Katar v datech: Messi a Mbappé táhli své týmy, poprvé se na MS trefil Lewandowski

27.11.2022, 16:34
Komentáře a souhrny
Robert Lewandowski (© AFP)

Klíčová otázka sedmého hracího dne šampionátu v Kataru zněla jasně: dokáže se Argentina v čele s legendárním Lionelem Messim vypořádat s úvodní porážkou a udrží se ve hře o postup ze skupiny? Další díl Kataru v datech ovšem odpoví pochopitelně i na další otázky.

Duke zařídil výhru Australanů

O začátek denního programu se tentokrát postarali Tunisko a Austrálie, přičemž velká pozornost byla upřena na protinožce. Ti totiž čekali na výhru na světovém šampionátu od roku 2010 a na kontě už měli sedm porážek na mistrovství světa v řadě.

Australané táhli většinu svých útoků po pravé straně (©StatsPerform)

Proti Tunisku útočil tým kouče Grahama Arnolda především po pravé straně, po které vedla takřka polovina všech útočných výpadů. Jediná gólová akce Australanů však přišla paradoxně zleva.

Útočník Mitchell Duke využil tečovaný centr od Craiga Goodwina a ukončil tak dvanáctileté čekání svého týmu na vítězství na světovém šampionátu. Forvard druholigové japonské Okayamy je navíc prvním hráčem z nižší soutěže, který na letošním turnaji skóroval.

Individuální statistiky Mitchella Dukea (©StatsPerform)

Mitchell Duke byl jednoznačným hráčem zápasu. Kromě gólu si připsal největší počet střel a kraloval také v osobních soubojích. Hlavně díky němu mohla Austrálie oslavovat příjmení gólového asistenta Goodwina, tedy dobrou výhru.

Přehled zápasu Tunisko - Austrálie 0:1

Premiérová trefa Lewandowského

Saudové, kteří v prvním utkání na turnaji překvapivě porazili Argentinu, šli do utkání proti Polákům s vědomím, že pokud na světovém šampionátu nastoupili proti evropskému týmu, prohráli devět z deseti utkání. Tato série trvá dál a to zejména díky dvěma hrdinům. Tím prvním je gólman Wojciech Szczęsny, který na konci první půle chytil jako třetí gólman na turnaji penaltu a i ve druhém utkání udržel čisté konto.

Zápasové statistiky (Polsko - Saúdská Arábie) (©StatsPerform)

Ze hry přitom měli Saúdové navrch. Z pohledu diváka se mohlo zdát, že jsou lepším týmem a ovládli prakticky všechny týmové statistiky. Zajímavé je, že rozhodčí neodpískali v tomto utkání ani jeden ofsajd.

Poláci však byli lepší v tom nejdůležitějším - ve střílení branek. U obou polských gólů byl bombarďák Barcelony Robert Lewandowski, který nejprve přihrával Zieleńskému a v 82. minutě uzavřel na konečných 2:0. Šlo o jeho vůbec první gól v utkání mistrovství světa a bylo vidět, že tahle trefa pro něj hodně znamená.

Individuální statistiky Roberta Lewandowského (©StatsPerform)

Populární "Lewa" trefil kromě gólu ještě jednou tyč a byl u všeho důležitého, co se na stadionu v Al Rajánu událo. Především díky jeho výkonu má Polsko aktuálně víc než sedmdesátiprocentní šanci na to, že postoupí ze skupiny.

Přehled zápasu Polsko - Saúdská Arábie 2:0

Nezastavitelný Mbappé

Duel mezi Francií a Dánskem byl už třetím vzájemným soubojem obou týmů během tohoto kalendářního roku. V obou předchozích kláních byli úspěšnější severští vikingové, ovšem tentokrát utkání ovládli galští kohouti. Tím vůbec nejhlasitějším byl Kylian Mbappé.

Mbappé se trefil dvakrát, zařídil výhru 2:1 a postaral se o to, že Francie se stala vůbec prvním týmem letošního mundialu, který má jistotu postupu do osmifinále.

Pohyb Kyliana Mbappého v zápase s Dánskem (©StatsPerform)

Rodák z Paříže naprosto opanoval levou stranu na útočné polovině a dánské obranné lego rozebíral s naprostou lehkostí.

Střelecké tabulce aktuálně vládnou Mbappé a Valencia (©StatsPerform)

Útočník PSG se aktuálně dělí o čelo tabulky kanonýrů, stejně jako Enner Valencia z Ekvádoru se trefil už třikrát. Svým sedmým gólem na světových šampionátech navíc překonal legendy - Zidana a Platiniho.

Přehled zápasu Francie - Dánsko 2:1

Messi dal Argentině klid

Argentina šla do zápasu proti Mexiku s vědomím, že pokud prohraje, na turnaji končí.

"Teď musíme ukázat, že jsme opravdu silný a jednotný tým. Nevzdáme to a pokusíme se porazit Mexiko," prohlásila před zápasem největší hvězda Argentiny.

A jak Messi řekl, tak taky udělal. Byl to právě kapitán Albicelestes, kdo nasměroval svůj tým po hodině hry k důležité výhře. Navíc vyrovnal Diega Maradonu jak v počtu startů na světovém šampionátu, tak v počtu gólů, když dal v jednadvacátém utkání na mistrovství světa osmý gól. Na hrající legendu poté ještě navázal Enzo Fernandez a Argentina tak udržela naděje na postup do osmifinále.

Zápas mezi Argentinou a Mexikem mnoho gólových příležitostí nenabídl (©StatsPerform)

O tom, že ne vždy data odráží skutečnost, svědčí metrika očekávaných gólů, která byla v tomto duelu nejnižší v dosavadním průběhu turnaje. U ani jednoho z týmů nepřekročilo xg hodnotu 0,3, to ale Argentině vůbec nevadilo.

Přehled zápasu Argentina - Mexiko 2:0

Autor: Livesport.cz / Jakub Burian

Komentáře (1)

Přidat komentář
pantondavo

Konecne profi infografika, krasa

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele