Kanonáda v Liverpoolu a nezastavitelný Haaland: 4. kolo Premier League v kostce

30.08.2022, 21:09
Názory a komentáře
Erling Håland (© AFP)
Před týdnem kousali fanoušci Reds zklamání na Old Trafford, v sobotu jásali po vyrovnání nejvyššího vítězství v historii Premier League. Ve formě hrající Roberto Firmino (2+3) a spol. totiž deklasovali Bournemouth 9:0. Vlastní příznivce potěšili i obhájci titulu z Manchesteru, které za famózním obratem proti Crystal Palace táhl autor hattricku Erling Haaland. Stoprocentní je nadále pouze Arsenal, jenž udolal Fulham.

Liverpool nastřílel už za první půli pět gólů. Firmino přidal k brance i tři asistence a po Milanu Barošovi se stal teprve druhým fotbalistou, který se v červeném trikotu klubu z města Beatles podílel za poločas na čtyřech trefách.

"Nešlo o to Bournemouth ponížit, máme k nim maximální respekt. Jde o to dostat soupeře pod tlak. Mohl jsem poslat na hřiště další hráče, co si to zaslouží. Všechno bylo téměř dokonalé," liboval si trenér Jürgen Klopp, jehož protějšek Scott Parker byl v úterý ze své funkce odvolán.

Odvolání se určitě nemusí obávat Pep Guardiola. Citizens opět ukázali, že se nikdy nevzdávají. S Crystalem Palace prohrávali ještě v 52. minutě 0:2, ale čtyřmi góly skóre otočili. Haaland už má na kontě šest ligových zásahů a je v čele tabulky střelců.

V čele tabulky Premier League nicméně zůstává Arsenal, který po minele Gabriela Magalhãese také prohrával, ale dvěma brankami Fulhamu odpověděl a zvítězil i počtvrté. Takhle suverénně otevřel sezonu anglické nejvyšší soutěže teprve potřetí v historii. V obou předchozích případech (2003/04, 2004/05) skončil nejhůře druhý, poprvé i slavně získal titul bez jediné porážky.

Pravdou nicméně je, že se o titulu nerozhoduje v srpnu, a ambicemi promluvit do boje o cennou trofej se netají ani Tottenham nebo Chelsea. Spurs sice v neděli nikterak nezářili, ale z Nottinghamu odvezli po gólech Harryho Kanea výhru 2:0. Dvakrát skóroval i Raheem Sterling, jehož Blues i v oslabení udolali tápající Leicester.

Sérii sedmi ligových porážek venku ukončil Manchester United, který díky Brunovi Fernandesovi loupil v Southamptonu. Svěřenci trenéra Erika ten Haga tak po dvou úvodních nezdarech podruhé v řadě zvítězili.

Bobtnající krizi, zdá se, zažehnal také West Ham. Ve Villa Parku ho spasil Pablo Fornals, což znamenalo jak první trefu Hammers v novém ročníku, tak první skalp soupeře. Ve vynikajícím startu naopak pokračuje Brighton, který v utkání rozjetých týmů zdolal Leeds, a se ziskem 10 bodů udržel neporazitelnost i čtvrté místo zaručující místenku v Champions League.

TOP 3 góly:




TOP 3 hráči dle WhoScored.com:


1. Roberto Firmino (Liverpool) - 9.17 / 2 góly, 3 asistence, 4 střely na branku, 4 klíčové přihrávky.

2. Martin Ødegaard (Arsenal) - 8.65 / gól, 5 úspěšných driblinků, 2 střely na branku, 2 klíčové přihrávky.

3. Luis Díaz (Liverpool) - 8.53 / 2 góly, 96procentní úspěšnost přihrávek, 2 střely na branku, 2 úspěšné driblinky.

TOP hráči dle Fantasy Premier League:


1. Roberto Firmino (Liverpool) - 22 bodů.

2. Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Erling Haaland (Manchester City) - oba 17 bodů.

3. Raheem Sterling (Chelsea) - 15 bodů.

Sestava 4. kola:


Autor: Marek Ustohal


Brankář: Dean Henderson (Nottingham) - Jen výjimečně si místo v sestavě kola získá brankář, který dvakrát inkasuje. Rodák z Whitehavenu si ovšem řekl o pozornost velmi hlasitě. V utkání s Tottenhamem zapsal kvarteto famózních zákroků a dlouho držel bodové naděje Forest. Navíc i ve druhém domácím střetnutí chytil penaltu. Konkrétně Harrymu Kaneovi, což se mu podařilo jako prvnímu gólmanovi od roku 2018. Zahraje si na mistrovství světa v Kataru?

Pravý obránce: Trent Alexander-Arnold (Liverpool) - Odchovanec Reds by v anglické nominaci na mistrovství světa scházet neměl. Po kritice v derby s Manchesterem United ukázal svou extratřídu proti Bournemouthu. Zejména ve 28. minutě, kdy vypustil na Traversovu branku fenomenální "raketu", kterou se můžete pokochat v naší videorubrice. Během celého zápasu hýřil aktivitou a podepsal se i pod vlastní zásah Mephama a premiérovou trefu Fábia Carvalha.

Stoper: Thiago Silva (Chelsea) - Přestože bude brazilskému veteránovi za měsíc 38 let, na svém postu je stále jedním z nejlepších na světě. Blues čelili proti Leicesteru svízelné situaci po brzkém vyloučení Gallaghera, ale ustáli ji. A velkou měrou se pod cenné vítězství 2:1 podepsal Silva, který pětkrát zastavil nebezpečnou akci Foxes, vyhrál devět z deseti důležitých soubojů jeden na jednoho a dvakrát za cenu sebeobětování zablokoval střelu soupeře.

Stoper: James Tarkowski (Everton) - O devět let mladší posila Toffies, která se do Liverpoolu přestěhovala v létě z Burnley, podala v Brentfordu neméně spolehlivý výkon. Hosté byli většinu duelu pod tlakem domácích, ale díky létajícímu Pickfordovi, Tarkowském i dobře postavené brankové konstrukci urvali bod. Důrazný stoper exceloval ve vzduchu, na zemi a hned desetkrát zastavil akci Bees včasným skluzem.

Levý obránce: Tyrell Malacia (Manchester United) - V létě změnil působiště také rychlonohý bek, jenž neodolal vábení krajana Erika ten Haga, který ho velmi dobře znal z Eredivisie. S ním v základní sestavě vyhráli Red Devils i druhý zápas, tentokrát v Southamptonu 1:0. Podobně jako Diogo Dalot na opačném kraji defenzivní linie si svědomitě plnil povinnosti obránce a zároveň směle podporoval útok.

Pravý záložník: Pascal Groß (Brighton) - Vynikající start do nového ročníku prožívá rodák z Mannheimu. Po dvougólovém představení na Old Trafford přidal nezištnou asistenci proti West Hamu a v sobotu skolil pro změnu Leeds. Ještě před rozhodující trefou se blýskl oku lahodí přihrávkou do sólového úniku Marchovi, jehož vychytal Meslier.

Střední záložník: Rúben Neves (Wolverhampton) - O víkendu se prosadila také opora Wolves, která utěšenou ranou otevřela skóre vyrovnaného měření sil s Newcastlem. Jako už tradičně byl portugalský reprezentant srdcem záložní formace domácích, úspěšně sváděl osobní souboje a hned šestkrát zastavil ofenzivní akci nebezpečných Magpies.

Střední záložník: Martin Ødegaard (Arsenal) - Podruhé v řadě je v sestavě kola kapitán Gunners, jenž v utkání s Fulhamem několikrát zvedl ze sedadel příznivce na vyprodaném Emirates Stadium. Pochopitelně gólem na 1:1, ale také několika přihrávkami, kterými dal vzpomenout na kreativitu Mesuta Özila v nejlepší formě. Zejména "oblouček" na Nketiaha těsně před koncem snesl srovnání s absolutní elitou Premier League v čele s Kevinem De Bruynem.

Levý záložník: Luis Díaz (Liverpool) - Mezi absolutní elitu má nakročeno také zimní akvizice Reds. Pětadvacetiletý "kouzelník" s míčem odstartoval řízenou demolici Bournemouthu ve 3. minutě přesnou hlavičkou a v 85. minutě ji také ukončil. Radost divákům na Anfield Road dělal i efektním driblinkem v maximální rychlosti, jímž deptal obránce Cherries.

Útočník: Roberto Firmino (Liverpool) - Stejně jako Alexander-Arnold odpověděl na kritiku po derby v Manchesteru nejlepším možným způsobem. Konto nováčka soutěže zatížil bilancí 2+3 a ukázal, že ještě zdaleka nepatří do starého železa. Po Mohamedu Salahovi a Luisi Suárezovi se navíc stal teprve třetím hráčem Reds, který zapsal pět kanadských bodů v utkání Premier League.

Útočník: Erling Haaland (Manchester City) - Extrémní očekávání fanoušků i expertů naplňuje na Ostrovech s lehkostí sobě vlastní. Proti Crystalu Palace se norský "tank" blýskl hattrickem, polepšil si na šest branek ve čtyřech zápasech a vládne tabulce kanonýrů. Zejména jeho závěrečná trefa, při níž ukázal sílu, rychlost i chladnokrevnost v zakončení, by mohla sloužit jako studijní materiál pro náctileté střelce napříč Evropou.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Arsenal FC440011:312
2.Manchester City431013:510
3.Tottenham Hotspur43109:310
4.Brighton & Hove Albion43105:110
5.Leeds United42117:47
6.Chelsea FC42115:67
7.Newcastle United41306:46
8.Manchester United42024:76
9.Liverpool FC412113:55
10.Brentford FC41219:65
11.Fulham FC41216:65
12.Crystal Palace41126:84
13.Southampton FC41125:84
14.Nottingham Forest41122:54
15.Aston Villa41033:73
16.West Ham United41031:53
17.AFC Bournemouth41032:163
18.Everton FC40223:52
19.Wolverhampton Wanderers40222:42
20.Leicester City40136:101

Autor: Jakub Vaněk

Komentáře (68)

Přidat komentář
josepe

No pokud Haalandovi bude držet zdraví, tak se asi máme na co těšit.

Reagovat
Swarley

Nic prekvapiveho

Reagovat
Benzema

No v City by dával góly aj jednonohý hráč a pri tých góloch nepredviedol Haaland nič extra.

Reagovat
sensei25

Vediet stat v spravnom case na spravnom mieste je talent/dar.Takych 9-tok som za 25rokov pozerania futbalu videl len zopar.

Reagovat
MCFC_8

Ze nic extra

Reagovat
Benzema

Ktorý z tých gólov bol niečo extra?

Reagovat
vilp

Ten poslední určitě.

Reagovat
MCFC_8

Reagovat
Benzema

V čom bol taký extra? Že si kryl loptu a odtlačil protihráča? Tým neznižujem kvality Haalanda, je to top hráč, len tie góly neboli nič extra, aby som sa nad ním rozplýval

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Phillipinho

Predstavi si tam vetsinu hracu a zjistis, ze by si ten balon zcela urcite timto zpusobim nepokryli.

Reagovat
Neutron

Ty vole to je level milion v zaslepenosti

Reagovat
Front hell

Dát takový gól Diaz nebo Núňez tak tady strikas

Reagovat
Baronne

Reagovat
Al Capone

Gól je gól a je úplně jedno jestli obejdeš 5 hráčů nebo dáváš do prázdné. A argument, že by tohle dal kdokoliv je tak stupidní až mě udivuje, že tohle může někdo na fotbalovým fóru napsat.

Reagovat
Swarley

Reagovat
j_mrazik

Čuch na góly je hrozně podceňovaná věc.

Reagovat
Witcher

Ja dycky tvrdil že bejt Lafata v tehlech top klubech tak má stejný čísla

Reagovat
Chazy

Kdyby to tak bylo, tak byl v těchlech top klubech. Nehrál fotbal na Marsu, aby ho žádnej skaut nikdy neviděl

Reagovat
bobis21

Tak on měl ty nejlepší střelecká léta až kolem třicítky, nebo dokonce po. To už moc na přestup není.

Reagovat
ladyboy arsenal

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
efjay

Reagovat
norton

Reagovat
smazaný uživatel

Ten argument stupidní je, ale že je gól jako gól je taky kravina.

Reagovat
Al Capone

Takze gol ze 30 metru se pocita za 2?

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, nepočítá, ale vždycky pro tebe bude cennější hráč, co dokáže vytvořit gól z ničeho (ala Messi, Salah) než někdo typu Lafata.

K tomu aby ti góly střílel Lafata pak ve většině případů potřebuješ fungující tým, který tě do situace abys mohl vůbec ten gól do prázdné dávat, musí dostat. Ale u hráčů typu Salah nebo Messi nic takového často nepotřebuješ, protože jsou právně schopni přejít přes 5 hráčů.

Reagovat
Al Capone

Tak za prve, bavime se tu o Haalandovi a ne o Lafatovi. Za druhe, ty si vazne myslis ze je jednoduchy byt ve spravbou dobu na spravnym miste? Cich na tohle je umeni jako treba obchazeni x hracu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak za prvé jsem rovnou napsal, že ten argument o Haalandovi stupidní je a nijak dál jsem o Haalandovi nemluvil a mluvil čistě o něčem jiném. Proto jsem zmínil Lafatu, který je pro mě prostě čistý poacher do vápna. Haaland je daleko víc komplexní, protože má i rychlost a sílu (je podobný Lukakovi).

Za druhé si rozhodně nemyslím, že je jednoduchý být ve správnou dobu na správném místě a ani to nikde nepíšu. Jen říkám, že pokud takový útočník nedostane potřebný servis, tak se může úplně v klidu stát, že ti bude celý zápas k ničemu. V tom jsou dle mého právě lepší hráči jako Mahrez, Salah nebo Messi.

Reagovat
r.mrazik

achjo

Reagovat
Swarley

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
pobody's nerfect

Sorry ale jestli nevidíš, že s haalandem stoupá efektivita jejich útoku, tak jsi buď slepý nebo to nechceš vidět. Přesně tohle chybělo v minulosti, spousta náznaků šancí, kdy ovšem chyběl klasický hrot, který bude stát tam, kde má a doklepava do branky. Nedá se cekat, že hrotak bude dávat hromadu gólů po individuálních akcích, střelami z dálky a podobně. Od toho na hřišti není.

Reagovat
Swarley

Tak hlavne on tech prilezitosti v City na akce ala Dortmund az tak tolik mit nebude, tady se bude hrat do plnych a vetsinou se bude muset prosazovat jinak... Z toho melo dost lidi obavy, ale zatim si s tim vi uplne s klidem rady...

Reagovat
pobody's nerfect

Nemyslel jsem to tak, že hra city a Dortmundu je stejná nebo podobná, ale že on se dosadí do hry city, která bude takřka nezměněná a bude to fungovat. I v minulých sezónách si vždy vypracovali miliardy šancí, polosanci, které ovšem ztroskotali na tom, že nebyla na hrotu klasická devítka. Jasně, haaland sám bude muset lehce přizpůsobit svou hru, ale já v něm prostě vidím typického zakoncovatele, který na čich na to, kam si stoupnout , něco jako v minulosti třeba nistelrooy. Osobně se obávám toho, že díky němu stoupne počet vstřelených gólů city o 10-15% a budou o parník před zbytkem ligy.

Reagovat
Seydou Doumbia

taky si myslím že pokud bude zdravý tak to v klidu zvládné...prostě jen v těch kombinacích a miliardách přihrávkách musí nabíhat a stát v místech, kde by normální hrot měl být a potom v zakončení a proměnovani šanci nebude mít větší problém

Reagovat
O.Giroud

nestrapnuj sa stale

Reagovat
Zephyr

Reagovat
Chazy

Ale předvádí, je to fakt mimořádnej zakončovatel. Každopádně Pep se dřív těchhle hráčů štítil a občas je vidět proč, prostě je mimo kombinaci, nic geniálního v mezihře neudělá, kreativní moc není. Je to Chicharito na steroidech, ale na druhou stranu hra na tři křídla a podobně přinesla jen finále, semifinále LM a pak velký zklamání, tohleto může být tím, co tomu chybí a rozhodne to zásadní zápasy.

Asi je větší riziko, že City bude geniálně kombinovat, dělat přechod do útoku a nikdo nebude umět zakončit, než že Haaland zabije nějakej buildup. A zas tou svoji dravostí, rychlostí a sílou může pomoct tomu, aby nějakej protiútok skončil reálnou šancí a ne jen zamčením soupeře.

Podle mě z toho občas Pep roste a sere ho, že mu to narušuje ten uhlatzenej systém, ale každej gól mu ukáže, že ten přínos je obrovskej.

Reagovat
j_mrazik

Tak on je Haaland i schopnej nějaký narážečky apod, takže by se dal využít i tímhle způsobem.

Reagovat
Leo Rekordman

Reagovat
Front hell

Dobrá křeč

Reagovat
prazakj

Sterling má dvě nohy a přitom mu to nešlo.

Reagovat
Luc-Luc

Bobby

Reagovat
smazaný uživatel

Díky Livesporte za ušetřených 200 minut života s tím hnus fotbalem, který Tuchel a hráči předvádí. Člověk překonal tenkrát zápas na Evertonu, aby se koukal na skvělý zápas s Tottenhamem, kde ten fotbal vypadal skvěle, aby se dostal k prvnímu golu Leedsu a mohl s klidným srdcem říct, že na to se koukat smysl opravdu nemá. Tady nejde o žádnou krizi, jde o trenéra, který neví, co s tím týmem má hrát a tak hraje hru na vlastní polovině s Jorginhem, který 99% přihrávek hraje vzad a sere, co může. Nejde ani o to fanouškovství, které by šlo, kdyby ten tým makal a i přes prohry se snažil.... Jde o jakýsi zdravý rozum, kdy ten strávený čas člověk vyplní smysluplněji než koukaním na takový hnus, protože tahle sezona je už ztracená, pokud se něco nezmění. A všichni víme, co to je.

Reagovat
kattos

Nesmysl vyhazovat Tuchela

Reagovat
smazaný uživatel

Proto píši, zlatý Livesport, protože očividně je ten tým bez duše a motivace něco změnit. Nulová snaha a bojovnost. Tak brzký konec sledování Chelsea jsem ani já nečekal, co se dá dělat. Letošní sezona tedy ve znamení těch větších zápasů pouze :-) Třeba dnes West Ham s Tottenhamem. Chelsea si fakt náladu kazit nebudu. Z toho jsem jaksi vyrostl. A není to krizí, je to prostě herním projevem, na který se nedá dívat a dívá se na něj jen nerozumný člověk.

Reagovat
kattos

Dobrá

Reagovat
Pony Slaystation

Proč neplatil ten gól CP?

Jinak gól Haalanda na 3:2 byla extratřída

Reagovat
Pony Slaystation

na 4:2*

Reagovat
Kantos

Jestli myslis to s tim vyhozem Edersona, tak proto, ze nemuzes branit/rozptylovat golmana v rozehre, dokud mic neopusti jeho ruce (dokud ma mic pod kontrolou), coz ten Edouard nebo Ayew, nebo kdo to byl, delal.

Reagovat
masly008

Tvl v pravidlech je něco o rozptylování jo? To slyším poprvé.

Reagovat
masly008

Já nechci rozporovat že to mělo platit, ale to slovo obtěžovat. Pochopil bych bránit, ale obtěžovat je divné.

Reagovat
eder

Ano, správně mělo být "harassment"...

Reagovat
Al Capone

Haaland je skvělý, ale každopádně měl být venku..

Reagovat
roman1978

budou přestupy?

Reagovat
Mönchengladbach

Než se v Anglii dochumelí

Reagovat
Bandita_Harry

Nez sa v anglii vyjasni

Reagovat
Mönchengladbach

Antony je o dost dražší než Haaland, takže se teprve máme na co těšit.

Reagovat
bobis21

Antony neměl ve smlouvě výkupní klauzuli, takže prodávající mohl o ceně jednat, u Haalanda ne.

Reagovat
SunFells

Nejednal. Nastavil nesmyslnou cenu a zoufalci je pak zaskočili, že s tím fakt přišli.

Reagovat
r.mrazik

Máš recht. Tohle není jednání o ceně...

Reagovat
bobis21

Jednal. A dohodli se na ceně, která byla pro oba přijatelná.

Reagovat
ladyboy arsenal

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
Euphael

Reagovat
Neutron

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele