Katar v datech: Mbappé trestal útočnou aktivitu Cashe, Angličané rozhodli palbou ve vápně

05.12.2022, 09:16
Komentáře a souhrny
Matthew Cash (© AFP)

Druhý osmifinálový den nabídl v akci obhájce titulu z Francie i jedny z tradičních favoritů každé velké fotbalové akce - Angličany. A úkolem následujících pár minut je vám ukázat, jak si vedli pohledem dat.

Rekordmani Lloris a Giroud

Jeden milník francouzského fotbalu byl jasný už před zápasem - Hugo Llorise čekal 142. zápas za národní tým a 17. na mistrovstvích světa. V obou statistikách se přidal k dosavadním rekordmanům a za pár dní se nejspíš v tabulkách osamostatní. K tomu, že si na katarském turnaji Francie zahraje i dál, přispěl Lloris v prvním poločase zákrokem proti střele Zielenského. Vzápětí Francouzi otevřeli skóre a ve druhé půli si pohlídali pohodlné vítězství 3:1.

Vývoj xG (©Opta by Stats Perform)

Statistika vývoje očekávaných gólů říká, že po lepším nástupu Francouzů převzali iniciativu Poláci a v 38. minutě měl Zielinski onu obrovskou šanci. Francouzi pak přidali tři góly, ale díky penaltě v závěru stejně Poláci osmifinále zakončili s poměrně výrazně vyšší hodnotou xG (1,37 - 1,83).

Pohyb Oliviera Girouda po hřišti (©Opta by Stats Perform)

Nejlepším střelcem francouzské reprezentace už je jen jediný muž - Olivier Giroud. Dal svůj 52. druhý gól v národním týmu a překonal Thieryho Henryho. I z heatmapy Girouda lze vyčíst, že Poláci hráli aktivně a francouzský hrotový útočník strávil v zápase nejvíc času na pravé straně středové lajny.

Individuální statistiky Mbappého (©Opta by Stats Perform)

Jestli o něčem není třeba pochybovat, tak je to to, že Girouda jednou v tabulce střelců francouzské reprezentace nahradí Kylian Mbappé. Polákům dal dva góly, celkem jich na světových šampionátech vstřelil už 9 a tím překonal Pelého - ten byl dosud s osmi trefami rekordmanem světových šampionátů mezi hráči do 24 let. A i další statistiky Mbappého ze zápasu s Polskem nepřekvapivě demonstrují, že to je klíčový muž francouzského týmu.

Matty Cash a jeho pohyb po hřišti (©Opta by Stats Perform)

A nakonec ještě jedna statistika, tentokrát z pohledu Poláků. Pravý obránce Matty Cash proti Francii ukázal, že jeho pohyb podél postranní čáry nebyl zdaleka omezen jen na defenzivu, naopak dokázal z pravé strany posílat nebezpečné míče. Na druhou stranu i díky tomuto odvážnému pojetí měl Mbappé víc místa, aby z Cashovi strany trestal polskou defenzivu.

Anglie hrozila uvnitř vápna

Angličané zápas proti Senegalu zlomili během deseti minut v závěru prvního poločasu. Do té doby měli paradoxně větší šance Afričané, ale góly Hendersona a Kanea utkání rozhodly. Henderson se stal nejstarším střelcem Anglie na mistrovství světa od roku 1958.

Vývoj zápasu Anglie - Senegal (©Opta by Stats Perform)

Ze statistiky "momentum zápasu" můžeme vyčíst, že v prvním poločase se hra přelévala a chvíli před inkasovanými góly měli Senegalci svou nejlepší pasáž úvodní pětačtyřicetiminutovky. Ve druhé půli už to ale Angličané měli většinu času pod kontrolou.

Pohyb Bellinghama v zápase proti Senegalu (©Opta by Stats Perform)

U prvního gólu zaznamenal asistenci Jude Bellingham, který také rozjel akci před druhou brankou. V devatenácti letech se stal nejmladším asistentem Anglie na mistrovství světa v historii.

Pozice, ze kterých Angličané stříleli (©Opta by Stats Perform)

A na závěr statistika toho, ze kterých pozic Angličané stříleli. Všechny tři střely v pokutovém území, které Anglie namířila na branku, skončily gólem. Aby ne, když je na hrotu Harry Kane. Ten dal na velkých turnajích už jedenáct gólů a je v tomhle ohledu nejlepším Angličanem v historii. A dvanáct tref Anglie v dosavadním průběhu šampionátu? Na žádném světovém mistrovství nedali hráči z kolébky fotbalu víc branek.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Pečeně

Komentáře (1)

Přidat komentář
Remt

Cash za mě ale velkou část zápasu supr

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele