Historie evropských pohárů - 1999/2000 - Spartě sluší Liga mistrů, Slavii Pohár UEFA

27.05.2020, 16:24
Profily, historie
Pouze čtyřikrát v historii Ligy mistrů šel český celek přímo do skupin. Poprvé se tak stalo díky dobrému národnímu koeficientu v roce 1999. Mistrovská Sparta toho využila dokonale a postoupila dokonce i ze skupiny. Slavia ukázala, že to umí zase v Poháru UEFA. Zejména díky oběma pražským S Česko zažilo jenu z nejlepších pohárových sezón v historii.

Pražské duo doplnily Sigma a premiérově také Teplice. Ani ony zcela nepropadly, prohrály jen s favorizovanými celky, a alespoň trochu tak přispěly k výbornému zisku do národního koeficientu. Teplice v roli vicemistra hrály dokonce o LM, po porážce v předkole pokračovaly v Poháru UEFA, kde se předvedly také třetí a čtvrtý klub tabulky Slavia a Sigma. Slavia byla zároveň vítězem českého poháru. Do letního Poháru Intertoto nastoupily opět po roce Brno a Hradec Králové, tentokrát však žádný úspěch nezaznamenaly. Hradec Králové vypadl na penalty s běloruským Homelem, Brno s Basilejí. Mimochodem toho léta hrál v Intertotu o postup do Poháru UEFA i Juventus, který v lize skončil až sedmý! A byl úspěšný.

Především díky Spartě v Lize mistrů i další slávistické jízdě Pohárem UEFA se v Česku předvedla řada velkých klubů s top světovými hráči. Vůbec poprvé se český fotbal postavil v rámci jedné sezóny proti klubům Anglie, Španělska, Německa i Itálie, dále také Francie, Portugalska a Nizozemska, několikrát se jelo též na východ.

Celkem se v sezoně 1999/2000 čtyři české kluby v rámci dvou pohárů utkaly s patnácti kluby z třinácti různých evropských soutěží. Zaznamenaly vyrovnanou bilanci 10-11-11 a vysoký zisk 8.000 znamenající šesté místo mezi 49. soutěžemi hned za velkou čtyřkou a Francií. Z deseti pohárových duelů české kluby vytěžily šest postupů. Sparta se ve dvou skupinách Ligy mistrů zaskvěla pozitivní bilancí 4-5-3.



Formát

A opět velké změny. Poprvé od konce padesátých let se hrály jen dva poháry. PVP bylo minulostí, vítězové domácích pohárů se přesunuly do Poháru UEFA, který značně nabobtnal. Konkrétně o 38 týmů v porovnání s předchozím ročníkem. Vše jednoduše vyřešilo přidání jednoho kola. Novinkou byl také další přesun z LM do Poháru UEFA. Již zavedený přesun vyřazených z posledního předkola LM do prvního kola Poháru UEFA doplnil nově přesun týmů ze třetích míst základních skupin do třetího kola Poháru UEFA. Do prvního kola nastoupily tradičně též tři vítězové Poháru Intertoto, tři místa v předkole zabraly kluby dle pořadí Fair Play. Na kdyby se nehraje, ale pro zajímavost stojí zmínit fakt, že mít o šest desetin vyšší národní koeficient, do prvního kola Poháru UEFA by šly z ligy také pátý Baník a šesté Blšany(!), které byly nováčkem v nejvyšší české lize.

Velké změny neminuly ani Ligu mistrů. O tu také hrálo více týmů než předchozí rok - místo 56 hned 71. Jistota skupiny se týkala 16 týmů, dvakrát více než rok předtím. Nešťastný formát šesti základních skupin byl totiž navýšen na osm a počet týmů v nich z 24 na 32, což úspěšně přetrvává dodnes. Zatímco v současnosti v nich však najdeme minimálně 16 týmů ze čtyř elitních soutěží, tehdy měla jistotu jen polovina, ovšem i třetí a čtvrtý tým tří nejlepších soutěží měly možnost o LM hrát v předkole. Španělsko i Itálie tehdy v předkole o jeden klub přišly, pouze Německo bylo stoprocentní, a tak se Bundesliga stala první soutěží s hned čtyřmi týmy v základních skupinách LM. Celkem se v nich představily celky z 18 soutěží, nejvíce v historii. Z osmi základních skupin postoupily dva nejlepší kluby do čtyř osmifinálových skupin. Tento formát vydržel jen další tři sezóny. Kvůli oprávněné kritice na vysoký počet utkání se počet zápasů snížil o čtyři, neboť osmifinálové skupiny byly nahrazeny klasickým dvojutkáním v rámci play-off.



České kluby

Velké zklamání z vyřazení s Dynamem Kyjev o rok dříve vystřídala úleva v podobě přímé účasti v základní skupině LM. Sparta s trenérem Ivanem Haškem nafasovala do skupiny francouzského mistra Girondins Bordeaux, ruského mistra Spartak Moskvu a nizozemského vicemistra Willem II.

S Bordeaux, kde Zidaneho či Lizarazua vystřídali hráči jakou Micoud či Wiltord sehrála Sparta dvě bezbrankové plichty. V úvodním duelu si malou sportovní tragédii prožila neproměněnou penaltou sparťanská ikona Horst Siegl, kterého diváci vypískali a záhy byl střídán. Klub z Tilburgu se v LM octl díky druhému místu v lize. Předtím, ani potom se v Evropě prakticky neobjevil. A mnoho toho neukázal ani při své jediné účasti v LM. Se Spartou dvakrát prohrál. Na Letné jednoznačně, doma těsně, přestože dvakrát vedl o dvě branky. Už v Tilburgu se předvedl čerstvě devatenáctiletý talent Tomáš Rosický, který nastoupil za Spartu ve všech utkáních LM v základní sestavě. Své umění předvedl i proti Spartaku Moskva, který Sparta doma deklasovala 5:2. Díky lepšímu skóre Sparta vyhrála skupinu před Bordeaux a těšila se na ještě větší jména v osmifinálové skupině.


Celý zápas Sparta Praha - Spartak Moskva (góly 1' Lokvenc, 10' Rosický, 34' Bulatov, 45' Širko, 49' Fukal, 63' Labant (pen.), 65' Lokvenc)

Natěšená fotbalová veřejnost viděla nejprve domácí porážku s FC Porto, které na Letné představilo například Vítora Baiu, Jorge Costu, Deca či Jardela, poté následoval debakl na Camp Nou. Nizozemskou Barcelonu trenéra van Gaala tehdy zdobila ofenzivní vozba Figo, Rivaldo, Kluivert (mimochodem Rivaldo získal Zlatý míč tento rok, Figo rok následující), hru řídili Cocu, Guardiola a Luis Enrique, rychlost krajních beků Zendena s Reizigerem poznali nejen krajní beci Sparty. Na hřiště se dostal také mladík Xavi, stejně jako Rosický ročník narození 1980. K debaklu přispělo Haškovo vyloučení a následné dva góly do šatny. Euforie po základní skupině byla pryč, ale čtyři body z dvojzápasu s Herthou Berlín, které zařídili v závěru zápasů Siegl a Fukal, vrátili do hry možnost senzačního postupu. Tím spíš, když letenští smazali dvougólovou ztrátu v Portu - remízu 2:2 zařídil opět gólem v poslední minutě potentní Fukal.

Na konci března roku 2000, téměř přesně po osmi letech od historického vítězství Sparty nad Barcelonou v PMEZ se na Letné konal další svátek. Barcelona měla první místo jisté, odpočívat tak nechala Figa či Kluiverta, ale i tak přivezla hvězdný tým. Sparta měla šanci na postup, pokud by Barcelonu porazila a Porto zároveň prohrálo s Herthou. Po poločase to bylo v Berlíně bez branek, v Praze dokonce domácí vedli. Zdeněk Svoboda zařídil vedení 1:0, a přidal tak další kamínek do mozaiky úspěšné sparťanské sezóny. Nakonec to nevyšlo. Porto vyhrálo, Barcelona výsledek také otočila. Za stavu 1:1 měl Hapal z penalty možnost vrátit Spartě vedení, ovšem stejně jako Siegl proti Bordeaux selhal. Na place holt chyběl Vlado Labant, který v základní skupině tři góly z penalty dal. V osmifinálové skupině nehrál kvůli zranění - v derby se Slavií mu nepříjemně zlomil nohu spoluhráč Gabriel. Každopádně Sparta dvanácti zápasy v LM napsala jednu z nejlepších kapitol své pohárové historie.


Barcelona na Letné

Poprvé hrály o LM hned dva české týmy a toto privilegium padlo na Teplice, které se v Evropě díky druhému místu v tabulce objevily po bezmála třiceti letech. Ve třetím předkole narazily na favorita z Dortmundu a zdaleka nešlo o očekávanou jednostrannou záležitost, při které by Teplice byly bez šance na postup. Defenzivní taktikou Borussii nedovolili mnoho šancí, samy však neskórovaly a po dvou porážkách 0:1 se přesunuly do Poháru UEFA. V odvetě v Dortmundu dal domácím definitivní klid až v 89. minutě Herrlich. 

V prvním kole Poháru UEFA zaznamenaly Teplice svůj první historický postup na evropské scéně, když doma s Ferencvárosem otočily výsledek a v Budapešti dokázaly remizovat. Ve druhém kole již Pešiceho tým s Verbířem, Frýdkem, Bílkem či Kolomazníkem nestačil na Mallorcu, za kterou nastupovali například navrátilec z Barcelony Nadal či Diego Tristán, který si udělá jméno záhy v La Coruni.

Celek z baleárských ostrovů se stal v této sezóně katem českých týmů, neboť o kolo dříve vyřadil také Sigmu. Ta do Poháru UEFA vstoupila již v předkole, kde dvojutkání s Sheriffem Tiraspol z podněsterské části Moldavska zvládla díky dvěma remízám (1:1 venku, 0:0 doma). Proti Mallorce Kováč, Ujfaluši, Heinz a spol nezvládli domácí zápas, remíza v odvetě znamenala loučení s Evropou.

To Slavia potvrdila, že to v Poháru UEFA umí. Po čtyřech letech od jízdy do semifinále skončila tentokrát jen o kolo dříve. V prvním kole přetlačila Vojvodinu Novi Sad, byť ještě deset minut před koncem strahovské odvety držel postupový výsledek soupeř. Sehraná záloha Horváth, Ulich, Dostálek a nové útočné duo Luděk Zelenka, Tomáš Došek pak řádila i dál. Ve druhém kole Ciprův tým vrátil curyšským Grasshoppers tři roky starou potupu v předkole LM. Ve třetím kole Slavia doma deklasovala Steauau, z Bukurešti dovezla postupovou remízu.

Čtvrté kolo již znamenalo italského soupeře. Udinese s Fiorem, Giannicheddou či Dánem Jorgensenem na Strahově prohrálo 0:1, v domácí odvetě mu proto k postupu vítězství 2:1 nestačilo. Ve čtvrtfinále čekal Slavii poprvé v historii anglický soupeř. Leeds United zažíval skvělé časy v šedesátých a sedmdesátých letech. Druhá slavná éra přišla právě na přelomu tisíciletí, kdy se předvedla generace kolem Harryho Kewella, Lucase Radebeho, Iana Harta, Lee Bowyera či Alana Smithe. Součástí týmu byl také Nor Inge Haaland, slavný nejen díky neslavnému ukončení kariéry Royem Keanem. Jinak samozřejmě otec Erlinga Haalanda. V Leedsu to byla bohužel jednoznačná záležitost pro domácí, Slavii mohla potěšit alespoň odveta, ve které se vítězstvím dvěma Ulichovými góly rozloučila s povedenou sezónou. Kromě skvělých výsledků v Evropě si připsala také druhé místo v lize, a tedy postup do předkola LM. Leeds následně vypadl v semifinále s pozdějším vítězem Galatasarayem. V Premier League skončil třetí a rok na to v LM došel z předkola až do semifinále.


Celý zápas Leeds united - Slavia Praha (góly 39' Wilcox, 54' Kewell, 59' Bowyer)

Skvělá sezona 1999/2000 je v české historii třetí nejlepší za sezonou 1995/1996, která byla ve znamení nejen slávistického postupu do semifinále Poháru UEFA a za sezonou 2012/2013, kdy Sparta a Plzeň řádily v Evropské lize. Je tedy specifická tím, že hlavní porci bodů nahrál český tým v Lize mistrů, což se v současnosti zdá být prakticky nemožné. V pětiletém pořadí národních koeficientů se Česko posunulo z desáté na historicky vůbec nejlepší osmou příčku.

Autor: Martin Lavický

Komentáře (102)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Celkem tematicky dnes vyšel kvíz na rekordy Evropské ligy

https://www.kopacak.cz/clanek/?id=6901&clanek=kviz-rekordy-evropske-ligy

Reagovat
Nadržený šimpanz

36% bída

Reagovat
smazaný uživatel

klídek....už se normálně bojím otevřít lednici...abych tam nenašel odkaz na kvíz....

Reagovat
Mr.Mike

44

Reagovat
Marv

45 a jen 2 trenéři

Reagovat
Firkraag

20,5/40.... tezke EL v pameti clovek nema, ale Bacca a Rossi zamrzi.. starty a trenery jsem nedaval vubec

Reagovat
Nadržený šimpanz

Legendární zápasy všech týmu

Reagovat
Remt

Afellay skončí v PSG

Kdo píše ty expressky, že v jedné naseká dvě tři chyby?

Reagovat
Pablos

Tak píšou to ve vlaku, zase bych na ně nebyl tak kritický.

Reagovat
smazaný uživatel

Bratr slavného seriálového fotbalisty píše články

Reagovat
Malavi

Říkám to pořád dokola - žádný bratr, má fotbalová kariéra byla předlohou Laviho z Vyšehradu... Nakonec skončil psaním článků na eurofotbalu, no...

Reagovat
smazaný uživatel

No jo,to mne taky napadlo,že spíš tu postavu vymysleli podle toho eurofotbalisty

Reagovat
Nebelung

Já zase tipuju, že předlohou byl jeden doc. Lavický. Nebo je on tím tvým bratrem? Kdo ví...

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo to možná bude kombinace jmen 2 populárních fotbalistů-Lafata+Rosický

Reagovat
smazaný uživatel

LA fata

xa V i

ros ICKÝ

Reagovat
Pablos

Gól Rosy... Nezapomenutelný navždy

Reagovat
Mr.Mike

krása

celkově se prostě na Rosu krásně koukalo..moc takovejch hráčů u nás nebylo

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Y.N.W.A

přesně, byla radost na to koukat v tv a vědět, ze sledujeme začátek velký český hvězdy... Od ty doby jsem takovy pocit proste nezažil...

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Y.N.W.A

Leeds! Za ty jsem hrál v nějakým fotbalovym manageru, ale CSM to nebyl... Leeds s touto generací tam byl vzdy nahoře v Lize mistrů...

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Vím, byl to Football Manager (nejnovější verze 5.02), že jo? https://www.idnes.cz/hry/plne-hry/football-manager-virtualni-kouc.A030301_025107_bw-plneHry-simul_bw

Reagovat
naheCZ

Tam šlo ovládat jen české kluby ne? A zahraniční hráči tuším nestárli

Reagovat
Y.N.W.A

to by mohlo bejt ono, asi jsem hral za cesky kluby a Leeds me porazel, tak to bylo spis... Vim, ze tam byl generátor jmen pro mlady hrace, takže se tam pak objevovali samy mlady s mym příjmením

Reagovat
naheCZ

Jo, tak to bude ono. Do toho generátoru sis mohl volně přidávat vlastní jména/příjmení. Jsem u toho kdysi strávil celkem dost času Bylo to extrémně jednoduché, ale tak nějak zábavné

Reagovat
Y.N.W.A

a pak nastoupilo CSM

Reagovat
smazaný uživatel

Uhlíř

Reagovat
Y.N.W.A

Svěrák

Reagovat
smazaný uživatel

to byla super hra

Reagovat
Mustang™

Jde to někde stáhnout? To si pamatuju a kdysi jsem to hledat, ale nemohl jsem si vzpomenout na název

Reagovat
Mustang™

já idiot jsem si nevšiml toho odkazu jak kráva

Reagovat
Pablos

mám stejný příběh... Nikdy jsem si nemohl vzpomenout na název

Reagovat
j_mrazik

Na té Barceloně jsme byli s tátou a bráchou.

Viděli jsme hovno přes ten plot, ale na ten zážitek do konce života nezapomenu.

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Barca na Spartě - na začátku a na konci devadesátých let = ukázka, kdy naposledy Sparta dominovala. Od té doby jezdí Barcelona již jen do Plzně či Edenu. Po včerejšku to vypadá, že po třech pádech v předkolech se Sparta do pohárů neprobojuje pro jistotu vůbec. Jedině ten pohár a domluva s Plzní, aby Spartu nechala dojít do finále...

Reagovat
smazaný uživatel

V prvním zápase dvojutkani Galatasaray - Leeds došlo bohužel ke smrti dvou fanoušků anglického týmu. Jednoho z nich dokonce nějaký posahany turek pobodal.

Jinak noc před zápasem turci doslova nahaneli příznivce Leedsu po Istanbulu se zbraněmi v ruce

Reagovat
Nadržený šimpanz

Jj to si dobře pamatuju, to bylo dobrý peklo. Ale tehdy Leeds hrál snad nejlepší fotbal v Evropě

Reagovat
Puskas

Ano, fyzicky náročný, krásný na pohled...

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Bohuzial stalo sa to, potom ako Anglicania tradicne sa opili a robili cirkus, inzultovaly zeny.

Reagovat
verv

Mám pocit, že v tom hrálo roli i nějaký hanobení symbolů (vytíraní prdele s tureckou vlajkou nebo tak něco).

Reagovat
JohnKoul

1) Fyzický násilí nelze omluvit ničím.

2) Angličani byli ještě v tu dobu podobný hovada, to bezpochyby

Naštěstí je to už převážně pryč.

Reagovat
Arbiter Fotbaliarum

Tehdy v prosinci 1999 vyloučil Haška v Barceloně za dvě žluté Collina, kterého si spousta Čechů zapamatovala a měla z něj strach i před prvním zápasem Eura. Z italské ligy ho neměli rádi ani Řepka a Nedvěd. Bohužel to pak s Nizozemskem dopadlo tak, jak dopadlo. Zkrátka tohle byla sezóna Češi versus Collina. Úplně zbytečně.

Reagovat
Pokahontas

Přesně,úplně zbytečně.

Ten Haškův faul na Camp Nou (tuším že na Reizigera?) byla naprostá hovadina,nemohl by se divit ani kdyby za něj dostal červenou rovnou,a ne jenom druhou žlutou.A místo aby se zlobil na sebe,že udělal takovou kravinu,tak měl ještě po zápase kecy na rozhodčího!(tím byl ostatně tehdy M.Hašek známý,že k ostrým zákrokům neměl daleko-faulovat ho odnaučil až v roce 2001 trenér Hřebík.).

Proč se ostatně nepřidat,když si na tohoto rozhodčího stěžovali i Řepka s Nedvědem,že...

.Samozřejmě že sudí Pierluigi Collina neměl rád takové typy hráčů- žádný rozhodčí přece nemá rád ty hráče,co prasí jako Řepka či hrají často bezohledně jako Nedvěd a ještě pak nadávají sudímu, když jim to pískne. A protože u nás jim to pohříchu až příliš často procházelo,tak to pro ně byl šok,když pak v Itálii zjistili,že tohle nebude procházet ani jim.

Což vedlo Nedvěda k neuvěřitelně dětinskému prohlášení,že prý Pierluigi Collina nemá rád Čechy

Je neskutečné,kolik lidí mu tehdy podobný výrok nekriticky baštilo a vytvořilo si tak před zápasem s Nizozemskem na EURU zbytečnou podezřívavost a předpojatost vůči rozhodčímu,která vyvrcholila na konci zápasu.

Je velká škoda,že se tehdy ještě nepoužíval VAR-penaltu by totiž jednoznačně musel potvrdit a nemuselo by být tehdy tolik zlé krve.Je smutné,že emocím tehdy podlehl dokonce i jinak svým nadhledem známý komentátor Čapek,který alespoň svá prohlášení později zmírnil-na rozdíl od většiny ostatních...

Velkou roli v tom sehrál i dost nešťastně zvolený záznam celého okamžiku,který nejprve ukazoval prakticky až samotný konec celého souboje mezi Němcem a de Boerem a na základě kterého si patrně většina diváků utvořila první dojem.Z něj to skutečně na první pohled vypadalo,že Němec neměl na de Boerově pádu prakticky žádnou vinu-dokud to člověk neshlídnul celé.Tehdy by totiž uviděl,jak Němec celou dobu v náběhu tahal de Boera za dres,znemožnil mu tak výskok na centr a až na poslední chvíli ho pustil.

Jenže měl smůlu,protože správný rozhodčí se v takové situaci jak známo nedívá na centrujícího hráče,ale do míst,kam centr směřuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Nedvědovo prohlášení bylo naprosto pravdivé

Reagovat
smazaný uživatel

V tom zápase vůbec nešlo o nějaký přiblblý 1 písknutý okamžik,jde o to,že kdyby tak úzkostlivě pískal celý zápas,tak by těch penalt musel písknout aspoň 20,což se jaksi nestalo,pískl to jen tehdy,když se mu to hodilo,čili když to bylo proti našim

Reagovat
Pablos

Nedvěd hrál bezohledně jo ? Co se tu všecko nedozvím. Nedvěd byl max. tak trochu plačka a bolístko... ale bezohledně ?

Reagovat
Pablos

Nicméně mám k němu obrovský respekt, aby si někdo nemyslel.

Reagovat
smazaný uživatel

Galatasaray: Taffarel-Capone,Popescu,Bülent, Ergün-Okan, Ümit, Suat, Hagi-Arif, Hakan a na striedačke Hasan Sas, Fatih Akyel, Hakan Ünsal. Super muzstvo.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Dobrej tým, ale Arsenal i Leeds byli lepší

Reagovat
smazaný uživatel

ale zase tenhle tým je aspoň trochu tureckej a ne "nakoupíme ve Francii a další stars a budeme psuedoanglickej klub"

Reagovat
Nadržený šimpanz

Jj, já jsem jim tehdy ve finále přál hodně, Arsenal jsem nikdy nemusel. Navíc Hagi je moje legenda mládí

Reagovat
Jinders

Když SKS na Strahově porazila v odvetě Leeds a loučila se ve 1/4 finále s úspěšným působením v Poháru UEFA, všichni tak nějak doufali,že je to jen předstupeň něčeho ještě lepšího.V lize tou dobou bilance 19-4-0..jenže pak přišel nevysvětlitelný kolaps v lize a vše vyvrcholilo vypadnutīm s Doněckem o pár měsíců pizději...zģ

Reagovat
lampas

Nejsilnější Sparta v moderní éře? Proč vlastně po titulu vyhodili Ščasnýho?

Reagovat
Nadržený šimpanz

Jednoduše proto, že přišlo na nový vedení a to chtělo Haška

Reagovat
Reggie

Já si tuhle sezónu pamatuju, byla první nebo druhá, co jsem pořádně sledoval fotbal a hlavně teda LM a turnaje. Ale kde se v jedný skupině vzala Sparta, Bordeaux, Willem II. a Spartak Moskva, to už si teda nevzpomenu . To dnes vypadá na nejslabší skupinu EL . Ten zápas se Spartakem doma a v Nizozemsku byly top

Reagovat
Pablos

Bordeaux bylo hodně dobrý mužstvo v té době... Wiltord, byl zabiják. Jinak taky to byl můj první ročník co jsem začal sledovat poháry

Reagovat
Reggie

Ano, byl tam Dugarry, Micoud a Wiltord. Jinak to žádná hitparáda nebyla . Ale tak zřejmě to v tý době stačilo.

Jo, tenkrát to byla jiná. Info jenom z hattricku nebo asi až později z ProFootballu, na LM jsem se vždycky třepal jak malej kluk . To byly časy

Reagovat
Pablos

Já je sledoval na černobílý TV... A vůbec mi to nevadilo... Hlavně že jsem měl klid na to sám v pokojíčku LM byl úplně jak jinej svět... Úplná hypnotizace Dnes už jsem zmlsanej a bohužel už to tak neprožívám.

Reagovat
Pablos

I když u českého zástupce docela jo... Ale hypnotizace to prostě není

Reagovat
Reggie

Mám to bohužel úplně stejně...

Reagovat
Puskas

A co teprve 80.léta, kdy dávali jen finále...

Reagovat
Pablos

to jsem byl naštěstí jen špunt

Reagovat
Puskas

Asi jsem nebyl o moc starší, ale to kouzlo finále, ten svátek, kdy jsme mohli hledět na Liverpool s Dalglishem, Juve s Platinim, AC Milán s holandským triem, Neapol s Diegem nebo Porto s Futrem atd., to se nezapomíná.

Reagovat
Pablos

jsem 85 ...takže tak rok 89 by možná ještě šlo si pamatovat ...ale bohužel Až lehce MS90 Itálie... a to spíš mě zajímali dresy těch týmů než fotbal jako takový Fotbal, až jako, že jsem i fandil.. to bylo až 96EURO.

Reagovat
Pablos

*zajímaly ...teď to po sobě až čtu

Reagovat
Puskas

V tom 90. jsi fandil leda tak Stlakovi, Skuhlavému nebo Molavčíkovi, co ...

Reagovat
Pablos

no jak jinak ...ale naštěstí jsme byli ještě Československo ...v 93. už jsem to měl vychytaný

Reagovat
Puskas

Jako že jsi neskandoval ČéEs El coby skrytý fanda lidovců...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Jinders

Dugarry už byl tou dobou 3 roky pryč ne?V útoku byl s Wiltordem Laslandes a v sezině 98/99 vyhráli FRA titul (ale taky dostali šestku od Parmy ve čtvrtfinále UEFy)..

Reagovat
Reggie

Já nevím, ale díval jsem se pro zajímavost na soupisku a našel jsem tam i Dugarryho.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Dugarry tam nebyl tušim, to spíš s Wiltordem hrál Lilian Laslandes

Reagovat
Reggie

Já nevím, ale díval jsem se pro zajímavost na soupisku a našel jsem tam i Dugarryho.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Dugarry hrál tušim v Marseiile a do Girondins se vrátil až po týhle sezoně, ale fakt to nevim jistě

Reagovat
smazaný uživatel

Planas pak později dobrej sotper

Reagovat
Y.N.W.A

Jinak ten dvou skupinovej formát se mně moc nelíbil. Člověk si v záři zvykal kdo je s kým v jaký skupině a v prosinci to pak musel dělat znovu... strašně náročný. Ta úprava pak na rovnou play-offový osmifinále byl dobrej nápad, o čtyři zápasy pro utahaný hvězdy míň

Reagovat
smazaný uživatel

Ale teď mají ten debilní systém roztahání osmifinále po 2 zápasech za den,čili to termínově vyjde skoro na stejno,jak když se hrála ta 2fázová skupinová fáze

Reagovat
Y.N.W.A

no právě v tom je to kouzlo, televizní fanoušek a televize jsou spokojený, protože je v tv furt něco dobrýho a kluby taky, protože si odpočinou... to bylo fakt zbytečně moc zápasů a právě v čase přes sebe.... tento formát - osm skupin a pak čtyři kola play-off je prostě nejlepší ...jarní play-off LM je ten nejlepší fotbal, co bývá, teda letos moc ne, ale loni jo

Reagovat
smazaný uživatel

Já teda spokojen nejsem,pekně mě to sere,ta debilní rozkouskovanost a dlouhé čekání,než se dohraje dvojkolo play-off

Reagovat
Y.N.W.A

No to ja si naopak dostatecne uzivam kazdej zapas

Reagovat
smazaný uživatel

Ale,to by šlo udělat jednoduše,že by se to osmifinále hrálo po 1 zápasu od pondělka do dalšího pondělka a nemuselo to být roztahané do 4 týdnů

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo,teda 2

Reagovat
smazaný uživatel

Ale i tak,je to pak neregulérní,když každý má jinak dlouhé rozestupy mezi zápasy,lepší byla klasika,všechny evropské poháry v 1 den a hotovo,po zápase svého oblíbeného týmu se člověk moh podívat na výsledky ostatních zápasů a žádné nesmyslné čekání od úterka do čtvrtka a LM roztahanou ještě 1 kolo do několika týdnů

Reagovat
Y.N.W.A

Nesouhlasím

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Salfovic

Holt slepá ulička.

Nějaké aktuální info ohledně dohrání letošní sezony ?

Reagovat
Pablos

Mně se to líbilo... Potkal si hodně týmů. Pak většinou po skupině už jen jednoho... Teď už ani to né

Reagovat
mayday

Tenhle ročník si pamatuju dokonale, parádní zápasy v Lize mistrů. Když si člověk uvědomí, kde je Sparta dnes...

Reagovat
Ingimir

"rychlost krajních beků Zendena s Reizigerem poznali nejen krajní beci Sparty."

Zendena si pamätám ako lavého záložníka / krídlo. Na lavom bekovi mali stálicu Sergiho.

Reagovat
Reggie

Reagovat
Malavi

Výborně, úmyslná chyba v článku, coby test pozornosti čtenářů, odhalena. Mělo by tam být krajních hráčů Zenden i Reiziger pilovali lajnu, Reiziger z beka, Zenden samozřejmě na křídle, Sergi tehdy nehrál. Díky

Reagovat
cristiano.K.

Navíc teda Zenden byl snad všechno ostatní, jen né rychlík.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

tenkrát velká škoda, že do LM nešla Slavia, ale Teplice. měla by mnohem lepší nasazení a tím pádem nedostala Dortmund a podobné týmy. Ta šance na to mít v LM dva týmy byla možná největší v historii. Teplice ostudu neudělali, naopak hráli jako v lize pěkný fotbal, ale neměli prostě zkušenosti, pohár uefa byl pro ně v tu dobu lepší.

Reagovat
cristiano.K.

Reagovat
Pharrell

No jo no

Reagovat
cristiano.K.

Tohle byl ročník, kdy jedinému českému zástupci nešlo nic vyčítat. Teplice hráli s BVB vyrovanný zápas. Spartě prostě chyběl Labant na penaltu. Všechny domácí zápasy Slavie jsem byl na stadionu, velká jízda.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Teplice s BVB byla fantazie. Dortmund tehdy snad ještě lepší tým, než když vyhráli LM, ale Teplice tehdy hodně slušný

Reagovat
Jinders

To neměl ani zdaleka sorry, vím,že tam bylo dost očekávání, ale v Bundeslize skončili tu sezonu 11. 5 bodů od ssestupu a v LM nepostoupili ze skupiny s Trondheimem,Feyenoordem a Boavistou a Skibbe se pakoval.Ale tím nesnižiju boj Teplic,to ne..

Reagovat
Muffi

Neměl ani náhodou.

Jednak hvězdy zestárly (Moller, Kohler, Reuter)a málokterá z posil se vyrovnala odchozím Sammerovi, Sousovi, Chapuisatovi, Freudovi nebo Riedlemu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele