Hübschman a jeho sezona č. 23: Fotbal se vyvíjí, ale neměla by z něj být videohra

26.08.2022, 20:00
Rozhovory
Zkraje září mu bude 41 let, letos načal 23. sezonu v profesionálním fotbale. Tomáš Hübschman je společně s Josefem Jindřiškem a Markem Matějovským nejstarším hráčem ve FORTUNA:LIZE. Jak se fotbal za skoro čtvrt století, co ho hraje, změnil? Jak vnímá moderní technologie a data, které se staly jeho součástí? Nejen o tom s ním hovořily Livesport Zprávy.

Bylo pro vás složité rozhodovat se, jestli ještě zůstanete u fotbalu?
"Nemusel jsem se nijak přemáhat. Šlo to přirozeně a v souladu s tím, jak jsme se domluvili s klubem. Tedy abych byl zdravý a měl nějakou výkonnost. Na všem jsme se dohodli a proto pokračuju.”

Musíte na trénincích, ale třeba i na životosprávě a celkově na sobě víc pracovat, abyste stačil mladším?
"Rozhodně poslouchám svoje tělo víc, než třeba ve dvaceti. Musím víc vnímat to, že druhý den bude trénink nebo zápas. I letošní dovolená pro mě z toho důvodu byla trochu jiná. Pro mě už je volno horší, než když něco dělám, takže jsem ji trávil aktivněji. Protože pak bych se nemusel rozhýbat vůbec.” (usmívá se)

Jak se fotbal za skoro čtvrt století změnil?
"Když je člověk jeho součástí, tak nemá moc času ani prostoru tohle nějak sledovat. Není to tak, že by se fotbal změnil ze dne na den, vyvíjí se a vy jako hráč jste součástí toho vývoje. Ale když pak koukáte na záběry z dvacet let starých zápasů, rozdíl je samozřejmě viditelný. Změnila se i pravidla, zavedlo se video, lajnová technologie, těch věcí jen za poslední dobu je dost. Víc se pracuje i s daty, což dřív tolik nebylo. Fotbal se posouvá, na druhou stranu platí, že jeho princip je pořád stejný.”

Už pár let funguje VAR, jste jeho příznivcem?
"Je to rozhodně pomocník, ale pořád v něm hraje roli lidský faktor, protože u videa sedí člověk. Ten musí znát pravidla, být nestranný a vědět, jak video použít. Prostor k tomu, aby chyboval, pořád existuje. V takovém případě video moc nepomáhá. Tím ale rozhodně nechci nikomu sahat do svědomí, jestli chybuje záměrně, nebo si třeba není jistý daným pravidlem. Za sebe říkám, že video by mělo zasahovat jen v těch nejdůležitějších situacích, tedy u gólů, penalt a červených karet. Zároveň i video, stejně jako fotbal, je v nějaké fázi vývoje. Vidíme, že nám pořád chybí technologie typu ofsajdové čáry. Pokud bude video v plné verzi a s proškoleným personálem, určitě může pomáhat.”

Celý rozhovor s Tomášem Hübschmannem najdete na Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Štěpán Šimůnek

Komentáře (14)

Přidat komentář
inbloom

Jsem fanousek AS Rim a nekdy okolo 2010 nas strasne v LM rozjel Sachtar.. do dneska si pamatuji, jak hrali vyborne vcetne Hubschmana. Celkove to, ze prosadil do sestavy, kde byl Dougles Costa, William, Fernadinho, Eduardo, Mkhitaryan ... kloboucek.

Reagovat
OTASi

Reagovat
Uwe háže buly

Jo, to si pamatuju to jsem na tipáči solidně vydělal

Jinak Hybša ke konci angažmá už hrál častěji v pohárech

Reagovat
smazaný uživatel

Darijo Srna tam brousil pravou lajnu ne? Výbornej tým.

Reagovat
Shevchenko

Já si zas pamatuju jak jsme je sejmuli 4:0, zářili hlavně Seedorf, Kaká a Giardino, do teď to byl jeden z nejlepších výkonů, co jsem viděl

Reagovat
Kucka

Reagovat
Nadržený šimpanz

Lašty v bráně tehdy??

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
20DollarsInMyPocket

Reagovat
Csaplárova past

Hübschman má za sebou těžší zápasy a bohatší kariéru. S takovým aby se nějaký Jindřišek mohl srovnávat, tak by musel hrát do 55 ..

Reagovat
GabrielBatistuta

A ty s Jindřiškem, tak do 650...

Reagovat
Csaplárova past

To dá rozum tenhle komentář. Beru si jej k srdci

Reagovat
GabrielBatistuta

Sorry, byl jsem vykalenej

Reagovat
Csaplárova past

Tak tohle se mi uz normalne parkrat stalo na internetu. Nekdo me vypicoval a pak se mi omlouval presne timhle zpusobem

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele