a Suchopárek, ovšem za debakl v Curychu mohlo i podcenění. Po pětigólovém přídělu byla odveta v Edenu formalitou, ani tu však Slavia nezvládla a mizerná návštěva svůj klub vypískala. Při vzpomínce na pár měsíců starý postup přes AS Řím se nelze ubránit další sportovní frázi - jak rychle lze spadnout z vrcholu na dno.

Díky úpravě nasazování týmů byla Slavii nabídnuta druhá šance. V Poháru UEFA mohla navázat na rok starý úspěch, povedl se jí však pouze první krok. Po curyšském hororu se v záloze objevili mladíci Ivo Ulich s Pavlem Horváthem a hned to vypadalo jinak. Švédské Malmö, které v 90. letech zažívalo útlum (než přišel Zlatan), Slavia vyřadila dvěma výhrami. Ve druhém kole se do cesty postavila silná Valencia. V bráně stál kariéru končící Andoni Zubizarreta, v poli pak běhali například Valerij Karpin, Goran Vlaovič nebo také Gaizka Mendieta či Claudio López, kteří se za pár let představí v dresu Valencie i ve finále Ligy mistrů. Duel rozhodl jediný gól hostů v Edenu, na Mestalle gól nepadl. Pohár UEFA se nakonec stal kořistí Schalke 04, které v odvetě na San Siru zdolalo Inter Milán. Německý fotbal triumfoval i v Lize mistrů, kde Borussia Dortmund skolila Juventus. 

Sparta si v předkole PVP pohrála se severoirským Glentoranem. V Belfastu to bylo ještě těsné, vítězství 2:1 vystřelil až v 89. minutě Lokvenc. Na Letné však domácí soupeře zválcovali 8:0, trefilo se hned pět různých hráčů, Horst Siegl dal hattrick. Celkem se Siegl trefil v PVP pětkrát a s Ronaldem z Barcelony a Hakanem Sükürem z Galatasaraye se dělil o třetí místo v tabulce střelců, kterou ovládl Robbie Fowler z Liverpoolu. V prvním kole Sparta, nově pod trenérem Chovancem namísto Petržely, nevyhrála ani jednou, ale po dvou remízách se Sturmem Graz šla dál díky vyššímu počtu vstřelených branek na hřišti soupeře. Po remíze 2:2 ve Štýrském Hradci Sparta doma prohrávala, naštěstí v dramatickém závěru ji pohárové účinkování prodloužil hlavičkující Horňák.

Ve druhém kole přišla odměna v podobě zvučného soupeře - Ranieriho AC Fiorentina například s Batistutou či Ruiem Costou. Ve Florencii v závěru Siegl snížil na ucházející jednobrankovou prohru. V odvetě na Letné po brzkém gólu Lokvence Sparta dokonce držela postupový výsledek, nakonec však Robbiati zařídil remízu a dál poslal italský celek. Ten ve čtvrtfinále přešel přes Benficu, v semifinále ale podlehl pozdějšímu vítězi, Barceloně. Druhou semifinálovou dvojici tvořili Liverpool a PSG. Z tohoto výčtu je patrné, jaká kvalita se občas v PVP potkala. Brzy se ale vše začne měnit. PVP skončí a čím dál větší počet velkoklubů z čím dál menšího počtu soutěží bude postupně pronikat do Ligy mistrů.


Sparta - Fiorentina

Při vzpomínání na účinkování českých klubů v sezoně 1996/1997 nelze zapomenout na vicemistra ligy Sigmu Olomouc, byť někteří se o to možná snaží. Těmi dvěma pro olomoucké fanoušky nepříjemnými slovy jsou Hutnik Krakov, dnes tým ze čtvrté polské ligy. Na čtyři a pět let stará výborná představení Brücknerova souboru v Poháru UEFA totiž Sigma nenavázala. A byl u toho opět Karel Brückner, který se přes Drnovice a Bratislavu na Hanou vrátil. Na Andrově stadionu se hrálo bez diváků kvůli chování fanoušků z posledního pohárového utkání Sigmy proti Juventusu z podzimu 1992. Vítězství 1:0 není v pohárové matematice špatné, ale jak se ukázalo, tentokrát nestačilo. Přitom v Krakově Sigma vstřelila vedoucí gól. Domácí však do konce otočili na 3:1, a to jim k postupu stačilo. Nešťastný gól před přestávkou na 2:1 inkasoval Vaniak přímo z rohu. Jednalo se o druhý a poslední postup tohoto polského klubu v historii evropských pohárů. Tím prvním byl postup v předkole přes Khazri Buzovnu, ázerbájdžánský tým, který existoval pět let...


Pohárová jízda Hutniku na DVD! (gól do sítě Sigmy v čase 1:00)

Podprůměrný zisk 4.666 Česko ponechal na 16. příčce pětiletého žebříčku národních koeficientů, a to přesto, že jsme odepisovali nulu. V 27leté historii samostatného Česka se (po přepočtu bodů z kvalifikace) jedná až o 20. nejlepší výsledek. Nejde však jen o čísla - Slavii mrzela promarněná šance na Ligu mistrů, Sigmu krakovská ostuda a Spartu těsné vypadnutí s favorizovanou Fiorentinou. Po úspěšné předchozí sezoně tedy nic moc. Ta následující už byla zase trochu pozitivnější - hlavně proto, že se po šesti letech do Česka vrátila Liga mistrů. Vlastně se v Česku hrála úplně poprvé, protože naposledy to byl ještě Pohár mistrů evropských zemí...

Autor: Martin Lavický

Komentáře (141)

Přidat komentář
fabec1222

V lize tohle byla poměrně divoká sezona. Ze začátku to vypadalo, že Sparta je totálně na ručník, a po prohře s Jabloncem dokonce spadla i na poslední místo. Potom se jim ale povedl kompletní restart, a do konce sezony už snad neprohráli. Během zimní pauzy výborně posílili, kdy se vrátili Němeček a Hašek, a taky přišel Čížek z Baníku. V brance chytnul životní formu Čaloun, a Siegl si díky fazoně došel pro další korunu krále střelců, ke které měl nakročeno po výborném podzimu Drulák, kdy za polovinu sezony stihl 13 gólů, a nebýt toho, že odešle do Rakouska, tak možná Komličenko překonával v nejlepším střelci někoho jiného, než Lafatu.

Slávia měla po podzimu dobře rozjeto na obhajobou, ale během jara začala dost ztrácet, a taková prohra se sestupující Karvinou určitě není na úrovni týmu, který chtěl bojovat o sestup

Exotem roku byla určitě totálně marná Bohemka, která za rok vystřídala snad 40 hráčů, a asi 4 trenéry, kdy během podzimu angažovali trenéra, a pak ho snad za dvě kola vyhodili, což trumfnul až za mnoho let legendární Karol Marko.

Reagovat
Muffi

Slavii musely chybět po tom exodu zkušenosti, podobně jako Spartě se nepovedly některé posily, navíc i ona začala špatně, když měla po 8 kolech jen 2 výhry a 10 bodů a prohrála i u nováčka v Teplicích, rozjela se až pak (nepamatuju si to, díval jsem se na statistiky). Na jaře se hrálo 14 kol a měla 10-2-2, vedle Karviné prohrála v Jablonci a remizovala se Spartou a v Budějovicích.

A Němeček se vrátil až o rok později, tehdy přišel Michal Bílek.

Reagovat
Cafú

Díky, vždycky kouknu na stránky a koukám, jestli už není náhodou novej díl tohohle seriálu! Super práce

Reagovat
Y.N.W.A

mám to stejny, dobrá práce, diky

Reagovat
Malavi

díky

Reagovat
smazaný uživatel

Teďka byl na isportu zajímavý o Kubíkovi a Knoflíčkovi - o emigrantech, co se vraceli do reprezentace o revoluci.

Mohl by mi k tomu někdo dát nějaké širší souvislosti, někdo kdo si to pamatuje? Mě třeba vůbec nedošlo, že takových hráčů jsme mohli mít za hranicemi více.... i v jiných sportech (kdo?)

Je někdo takový i v hokeji, kdo se vracel do reprezentace po revoluci? A kdo mohl ale už se na ČSR vykašlal - takovou otázku pokládám i ohledně fotbalu.

Díky moc za jakýkoliv informace!

Reagovat
Nadržený šimpanz

V hokeji dost hráču emigrovalo do NHL, ale pak už po 1990 asi nehráli v repre. Zajimavej byl Petr Nedvěd, rok 1994 a repre Kanady. Zajímalo by mně, jestli byla možnost hrát i za nás, nebo proč za ně tehdy hrál

Reagovat
smazaný uživatel

To jsou ty zvláštní IHF pravidla, 1994 OH Kanada; 1996 SP Česko, protože to pořádala NHL,....a potom musel x let čekat - až do roku 2012 snad.

Reagovat
smazaný uživatel

Musí hrát 5 let domácí soutěž,aby mohl hrát za repre,když hrál předtím za jinou

Reagovat
Puskas

V hokeji utekli v 80. letech třeba Klíma, Svoboda, Pivoňka, ještě dříve Nedomanský, Fryčer nebo Crha aj. V atletice třeba Čado.

K + K utekli v té době patřili u nás k nejlepším, zejména Knofla řádil, ale kvůli stopce museli stát a prosadil se prakticky pořádně jen Kubík, ale to v tom dokumentu určitě bylo. Stejně jako to, že je do repre spoluhráči nechtěli, Hašek jim to coby kapitán řekl do očí... Argumentovali tím, že účast nevybojovali. Přitom bez Kubíka bychom v Itálii měli velké problémy. Ta jeho zkušenost s velkým fotbalem byla k nezaplacení.

Nevybavují se mi žádní fotbalisti na repre úrovni, kteří by v 80. letech utekli, možná si tu někdo vzpomene, v 70. letech to byl např. A. Horváth, solidní repre stoper.

V době K + K hráli venku prakticky jen Straka, Chovanec a Mikloško, kteří odešli ještě v dob, kdy mohli něco uhrát, ostatní odcházeli už na stará kolena do průměrných či podprůměrných klubů - Berger, Vízek, Lička.

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
Muffi

Mikloško šel až v 90, legionářem ale byl Kocian, který odešel v 88 do St. Pauli. Jinak z těch starších měl nejvýznamnější kariéru venku asi Panenka, který odešel až ve 3, ale i tak stihl v Rapidu 4 roky.

Reagovat
Puskas

Jo, pravda, ale před MS, to mě zmátlo. Na Kociana jsem zapomněl. Solidní kariéru ještě stihnul Dobiaš, ale pořád to u nikoho nebylo adekvátní jeho kvalitám.

Reagovat
Pajinho10

V tenise byl nejznámější Lendl s Navrátilovou, v hokeji asi nejznámější Nedomanský bratři Šťastní z těch mladších Petr Nedvěd, Michal Pivoňka, Petr Svoboda, Petr Klíma, František Musil. Známý je také Alexander Mogylnij, který utekl ze SSSR.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale Lendlovi to bylo houby platné,že emigroval,stejně reprezentoval pořád Československo a americké občanství mu dali až po sametu

Reagovat
smazaný uživatel

Pimek v tenisu a ještě nějaký plavec taky Belgii reprezentoval

Reagovat
Puskas

Nebyl to Hladký?

Reagovat
eleven11

Marcel Géry Kanadu,Belgicko nejaký Milý sa mi máli!

Reagovat
smazaný uživatel

Ne,jiný

Reagovat
Puskas

Tak přece jen jo, dobře si to pamatuji. https://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Hladk%C3%BD

Reagovat
smazaný uživatel

Vlastně jo

Reagovat
smazaný uživatel

Aha,ten byl za SRN

Reagovat
smazaný uživatel

Fakt nevím,který,ale nějaký náš plavec byl i za Belgii

Reagovat
Puskas

Já pamatuji jen toho Hladkého.

Reagovat
valloire

k těm co jsou tu vyjmenovaní : Farda, Ihnačák, Tajcnár, Volek, Scherer, Votava byl z Čech, Drobný

Reagovat
valloire

Bubla

Reagovat
Puskas

Kadraba... Votava byl od nás, ale utekli s rodiči, tak jsem ho nejmenoval. Ze starších ještě Vycpálek, Hanke, Prošovský...

Reagovat
valloire

jj, po únoru jsem to vynechal, výjimka je Drobný jako wimbledonskej vítěz

Reagovat
smazaný uživatel

Za Egypt,ale pak to ještě vystřídal a hrál za Velkou Británii a Severní Irsko

Reagovat
Puskas

A samozřejmě Dolejší. Ale z těch 80. let si fakt nepamatuji nějakého fotbalistu emigranta.

Reagovat
valloire

taky ne, nepřišel jsem na nikoho

Reagovat
valloire

jinak o Čadovi jsem neslyšel 30 let, ani nevím, že utekl... tohle je prostě tímhle skvělej web....

Reagovat
smazaný uživatel

Taky jsem netušil,že ten trojskokan emigroval

Reagovat
papanegra
Reagovat
smazaný uživatel

Nádhera

Může mi někdo z pamětníků vysvětlit, jak jsme tenkrát dokázali porazit ty Němce?

Reagovat
Stannis Baratheon

Němci měli asi nejslabší tým v historii.

Reagovat
Greny

však proto jsme na ne nasadili béčko, aby jsme je neztrapnili uplne

Reagovat
Mr.Mike

Reagovat
OTASi

Reagovat
Reggie

Reagovat
fabec1222

Generační obměna, tehdá na tom nebyli dobře

Reagovat
Stannis Baratheon

Tam měli jen Ballacka a silnou brankářskou dvojici, možná ještě Frings a Hamann trochu a mladí a nezkušení Schweinsteiger, Lahm a Podolski. Zbytek kádru by v současnosti neměl ani na C tým Německa.

Reagovat
Generalní Gladiator

Jasný,ale i tak to už je 7hráčů a lahm byl třeba skvělej.

Reagovat
Stannis Baratheon

No nevím, na německé poměry to je skutečně slabota. Lotyšský beton nepřekonali, ale se silným Nizozemskem hráli 1:1, a s naše béčko silně podcenili, a pak to museli otevřít v druhém poločase.

Takže vlastně hráli to na co měli, a byli už i horší tragédie, jako například Anglie chybějící na Euru 2008 nebo Francie v JAR.

Reagovat
smazaný uživatel

Verpakovskis byl fantastický

Reagovat
Y.N.W.A

přesně, to byla velká hvězda... a vlastně ten tým dělal, byl to tým jednoho hráče, hráli na něj, na brejky a díky tomu se dostali i na to EURO o 16 týmech

Reagovat
Reggie

Tak celkově těch nepostupů velmocí bylo hodně. Z hlavy mě napadá Holandsko na EURU 16 a MS 2002 a teď naposled Italové na MS 18. Ale je jich samozřejmě daleko víc

Reagovat
Stannis Baratheon

A Nizozesmko na posledním MS taky nebylo ne? My jsme taky chyběli v době, když jsme byli na špici.

Reagovat
Reggie

Jasně, máš recht!. Ve Francii 98 nebyli Portugalci třeba. Říkám si, jestli je vůbec nějaký velký turnaj za posledních třeba 30 let, kde byly všechny velmoci.

Reagovat
Puskas

Problém je, že tou velmocí nemuseli být tehdy, když jí jsou, viz např. ti Portugalci.

Reagovat
didosh

Reagovat
Reggie

Portugalci s Ruiem Costou, Figem, Baiou, Pintama nebo Coutem nebylo velmoc? Já tu dobu až tolik nepamatuju, ale moc se mi to nezdá teda.

Reagovat
Puskas

Byli silným týmem, který byl na každém turnaji díky těm jménům pasován na černého koně, resp. zejména u nich doma se do nich vkládaly velké naděje, protože měli úžasnou generaci, ale jako na velmoc se na ně nedívalo. Ono je taky otázka, co pro koho z nás znamená ten pojem velmoc.

Reagovat
Reggie

Jasně, je to dost subjektivní. Ale asi máš pravdu, že taková ta typický velmoc jako mistři světa nebo třeba častí finalisti (holandani) úplně nebudou

Reagovat
Kepy_FCB

Jak se ti, jako historikovi, líbil film Anatomie zrady?

Reagovat
Puskas

Podle mne nevyužitý potenciál - především mi tam chybělo napětí. Jsou filmy z protektorátu, kde fricka neuvidíš, přesto se v nich dá napětí krájet, tu mi chybělo. Bylo to takové nic, takové bezpohlavní, vyprávění o někom v těžkých dobách, ale jen jaksi zpovzdálí, bez proniknutí do doby.

A pak - Moravec je postava, kterou jaksi stále nedokážu pochopit, on prý dokonce před Benešem klečel, aby to nepodepisoval. Za půl roku obrátil. Ty motivy k tomu - občas, když na to jméno narazím, tak o nich marně přemýšlím - jsou pro mne stále nepochopitelné, v tom filmu naznačili jen zkratkovitě něco o penězích a zhrzenosti, přitom to bylo základní drama toho člověka, proto mu mělo být dáno více prostoru, včetně reakcí okolí, jedno odplivnutí rozhlasáka je málo.

Byly i jiné věci, co mi tam chyběly, ale to se dá prominout, avšak vadil mi Kńažko jako pan doktor Hácha, Preis jako Beneš, výtečný byl ale ten herec, co hrál Franka.

Tož zatím tolik. Co Ty na ten film?

Reagovat
Kepy_FCB

Tak nějak, taky jsem zklamán ale bál jsem se i horšího. Příliš jednoduchej přerod Moravce, když byl tak výtečný analytik měl předpokládat že skopčáci válku nemohou vyhrát a měl to někde přečkat o chlebu a vodě.

Jinak hnusný obraz,málo napětí,Vetchý jež musí hrát všude ale nikam se nikdy nehodí.

Reagovat
Puskas

Ano, to mě též napadlo - brilantní analytik, který po Stalingradu musel vědět, jak to dopadne, a tam z něj udělali týpka, co prahne po prezidentuře.

Reagovat
smazaný uživatel

Říkali,že Konrád Henlein byl částečně i Čech,v 1 filmu

Reagovat
Stannis Baratheon

Tak MS 2006 bylo asi komplet. Většina ME je taky v pohodě, kromě toho Nizozemska a Anglie.

Na spoustě šampionátu, světových i evropských, samozřejmě chyběla Belgie, která je teď asi v TOP 5, ale v té době to byl průměrný evropský celek na úrovni dnešního Rumunska nebo Řecka no.

Reagovat
Reggie

Souhlas

Reagovat
Puskas

To se těžko vysvětluje, to se musí zažít.

Reagovat
mayday

Na tu chlastačku v hospodě po zápase s Oranjes asi nikdy nezapomenu...

Reagovat
Puskas

Proto mayday?

Reagovat
mayday

Ne Ale je pravda, že se to tu noc několikrát nabízelo

Reagovat
Nihilister

Reagovat
valloire

Reagovat
fabec1222

Ale co Němci, ale to, že jsme ve skupině měli Lotyšsko, to je skoro k neuvěří, kam to od té doby dopracovali

Reagovat
smazaný uživatel

Měli Verpakovského,tak byli dobří

Reagovat
Muffi

V prvé řadě Němci museli vyhrát aby postoupili, zatímco my měli první místo jisté. Tahle iniciativa je velká nevýhoda, bránit a čekat na brejky je lepší. A i když jejich kvalita tak velká nebyla, nebyl to ani takový děs a ten zápas byl vyrovnaný, podle mě byli mírně lepší, ale Blažek zachytal a Baroš s Heinzem měli formu.

Reagovat
Y.N.W.A

a taky trénoval Bruckner, kterej podle místních znalců měl jenom štěstí, jinak to byl tragéd

Reagovat
Aldeano

Z MS 2006, taky nevypadá zle

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Brazil-France_line-up.svg/800px-Brazil-France_line-up.svg.png

Adriano, Robinho nebo Saha a Wiltord z lavičky...

Reagovat
Reggie

Reagovat
cristiano.K.

Malouda

Reagovat
Kepy_FCB

a kam ti angláni došli když jsu tak úžasní

Reagovat
fabec1222

Podle jmen to sice je nabouchané, ale ne už tak podle aktuální formy. Francouzi tam vzali kádr, který byl už v mnoha případech dost za zenitem.

Reagovat
pingla

Rooney

Reagovat
Frick

20.8.1996

Hutnik - Olomouc 3:1

Smutné, avšak o den později mohli hanáci zapíjet. Josef Mucha se stal podruhé otcem, k synovi přibyla dcera. Její sportovní příběh lze sledovat na sesterském portale. A troufám si říct, že už nyní je úspěšnější než otcův.

Reagovat
Frick

Ale vkuss dobrej, když si odečtete z tý fotky 22 let.

Reagovat
Y.N.W.A

jj, fandil jsem Muchovi, fandim i dceři... Jen je to strasny, kdyz si člověk uvedomi, ze od tyto sezóny už uplynula tak dlouhá doba, behem ktery vyroste cela jedna Mucha

Reagovat
smazaný uživatel

Aha,on je otec té slavné tenistky Muchové

Reagovat
smazaný uživatel

slavné

Reagovat
Frick

Slavná "Muchová" byla jen jedna.

https://youtu.be/VAsZNUxoWQI?t=13

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně,Markéta,ale prý to byl jen pseudonym,říkala i jak se jmenovala doopravdy,ale nebylo tomu rozumět

Reagovat
Frick

Nepomucká

Reagovat
smazaný uživatel

Aha a Markéta je i doopravdy nebo to je taky pseudonym?

Reagovat
Frick

ano

Reagovat
smazaný uživatel

U nás si sousedi pouštěli její písně+ABBU

Reagovat
smazaný uživatel

Ale spíš-Běž domů,běž si dávali od Markétky

Reagovat
Frick

Slavná "Muchová" byla jen jedna.

https://youtu.be/VAsZNUxoWQI?t=13

Reagovat
Kocour Klapuška

Nikdy jsem neslyšel a neviděl nic horšího

Reagovat
smazaný uživatel

Proč?Vždyť hezky zpívá,nechápu,co proti ní všichni na internetu pořád mají,já jsem její písně měl vždycky rád

Reagovat
Liquid

tadyc to Brückner těžce nezvládl

Reagovat
Kepy_FCB

Zjeba a Motyka, tyto dvě jména Hutnika nelze zapomenout

Reagovat
smazaný uživatel

On toho nezvládl mnohem víc, přesto je neustále označován za nějakého trenérského mága.

Reagovat
Y.N.W.A

jezisi Kriste

Reagovat
lampas

Reagovat
Liquid

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

tak časem se ukázalo, že nebyl až tak neomylný, ale je jen pár našich trenérů v historii, kteří by měli světový kredit a respekt u zahraničních kolegů.

Reagovat
valloire

Vytlačil, Vejvoda, Ježek, Vengloš, Uhrin, Bruckner...

Reagovat
smazaný uživatel

Dušan je nejlepší v posledních téměř 40 letech,2.místo v Evropě a 3. v konfederaci,to už se po něm nikomu nepovedlo

Reagovat
valloire

Brucknerovi se zranil Nedvěd, jinak jsme to dali

Reagovat
Melda

Fadrhonc

Reagovat
Puskas

stane se

Reagovat
Agent z Melmacu

BATISTUTA, to bol hráč

Reagovat
Y.N.W.A

Už jenom to jmeno jak zní!

Reagovat
Y.N.W.A

Horváth, Ulich... Skvěly duo, který Slavii v pohárech vrátilo uspechy po odchodech v 96

Reagovat
Malavi

Dá se to tak říct.

Reagovat
Puskas

Sigma pak hrála na Bazalech, to se pak skandovalo Hutnik. Kraków. Potom se před stadionem fanoušci servali...

Reagovat
Pokahontas

Tomu se těžko divit,vzhledem k tomu,jaká svoloč tehdy jezdila za Sigmou na výjezdy.

Konkrétně ten podzim na Slávii z cca 70(?) Sigmáků jenom naprosté minimum(5?) NEbyli holý lebky v bombrech a kanadách.

,,Hutnik Krakow" tam domácí skandovali samozřejmě taky.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si říkal, že Sigma hrála s nějakým polským týmem a řezalo se to slušně na ochozech. Ale nevím, zda to byl Hutnik, anebo pak v pozdější době jiný klub, kde si teď za boha nemohu vzpomenout na jeho název. Možná Odra Wodzislaw?

Ale byla to slušná jatka.

Reagovat
Puskas

Ten Hutnik pamatuji, to po sobě valili před Bazalama kameny.

Reagovat
smazaný uživatel

Jinak sice okrajově, ale Hutnik má družbu s Magdeburgem. A ti nedávno vzpomínali na svou jízdu evropským pohárem, kdy mmj. i vyřadili i Baník.

Reagovat
Kepy_FCB

Pogon Štětín vyhnal fízly ze sektoru, bylo to v intertotu někdy kolem 2006. Odra fakt ne, ta byla i na naše poměry slabá.

Reagovat
Greny

OT : včera 103 nakazenych a ti buzeranti zas uvazuji ze rozvolnovani stopnou.. to fakt neni normalni

Reagovat
fabec1222

Ale to se dalo čekat. Však jsme tu už od začátku psali, že to bude "Uvolňovat by se nemělo, ale když to tak chcete, tak my vám to teda uvolníme, ale pak si nestěžujte, že se situace zhoršilla"...."My jsme vám říkali, že se ta situace zhorší, když se to uvolní, máte, co jste chtěli"

Lidi už na to stejně serou, u nás všude po městě choděj už bez roušek, rukavice ani dezinfekci v obchodem už snad nikdo nepoužívá. Ve frontě se stojí namačkaní za sebou.

Reagovat
stas87

Dezinfekciu v obchode si da kazdy treti clovek, rukavice kazdy piaty...tyzden dozadu to tak nebolo. Ale co, ich volba. Kto neni kreten, tak rukavice ma a dezinfekciu si na ruky tiez da. Ja s ruskou vydrzim do konca maja, potom si ju dam len v MHD ci v obchodaku.

Reagovat
Y.N.W.A

Jj, ja bych s Ruskou vydrzel taky jen do konca maja, pak bych si nasel nějakou letni lasku, se kterou bychom meli krasne leto a na podzim bych ji poslal dop*rdele, protoze by to byla ma letni laska

Reagovat
Puskas

A pak by přišlo babí léto a litoval bys.

Reagovat
ZB 07

Reagovat
smazaný uživatel

to se Ti povedlo, rozesmáls mě, děkuju

Reagovat
Spalovač šancí

Máš-li na rukou rukavice, je zbytečné si na ně ještě dávat dezinfekci

Reagovat
smazaný uživatel

Já prostě nevím kam chceme s takovou paranoiou dojít. Lůžka intenzivní péče jeli v Česku v největším zápřahu snad na 2 %. Dobře, bylo super, že se to takto uzavřelo.

Ale těch 500-1000 nakažených denně stejně konstantně bude, když se to otevře. Jak jsem psal už někde předevčírem, já si neumím představit tu situaci na podzim, až propukne chřipková sezóna a všechno se to bude míchat - v autobuse 5 chrchlajících lidí (třeba obyčejná chřipka, kašel, nevíš viď) a všichni kolem se budou klepat strachy, že těch pět lidí má Covid-19.

Ale když vidím ty nezodpovědné důchodce, jak si žijou easy bez roušek, do obchodu kdy chtěj, a smějou se tím těm lidem, co kvůli nim přišli o práci, do ksichtu, ať to klidně pustí.

Kloudný a rozumný člověk, který je starý, nebo jinak nemocný, bude doma anebo maximálně snažící se být v bezpečí. Zbytek vem čert.

Reagovat
Greny

jak rikam .. u nas nez se vse da kupy tak bude zima druha vlna a porad nebude vse jeste otevrene

Reagovat
smazaný uživatel

Jako neumím si vůbec představit třeba druhou vlnu zavírání...

Reagovat
Losinho

Prej do 400 lidí denně v pohodě, říká Prymula. Ale ten bude už zítra blábolit něco jinýho

Reagovat
Losinho

Jinak 215 nově vyléčených.

Reagovat
Y.N.W.A

Jdi nekam, vyléčení nikoho nezajímaj

Reagovat
Kepy_FCB

Prymule ráno vypije kávu, podívá se na logr a navrhne opatření... už má na pomoc upocenýho maďara..

Už to smrdí totalitou, novými pořádky a možná jsou za tím i ekoteroristické globálochlazovací cíle. Nejde se dost lidí co tomu zatleskaj

Reagovat
Nadržený šimpanz

Dobrý video Hutniku

Reagovat
smazaný uživatel

Chzri Buzovnu mají s Hutnikem na http://www.youtube.com/watch?v=lgmzsqhYj90

Reagovat
Jinders

V PVP byla vždy nejsnazší cesta k relativnímu úspěchu..

Reagovat
valloire

Barcelona ví

Reagovat
smazaný uživatel

Lokvenc a účes na tej fotke...mal v tej dobe prestúpiť do Rangers, bol by z neho hrdina - à la William Wallace.

Reagovat
OTASi

Reagovat
Pokahontas

Neřekl bych,že šlo v případě Slávie vs.Grasshoppers tehdy vysloveně o nějaké podcenění-Slávii zasáhla letní obměna kádru tehdy citelně a až do října byla pak i v lize dost nevýrazná-(konkrétně po 9 kolech měla na kontě jen 3(!) výhry,což je na mistra tedy zoufale málo.Pak se sice zvedla a dosáhla na podzimní titul,ale to bylo daný zejména neskutečnou vyrovnaností ligy na podzim-s 28 body mistrem podzimu?To zní dneska jako sci-fi...)

Naopak Grasshoppers měli tehdy velkou sílu,což dokázali i následně ve skupině LM.Do poslední chvíle v ní byli dokonce v boji o postup(což bylo mnohem těžší než dnes,jistě postupoval tehdy jen vítěz+2 nejlepší z druhých míst),na který sice nedosáhli,přesto je 9 bodů solidní počin.Dokázali tehdy dokonce vyhrát i na půdě Ajaxu (toho Ajaxu,co došel v té sezóně do semifinále a v předchozí dokonce do finále...).

Pravda je,že Slávie tehdy spíš přeceňovala svoji sílu (čemuž nejspíš napomohlo přesvědčivé vítězství 3:0 v letním domácím přáteláku s nikým menším než Laziem!).

Označovat onu pohárovou sezonu s odkazem na nějaký celkový bodový zisk za podprůměrnou je dosti ZAVÁDĚJÍCÍ-poháry tehdy hrálo celkově míň týmů,byly výrazně menší bodové bonifikace za účsst ve skupině a postup z ní a skupinově se hrála jen LM.Dneska se rozděluje bodů v pohárech celkově daleko více a ve skupině se dají ,,nahrabat" také obecně daleko snadněji než ve vyřazovací části,kterou se tehdy PVP i UEFA hrály celé,bez skupin.

Jinými slovy,zcela STEJNÉ výkony a výsledky by při dnešním systému pohárů vynesly bodů daleko VÍCE.

Sezóna tedy byla vcelku průměrnou-ani superúspěch,ani vyslovená katastrofa.Sigma selhala,zato obě pražská S padla až po statečném boji velmi těsně s velkými favority(statistický server Clubelo dával tehdy Spartě šanci proti Viole 26,4% http://clubelo.com/1996-11-03/SpartaPraha a Slávii proti Netopýrům 29,3%.Sigmě proti Hutniku mimochodem 80,5%... )

Srovnání s předchozí sezónou 95/96 se sice nabízí,ale jde o klasický optický klam-když se za referenční bod vezmě extrémně úspěšná sezóna,pak samozřejmě všechno ostatní vypadá jako velký neúspěch.

Reagovat
Malavi

Ahoj, díky za odezvu Jsem rád, že to někdo i čte a neřeší v diskuzi koronu.

Jak uvádím v článku, Grasshoppers byli silní, ale sami Slávisti v rozhovorech přiznávali, že si mysleli, že to půjde samo, o přestávce byl tehdy v kabině dost průvan - takže i podcenění.

Souhlas, že porovnávat sezóny je kvůli měnícím se formátům trochu zavádějící, ale jde to. Už jen, že nejlepší i nejhorší sezónu máme z devadesátých let a aktuální nejhorší i nejlepší naše dosahují podobných hodnot. Jako podprůměrná se označit dá - toho roku byla 20., což je pro Česko málo i teď, natož tehdy, kdy ještě nebyla taková konkurence. Sigma selhala a pražská S neuhrála nic navíc = podprůměr. Ano, samozřejmě byla vyřazena kvalitními kluby. Ano, teď je více skupin, ale je daleko těží se do nich dostat. Nemyslím si, že nutně za "STEJNÉ výkony a výsledky by bylo dnes bodů VÍCE" - takto by se to hypoteticky vše dnes mohlo odehrát v předkole a bodů by bylo MÉNĚ. Ale to je kdyby, nemá smysl se tím zabývat.

Díky za odkaz na clubelo.

Ano, srovnání z předchozí sezónou je křiklavé, ale o to víc pak v realitě vynikne. Zkrátka "po fázi očekávání, přichází prvek zklamání".

Reagovat
cristiano.K.

Kobylky byly šíleně nařachaný, což se vlastně zminuje v článku. Bylo to tvrdé vystřízlivění a pád na držku. Bylo to po odchodu klíčových hráčů a Ulich s Horvátem se sehrávali.

Reagovat
smazaný uživatel

To bylo svinstvo,že zrušili PVP a Intertoto,když už,tak měli sloučit i Evropskou ligu a mistrovskou a hrát všichni pěkně dohromady,třeba 256 družstev

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele