Když jde o víc než o fotbal. Sobota se nese ve znamení derby

03.09.2022, 09:23
Aktuality
Někde se hraje o klíč k městu, někde jde na fotbalovém kolbišti o střet různých náboženství či historicky zakořeněný třídní boj. No a někde se prostě jen nesnáší chlapi z vedlejších vesnic a se zaťatou pěstí a pusou upatlanou od hořčice na sebe hulákají. Fotbalová derby. Větší rivalitu ve sportovním světě nenajdete. A tuhle sobotu se jich urodí hned několik.

13:30 Old Firm derby, Celtic - Rangers

Jakkoli nechává běžného fotbalového fanouška zhýčkaného Ligou mistrů či šlágry v top evropských ligách skotská liga chladným, několikrát do roka se i jeho pozornost upře směrem na drsný sever britských ostrovů. Derby mezi Celticem a Rangers totiž svým významem Skotsko dalece přerůstá. A nejen proto, že jde o rivaly z Glasgow a historicky suverénně nejúspěšnější celky v zemi.

Abychom se podívali na poslední sezónu nejvyšší skotské ligy, v níž nezískaly titul Celtic či Rangers, chce to návrat o 37 let a jednoho celého Sira Alexe Fergusona v Aberdeenu. Abychom však vystihli rivalitu obou klubů, musíme až k jejich samotné podstatě. Svou roli totiž nehraje jen fotbal, ale taky politika a náboženství.

Rangers jsou protestanti, Celtic katolíci, to je známá věc. Silně věřící bývalý kouč Celticu Neil Lennon (a ještě k tomu Severní Ir a zrzek) je dokonce tvrdým jádrem fanoušků Rangers označován jako "chodící mrtvola". V uplynulé sezóně manažer Ange Postecoglou dokázal vrátit titul do vlastenečtější části Glasgow poté, co Rangers v roce 2021 ukončili devítileté panování Celticu.

I letos se patrně o nejvyšší mety budou přetahovat tihle dva. Lepší vstup do sezony měli zelení "The Bhoys", kteří za pět kol neztratili ani bod a nasbírali impozantní skóre +20. Největší měrou se o to přičinil šestigólový Kyogo Furuhashi. Modří "The Gers" však mají jen o dva body méně a právě při vzájemném utkání hodlají svého rivala přeskočit.

Posledních 20 soutěžních zápasů: 9 výher Celticu, 2 remízy, 9 výher Rangers

13:30 Merseyside derby, Everton - Liverpool

Toffees vstoupili do sezony nejhůř za víc než dekádu, a pokud Frank Lampard nechce následovat Scotta Parkera coby druhý vyhozený trenér letošní sezóny Premier League, bodový zisk by se mu šiknul. K ruce mu bude zlepšená forma teprve jednadvacetiletého Anthonyho Gordona. Jen co se o něj začala zajímat Chelsea a Everton mu přilepil cenovku 60 milionů liber, začalo mu to pálit. Dvěma góly zajistil dvě cenné remízy v Brentfordu a Leedsu.

Nyní však bude pod drobnohledem celé Anglie. Proslulé Merseyside derby s Liverpoolem platí za jeden z největších zápasů v zemi, ve kterém se navíc Karamelkám poslední dobou úplně nedaří. Proti navíc stojí Jürgen Klopp a jeho ohromná touha otočit kormidlem zpět na vítěznou vlnu. Ze špatného úvodu sezóny ční jen výhra 9:0 nad Bournemouthem, k níž - k šoku všech hráčů Fantasy Premier League - vůbec nepřispěl Mohamed Salah. V Goodison Parku se ovšem egyptské hvězdě daří, v nedávných dvou kláních se trefila třikrát.

Posledních 20 soutěžních zápasů: 1 výhra Evertonu, 9 remíz, 10 výher Liverpoolu

London derbies

Když už jsme u těch derby, nelze opomenout ani Londýn. Vždyť jak často se stane, že se v rámci města v jeden den a jednu hodinu utkají rovnou čtyři kluby? Pravda, ani v jednom případě asi radikální křídlo fanoušků nebude cloumat se soupravou metra v touze po zastrašení příznivců rivala - jako se tomu děje třeba při North-London derby - ale i tak. Prohra se sousedským týmem se vždycky nese o trochu hůř...

16:00 Chelsea - West Ham

V obou táborech by si k pořádné rvačce vybrali raději Millwall, a tak bude mít pro české diváky velmi atraktivní zápas zápletku spíš jako vystřiženou z dílny Fanklubu defenzivního fotbalu. Jak Chelsea, tak West Ham mají střeleckou depresi. Blues nastříleli v úvodních pěti kolech šest gólů a hůř na tom v historii Premier League byli jen dvakrát (1993/94 a 1995/96). A to je pořád nic proti katastrofální bilanci Kladivářů. West Ham zaznamenal pouhé dvě branky, spolu s dalšími třemi kluby sdílí nejhorší ofenzivu v lize a prožívá největší střeleckou krizi od roku 1994.

Fotbaloví fajnšmekři si určitě povšimnou, že Mason Mount, Kai Havertz, ale stejně tak na druhé straně, Michail Antonio, Jarrod Bowen či letní posila Gianluca Scamacca mají k ideální formě daleko. Pozornost proto bude přitahovat Raheem Sterling, což je momentálně asi jediný schopný ofenzivní hráč v obou týmech. Anebo se dočkáme show od zbrusu nových posil v podobě Lucase Paquety a Pierra-Emericka Aubameyanga? Ten ale první zápas po příchodu do modrého dresu ještě vynechá...

Posledních 20 soutěžních zápasů: 10 výher Chelsea, 4 remízy, 6 výher West Hamu

16:00 Tottenham - Fulham

Ani tady nejde o velkou sousedskou rivalitu. Spíš setkání dvou starých známých, kteří na sebe čas od času natrefí v krámě a ze slušnosti jeden druhému pokynou. Obě mužstva zatím zažívají skvělý vstup do sezóny, Tottenham je, navzdory mizerné formě Son Heung-mina, bez porážky třetí, Fulham překvapuje na osmé pozici.

Kdo je v utkání favoritem, je jasné bez hlubšího pozorování, avšak pro komplexní servis připomeňme, že na půdě Tottenhamu už Fulham dokázal několikrát překvapit. V posledních čtyřech venkovních zápasech obrali Cottagers favorita hned dvakrát - loni v lednu (1:1), a pak v roce 2013, kdy Dimitar Berbatov rozhodl o nejtěsnější výhře hostí. Nezáří on v dresu nováčka Premier League i nyní nějaký ten proslulý balkánský zabiják? Jasně, teď má Fulham Aleksandara Mitroviče!

Posledních 20 soutěžních zápasů: 13 výher Tottenhamu, 4 remízy, 3 výhry Fulhamu

18:00 16:00 Derby della Madonnina, AC Milán - Inter

Jednu rychlou kávu doma před odchodem, další po cestě na stadion - ale v žádném případě capuccino, hraje se až v podvečer - a pak už se jen nechat unášet bouřlivou atmosférou na San Siru. Italští fanoušci jsou obzvláště vášniví a díky jedné z nejpamátnějších fotografií fotbalové historie asi nikdy nevybledne ani vzpomínka na nechvalně proslulé milánské derby ve čtvrtfinále Ligy mistrů v roce 2005. Legendárnímu gólmanovi Didovi možná dnes vystřelí bolest do ramene i po letech.

V Miláně si určitě užívají, že po čase znovu derby znamená i relevantní bitvu o čelo tabulky. Na jaře dotáhli honbu za vysněným titulem Rosonerri, aktuálně jsou o bod napřed Nerazzurri. Ačkoli by si fanoušci možná rádi prohlédli souboj Ibrahimoviće s Lukakuem, budou si kvůli zdravotním potížím muset počkat na druhou polovinu sezóny. V hledáčku by se tudíž měli objevit Lautaro Martínez či Olivier Giroud, jenž dvěma góly ozářil minulé ligové derby.

Posledních 20 soutěžních zápasů: 4 výhry AC Milán, 7 remíz, 9 výher Interu

Autor: EuroFotbal.cz / Marek Ustohal

Komentáře (21)

Přidat komentář
FC Porto FC

Sledovat Rangers Celtic nebo Liverpool Everton?

Reagovat
O.Giroud

Rangers Celtic bude futbal, Liverpool Everton bude zdrzovacka

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Seydou Doumbia

rangers-celtic a live potom v záznamu si můžeš dát (samozřejmě nesmíš čučet na výsledky ani být tady) takhle jsem to řešil já když se potkali 2 zájímavé zápasy a já chtěl vidět oba a mít z toho něco

Reagovat
Hachim Mastour

Neviem čo je horšie

Reagovat
Kucka

Reagovat
Pablos

taky nechápu, že na to někdo kouká

Reagovat
smazaný uživatel

Na ty kopáče skotský snad nemůže nikdo mimo Skotsko koukat

Reagovat
Seydou Doumbia

to je to tak hrozný?

Reagovat
johnik

Come on reds!

Reagovat
Pasha

Fajn, ale Celtic doviedol k titulu v ostatnom ročníku Ange Postecoglou, spomenutý Neil Lennon trénuje Omoniu Nikózia

Reagovat
eder

No, pěkně se nám to sešlo, jen co je pravda. Tam chybí snad už jen El Clásico...

Reagovat
BaggioRoberto

Usty skvela prace.

Reagovat
JackDaniels.

OT: Vies že si stary keď zistíš, že Alan Dzagoev má už 32 rokov

Reagovat
Akinfeev

A ještě na starý kolena opustí CSKA

Reagovat
REPLIKATOR

Rusko

Reagovat
JackDaniels.

Čakal som kto to da, gratulujem

Reagovat
REPLIKATOR

Díky

Reagovat
JackDaniels.

nz

Reagovat
pawelFCB

Celtic

Reagovat
O.Giroud

Van Bron out, Gerrard IN

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele