Katar v datech: Konec evropských gigantů, druhý africký úspěch i další velkolepý obrat

02.12.2022, 10:35, aktualizováno 02.12.2022, 10:35
Komentáře a souhrny
Radost hráčů Japonska (© AFP)

Během dalšího dne v Kataru byly ve hře osudy Belgie, Chorvatska nebo Německa. Jak utkání nejen těchto týmů viděla čísla opět představuje tradiční Katar v datech.

Konec zlaté generace

V Belgii je považovali za zlatou generaci. Tým kolem Kevina De Bruyneho, Romelua Lukakua nebo brankáře Thibauta Courtouise však opouští další turnaj bez úspěchu. Tentokrát dokonce, poprvé ve 21. století, skončili Belgičané už ve skupině. Mužstvo, které bylo podle všeho vnitřně velmi rozpolcené, zakončilo svoji cestu šampionátem v Kataru bezgólovou remízou s Chorvatskem. Všechno mohlo dopadnout jinak, ale to by Romelu Lukaku musel proměňovat svoje šance.

Individuální statistiky Romela Lukaka (©Opta by Stats Perform)

Hrotový útočník Rudých ďáblů se dostal do zakončení celkem pětkrát, přičemž čtyři situace byly vyhodnoceny jako vyložené gólové příležitosti. Všechny zahodil. Žádný hráč zatím v jednom utkání tohoto šampionátu nespálil tolik velkých šancí. Právě to nakonec rozhodlo o belgickém nepostupu.

A vlastně by bylo nefér to svést jenom na Lukakua. Belgičané totiž vyslali směrem k brance celkem 15 střel. A jejich úspěšnost nebyla zrovna valná.

Odkud Belgie střílela? (©Opta by Stats Perform)

Kapitolu nazvanou Belgie na mistrovství světa 2022 můžeme definitivně uzavřít pohledem na statitstiku vývoje očekávaných gólů. Belgičané měli šance na to, aby v utkání vstřelil branky hned tři. Když z toho nevytěžili ani jednu, po právu si balí kufry.

Vývoj xG Chorvatsko - Belgie (©Opta by Stats Perform)

Druhý africký úspěch

Maroko je v Kataru druhým africkým postupujícím týmem. Podobnou statistikou se Afrika může pochlubit teprve podruhé v historii. Maroko navíc ovládlo těžkou skupinu s Belgií a Chorvatskem a je prvním africkým vítězem skupiny od roku 1998, kdy se to povedlo Nigérii.

Jedním ze strůjců marockého úspěchu je záložník Chelsea Hakim Ziyech. Ten proti Kanadě otevřel skóre a z jeho pohybu po hřišti bylo patrné, že týmu pomáhal jak v ofenzivě, tak směrem dozadu. I díky němu Maroko vyhrálo skupinu a potvrdilo Kanadě smutnou bilanci - z dosavadních šesti zápasů na mistrovstvích světa všech šest prohrála.

Heat mapa Hakima Ziyecha (©Opta by Stats Perform)

Další německý krach

Němci podruhé v řadě a podruhé v historii skončili na mistrovství světa hned po skupině. Proti Kostarice sice měli spoustu šancí, ale vzhledem k výsledku souběžně hraného utkání Španělska s Japonskem by pro postup museli vyhrát o osm gólů. A k tomu přece jen výhra 4:2 moc blízko neměla.

Němci v utkání zaznamenali celkem 32 střel, z nichž jedenáct mířilo na branku. Jenže dlouho šance spalovali a když jim to tam začalo padat, bylo už jasné, že na vstřelení dalších pěti branek zbývá příliš málo času.

Odkud Němci stříleli? (©Opta by Stats Perform)

Velký vliv na to, že Němci zvládli utkání s Kostarikou vítězně měl Kai Havertz. Do hry přišel v 66. minutě, dal dva góly a měl blízko i k hattricku. Stal se teprve druhým Němcem, který na mistrovství světa vstřelil dva góly v zápase, do kterého přišel jako náhradník. Ale po cestě letadlem domů z Kataru asi Havertze tahle statistika moc nepotěší.

Individuální statistiky Kaie Havertze (©Opta by Stats Perform)

Kat evropských gigantů

Španělé se se skupinou rozloučili porážkou. Japonci totiž po zdolání Německa vyzráli i na dalšího favorita a skupinu, v níž měli jasně dominovat dva evropští giganti, vyhráli. Proti Španělům otočili nepříznivé skóre dvěma rychlými góly hned po přestávce a pak už náskok udrželi.

Porazit Japonce možná nebude snadné ani v play off. Svědčí o tom třeba statistika očekávaných gólů proti Španělsku. Ta totiž prozrazuje, že překvapivý výsledek nezpůsobilo spalování šancí na straně Španělska. Kdepak. To japonská obrana Španělům nedovolila si tvořit příliš možností a nakonec Asiaté skončili s vyšším xG než soupeř - 1,27 a 1,12.

Vývoj xG Japonsko - Španělsko (©Opta by Stats Perform)

Momentum zápasu, tedy statistika, která ukazuje, který tým měl v průběhu utkání víc ze hry, hovoří po většinu duelu převahu Španělů. Byla ale platonická, což bylo pravděpodobně přesně v plánu Japonců. Asijský tým se stal teprve třetím celkem v historii mistrovství světa, který na jednom turnaji otočil dva zápasy, ve kterých v poločase prohrával.

Momentum utkání Japonsko - Španělsko (©Opta by Stats Perform)

Už ani ta slavná věta Garyho Linekera o fotbale, v němž vždycky vyhrají Němci, neplatí. Po překvapivém vývoji skupin E a F se v osmifinále Španělé utkají s Marokem a Japonci s Chorvatskem.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Pečeně

Komentáře (3)

Přidat komentář
Csaplárova past

TVLE ten Lukaku .. ten sestřih si pustím na Silvestra normálně ....

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
pobody's nerfect

Díky, to je perfektní.duceho hoši do toho.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele