Kladno sestupuje, ale talenty mu nechybí

16.05.2010, 13:40
Aktuality
Kladenští fotbalisté smutní. Po čtyřech letech každoročního usilovného bojování o holé přežití letos přece jenom padají do druhé ligy. Ve zpackané sezóně ale můžou hledat alespoň nějaká pozitiva. Třeba to odchovanci Vít Beneš a Patrik Svoboda dotáhnou hodně daleko. A je to také zásluha Kladna, že těmto mladíkům dalo šanci zahrát si v nejvyšší soutěži.

Šestnáctiletý Svoboda se v březnu stal druhým nejmladším fotbalistou historie Gambrinus ligy, když nastoupil jako střídající hráč v zápase s Plzní. Za Kladno pak ještě nastoupil v dalších třech případech a ve čtvrtém - v posledním ligovém kole s Libercem - si zahrál od začátku.

Ačkoli se trenér Stanislav Procházka vrátil z nemocnice a utkání sledoval z lavičky, jedenáctku sestavoval ještě Stanislav Hejkal. "Čekal jsem, že mi dá šanci. Pan Procházka neprotestoval, naopak mi říkal, ať dám gól," svěřoval se mladík. "Určitě jsem nervózní byl. Spoluhráči mi ale říkali, ať si prostě zahraju. Že si takhle můžu udělat kariéru."

Od ligové trefy přitom nebyl vůbec daleko. Bartoš ho centrem našel ve vápně a míč po Svobodově dorážce skončil v síti, asistent však byl toho názoru, že při centrování byl už kladenský záložník v zázemí. "Jo, už za tou čárou byl. Škoda," viděl dobře Svoboda.

Malinký podíl měl vlastně i na úvodní kladenské brance. Jeho střelu totiž gólman Hauzr vyrazil jen na rohový kop a po něm právě rozvlnil síť hlavou Gross. Připsal si mimochodem na své konto i první žlutou kartu. Nesouhlasil s verdiktem rozhodčího Jílka, zahodil míč, a už byl potrestán. "Byla to blbost," přiznával.

Zatímco jeho bratr Petr hraje jen okresní soutěž za Spartu Doly Kladno, on má namířeno opravdu daleko. Přestup do jiného klubu? "Nabídky tu jsou, určitě. Ale uvidí se," opakoval Svoboda.

V jednoho z nejtalentovanějších stoperů v Česku se vypracoval i Vít Beneš. Kladno si ho do dorostu vytáhlo z Ústí nad Labem, svůj debut v áčku si odbyl v sezóně 2006/2007. Až poslední dva roky pod trenérem Martinem Hřídelem však nastupuje pravidelně. Hodně mu pomohla i loňská spolupráce se zkušeným Pavlem Drskem, jenž za Kladno válel v jarní části sezóny.

Smlouvu má ve středočeském klubu podepsanou až do roku 2012, už teď je ovšem téměř jisté, že příští sezónu dres Kladna oblékat nebude. V Gambrinus lize je o jednadvacetiletého obránce enormní zájem, nejvíce o jeho služby údajně usiluje pražská Slavia. "Jestli se Kladnu tahle sezóna nevydařila, tak se aspoň podařilo vychovat Vítka. Myslím si, že mantinely Kladna už jsou mu dávno malé a že půjde do světa. Přeji mu hodně štěstí," vzkazoval mu Stanislav Hejkal.

Autor: Patrik Sandev

Komentáře (52)

Přidat komentář
alegre

talenti? Nevím, nevím...

Reagovat
smazaný uživatel

když někdo v 15 může nastoupit v GL, nemůžeme neříct, že je to velká naděje... oba hráči vážně patří k těm světlejším dneškům, která Kladno dokázalo vychovat...

Reagovat
alegre

Já jsem myslel to i ve slově talenti... Nějak mi tam nepasuje.

Reagovat
fantomas

To proto, že teď češtinou komunikuješ míň než dřív...

Reagovat
alegre

Opravili to, měl jsem pravdu!

Reagovat
fantomas

Podle mě je přípustné oboje...

Reagovat
smazaný uživatel

To je hezké ale ať si s talentama hrajou klidní střed..

Reagovat
smazaný uživatel

klidný samozřejmě*

Reagovat
smazaný uživatel

Je mi jich lito kvuli lexessovi

Reagovat
smazaný uživatel

Jeden nahoru, jeden dolu. Nemůžu chtít všechno

Reagovat
smazaný uživatel

Jen se v te PL udrzet. Tajne prani je skoncit vys nez Mackems

Reagovat
smazaný uživatel

Strašně bych si přál je nehorázně vyprášit v derby za tu sezonu co oni byli nahoře a my v druhý lize

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo by to skvely, ale bude to tezky, uz to nejsou takovi sraci jako pred 3 rokama. Ale moc se na tu sezonu tesim

Reagovat
smazaný uživatel

To rozhodně. Krasojízdu Championshipem jsem si ale dost užíval až mě to překvapilo Snad příští rok vůbec dopadne líp, letos je to fakt bída ty vítězové jednotlivých lig.

Reagovat
smazaný uživatel

Nicky Butt by se mel stat novym manazerem Oldhamu. Takze se vraci skoro domu

Reagovat
smazaný uživatel

Sice jsem na něj teď zanevřel, protože poslední dvě sezony šel hodně dolu, ale pořád je to společně s Keanem, Irwinem a Olem muj oblíbenej Devil.

Reagovat
smazaný uživatel

kladno preju jim brzky navrat do prvni ligy, ikdyz si myslim ze v druhe lize zapadne do prumeru...

Reagovat
smazaný uživatel

spíš do podprůměru-pokud odejde ještě Ondřej Szabo budou hrát o udržení-Holub a další zkoušení střední záložníci zdaleka nedosahují jeho kvalit- to bylo vidět na konci sezony, kdy byl Szabo zraněný a nehrál-ale hlavně strýcové z vedení nejsou schopni sehnat peníze a sponzory

Reagovat
Kaká10

holub jde ovsem do bohemky

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli myslíš Tondu Holuba, tak nejde.

Reagovat
smazaný uživatel

Szabo hrál výborně tři roky, ale v týhle sezoně byl i on slabej...

Reagovat
smazaný uživatel

St. Procházka nejlepší trenér spolu s Hlouškem v mé kariéře škoda, že jsem se zranil

Reagovat
smazaný uživatel

Vít Beneš má údajně namířeno do Slavie... Já ho vůbec neznám, je dobrý ?

Reagovat
smazaný uživatel

mladej stoper, který když má po ruce zkušenějšího obránce jakým byl třeba Drsek, utvoří hodně silnou dvojici... sotva kdy prohraje hlavičkový souboj, je hodně silný v osobních soubojích... problémy má trochu při rozehrávce, rychlost ho také zrovna moc nezdobí a někdy mi přijde, že udělá naprosto zbytečnou chybu... ale jako stoper je vážně výbornej, každým zápasem jenom roste... Kladno za něj chce hodně velkou sumu...

Reagovat
smazaný uživatel

jj, u nás v lize je velká suma na hraně 10 milonů... to snad Slavia dá, pokud za to stojí

Reagovat
smazaný uživatel

přesně, jak říkáš, chce něco kolem týhle částky... určitě to byl nejlepší hráč Kladna za tuhle sezónu... od první chvíle, kdy jsem ho viděl hrát, jsem věděl, že bude hodně dobrej... kolem něj sotva někdo projde, hlavně ty osobní souboje, to je jeho... a hlavou hraje taky super...

Reagovat
salami

viděl jsem většinou jenom sestřihy,ale dost se taky tlačí dopředu, měl i docela dost šancí ted na jaře

Reagovat
smazaný uživatel

jo, pravda... on má jenom hroznou smůlu v kocovce... jinak na standardky a rohový kopy je skvělej, protože umí hrát hlavou... má ale na svym kontě jen jeden ligovej gól...

Reagovat
vanGomm

Podívám-li se na letošní návštěvy na našich ligových stadiónech sestoupila mužstva s těma nejmenšíma.Dá se to také napsat nemají diváky-nemají ligu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Radar

Takže mají penět přecejen dost, co to ten pakoč plácal v tom videu

Reagovat
Radar

*peněz

Reagovat
sosna

Konečně. Uprostřed druholigové tabulky jim to bude slušet.

Reagovat
kalla

Tobě by to slušelo mezi kopáčema kanálů

Reagovat
centos

Kopnul ti do Kladna? Ten nezbeda!

Reagovat
sosna

Reagovat
Godwinson

nemá tam být 'talenti' ?

co, herbage?

Reagovat
centos

Podle mě ano.

Reagovat
smazaný uživatel

to tam také bylo... akorát to přeměnili...

Reagovat
r.mrazik

tak az to hodi zpatky

Reagovat
centos

Podobná je situace také u jmen živel a talent. Obě jména jsou neživotná, ale kromě toho se jich užívá v přeneseném významu k označování jednotlivců, osob. V prvním případě jde o označení člověka ve společnosti nějak působícího na své prostředí (zpravidla nežádoucím způsobem), např. nepřátelský, podvratný, radikální živel apod. Slovem talent označujeme také mimořádně nadaného, schopného jedince, např. žurnalistický, básnický talent aj.

Uvedená jména (orgán, živel, talent) jsou ovšem v našem povědomí v základě spjata s neživými věcmi, jevy; pokud jich užijeme k označení živé bytosti, chápeme takové užití jako přenesené. Proto i v těchto případech, kdy jimi označujeme živé bytosti, skloňujeme je jako jména neživotná, tj. v našem případě podle vzoru „hrad“. Jsou tedy správná spojení: orgány veřejné bezpečnosti uskutečnily dálkovou kontrolu… (nikoli orgáni); vlivem reakčního živlu (nikoli živla); nové talenty se představují… (nikoli noví talenti). Pokud se objeví u uvedených jmen tvary životné, jde o užití slangové, které nepatří do spisovného jazyka.

Reagovat
Godwinson

takže to nám to potvrdilo, mají to špatně :)

Reagovat
centos

Kde jsi to z toho vyčetl..? :)

Reagovat
Godwinson

no, jo, na mě tam je moc písmen, tak jsem si to teď teda ze sebezapřením přečetl a je to určitě kravina, v životě jsem neslyšel "talenty", když se mluví o hráčích ... divný, radši to nebudeme rozmazávat, o -y mě stejně asi nic nepřesvědčí :)

Reagovat
centos

S "i" je to hovorově, tak to máme asi více vžité. Něco jako když většina lidí píše vyjímečný místo výjimečný.

Reagovat
Godwinson

no, je to tak, asi je to zrovna u tohohle víc jak zažité, zalezlé pod kůží, protože opravdu, když to vidim s -y, tak to hrozně blbě vypadá :) no, člověk se má stále co učit :)))

ještě k tomu, co tak vzpomínám, slovo "talenty" jsem vlastně už v životě slyšel a to, když známej vyprávěl o World of Warcraft, či něčem podobném

Reagovat
smazaný uživatel

Svoboda by z Kladna rozhodně odcházet neměl,pže ve Slavii a Spartě by rozhodně nedostal tolik příležitostí,jako dostane na Kladně ve druhé lize...Doufám,že se Kladno brzy vrátí a nejlépe místo Budějovic.Ti nemají v GL co dělat.

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám, že ne.

Reagovat
goodbay

máš recht

Reagovat
goodbay

Tak přece jenom se Grossovi splnil "sen", který jsem mu už pár sezon přál! Dal první gol v životě v GL ve 32 letech

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

soda je velký talent beny už není tak mladý ale pořád se může zlepšovat je to kompaktní obránce může hrát ve stopera i na kraji

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele