Hořkosladká vítězství a favorité na odpočinku: 3. kolo MS v kostce

04.12.2022, 14:05
Názory a komentáře
Luis Suárez (© AFP)

Závěrečné zápasy skupinové fáze jsou na velkých turnajích vždycky hodně specifické. Některé týmy už nemají o co hrát, některé mají naopak postup jistý - a klíčové opory nechají odpočívat. A někdy se sejdou dva týmy v přímém souboji o setrvání v turnaji. Mistrovství světa v Kataru nabídlo úplně všechny verze.

K turnajům to patří, ale malinký stín pochybností nad spravedlností a zasloužeností zůstává. Třeba Portugalci nastoupili v nejsilnějším složení a v absolutním soustředění proti Ghaně a Uruguayi - ale proti Koreji už ne. Dost možná by postupová dvojice vypadala úplně jinak, kdyby se pořadí duelů nalosovaly jinak. Totéž se stalo Francii s Tuniskem a Brazílii s Kamerunem; s tím rozdílem, že tyhle výbuchy k překvapivému postupu nevedly.

Právě Tunisané a Kamerunci na každý pád prožili jedny z nejkrásnějších momentů své fotbalové historie a pozitivní pocity patrně nakonec převládnou. Naopak Uruguayi zůstaly po vítězství nad Ghanou výhradně oči pro pláč - a stejná situace nastala u nešťastných Mexičanů, jimž ani výhra 2:1 nad Saúdskou Arábií nestačila.

Konec skupin ale znamená i strhující vývoj, kde se situace mění doslova každou minutou. Ve skupině E chvíli postupovala i Kostarika a třeba Jižní Korea sledovala závěr zápasu Uruguaye v kolečku uprostřed hřiště na mobilních zařízeních.

Na závěr turbulentní skupinové fáze už je čas i na povrchní hodnocení. Absolutním zklamáním byly výkony Dánska, jednoho z černých koní mistrovství světa, jež vygradovalo impotentním představením proti Austrálii. Podobně zapomenutelný bude i Wales. Katar hrál podobně mizerně, ale jako první hostitel bez jediného bodu se do historie zapsal. Stejně tak Belgie - a snad pro ještě méně příjemné důvody.

Top 3 góly 3. kola skupin

1. Luis Chávez proti Saúdské Arábii

2. Remo Freuler proti Srbsku

3. Marcus Rashford proti Walesu

Nejlepší hráči 3. kola skupin podle WhoScored.com

1. Jamal Musiala (Německo) - 9.24 | 8 střel (2 na bránu), 2 trefené brankové konstrukce, 3 klíčové přihrávky, 13 úspěšných průniků (65%)

1. Marcus Rashford (Anglie) - 9.24 | 2 góly, 6 střel (4 na bránu), 3 úspěšné průniky (60%)

3. Giorgian de Arrascaeta (Uruguay) - 8.68 | 2 góly, 2 klíčové přihrávky, 3 obranné zákroky (50%)

Ideální sestava 3. kola skupin

Gólman - Wojciech Szczęsny (Polsko): Zase on. Ale co s tím, když opět chytal naprosto skvěle? Jeho výkon v prvním dějství byl tím suverénně nejlepším, co jsme na MS viděli. Devět zákroků, včetně chycené (a ne špatně kopnuté!) penalty Messimu - klobouček. A to přesto, že ve druhém dějství už argentinskou lavinu zastavit nezvládl a dvakrát inkasoval.

Pravý obránce - Achraf Hakimi (Maroko): Před šampionátem se nesly zvěsti o tom, že v čtyřobráncovém systému bude mít Hakimi problém. Zatím to tak rozhodně nevypadá. Severoafrický tým dostal ve skupině jen jednu branku - a to ještě smolnou, vlastní. Jejich hvězda na pravé obraně na tom má nemalou zásluhu a Kanadu pomohl překonat i asistencí na druhý gól.

Pravý stoper - Kalidou Koulibaly (Senegal): V nouzi nejvyšší se často projeví hlavní lídr týmu a klíčová osobnost. Stoper Chelsea je pro Senegal možná víc nepostradatelný než Sadio Mané - svoji důležitost projeví nejen v samozřejmé defenzivní roli, ale i při standardkách vpředu. V klubu už svoji schopnost zahrozit prokázal, za reprezentaci dal první gól proti Ekvádoru. A hned postupový.

Levý stoper - Joško Gvardiol (Chorvatsko): Mluvit o tomhle hochovi jako o kometě mistrovství je trošku mylné, protože dvacetiletý stoper prožívá už druhou skvělou sezónu v Lipsku, navíc zaujal i loni na Euru. Chorvaté proti Belgii hodně bránili a při šancích Lukakua jim tuhla krev v žilách. Bylo by jich ale ještě víc, nebýt excelentního Gvardiola.

Levý obránce - Kaoru Mitoma (Japonsko): Než aby trenér Morijasu opakovaně rozhodoval zápasy skrze náhradníky, mohl by už své nejlepší hráče stavět od začátku. Kaoru Mitoma ve druhém poločase na pozici levého wingbacka pozvedl japonského ducha a asistoval u tolik omílaného druhého gólu do sítě Španělů.

Defenzivní záložník - Ao Tanaka (Japonsko): Třebaže záložník Düsseldorfu není ukázkovým příkladem defenzivního středopolaře - proti Španělsku tuhle roli rozhodně splňoval (podobně jako všichni jeho spoluhráči). Trpěl bez míče, pokrýval prostor, eliminoval ofenzivní akce kreativnějšího soupeře, a nakonec i udeřil vítěznou brankou.

Střední záložník - Alexis Mac Allister (Argentina): Že by Lionel Scaloni (znovu)objevil náhradu za Lo Celsa? Chybějící spojka mezi zálohou a ofenzivním triem představovala pro Argentinu v úvodních zápasech mistrovství velký problém, záložník Brightonu však odhalil, že by to nakonec tak fatální být nemuselo. Blýsknul se i vítězným gólem.

Ofenzivní záložník - Jamal Musiala (Německo): Jeho vyřazení mrzí asi nejvíc. Tenhle teenager má pořád co zlepšovat, proti Kostarice se občas ve svých (pravda, brilantních) průnicích do nitra šestnáctky utápěl, zároveň však celých 90 minut ukazoval svůj mimořádný talent. Z mého pohledu jeden z pěti nejlepších hráčů celé skupinové fáze MS.

Pravé křídlo - Heung-Min Son (Jižní Korea): Když si v dresu Tottenhamu na závěr podzimní části zlomil očnici, korejským fanouškům na chvíli zatrnulo. Úplně každému však muselo být jasné, že tohle kapitána, nejlepšího hráče a vskutku nejdůležitější postavu reprezentace nemůže zastavit. Nezastavili ho ani Portugalci - jeho asistence na vítězný gól Hwanga byla excelentní.

Útočník - Marcus Rashford (Anglie): Sláva je pomíjivá a Bukayo Saka - byť byl první dva zápasy nejlepším anglickým hráčem - možná v osmifinále nebude v základní sestavě. Za všechno může skvělý Rashford, který využil šanci a Wales terorizoval jak svou rychlostí a šikovností (druhý gól), tak skvělou kopací technikou (první gól).

Levé křídlo - Giorgian de Arrascaeta (Uruguay): Na závěr skupinové fáze (a i turnaje) předvedla Uruguay konečně solidní výkon, ze kterého si divák nechtěl provrtat oči. Zásluhu na tom měl i De Arrascaeta, který si skvěle vyhověl se Suárezem a pod jeho taktovkou vstřelil i oba góly do ghanské sítě. Na postup to ovšem nestačilo.

Statistické okénko 3. kola skupin

Katar v datech dnes a denně zpracovává ve speciálním článku Livesport.

Střípky ze sociálních sítí

Christian Pulisic rozhodl vítězným gólem o postupu USA, ale u toho se zranil. Osmifinálové oslavy si proto užil v nemocnici.


Na hotelu už ale své spoluhráče stihl přivítat:


Bujaré postupové oslavy si užili i v Senegalu.


No a tenhle fanoušek měl jistotu, že alespoň taky bude jásat nad postupem:


Věděli jste, že míče na mistrovství světa se musí nabíjet?


Ještě štěstí, že v utkání Japonska se Španělskem nebyly vybité baterky. Zde jednoduché vysvětlení, že míč sice může čáru překročit, ale podle pravidel je stále ve hře. A to je podstatné:


Jen několik milimetrů učinilo z Kaie Havertze nejsmutnějšího muže zápasu v historii fotbalu - a Japonsku vytvořilo novou státní vlajku.


Ne všechny slzy mají stejný význam:


A když se dva perou, občas se směje ten třetí.


No a Vincent Aboubakar nám připomněl Okresní přebor:

Autor: Marek Ustohal

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele