Katar v datech: Skvělý Khazri, střelecká aktivita Mexičanů i odstřižený Lewandowski

01.12.2022, 09:19, aktualizováno 01.12.2022, 09:19
Komentáře a souhrny
Robert Lewandowski a Lionel Messi (© AFP)

Lionel Messi (35) na jedné straně, Robert Lewandowski (34) na druhé. Souboj Argentiny proti Polsku. Před startem dalšího hracího dne v Kataru bylo pravděpodobné, že jedna ze superhvězd současného fotbalu na turnaji po vzájemném zápase skončí. My se ale v našem datovém okénku podíváme na všechny zápasy, které v Kataru uzavřely skupiny C a D.

Khazri potrestal mátožné Francouze

Francie už s jistotou postupu nechala proti Tunisku odpočívat opory včetně Mbappého, Girouda nebo Llorise, což se ji nakonec vymstilo. Tunisané vyhráli i díky tomu, že vyrovnávací gól Griezmanna v osmé minutě nastavení zrušil kvůli ofsajdu VAR.

Wahbi Khazri a jeho individuální statistiky proti Francii (©Opta by Stats Perform)

Pro Tunisko je možná škoda, že Wahbi Khazri nenastupoval v základní sestavě už od začátku turnaje. Třeba by právě tento rodák z Francie mohl Tunisku zajistit na šampionátu jiný osud. Francouzům vstřelil jediný gól zápasu a jako první Afričan v historii dal na mistrovstvích světa tři góly ve třech utkáních po sobě, v nichž nastoupil v základní sestavě.

Pohyb Randala Kolo Muaniho po hřišti (©Opta by Stats Perform)

Zastoupit Girouda, to byl těžký úkol pro hrotového útočníka Frankfurtu Randala Kola Muaniho. Statistiky říkají, že aktivitou nešetřil a chtěl navázat na formu z bundesligy, kde má v této sezoně už pět gólů a devět asistencí. Do velkých šancí se ale nedostal.

Australané zaskočili favorizované Dány

Australané proti Dánsku opět vstřelili jediný gól, jako doposud ve všech zápasech na turnaji. Ale nakonec to stačilo - seveřané vyrovnat nedokázali a ze skupiny D tedy mezi šestnáct nejlepších týmů světa spolu s Francií postoupila Austrálie.

Mathew Leckie a jeho cesta ke gólu (©Opta by Stats Perform)

Za rozbor určitě stojí jediná branka utkání, kterou dal Mathew Leckie. Ve vyrovnaném duelu stačí málo, třeba jeden povedený brejk. Australané se jen pár přihrávkami dostali z vlastního vápna až do gólové situace.

Austrálie - Dánsko (vývoj xG) (©Opta by Stats Perform)

Současný šampionát je unikátní v tom, jak málo střel stačí týmům ke gólům - průměrně jen 8,6 na jeden gól, to je nejméně v historii. Ani v utkání Austrálie s Dánskem se žádný z týmů nedostal v očekávaných gólech přes hodnotu jedna - Dánové měli 0,63, Austrálie 0,68. Na postup to však protinožcům stačilo.

Naděje Poláků zachránil Szczęsny

Ve skupině C si Polsko s Mexikem připravili pro fanoušky infarktový zážitek. Začněme Poláky - ti drželi v poločase s Argentinou postupový výsledek 0:0, ve druhé půli ale dvakrát inkasovali a museli doufat, že Mexiko v souběžně hraném utkání se Saúdskou Arábií neotevře dveře do osmifinále.

Wojciech Szczesny a jeho statistiky proti Argentině (©Opta by Stats Perform)

Polské naděje na postup ze skupiny držel především brankář Wojciech Szczęsny. Nejenže chytil Messimu penaltu, ale lapil celkem devět argentinských pokusů. Neuvěřitelný výkon polského veterána, kterému spoluhráči musejí líbat ruce.

Průměrná pozice hráčů Polska (©Opta by Stats Perform)

Potvrzuje to i průměrná pozice Poláků. Celé utkání odehráli zatažení, zuby nehty bránili prohru jen o dva góly, což mimo jiné znamenalo, že Lewandowski byl vpředu úplně odstřižený.

Aktivita Mexičanů na postup nestačila

Mexičané dokázali Saúdské Arábii vstřelit dva góly, na postup to ale bylo málo. Při vedení 2:0 měli totiž stejné skóre jako Poláci, stejný počet vstřelených gólů i vyrovnaný vzájemný zápas. O postupu Polska v tu chvíli rozhodovalo to, že obdrželi méně žlutých karet. Mexičané se hnali za třetí brankou, nakonec ale v nastavení sami inkasovali a jedou z Kataru domů.

Saúdská Arábie - Mexiko (statistiky) (©Opta by Stats Perform)

Mexičané vyslali na bránu soupeře 26 střel, měli také převahu v držení míče i dvojnásobek přihrávek oproti soupeři. Jenže třetí gól i přes velký tlak Středoameričanů v závěru nepřišel.

Střelecké pozice Mexika (©Opta by Stats Perform)

Oči pro pláč Mexičanům zbyly navzdory jejich velké aktivitě. Fotbalisté Mexika tak doplatili především na to, že v prvních dvou zápasech na šampionátu nepředvedli podobný výkon, jako byl ten proti Saúdské Arábii.

Autor: Livesport.cz / Lukáš Pečeně

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele