Konferenční liga - souhrn 6. kola skupinové fáze

03.11.2022, 18:27, aktualizováno 03.11.2022, 23:06
Komentáře a souhrny
Fiorentina i přes gól Antonína Baráka bude muset hrát na jaře předkolo play-off. Slovan Bratislava vyhrál svou skupinu a slovenský fotbal tak po dlouhé době bude mít zástupce v jarní části. Naopak naděje posledního českého klubu vyhasly, Slavia končí na třetím místě. Ze skupiny Slovácka postoupilo Nice s Partizanem. V bitvách o postup slaví i belgické duo Genk, Anderlecht a polský Lech...

Skupina A

Rīgas Futbola skola - ACF Fiorentina 0:3

03.11.2022 16:30

Góly: 7. Antonín Barák, 45. Arthur Cabral, 45+2. Riccardo Saponara

Italská Fiorentina sice zvítězila v základní skupině Konferenční ligy počtvrté za sebou, ale po špatném začátku nakonec končí druhá se ziskem třinácti bodů. V šesti zápasech vybojovala stejný počet bodů jako Istanbul Başakşehir, jenomže kvůli horší bilanci vzájemných zápasů skončila druhá a čeká ji tak "jen" únorové play-off o osmifinále. Lotyšský výběr končí beznadějně poslední se dvěma body a kýžené výhry se tedy nedočkal.

AFC ve druhé polovině skupiny A mohutně dotahovalo náskok tureckého rivala, ovšem nakonec za ním o kousek zaostalo. Do tohoto čtvrtečního duelu vstoupilo naprosto skvěle a hned po necelých sedmi odehraných minutách vedlo zásluhou českého krajánka Antonína Baráka. Sedmadvacetiletý reprezentační záložník hlavičkoval od levého rohu brankového území po zpětném pasu Riccarda Saponara a i přes zákrok brankáře Šteinborse přeci jen rozvlnil síť.

V domácím dresu se dostal na trávník již ve 3. minutě jiný český zástupce Petr Mareš a krátce před poločasovou přestávkou mohl být u překvapivé vyrovnávací branky, nicméně po jeho centru lízl hlavičkující Ilič jen horní okraj břevna. Italský favorit rozhodl o svém úspěchu dvěma trefami v samém závěru prvního poločasu. Nejprve pojistil jeho náskok brazilský forvard Arthur Cabral, jenž se po rohovém kopu a fantastické patičce Baráka zjevil sám před Šteinborsem a míč se štěstím usměrnil mezi jeho nohy.

Fiorentina definitivně rozhodla o svém úspěchu v nastaveném čase. Tentokráte z dobrých dvaadvaceti metrů napřáhl Saponara a jeho úchvatný projektil zapadl přímo do protější šibenice, strážce lotyšského týmu se stačil pouze ohlédnout. Hosté se ve druhém poločase nikam netlačili a hodně zvolnili. Rigas toho mohlo využít, ovšem když v 72. minutě famózně zasáhl Terracciano proti prudké hlavičce Lipuščeka a za dalších osm minut neplatila úspěšná dorážka Vlalukina kvůli ofsajdu, tak se výsledek nezměnil.

Více informací k zápasu

Istanbul Başakşehir - Heart of Midlothian 3:1

03.11.2022 16:30

Góly: 4. Youssouf Ndayishimiye, 33. Serdar Gürler, 65. Berkay Özcan - 90. Nathaniel Atkinson

Istanbul Başakşehir zvládl i své závěrečné vystoupení ve skupinové fázi Konferenční ligy a díky vítězství 3:1 nad Heart of Midlothian ovládl skupinu A se ziskem třinácti bodů. Druhou Fiorentinu za sebou nechal díky lepší bilanci vzájemných zápasů a přímo tak postoupil mezi šestnáctku nejlepších. Naopak hosté prohráli ve skupině už počtvrté, se šesti body obsadili třetí pozici před poslední lotyšskou Rigou a na jaře tak v pohárech pokračovat nebudou.

Svěřenci trenéra Emreho Belözoğlua drželi otěže čtvrtečního utkání ve svých rukách od samého začátku a do důležitého vedení se dostali po necelých čtyřech odehraných minutách. Prosadit se dokázal Youssouf Ndayishimiye, jenž se po rohovém kopu Türüça z pravé strany zjevil před hranicí brankového území a pohotovou hlavičkou překonal naprosto bezmocného brankáře Gordona. Domácí byli na trávníku dominantní i v následujícím průběhu.

Svou druhou branku dokázali vsítit krátce po odehrané půlhodině a tím tak dostali svého protivníka ještě více na kolena. Přesnou mušku tentokráte měl zkušený jednatřicetiletý útočník Serdar Gürler, neboť po zbytečném vyběhnutí Gordona převzal balón před hranicí pokutového území a poté dokázal usměrnit svůj přízemní pokus doprostřed nechráněné branky. O osudu tohoto střetnutí mohlo být definitivně rozhodnuto deset minut před přestávkou.

Po parádní přízemní kombinaci nebezpečné vystřelil Traore, avšak hostující strážce si tentokráte dokázal poradit a balón famózně odvrátil na rohový kop. Başakşehir přeci jen přidal třetí pojistku v 64. minutě. Po nepříliš povedeném výkopu Gordona se dostal balón ke střídajícímu Şahinerovi, který ho okamžitě poslal do volného prostoru pro Berkaye Özcana, a ten po chytré kličce propálil vše, co mu stálo v cestě.

Tlak mírného favorita následně opadl a skotský vyzyvatel se dočkal alespoň čestného zásahu v poslední minutě základní hrací doby. Po dobré práci na levém křídle a následné střele Shanklanda sice skvěle zasáhl jednoruč gólman Şengezer, nicméně míč vyrazil jen ke zcela volnému Nathanielu Atkinsonovi, jehož závěrečná střela bez potíží zapadla do bližšího spodního růžku.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Istanbul Başakşehir (TUR)
6
4
1
1
14 : 3
13
2
ACF Fiorentina (ITA)
6
4
1
1
14 : 6
13
3
Heart of Midlothian (SCO)
6
2
0
4
6 : 16
6
4
Rīgas Futbola skola (LAT)
6
0
2
4
2 : 11
2

Skupina B

FCSB - West Ham United 0:3

03.11.2022 21:00

Góly: 40. Pablo Fornals, 56. Jojskim Dawa (vl.), 65. Pablo Fornals

Londýnský celek sice nenastoupil do svého závěrečného duelu hlavní fáze Konferenční ligy v nejsilnějším možném složení, ovšem i přesto snadno přehrál rumunského soupeře FCSB po výsledku 3:0 a skupinu B ovládl se ziskem plného počtu osmnácti bodů. Letos se v evropských pohárech povedlo dosáhnout na tento husarský kousek jen mnichovskému Bayernu v Lize mistrů. Naopak rumunský výběr končí beznadějně poslední bez jediné výhry.

Kladiváři sice vstoupili do utkání v Bukurešti o něco opatrněji, ovšem po úvodní dvacetiminutovce zabrali a na hrací ploše dominovali. První velkou šanci si vypracovali v polovině úvodního dějství, když po přihrávce z levé strany stanul před hranicí brankového území skluzující Mubama, kterého však z bezprostřední blízkosti famózně vychytal brankář Târnovanu a ten si vzápětí poradil i s dorážkou pozdějšího hrdiny Pabla Fornalse.

Hostující srážce se znovu musel vytáhnout zhruba deset minut před přestávkou, neboť brilantně odvrátil do strany nepříjemnou teč Downese. Londýnský klub se přeci jen dostal do zaslouženého vedení ve 40. minutě a prosadit se dokázal právě Fornals. Šestadvacetiletý španělský záložník si v pokutovém území protivníka zpracoval dlouhý pas od Johnsona a ze čtrnácti metrů nekompromisně překonal Târnovanua.

V poslední minutě první půle chtěl navýšit náskok West Hamu Akird po rohovém kopu, ale na brankové čáře dokázal odkopnout balón do bezpečí pohotový Pantea. Hosté pojistili svůj náskok zhruba deset minut po výměně stran. Po pasu českého obránce Vladimíra Coufala z pravého křídla (ten nastoupil v základní sestavě a nakonec odehrál 66 minut), se položil do hlavičky Mubama a trefil bránícího Jojskima Dawu, od kterého se míč odrazil přímo k protější konstrukci.

O osudu tohoto čtvrtečního utkání bylo definitivně rozhodnuto v 65. minutě, podruhé totiž skóroval Fornals. Tentokráte si po pasu z levé strany a zásahu domácího strážce velmi rychle zpracoval balón a z deseti metrů ho po zemi usměrnil do poloprázdné branky. Svěřenci trenéra Davida Moyese chtěli přidat čtvrtou trefu za dalších jedenáct minut, nicméně osamocený Scarles těsně netrefil prostor tří tyčí. West Ham i přesto odcházel z trávníku velmi spokojen.

Více informací k zápasu

Silkeborg IF - RSC Anderlecht 0:2

03.11.2022 21:00

Góly: 20. Lior Refaelov, 90+4. Benito Raman

Anderlecht ve čtvrtek večer odehrál utkání v dánském Silkeborgu a z Jysk Parku si odvezl výhru 2:0 a postupové tři body. Belgický celek se tímto výsledkem dostal v konečné tabulce právě před Silkeborg na druhou příčku, a zajistil si tak postup do jarní části Konferenční ligy z druhého místa. Skóre utkání otevřel v první půliRefaelov, v nastavení druhého poločasu přidal pojistku Raman.

Anderlecht vstupoval do utkání s tím, že k postupu do play-off třetí nejprestižnější evropské klubové soutěže potřebuje nutně zvítězit, neboť byl v tabulce dva body za Silkeborgem. Do utkání však nevstoupil nejaktivněji, první čtvrthodina zápasu nebyla pro nestranného fanouška příliš atraktivní. Vše se však změnilo ve dvacáté minutě, kdy se Anderlecht dostal do vedení hned ze své první střelecké příležitosti. Amuzu poslal krásný míč do křídelních prostorů na Verschaerena, jenž z první dostal míč před branku soupeře, kde si jej našel Lior Refaelov. Ten vystřelil do protipohybu brankáře Larsena, který byl bez šance - 1:0. O pár minut později se dýchalo domácím ještě hůře, a to když byl vyloučen Anders Klynge.

Ve druhém poločase byl aktivnější domácí celek, který nutně potřeboval skórovat. To se mu i přes velký nátlak nepodařilo, naopak v závěrečných sekundách se opět radovali ze vstřelené branky hosté z Bruselu. V 94. minutě se řítila na bezmocného brankáře Larsena dvojice Fábio Silva-Benito Raman. Po kombinaci se dostal ke střele druhý jmenovaný, který přesně mířenou lobovanou střelou dal na konečných 2:0.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
West Ham United (ENG)
6
6
0
0
13 : 4
18
2
RSC Anderlecht (BEL)
6
2
2
2
6 : 5
8
3
Silkeborg IF (DEN)
6
2
0
4
12 : 7
6
4
FCSB (ROU)
6
0
2
4
3 : 18
2

Skupina C

Lech Poznań - Villarreal CF 3:0

03.11.2022 21:00

Góly: 27. Kristoffer Velde, 51. Michał Skóraś, 77. Michał Skóraś

Lech Poznań přivítal na svém stadionu Miejski španělský Villarreal. Klub z Valencijské oblasti měl už své první místo ve skupině C před zápasem jisté, a tak mohl hrát naprosto bez nervů. I přesto, že hráči trenéra Setiéna mnohem častěji drželi míč na kopačkách a dokonce svého soupeře přestříleli, gól vsítit nedokázali a sami třikrát inkasovali. Na trefu Veldeho navázal dvakrát Michał Skóraś.

Polský celek, který v březnu oslavil sté výročí klubu, potřeboval k definitivní jistotě postupu zvítězit. Do zápasu však nevstoupil dobře a už v páté minutě mohl inkasovat. Jackson si ale mířidla neseřídil a svůj projektil poslal mimo branku. O pár minut později se proti senegalskému útočníkovi vyznamenal Bednarek, to když střelu z bezprostřední blízkosti vyrazil na roh.

Domácí fotbalisté postupně přebírali otěže. Nejprve svou šanci na skórování zahodil Marchwinski, pak už se ale "Kolejorz” radovali z vedoucí trefy. Postaral se o ni Kristoffer Velde, který se ocitl úplně nehlídaný uvnitř malého vápna a po hlavičce Marchwinského neměl problém uklidit míč z bezprostřední blízkosti do sítě.

Po šesti minutách druhého poločasu dokázali van den Bromovi svěřenci své vedení zdvojnásobit. Přihrávku do velkého vápna dostal Velde a nádherně z prvního doteku prostrčil balón na Michała Skóraśe, který jej jen zasunul do naprosto prázdné branky.

Ke střele z hranice šestnáctky se o chvíli později dostal Coquelin, vyslal však jen pozdrav fanouškům vysoko nad bránou Bednareka. Zápas se poté uklidnil a dlouho nebyly vidět zajímavé příležitosti ani na jedné straně.

O mírný tlak se snažili Španělé, přesto to byl nakonec potřetí Lech, který se radoval. Skóraśovi tentokrát bezchybně přihrál Ishak a dvaadvacetiletý polský středopolař neměl ani podruhé problém s tím, poslat míč za záda brankáře Reiny. Vedení domácích tak bylo už třígólové. Villarreal se ještě pokusil skóre alespoň korigovat, rána Pina však mířila mimo, a tak se z vítězství 3:0 a postupu ze skupiny mohl začít radovat polský mistr.

Více informací k zápasu

Hapoel Beer-Sheva - Austria Vídeň 4:0

03.11.2022 21:00

Góly: 30. Sagiv Jehezkel, 33. Ramzi Safuri, 63. Itay Shechter, 73. Johannes Handl (vl.)

V posledním kole skupiny C Konferenční ligy se střetla mužstva Hapoelu Beer Sheva a vídeňské Austrie. Hosté neměli šanci na postup, nicméně chtěla svoji evropskou cestu zakončit vítězně. Hapoel ještě doufal v zaváhání polského Lechu, které však nepřišlo, a tak i přes výhru 4:0 do jarní fáze Konferenční ligy nepostoupil.

Favority v dnešním utkání bylo domácí mužstvo, které mělo na svém kontě čtyři body z pěti zápasů, byť ani jednou nezvítězilo. Ani začátek čtvrtečního utkání nenasvědčovalo tomu, že by se na této statistice mělo něco změnit, Hapoel se nedokázal dostat přes středovou řadu soupeře, naopak hrozili hosté. Střela Polstera však mířila mimo tři tyče, následně brankář Glazer své mužstvo podržel a o několik minut později oslavoval se svými spoluhráči první branku. Míč z rohového kopu, který zahrával Dor Micha, doplachtil přesně na hlavu Sagiva Jehezkela. Ten poslal balon do levého horního rohu Kosovy branky - 1:0.

Než se hosté stačili vzpamatovat z inkasované branky, vytahoval rakouský brankář míč ze své sítě podruhé. Na konci pohledné akce stál Safouri, který propálil bezbranného Kose po přesném centru Hatuela. Do konce prvního poločasu mohl navýšit vedení ještě útočník Eugene Ansah, jeho střela však nepatřila mezi ty nejpřesnější.

Hapoel byl lepším celkem i po přestávce, potvrdil to v 63. minutě, kdy dal na 3:0 Itay Shechter. Ten se uvolnil od bránícího Baltaxy, naběhl si na míč špílmachra Yosefiho a doklepl jej do odkryté branky. Když v 73. minutě padla branka na 4:0 poté, co si hlavou míč do vlastní sítě nešťastně sklepl Johannes Handl, bylo nadobro rozhodnuto.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Villarreal CF (ESP)
6
4
1
1
14 : 9
13
2
Lech Poznań (POL)
6
2
3
1
12 : 7
9
3
Hapoel Beer-Sheva (ISR)
6
1
4
1
8 : 5
7
4
Austria Vídeň (AUT)
6
0
2
4
2 : 15
2

Skupina D

FK Partizan - 1. FC Slovácko 1:1

03.11.2022 21:00

Góly: 41. Bebars Natcho (pen.) - 73. Ondřej Mihálik

Slovácko se s premiérovou účastí ve skupině evropského poháru rozloučilo remízou 1:1 na půdě Partizanu Bělehrad. Na proměněnou penaltu Bibrase Natcha zareagoval ve druhé půli vyrovnávací trefou Ondřej Mihálik. Srbskému celku nakonec remízový výsledek stačil k uhájení postupové pozice do vyřazovací fáze. Slovácko mezi těžkými soupeři nakonec dosáhlo na pět bodů a celkově zanechalo dobrý dojem.

Slovácko se mohlo po odložení utkání na Spartě plně soustředit na závěrečný duel skupinové fáze, bohužel pro fanoušky českého fotbalu mu však šlo už jen o čest. Před prázdnými tribunami v Bělehradě nicméně nebyli Moravané bez šance na bodový zisk. Jistě měli ještě v živé paměti povedený úvod prvního vzájemného střetnutí v Uherském Hradišti, v němž v první půli vsítili dvě branky.

A skóre mohli hráči Slovácka otevřít i tentokrát, když se v 19. minutě dostal k odraženému míči Daniel Holzer, následnou střelu však zablokoval jeden z bránících hráčů. Domácí sice drželi častěji míč na kopačkách, proti dobře zformované obraně ale tápali. Ve 36. minutě si naskočil Ricardo Gomes na centr ze strany, v ideální pozici ovšem selhal a hlavičku poslal vedle levé tyče. Favorit šel přece jen do vedení o pět minut později, kdy zahrál rukou ve vápně Jan Kalabiška. Nařízeného pokutového kopu se ujal Natcho a bez problému jej proměnil střelou k pravé tyči.

Zkraje druhé půle musel vytáhnout skvělý zákrok domácí gólman Aleksandar Popovič, když dokázal pohotově zareagovat na tečovanou ránu Patrika Šimka. V 66. minutě si naskočil na centr od rohového praporku Igor Vujačič, ale nepřesnou hlavičkou odmítl dvoubrankové vedení. Svěřenci Martina Svědíka se stejně jako v předchozích vystoupeních na evropské scéně tlačili do útoku a v 73. minutě byli odměněni. Michal Tomič využil nejistého zákroku Popoviče a jeho pohotovou ránu ještě tečoval na cestě do sítě Mihálik. Tomič se mohl nakonec sám zapsat do listiny střelců, hlavičkoval však příliš vysoko, a skóre už se tak do závěrečného hvizdu neměnilo.

Partizan vybojoval remízu, což mu i tak zajistilo účast ve vyřazovací fázi. Slovácko zakončilo skupinu s pěti body na poslední příčce.

Více informací k zápasu

1. FC Köln - OGC Nice 2:2

03.11.2022 21:00

Góly: 48. Denis Huseinbašić, 60. Ondrej Duda - 40. Gaëtan Laborde, 43. Billal Brahimi

Ve čtvrtek večer se v posledním střetnutí v rámci skupiny D představil domácí Kolín nad Rýnem proti francouzskému OGC Nice. A zápas to byl velmi zajímavý, hosté opanovali závěr prvního poločasu a vedli po trefách Labordeho a Brahimiho, za kolínské kontrovali Huseinbašič s Dudou. Ani to však týmu ze Severního Porýní nestačilo k postupu.

Oba celky již před utkáním věděly, že bez ohledu na výsledek souběžně hraného mače Partizan - Slovácko potřebují zvítězit, aby měly první místo ve svých rukou. A k němu si v začátku první půle šli spíše domácí. Tigges již v šesté minutě vyzkoušel z dobré pozice brankáře Schmeichela, jeho střela však postrádala razanci.

Další skvělý zákrok byl nucen dánský gólman předvést v sedmadvacáté minutě, to když opět zakončoval Tigges, tentokrát však o poznání lépe a hlavou, gólem však akce opět neskončila. A tak zčistajasna dvakrát udeřilo na opačné straně.

Nejprve se k odraženému míči dostal nadvakrát Gaetan Laborde, který následně propálil vše, co mu stálo v cestě, včetně brankáře Schwabeho. O tři minuty později se Favreho svěřenci radovali podruhé. Atal poslal nádhernou přihrávku Brahimimu, který zpoza vápna napřáhl a střelou přes obránce nedal bezmocnému Marvinovi Schwabemu šanci.

Studená sprcha před pauzou přinutila domácí ještě přidat na obrátkách, což se jim záhy po začátku druhého poločasu i vyplatilo. Po nepovedeném centru z pravé strany se k míči dostal Pedersen, který do dobré pozice vysunul Huseinbašiče a ten se z úhlu prostřelil hostujícího gólmana.

To ale od "Geisböcken” nebylo vše. O deset minut později vstřelil vyrovnávací branku Ondrej Duda. Přihrávku do šestnáctky mu posílal dobře hrající Huseinbašič a slovenský reprezentační útočník se střelou k levé tyči nemýlil.

Šanci na zvrat ve skóre měl v posledních vteřinách Thielmann, svojí střelou ale branku hostí o hodně minul, a tak se družina okolo kapitána Danteho mohla radovat z postupu. Kolín se naopak remízou s Evropskými poháry pro tuto sezonu rozloučil. Nice se i díky remíze Slovácka na půdě Partizanu Bělehrad udrželo na prvním místě skupiny D a bude tak nasazeno rovnou do osmifinále.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
FK Partizan (SRB)
6
2
3
1
9 : 7
9
2
OGC Nice (FRA)
6
2
3
1
8 : 7
9
3
1. FC Köln (GER)
6
2
2
2
8 : 8
8
4
1. FC Slovácko (CZE)
6
1
2
3
8 : 11
5

Skupina E

Apollon Limassol - FC Vaduz 1:0

03.11.2022 18:45

Góly: 31. Valentin Roberge

Apollon Limasol zvládl závěrečné domácí utkání základní skupiny Konferenční ligy a porazil Vaduz 1:0. Jediný gól zápasu zařídil střední obránce Valentin Roberge.

Domácí zahrozili už v devatenácté minutě, když si ideální prostor v pokutovém území našel Bagaliy Dabo. Poté na něj zamířil ze strany zdařilý centr a následná hlavička nadělala brankáři Vaduzu spoustu práce. O tři minuty později se střílelo na druhé straně z přímého kopu, což měl na svědomí Anes Omerovic. Jeho pokus nevypadal vůbec špatně, ale míč se nakonec stočil těsně vedle tyčky.

První branka tak padla až ve 32. minutě do sítě hostí. K míči se v pokutovém území probojoval Valentin Roberge a bez rozmyslu vypálil přesně k pravé tyči, na což nemohl brankář Büchel reagovat. Nejzajímavější moment druhé půle měli na svědomí hosté v 51. minutě. Ve vápně pálil Elmin Rastoder a gólman Dimitriou musel vytáhnout parádní zákrok.

Apollon končí ve skupině se sedmi body na třetí příčce, Vaduz si body připsal pouze dva a končí poslední.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - SK Dnipro-1 2:1

03.11.2022 18:45

Góly: 8. Jens Odgaard, 87. Vangelis Pavlidis - 40. Artem Dovbyk

Alkmaar obhájil první místo ve skupině, protože si doma nakonec poradil s ukrajinským Dniprem. Rozhodující trefu na 2:1 zaznamenal tři minuty před koncem střídající Pavlidis.

Alkmaar hájil první místo, které před tímto posledním kolem měl ve svém držení. Jenže Dnipro bylo odhodlané v Nizozemsku vyhrát a samo postoupit z prvního místa. První minuty utkání mu ale moc nesedly a do šancí se dostávali spíš domácí, kterým se dařilo kontrolovat hru. Už v osmé minutě navíc domácí šli do vedení! Jesper Karlsson našel citlivým pasem před bránu nabíhajícího Jense Odgaarda, který se krásně položil do hlavičky a domácí vedli.

Hostujícího brankáře Walefa pak ještě vyzkoušel Karlsson osobně a ke střele z větší vzdálenosti se odhodlal taky kapitán Jordy Clasie. Naopak domácí brankář Verhulst moc práce neměl a hostům pořádně dlouho trvalo, než se dostali do větší šance. Artjom Dovbyk se sice natahoval po centru ze strany, ale nakonec na něj nedosáhl.

Pět minut před koncem poločasu ale ukázal svou razanci. Míč ze svého držení nepustil mladý obránce Ianis Hamache, který se dostal ke dvěma centrům. A právě ten druhý hledal před bránou Dovbyka. Mladý útočník si poradil s obráncem a díky svému důrazu srovnal na 1:1.

To ale Ukrajincům pořád nestačilo. Museli vyhrát, aby se dostali na čelo tabulky. Zajímavou akci vymyslel a pak i sám zakončil Nazarenko, ale brankář Verhulst byl včas na svém místě. Domácí několikrát střídali a právě střídající Lahdo spálil v 70. minutě velkou šanci, když o pár čísel minul tyč. Jasně lepší Alkmaar si ale nakonec poradil, když tři minuty před koncem rozhodl o jeho výhře střídající Pavlidis.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AZ Alkmaar (NED)
6
5
0
1
12 : 6
15
2
SK Dnipro-1 (UKR)
6
3
1
2
9 : 7
10
3
Apollon Limassol (CYP)
6
2
1
3
5 : 7
7
4
FC Vaduz (LIE)
6
0
2
4
5 : 11
2

Skupina F

Djurgårdens IF - Shamrock Rovers 1:0

03.11.2022 18:45

Góly: 19. Magnus Eriksson

V posledním, šestém kole Konferenční ligy se ve skupině F utkal Djurgårdens s irskými Shamrock Rovers. Zápas rozhodl jediným gólem z devatenácté minuty Eriksson.

Utkání, ve kterém už vlastně o nic nešlo, jelikož se střetl tým, jenž skončí jistojistě první, s celkem, který už neměl šanci odlepit se z posledního místa, nebylo od samého začátku příliš záživné.

Domácí byli o něco aktivnější a po dvaceti minutách si vypracovali gólovou akci. Míč z levé strany hřiště si ve vápně zpracoval Holmberg a přestože mohl střílet, ještě nezištně vysunul volného Magnuse Erikssona, který se nemýlil a překonal Leona Pöhlse.

Švédové byli nadále aktivnější, do poločasu si už ale další vyloženou šanci nevypracovali. Na začátku druhé půle pálil z dobré pozice Holberg, zamířil ale doprostřed brány. Jedinou stoprocentní šanci na vyrovnání si "Hoops” vypracovali v devětapadesáté minutě, Gaffney se ale snažil svou dobrou pozici vylepšit přihrávkou, s tou už si však obrana Djurgårdens poradila.

Zápas tak bez větších emocí dospěl ke svému konci, irský mistr se tak s Konferenční ligou loučí porážkou, naopak svěřenci Kima Bergstranda ovládli skupinu F téměř naprosto bez ztráty kytičky.

Více informací k zápasu

KAA Gent - Molde FK 4:0

03.11.2022 18:45

Góly: 52. Andrew Hjulsager, 62. Bruno Godeau, 80. Sven Kums, 89. Hugo Cuypers (pen.)

Teprve nedávno se Molde radovalo z prvenství v norské nejvyšší soutěži, povedený rok 2022 přitom hodlalo rozšířit také o úspěch na evropském poli. Jenže v Konferenční lize v klíčovém a rozhodujícím duelu šeredně selhalo na půdě Gentu. Ten teď zaznamenal čtyři přesné zásahy, v tabulce se vecpal před svého protivníka na druhou příčku, a těšit se tak již může na play-off.

Do této chvíle belgický výběr bezpochyby nepůsobil úplně zářným dojmem. Minimálně tedy ne jistým. Celkově po pěti odehraných kolech slavil vítězství jen nad posledním Shamrockem, nicméně v pravý čas zabral, jak se sluší a patří. Ono první vzájemné střetnutí s Molde ze září dopadlo nerozhodně a vyrovnané měření sil se vlastně očekávalo i nyní. Jenomže Gent z něho udělal jednoznačnou záležitost ve svůj prospěch. Opravdu až nečekaně snadno pokořil čerstvě titulovaného krále Norska, přičemž všechny čtyři branky zapsal na své konto až po přestávce.

Hostům pohotově k uchování druhého místa stačilo na půdě KAA neprohrát. A takové ambice v prvním poločase zdárně naplňovali, jejich rival cestičku za vstřeleným gólem nenašel. Je až s podivem, jak se nakonec ve druhém dějství sesypali. Dost stěží můžeme odhadovat, kde se, lidově řečeno, vyskytla chyba v matrixu, jestli se jejich konkurent najednou natolik zlepšil, že by do své drtičky semlel i jiné ostřílené celky, nebo zda naopak Molde hrálo náhle tak špatně.

První branka utkání přišla na řadu v 52. minutě. Hjulsager vběhl do šestnáctky z levé strany a míč si navedl na svou pravačku, jal se pálit po zemi na bližší tyčku, a k překvapení brankáře Karlströma skončilo zakončení v bráně. A v 62. minutě skóroval Godeau, Kumsův centr totiž propadl až k němu na hranici brankového území. V 80. minutě se trefil také sám Kums, svým pasem ho uvolnil Hong, a navíc ještě Karlströma umně přeloboval. Poslední gól v 89. minutě zařizoval Cuypers z penalty, ta byla nařízena za faul Karlströma ve vápně Molde na Haugeho.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Djurgårdens IF (SWE)
6
5
1
0
12 : 6
16
2
KAA Gent (BEL)
6
2
2
2
10 : 6
8
3
Molde FK (NOR)
6
2
1
3
9 : 10
7
4
Shamrock Rovers (IRL)
6
0
2
4
1 : 10
2

Skupina G

Slavia Praha - Sivasspor 1:1

03.11.2022 18:45

Góly: 65. Dimitrios Goutas (vl.) - 28. Max Gradel (pen.)

Slavia se s Evropskou konferenční ligou rozloučila domácí remízou 1:1 se Sivassporem. Ten se v Edenu dostal v prvním poločase do vedení zásluhou proměněné penalty zkušeného Maxe Gradela. Sešívaní po změně stran srovnali, když si míč do vlastní sítě srazil Dimitrios Goutas. Hostům výsledek stačil k prvnímu místu ve skupině G, domácím by vzhledem k výsledku z Kluže nepomohla k postupu ani případná výhra. Slavia si zároveň poněkud znepříjemnila nedávné oslavy 130 let od založení klubu.

V závěru úvodního vzájemného střetnutí zahodil Lukáš Provod penaltu a i kvůli tomu se Slavia dostala do nezáviděníhodné situace. Kdyby totiž reprezentační záložník kop proměnil, stačilo by nyní sešívaným zvítězit a nemuseli by se ohlížet na výsledky soupeřů. Nyní ale kromě výhry nad Sivassporem potřebovali také pomoc od kosovského Ballkani. To se v souběžně hraném utkání představilo v Kluži a fanoušci Pražanů na dálku fandili jakékoliv bodové ztrátě rumunského mistra.

Domácí od začátku neponechali nic náhodě a hned v šesté minutě střílel v malém vápně z otočky Yira Sor, obrana soupeře však jeho pokus zblokovala. Sešívaní pokračovali v tlaku, který ale najednou otupil centr Gradela a hlavička Karola Angielskiho do ruky Davida Juráska. Gradel z následující penalty s klidem poslal míč do protipohybu Ondřeje Koláře a hosté šli ve 28. minutě do vedení. Odpovědět mohl po chvíli Christ Tiéhi, jenže brankář si s jeho ranou poradil. A protože chvíli před pauzou nikdo neusměrnil do sítě Ewertonův nebezpečný centr z rohového kopu, bylo jasné, že Slavii čeká po změně stran velice složitý úkol.

Trenér červenobílých Jindřich Trpišovský na nic nečekal a hned před začátkem druhého poločasu provedl tři střídání. Sedm minut po přestávce doputoval centr Davida Juráska k volnému Ondřeji Lingrovi, který však zakončil vysoko nad branku hostů. V 65. minutě se střídající Matěj Jurásek prokličkoval do pokutového území a Peter Olayinka mohl po jeho přihrávce zblízka skórovat, jenže jeden z obránců Sivassporu dokázal jeho střelu zablokovat na rohový kop. Ten si nešťastně srazil do vlastní sítě Goutas a bylo přece jen vyrovnáno. V dalších šancích nedokázali obrat dokonat dvakrát Stanislav Tecl a Matěj Jurásek. Nic nebyl sešívaným platný ani závěrečný nápor.

Slavia tedy svoji část úkolu nesplnila a zvítězit nedokázala. Vzhledem k bodovému zisku Kluže v souběžně hraném zápase tak evropská cesta sešívaných skončila. Rumunského mistra na postupových příčkách doplnil Sivasspor. Los další fáze je na programu 7. listopadu.

Více informací k zápasu

CFR Cluj - KF Ballkani 1:0

03.11.2022 18:45

Góly: 17. Nana Boateng

CFR Kluž porazila na závěr základní skupiny Konferenční ligy Ballkani 1:0. Jediný gól zápasu vstřelil v úvodu Jana Boateng, Ciprian Deac pak neproměnné pokutový kop.

Kluž šla do utkání s jasnou cílem. Jakýkoliv bodový zisk stejný či vyšší než slávistický by ji posunul dál. A v Rumunsku se na nic nečekalo, protože na gól diváci čekali jen do sedmnácté minuty. Nana Boateng měl trochu štěstí, když se mu na malém vápně odrazil míč přímo na nohu a on jej jen dopravil do prázdné brány. Ve 32. minutě přidržel soupeře za dres hostující Lindon Emerllahu a rozhodčí odpískal pokutový kop pro Kluž. Toho se ujal Ciprian Deac, vypálil do levého dolního rohu, jenže brankář Stivi Frasheri směr vystihl a střelu vyrazil mimo.

Rumunský celek si však výhru pohlídal a k postupu do jarní fáze by mu nakonec stačila i remíza. Slavia totiž se Sivassporem hrála 1:1. Ballkani končí ve skupině poslední se čtyřmi body.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sivasspor (TUR)
6
3
2
1
11 : 7
11
2
CFR Cluj (ROU)
6
3
1
2
5 : 5
10
3
Slavia Praha (CZE)
6
2
2
2
6 : 7
8
4
KF Ballkani (KOS)
6
1
1
4
8 : 11
4

Skupina H

Žalgiris Vilnius - Slovan Bratislava 1:2

03.11.2022 18:45

Góly: 47. Francis Kyeremeh - 15. Aleksandar Čavrić, 23. Aleksandar Čavrić

ŠK Slovan Bratislava dominoval vo vysoko dôležitom zápase na pôde Žalgirisu Vilnius 2:1 (2:0) a z prvého miesta v skupine si vybojoval priamy postup do osemfinále Európskej konferenčnej ligy.

Už v prvej minúte Lovat vyletel na súpera, vbehol do jeho rozohrávky a získal loptu, no neodcentroval presne do šestnástky. V tretej minúte pri prvej ofenzívnej akcii Žalgirisu zvnútra šestnástky prestrelil bránu Oyewusi. Vo ôsmej minúte chytil nebezpečný center Chovan. Belasí boli častejšie pri lopte. V 17. minúte si dovolil Pauschek: prešiel cez dvoch hráčov, centrom do vápna však nenašiel spoluhráča. V 15. minúte Čakvetadze potiahol útok stredom ihriska. Prihral doľava Ramírezovi, ktorý už bol z uhla a cez hráča v sklze nabíjal pred bránu. Tam si nabehol Aleksandar Čavrič a zblízka pohodlne doklepol loptu do siete - 0:1. Radostná chvíľa pre Slovan! V 23. minúte dobrú prácu odviedol Čakvetadze: zrýchlil, predbehol brániaceho hráča a odcentroval na vzdialenejšiu stranu šestnástky, kde bol voľný Čavrič. Loptu trafil krížnym volejom a aj s prispením Pavelica skončila za bezmocným Gertmonasom - 0:2. V 40. minúte po Čakvetadzeho centri hlavičkoval Kašia, a lopta skončila na hornej sieti. V 43. minúte po prihrávke Milićkovića vypálil z prvej Mamić. Chovan bol pripravený a vyboxoval loptu na roh. Slovan schádzal do kabín na polčasovú prestávku s úžasným dvojgólovým náskokom pred domácim Vilniusom.

Už dve minúty po obrátke boli hráči Slovana v súbojoch neskoro. Kyeremeh vystrelil spoza hráčov a jeho strela zapadla k pravej žrdi Chovanovej brány - 1:2. V 68. minúte mohol Slovan zvýšiť opäť na rozdiel dvoch gólov. Čakvetadze sa vyhol súperovi. Mal pred sebou otvorený priestor, no prihrával. Lopta sa od brániaceho hráča odrazila k Weissovi, ktorý mohol strieľať z veľmi dobrej pozície, no lopta mu v rozhodujúcom momente odskočila. V 69. minúte Weiss v nájazde z uhla preloboval Gertmonasa, ale jeho zakončenie nemierilo medzi tri žrde. V 89. minúte bol Čakvetadze faulovaný v šestnástke a trúfol si i na penaltu. Avšak z bieleho bodu trafil iba brvno, od ktorého sa lopta odrazila na čiaru. Čakvetadze ju hlavou poslal do siete, ale hlavný rozhodca gól neuznal, pretože brankár sa lopty nedotkol. Slovan aj napriek piatim nadstaveným minútam výsledok udržal, a tak po víťazstve 2:1 na pôde Vilniusu vyhral zároveň i svoju skupinu a postúpil priamo do osemfinále Európskej konferenčnej ligy UEFA.

Více informací k zápasu

Pyunik Jerevan - FC Basilej 1:2

03.11.2022 18:45

Góly: 71. Luka Juričić - 17. Darian Males, 29. Anton Kade

Pyunik Jerevan prohrál duel posledního kola základní skupiny Konferenční ligy s Basilejí 1:2. Hosty poslali do vedení Darian Males a Anton Kade. Poté však po druhé žluté musel do sprch Dan Ndoye a za domácí snížil Luka Juričić.

Hostující Basilej se vedení ujala už v sedmnácté minutě. Andy Diouf spatřil nabíhajícího Dariana Malese a v ideální čas mu do pokutového území poslal precizní kolmici. Males si míč výborně zpracoval a pohotově zakončil do levého dolního růžku brány. Gólman Yurchenko se natahoval marně. Uběhlo dalších dvanáct minut a švýcarský celek se ujal už dvoubrankového vedení. Výtečnou přihrávku dostal od Ndoyeho do vápna Anton Kade, kterému nechali domácí spoustu času si míč připravit a poslat jej k pravé tyči Yurchenkovy svatyně.

Asistent na druhý gól Basileje Dan Ndoye však svým spoluhráčům v 53. minutě pořádně zavařil. Ačkoliv už jednu žlutou kartu z prvního poločasu měl, nedal si pozor a domácího fotbalistu ošklivě fauloval. Sudímu Fesnicovi nezbývalo nic jiného než sáhnout pro červenou kartu. Domácí přesilovky využili v 71. minutě. Balon létal před bránu ve skrumáži, nikdo však nebyl schopný pořádně zakončit, až se k dorážce dostal Luka Juričić, který úspěšně zakončil po zemi doprostřed hostující brány. Na více se už Pyunik nezmohl a ve skupině končí na třetím nepostupovém místě. Basilej se bude muset ze druhého místa prokousat do osmifinále přes předkolo.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slovan Bratislava (SVK)
6
3
2
1
9 : 7
11
2
FC Basilej (SUI)
6
3
2
1
11 : 9
11
3
Pyunik Jerevan (ARM)
6
2
0
4
8 : 9
6
4
Žalgiris Vilnius (LTU)
6
1
2
3
5 : 8
5

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (9)

Přidat komentář
Modroočko

Je to tam síce mrzia tie zahodené šance Čakveho, ale osemfinále z prvého miesta je skvelé. Súper bude známy 24. februára.

Reagovat
mimi_united

Weiss je taktický génius

Reagovat
smazaný uživatel

Obrovský úspech. 11 bodov a prvé miesto nemohol čakať nikto.

Reagovat
EaP

Ten Chakve je ale absolútne neuveriteľný futbalista. On si v každom zápase robí z protihráčov kužele. A je úplne jedno proti komu hra. Aj tá rýchlosť s loptou je fantastická. Škoda, že nemajú predkupné právo. Lebo po tejto sezóne už lacný nebude.

Reagovat
jany kozak

myslim ze mu ale konci zmluva

Reagovat
QooBo

Reagovat
ratusek

Slovan

Reagovat
maxton

Gratulujem Slovanu, ale je to zas to iste, zahodene tutovky a strach do konca o vysledok. To nehovorim akym sposobom sa dostali až sem.

Reagovat
boleslav_bahno

Slovan a Lech Slavia

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele