Katar v datech: Chorvatská zkušenost, skvělý Neymar i rekordní asistence Thiaga Silvy

06.12.2022, 09:32
Komentáře a souhrny
Oslavný taneček Brazilců (© AFP)

Během toho, co v Česku úřadovali mikuláš, čert a anděl, dostali fotbaloví fanoušci na celé planetě nadílku v podobě dalších dvou osmifinálových duelů. A Katar v datech vám ji teď zabalí do pořádně pestrého papíru.

Japonské čtvrtfinále zhatily penalty

Japonští fotbaloví samurajové si díky překvapivým výhrám nad Němci a Španěly získali během základní skupiny řadu fanoušků. Až proti Chorvatům se jim ale povedlo v utkání skórovat jako první, když se před pauzou trefil útočník Celticu Glasgow Maeda.

Individuální statistiky Ivana Perišiče (©Opta by Stats Perform)

Na druhé straně vsadil trenér Dalič na zkušenost a chorvatská základní jedenáctka byla nejstarším týmem, který naskočil do utkání vyřazovací části světového šampionátu od roku 2006 a finálové sestavy Francie. Zkušení mazáci se svému kouči odvděčili a díky gólu Ivana Perišiče skončil duel po devadesáti minutách remízou.

Křídelník Tottenhamu dal šestý gól na světových šampionátech a společně s Davorem Šukerem je v tomto ohledu nejlepší z Chorvatů.

Heat mapa Marcela Brozoviče (©Opta by Stats Perform)

Ze všech chorvatských záložníků a útočníků však v osmifinále odehrál kompletní porci minut jen Marcelo Brozovič. Na základě jeho pohybu po hřišti můžeme soudit, že toho musel mít po utkání plné zuby.

Statistiky zápasu Japonsko - Chorvatsko (©Opta by Stats Perform)

To, že zápas dospěl až do prodloužení, respektive do penalt, patrně nikoho nepřekvapilo, protože v základní hrací době neskončilo sedm z posledních osmi utkání Chorvatů v play off mistrovství světa. Hrdinou byl tentokrát gólman Dominik Livakovič, který jako třetí gólman v dějinách turnaje chytil v závěrečném rozstřelu tři penalty.

Finalisté posledního mistrovství světa ještě nikdy v historii neprohráli na šampionátu duel, který by končil penaltami. Tato šňůra trvá dál a Chorvaté jsou potřetí v dějinách ve čtvrtfinále.

První poločas v rytmu samby

V něm je čeká rozjetá Brazílie, která neměla s Koreou nejmenší slitování a vyhrála 4:1. Fotbal v podání kanárku tentokrát opravdu bavil a zejména v první půli šlo o velký ofenzivní karneval. Během šestatřiceti minut dala Brazílie čtyři góly, což bylo víc než za celou základní skupinu. Trefili se Vinícius Junior, Neymar, Richarlison a Lucas Paqueta. Tite pak jako první kouč v dějinách nasadil do turnaje všech šestadvacet hráčů včetně třetího gólmana Wevertona.

Individuální statistiky Neymara (©Opta by Stats Perform)

Od první minuty naskočil také Neymar, který doléčil pochroumaný kotník, a jeho přítomnost na hřišti byla znát. Na jeden gól přihrál, proměnil penaltu a dal tak už svoji 76. branku v národním týmu, tudíž na legendárního Pelého ztrácí už jen jediný gól. Jako třetí brazilský hráč vedle Ronalda a pochopitelně Pelého se navíc trefil na třetím šampionátu v kariéře.

Mapa přihrávek Thiaga Silvy (©Opta by Stats Perform / Profimedia)

Činil se také kapitán Thiago Silva, který přihrávkami zásoboval své spoluhráče především na obranné polovině. Ovšem jeho ojedinělý výlet do útoku znamenal, že se ve věku osmatřiceti let a dvaačtyřiceti dnů stal nejstarším hráčem, který kdy na světovém šampionátu přihrál na gól.

Vývoj zápasu z pohledu xG (©Opta by Stats Perform)

Brazílie dala čtyři góly za první poločas naposledy Mexiku v roce 1954 a druhá půle se už jen dohrávala. Takhle nějak vypadá Joga Bonito v praxi na velkém turnaji.

Autor: Livesport.cz / Jakub Burian

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele