Křížem krážem Evropou: Vzpomínáte na Alemannii?

27.05.2019, 10:23
Profily, historie
Bundesligová tabulka sezony 2006/07 dnes působí surreálně. Mistrovský Stuttgart byl o dekádu později druholigový. Tradiční fenomén Bayern Mnichov prožil svůj nejhorší ročník za více než 10 let s finišem na čtvrté příčce. Dortmund byl devátý. Na samém dně tabulky se krčila druhá Borussia z Gladbachu, nynější pátý tým Německa. A spolu s ní sestupovala... jistá Alemannia Aachen, o níž nastupující generace fanoušků dynamické a čím dál populárnější Bundesligy beztak jakživ neslyšela.

Přitom bývaly časy, kdy se o Aachenu (nebo česky Cáchách) psalo doslova v jednom kuse. Pravda, ty časy trvaly zhruba pár týdnů, ale snad o to zapamatovatelnější ona krátká etapa byla. Že se Alemannia mezi německou smetánku vracela po dlouhých 36 letech, bylo samo o sobě velké, ale že tak zkraje činila skrze tři prohry a čtyři výhry a s nejlepším střelcem ligy, to byla ještě jinačí písnička.

Po sedmi kolech nováček seděl uvnitř první čtyřky, přičemž stihl přijít o dodnes nenáviděného trenéra Dietera Heckinga, který si po třech kolech řekl, že se radši vrátí do Hannoveru na trenérské křeslo, jež konečně uvolnily právě jeho Cáchy skrze venkovní výhru 3:0 — svou první v ročníku.

Jan Schlaudraff se mezitím stával fenoménem, který si razil poněkud nezávislý život. Totiž zatímco Vedad Ibišević, jenž v barvách Alemannie vyletěl zhruba v půlce téže sezony, v součtu prožil mnohem blyštivější bundesligovou kariéru, Jan Schlaudraff zůstává neoddiskutovatelným symbolem moderních Cách, který se rodil právě a takřka jedině během oné prvoligové zkušenosti.

Pravda, Schlaudraff tenkrát na konci října sdílel dočasné pódium pro krále střelců s dalšími třemi hráči a jeho velkolepý nástup na scénu se takřka dokonale překrýval s tím Maria Gómeze, další toho času čtyřgólové komety. Jenže o Mariovi Gómezovi se moc dobře vědělo; byl pravidelným mládežnickým reprezentantem Německa a ani v áčku Stuttgartu si koneckonců nekroutil svůj debutový ročník. To Schlaudraff byl učiněným zjevením. Nejprve one-man show proti Gladbachu ve čtvrtém kole, kdy se blýskl dvěma góly a jednou asistencí, potom senzační sólo proti Werderu, kdy obkroužil tři hráče a z hranice šestnáctky přeloboval Tima Wieseho, který po utkání utrousil nesmrtelnou větu: "Pokud to takhle chtěl, nemá hrát za Cáchy, ale za Real Madrid."

Na Schlaudraffovi bylo nejzajímavější a zároveň nejvíce frustrující, že byl ukrutně náladový. Jedno odpoledne ho bylo plné hřiště, o víkend později se po trávníku ploužil bez zájmu. Lidé říkávali, že byl na fotbal až příliš inteligentní (a to nejen proto, že Schlau v němčině znamená chytrý, bystrý), jeho spoluhráči se zase většinou dušovali, že s jeho náladovostí neměli problém.

A bodejť by měli; když se mu zrovna chtělo, Schlaudraff byl vzorným rozdílovým hráčem. V oné sezoně 2006/07 se mezi střelce či nahrávače zapsal celkem v deseti různých kolech a Alemannia brala body v devíti z nich. Zbylých 24 kol už taková sláva nebyla. Magazín Kicker ho nicméně hned šestkrát vtěsnal do své sestavy týdne (tedy víckrát než Gómeze i Cacaua z mistrovského Stuttgartu) a průměrná známka 3,43 Schlaudraffa řadila do top15 bundesligových záložníků, kterým toho roku shodou okolností kraloval ex-cášský Torsten Frings, tou dobou již samozřejmě v barvách Werderu.

Schlaudraff se tedy stal nepopiratelným symbolem fotbalových Cách pro svůj enigmatický charakter spíše než... prostý charakter. Během prvních šesti startů v Bundeslize stihl nasbírat čtyři žluté karty. Ještě v listopadu, během první cášské krize, byl z disciplinárních důvodů poprvé trestán a formálně umístěn na přestupní listinu. Právě tou dobou také rozjížděl svou vlastní telenovelu ve jménu takřka každotýdenního laškování s Bayernem, kde nakonec taky s hlasitým dopadem na zem v létě přistál. Ještě předtím se ale v únoru ukázalo, že relativně plodná herní spolupráce s Mariusem Ebbersem z pažitu prosákla i do soukromého života, když byli oba pod vlivem chyceni dopravní policií. V květnu byl Schlaudraff pro "špatné výkony" spolu se Saschou Dumem rovnou přeřazen do béčka.

Schlaudraff tehdy sám přiznával, že se mu poslední cca měsíc nevyvedl, přičemž veterán týmu Erik Meijer zpětně komentoval, že mu zjevně stoupla sláva, respektive Bayern, do hlavy. Na tréninky se začal vozit novým Porsche, a po vyřazení z A týmu s ním prý celá kabina úplně ztratila kontakt. Dokud Schlaudraff nebyl přítomný pouze duchem, Alemannia prohrála pětkrát v řadě, z toho čtyřikrát inkasovala alespoň třikrát. Jakmile se odporoučel i tělem, byly z toho další dvě drtivé prohry, a především osudová domácí remíza 2:2 s konkurenčním Wolfsburgem, která se při vedení Cách 2:0 rodila až v poslední desetiminutovce. Posléze už v závěrečném kole de facto nebylo o co hrát.

Alemannia Aachen o 1. Bundeslize snila téměř čtyři dekády, a nakonec si ji užila jenom jednu sezonu. Což je pech, ale žádná tragédie. Co teprve nabírá tu pravou tragickou pachuť, je ovšem následný vývoj. V listopadu 2012 Alemannia vstoupila do svého prvního insolvenčního řízení s 50milionovým dluhem na krku, a v březnu 2017 se po náhlém odchodu hlavního sponzora celá situace víceméně opakovala; tradiční klub si procházel druhým bankrotem za šest let. Bývalá pýcha lázeňského města přitom už šest let nehraje ani celonárodní ligu a po soustavných selháních v předkole DFB-Pokalu je dávno tatam i někdejší nálepka pohárového specialisty.

Čistě z hlediska dění na zelených pažitech o Alemannii běžný divák naposledy slyšel patrně v lednu 2011, kdy los čtvrtfinále německého poháru zase jednou svedl Bayern s jeho bývalou Nemesis. Zázraky z let 2004 a 2006 se však ani omylem neopakovaly — Bavoři outsidera nelítostně smetli 4:0, a po žlutočerných se zdánlivě slehla zem...



obrázek

Památné osmifinále DFB-Pokalu 2006/07 s Bayernem (4:2). Zdroj: rp-online.de


Ne snad že bychom dočista přestali slýchat o Cáchách jako takových. Letos v lednu tam koneckonců německá kancléřka Angela Merkel a francouzský prezident Emmanuel Macron obnovovaly metaforické svatební sliby, původně datované do roku 1963 a podpisu Elysejské smlouvy. Historicky se Cáchy těšily významnému postavení jakožto středověké místo korunovací i říšských sněmů. Najdeme tam první německou památku na seznamu světového dědictví UNESCO i léčivé prameny.

Cáchy, takzvané nejzápadnější město Německa, odkud je to kousek do Belgie i Nizozemska, zkrátka z logiky věci nejsou žádnou metropolí v centru všeho dění, ale o jejich existenci má člověk tak nějak permanentní, byť nikterak silné povědomí. Což léta platilo i o tamní fotbalové Alemannii, která poutá přirozenou dávku pozornosti už jen svým latinským přízviskem (dané tím, že klasické 1.FC už prý bylo roku 1900 zabrané) a poněkud bizarní přezdívkou Die Kartoffelkäfer, tedy Mandelinky Bramborové. (Jak chytlavé. Holt jiní žlutočerní zástupci třídy hmyzu už asi byli taky zabraní...)

Podobně jako politické Cáchy měly i ty fotbalové napříč dějinami své silné momenty, které vám dají důvod si na ně občas vzpomenout. V letech 1949-53 mělo poválečné Německo trochu vážnější starosti než kopanou, ovšem zrovna dané období patřilo talentovanému šturmýřovi Alemannie Juppovi Derwallovi, pozdějšímu trenérovi západoněmeckých mistrů Evropy 1980 a poražených finalistů následného světového šampionátu ve Španělsku. Právě Derwall v Cáchách vedl první slavné tažení do finále DFB-Pokalu roku 1953, které následně Alemannia zopakovala ještě v letech 1965 a 2004. Roku 1967 Die Kartoffelkäfer postoupili mezi německou smetánku a po dvou letech coby vicemistři senzačně stínovali jistý Bayern Mnichov na konci jeho vůbec první mistrovské sezony.

Z druhé příčky byl ovšem za pouhých 12 měsíců nemilosrdný sestup, protože Alemannia prostě úspěch bez následného krutého vystřízlivění dělat neumí. A tím se cášský mančaft jako celek odebral k dlouhé předlouhé hibernaci ve druhé lize (do roku 1990), respektive záhy ještě o patro níže. Z takového zimního spánku se potom Alemannia zdánlivě probrala až skrze tuto šokující ránu do sítě spícího Olivera Kahna. Následné bujaré oslavy čtvrtfinálové potupy Bavorů již neomylně předznamenávaly blížící se roj zlověstných sršň... um, mandelinek bramborových.

Roku 2005 se ještě Simon Rolfes za půlmilionu eur stěhoval z Alemannie do Leverkusenu, aby dnes spolu s Torstenem Fringsem (1997 ze třetí ligy) a Lewisem Holtbym (2009 ze druhé ligy) utvářel vpravdě parádní záložní linii týmu ex-cášských nadějí. V lednu 2006 potom pro změnu odchod odmítal veterán Erik Meijer, svého času německý vicemistr s Leverkusenem, před nímž ležela věru lákavá nabídka strávit poslední jaro kariéry doma v Rotterdamu. Pozdější asistent trenéra v Cáchách vábení Feyenoordu nevyslyšel — Alemannii chtěl stůj co stůj dotáhnout do 1. Bundesligy a teď cítil mimořádnou šanci. Jeho tým přeci do jarní části vstupoval jako lídr tabulky, o skóre před Bochumí.

Pravda, Alemannia se už v obdobné pozici nacházela. Podzimním mistrem byla již v sezoně 2003/04, aby nakonec finišovala šestá — stejně jako v příštích dvou letech. O Alemannii se tedy v německém tisku na jaře psalo v podobném stylu jako donedávna o Mohuči, která v letech 2002 a 2003 končila na čtvrté pozici, těsně pod postupovým pódiem, až to na jaře 2004 — ironicky na úkor Alemannie — konečně prolomila. Teď měly být na řadě také Cáchy, jež pro sezonu 2005/06 obětovaly svůj atraktivní, avšak mnohdy naivní fotbal ve prospěch sofistikovanějšího, pragmatičtějšího vyznání.

Po 36 letech si zkrátka v Cáchách rázně dupli. Už toho bylo dost. Alemannia vzkvétala a nic jí nemohlo zastavit...



Kde bílý slon zadupal radost do země

V angličtině se jim říká white elephants, tedy bílí sloni. Bílá pro nejběžnější barvu jejich konstrukce; slon potom odkazuje k oblíbenému anglickému idiomu "elephant in the room", který staví na představě slona jakožto přerostlého objektu na omezeném prostoru, s nímž nelze hnout a který všem překáží. V tomto případě je to vůči slonům poněkud nefér, protože ti mají alespoň nějaký užitek. To bílí sloni z fotbalové hantýrky — jen sporadicky nebo částečně užívané (zpravidla turnajové) stadiony za desítky milionů eur — jsou mezitím ze zásady důsledkem nerozumného plánování.

Většina hostitelských zemí mistrovství světa ve fotbale nemá takové štěstí jako USA roku 1994, tedy možnost využít hustou síť profesionálních či univerzitních stadionů pro americký fotbal. Na řadu tak přichází plány, kam zápasy velkolepého svátku umístit, potažmo kde zainvestovat do nových stadionů. Některé hostitelské země na to šly rozumně: na šesti z 10 nově zbudovaných korejských stadionů se dnes hraje první liga, zbylé čtyři arény ji na několik let po MS též zažily, a jen tři stánky dosud zamýšlení nájemníci hlavně z finančních důvodů opustily (Busan, Daegu, Incheon). Spolupořadatelské Japonsko bude letos, po 17 letech, značnou část tenkrát postavených stadionů využívat k organizaci historicky prvního ragbyového mistrovství světa na asijské půdě, nehledě na uplynulé mistrovství světa klubů ve fotbale (2015-16) či nadcházející letní olympiádu v Tokiu (2020).

Některé hostitelské země na to až tak rozumně nešly. O brazilských bílých slonech se psalo ještě před vypuknutím tamního mundialu, když se drahé projekty zasazovaly i do takových historicky nefotbalových končin jako Manaus, Cuiabá, Natal či Brasília. Důsledky byly tak předvídatelné jako frustrující: třeba v Cuaibě záhy ze zoufalství stadion předělávali ve střední školu, přičemž rozlehlé parkoviště začaly spontánně využívat autobusy městské hromadné dopravy jako svou základnu. Letos se v žádném z těchto sídel nehraje ani Copa América.

V Jihoafrické republice investice ve výši dvou miliard dolarů vždy působily jako drzý dlouhý nos směrem k 26 až 32 procentům obyvatelstva žijícím v extrémní chudobě (údaje pro léta předcházející MS), ba co víc, šampionát se odehrával zrovna v době, kdy si prvoligový celek z Port Elizabeth procházel bankrotem, a do 500tisícového Polokwane, kde před mundialem vyrostla 40tisícová aréna, se nyní více než dva tisíce lidí sejdou maximálně při návštěvě týmů z nedalekých metropolí Pretorie a Johannesburgu. Také v Rusku se ještě před výkopem na dalšího bílého slona podezříval minimálně Saransk, u něhož to ale podle všeho těžko zůstane. A Katar je, ostatně jako v mnoha dalších ohledech, jednou velkou hádankou.

Německo mezitím takové problémy s nefotbalovými městy, která by si nevěděla rady s fotbalovými kolosy, samo sebou řešit nemuselo. Ze dvanácti pořadatelských měst se rekrutovali všichni bundesligoví mistři od roku 1968 s výjimkou Brém, Mönchengladbachu a Wolfsburgu, přičemž Borussia-Park v Gladbachu a Volkswagen Arena ve Wolfsburgu vyrůstaly až po přiklepnutí pořadatelských práv Německu, o hostitelské radovánky se také následně ucházely, a prvotní zklamání z roku 2006 si vynahradily alespoň o pět let později při ženském světovém šampionátu.

Potud ještě vše v pořádku. A zároveň je nutno přiznat, že třeba pro pětinásobného mistra z Mönchengladbachu byl blížící se mundial pouhou podružnou motivací; na větší stadion se plánoval přesunout tak jako tak. Co se ukázalo teprve problematickým, byla horečka nových arén, kterou vidina či stín světového šampionátu alespoň zdánlivě spustily.

Totiž souběžně s Wolfsburgem a Gladbachem těsně před mundialem vítal nový stánek také Duisburg, domov toho času již druholigového a po letošku (opět) třetiligového MSV, který spolu s Alemannií Aachen (stavba v letech 2007-09) a Kickers Offenbach (2011-12) utvořil roku 2013 "svatou" trojici profesionálních celků, které neobdržely potřebnou licenci na nadcházející ročník. Duisburg v dané době svůj 43milionový stánek pro více než 30 tisíc diváků tradičně naplňoval sotva z poloviny, přičemž ročně odváděl pět milionů eur na nájemném. V Cáchách svého času roční provoz stadionu vyšel, když nic jiného, alespoň na "pouhou" necelou čtvrtinu citované duisburské sumy (1,2 milionu eur; což bylo stále příliš), kdežto nyní, ještě o ligové patro níže, se už bavíme v řádech desítek tisíc.

Jen stěží uspokojivou skutečností potom je, že investice Alemannie z celého tohoto triumvirátu dává asi nejvíce smyslu, byť samotná aréna stála ze všech nejvíc (46-50 milionů eur, což ovšem ve srovnání s menší a 60milionovou Rhein Neckar Arenou v Hoffenheimu přeci jen v klidu obstojí). V Duisburgu mimořádně smrděly náklady na provoz zbrusu nové arény, a u Offenbachu stačí vědět, že tam stadion stavěl třetiligový klub, který finančně kolaboval doslova pár měsíců po dostavění.

Zároveň nutno uznat, že Cáchy nový stánek ukrutně potřebovaly; bez ohledu na celoněmeckou, už zhruba dvě tři dekády aktuální honbu za blyštivými fotbalovými arénami. Staré Tivoli pod náplavami 1. Bundesligou nabuzených fanoušků praskalo ve švech a vzhledem ke svému zchátralému stavu praskalo takřka doslova. Klub o stěhování uvažoval dlouhá léta a prvoligové dobrodružství i první měsíce v druhé lize (sedmé a čtvrté místo v letech 2007-09, kdy se aréna stavěla) jeho plány naoko legitimizovaly. Tohle měl být přinejhorším typický jo-jo klub na pomezí první a druhé ligy.

Prvotní plánování ještě probíhalo, jako by z pohádky se šťastným koncem vypadlo. Klub se původně chtěl za novým domovem stěhovat kousek za město, ale fanoušci i politicky angažované individuality preferovali setrvání blíže centru, a se svými požadavky také uspěli. Ba co víc, věrní příznivci Alemannie měli své velké slovo i v tom, jak nové Tivoli bude na pohled vypadat. Zostra kosené tribuny? Jak jinak. Nízko položená, tribuny plně zakrývající střecha pro lepší akustiku? Ale zajisté. První diváci jen šest metrů od hrací plochy? Tak to má přece být, tak to máme všichni rádi.

Fotbaloví romantici z řad klubových funkcionářů i docela obyčejných fandů si tehdy v Cáchách museli mnout ruce a těšit se na brzké bouřlivé oslavy dalších bundesligových gólů a vítězství. To tehdy vpravdě nebylo úplně nepředstavitelné — Alemannia ostatně dodnes drží rekord v počtu sezon odehraných ve druhé lize, takže další prvoligová štace vždy jaksi visela ve vzduchu.



obrázek

Nové Tivoli. Zdroj: wikipedia.org


Jenže to se klubové vedení přepočítalo. A to vlastně doslova, protože na matematiku a finanční stránku věci se žádný velký zřetel věru nebral.

Určitou předzvěstí bylo již počáteční shánění prostředků na zahájení výstavby: obvyklý zdroj pro mnoho jiných německých klubů, obecní rada, odmítl vyplivnout byť jen jediný cent, a tak bylo nutno složit dohromady více či méně významné příspěvky od fanoušků, několika bank, tehdejšího klubového sponzora (pojišťovny Aachener Münchener) a státu Severní Porýní-Vestfálsko. Zvláštně zapojení bankovního sektoru do financování stavby fotbalové arény je pak poněkud netradičním prvkem a dost možná se promítlo i na nepříznivém nastavení splátkového kalendáře: ten cášský měl totiž poměrně krátkou dobu trvání, 18 let, a ničemu nepomohla ani brutální úroková sazba. Ve výsledku byla Alemannia vázána k ročním splátkám ve výši údajných 5,5 milionů eur, a celkově i s náklady na provoz ji tak nový stadion ročně vycházel na nějakých sedm milionů, což se velice záhy ukázalo být neudržitelným stavem.

Roku 2010 ještě Alemannii zajistil licenci na další sezonu starosta města se svým jednorázovým závazkem ve výši jedné roční splátky dluhu za stadion, ale už tehdy se jednalo o zoufalou snahu odvrátit nevyhnutelné. Město se do toho sice znovu opřelo o dva roky později, když se nabídlo s odkoupením části stadionu za 10 milionů eur, mezitímco byly mírně zvolněny podmínky splátek, ale to už bylo na reálnou spásu žlutočerných opravdu pozdě. Alemannia již v létě 2012 načínala svou první sezonu ve třetí nejvyšší soutěži, po podzimu seděla na poslední 20. příčce, a těsně před Vánoci kolaps klubu svým bankrotem posichrovala mateřská společnost Alemannia Aachen GmbH.

Tou dobou se příznivcům Alemannia nastalá situace musela jevit jako naprosté dno. Vždyť jenom šest let zpátky se před vánočními svátky scházeli na starém Tivoli k epické prvoligové bitvě s Hamburkem (3:3). Ještě před třemi a půl lety přece Alemannii dělily ubohé čtyři body od baráže o 1. Bundesligu. Jenže jak už to u tápajících klubů bývá, dno je relativní pojem, který nabývá nového významu takřka s každým přibývajícím týdnem. O dva roky později, v lednu 2015, tedy město nové Tivoli — již s děravou střechou, na jejíž opravu prostě nebyly peníze — definitivně odkupovalo za symbolické jedno euro.

Nyní už údržba stánku vychází na 150 tisíc eur na sezonu, ale i to je složité. Letos vůbec poprvé od temných 90. let Alemannia na stadionu nepřivítá jubilejního stotisícího diváka s průměrem pohybujícím se jen těsně nad pěti tisíci lidí na zápas. To sice ve čtvrté regionální lize stále pohodlně stačí na druhé místo mezi všemi účastníky (za Essenem), avšak čistě v cášském kontextu nejčerstvější 4,7tisícová návštěva odpovídá sotva 15 procentům celkové kapacity Tivoli.

Svého času byla Alemannia ještě schopná alespoň čas od času příjemně šokovat, co se diváckých návštěv týče. V únoru 2015, uprostřed první a poslední téměř postupové sezony (k úspěchu by tenkrát stačil jen bod navíc), se na derby s Essenem dostavilo úctyhodných 30 tisíc diváků, a ještě v říjnu příštího roku Tivoli málem naplnila i rezerva prvoligového Kolína nad Rýnem (20 tisíc). Proto také vedení klubu roku 2014 kategoricky odmítalo navrhovaný přesun na Karl-Knipprath Stadion v nedalekém Jülichu, neboť ten by se svou pětitisícovou kapacitou nepojmul ani jakkoliv smutný letošní průměr. Nynější srovnání každopádně láme srdce: letos v dubnu Essen na cášské tribuny přitáhl jen devět tisíc zájemců. Ale to je holt přirozené; šest sezon ve čtvrté lize, které se po letní pauze začnou měnit v sezon sedm, zákonitě dává vzniknout nezměrné fanouškovské apatii.

Při uvážení všech okolností se vlastně oněch devět tisíc zdá ještě fajn. Alemannia se totiž jeví navěky zaškatulkována jako ten mírně nadprůměrný celek v Regionallize, tradičně finišující na sedmé či šesté příčce, a jakýkoliv posun výše se zdá přinejmenším jako nepravděpodobný, ne-li vyloženě nereálný. Nějaký záhadný investor by možná do Cách alespoň dočasně vrátil jakékoliv uvažování o světlých zítřcích, jenže takový scénář po několika pokusech působí jako hotové sci-fi. Jakýkoliv prodej ostatně musí odklepnout tři čtvrtiny klubových členů, kteří nejsou ani zdaleka jednotní.

(Ta nejednota se mimochodem odvíjí i od politického přesvědčení jednotlivých sekcí, když levicoví ultras v lednu 2014 na protest přestali docházet na stadion, protože se ho prý měli zmocnit neonacisté z pravicové "Karlsbande". Trochu kuriózní je přitom historický kontext: právě Alemannia se totiž za druhé světové války jako jeden z mála německých sportovních subjektů veřejně postavila nacistickému režimu, když otevřeně požadovala propuštění uvězněného židovského člena klubu.)

Na jaře 2016 se sice ukázalo, že o investici konkrétně uvažovala velebená legenda Leverkusenu Simon Rolfes, od léta 2015 čerstvě v důchodu, avšak bývalý hráč Alemannie nakonec od plánů upustil, protože "dlouhodobá rekonstrukce klubu nebyla vzhledem k současným podmínkám možná". A třebaže Rolfes tehdy vyjadřoval své vlastní stanovisko, velmi pravděpodobně přitom zároveň mluvil z duše i kdejakému dalšímu zájemci.

Ještě závěrem roku 2016 se odehrál poslední registrovaný pokus o převzetí Alemannie, proti němuž ovšem protestovaly i četné bannery na tribunách Tivoli. Trojlístek byznysmenů tehdy vedl Michael Kölmel, známý svou zálibou v částečném zachraňování tradičních klubů a svého času rovněž investor v Cáchách (1998); tvrdé jádro fanouškovské základny, jež se obávalo naprosté závislosti na nových vlastnících, však převážilo.

Z veškerých artikulovaných plánů na odkoupení Alemannie sešlo. Pro danou chvíli, a zdá se navždy.

Když renomovaný Spiegel koncem března 2017 konstatoval další bankrot, závěrem článku nechal Alemannii gentlemansky pootevřená dvířka informací o tom, že vedoucí insolvenčního řízení, jistý pan Niering, disponuje konkrétním 3-5letým plánem na úplnou spásu Alemannie. Boj mezi "tradicionalisty a investory" prý v Cáchách "ani zdaleka nebyl u konce". Zato zájem Spiegelu o záležitosti Alemannie u konce zjevně byl — i po dvou letech tato reportáž zůstává tou poslední.



Zlomení neústupní

Svalovat veškerou vinu na nový stadion by bylo nefér. Nejen proto, že se takový betonový konstrukt nemůže nijak slovně bránit, ale i proto, že v Cáchách novou, nebo přinejmenším renovovanou arénu objektivně potřebovali. Přesto se můžete zeptat jakéhokoliv příznivce Alemannie na prapůvod současné dlouhotrvající krize a každý ukáže právě na Nové Tivoli; alespoň to roku 2016 tvrdil Alexander Klitzpera, bývalý řízný stoper Alemannie a tou dobou už její čtvrtý sportovní ředitel od října 2008, kdy na klíčovou pozici po sedmi letech rezignoval praotec všech úspěchů Jörg Schmädtke.

Příspěvek Nového Tivoli k následnému kolapsu je přitom faktický stejně jako symbolický. S výstavbou stadionu spojené finanční zruinování cášského celku je totiž jedna věc, ztráta jistého ducha klubu je věc druhá. První soutěžní zápas v novém prostředí byl prvním varováním: Alemannia prohrála se St. Pauli vysoko 0:5, přičemž kousek od venkovního sektoru došlo k pádu fanouška.

Na starém, úzkém Tivoli se mezitím víkend za víkendem tvořila pověstná atmosféra, pro níž se hosté potili ještě před vchodem na pažit. Nejvášnivější divácký sektor S si svým hromovým "Ra Ra Ra!" v reakci na jakéhokoliv soupeře, který se zrovna odvážil k přilehlé postranní čáře, získal renomé doslova po celém Německu. Na starém Tivoli se protivníci jednoduše neměli šanci cítit ve vlastní kůži. Vždyť se tam člověk ještě na počátku 21. století jakoby přenášel do syrových, nespoutaných 80. a 90. let.

Právě přelom tisíciletí byl také érou Williho Landgrafa, dodnes idealizovaného folkového hrdiny Alemannie let 1999-2006, rekordmana v počtu zápasů v 2. Bundeslize bez jediného startu v nejvyšší soutěži, a učiněného "kulturisty v kopačkách". Byť se sám Landgraf již dávno uklízel do ústraní, na jeho nezřízeném stylu hry ujížděl každý fanoušek postupového týmu z roku 2006 — to vám garantuji. Snad každý klub má svého srdcaře, svůj symbol, svého Landgrafa.

Mělo to bezesporu své klady i zápory, ale jedno zkrátka nešlo popřít: Alemannia Aachen se pyšnila svou vlastní identitou, kterou za žádných okolností nezrazovala.

Již zmíněný bývalý kapitán žlutočerných Alexander Klitzpera vyrůstal v řadách mnichovského Bayernu, který posléze v barvách Alemannie na Tivoli vítal celkem třikrát. A víte vy co? Třikrát také slavil výhru, přičemž Bavorům vstřelil i svou jedinou bundesligovou branku. "Za každou cenu jsme hráli náš fotbal," tvrdil Spiegelu již z pozice šéfa Alemannie, o níž se na jaře 2015 dozvěděl jen díky inzerátu v Kickeru.

Fanouškovská základna Alemannie vlastně není z nejnáročnějších, protože takový luxus ani nemá. Bavíme se přece o klubu, který byl po celé dvě dekády zaražený v druhé lize, dokud roku 1990 nesestoupil ještě o patro níže. A stejně tak se bavíme o klubu, jehož příznivci nejraději vzpomínají na nesmírně mladé a živelné druholigové, respektive třetiligové mančafty vedené Wernerem Fuchsem v letech 1984-87, respektive 1996-99.

Poslední číslo klubového magazínu Alemannie bylo pár týdnů zpátky zasvěceno 20. výročí úmrtí právě tohoto populárního trenéra, který tragicky skonal následkem srdečního selhání při výběhu takřka vpředvečer postupového zápasu sezony 1998/99. Do Erkenschwicku se následně vydávalo na 10 tisíc truchlících fandů, kteří přihlíželi emotivní výhře 2:0, jež Alemannii dvě kola před koncem vrátila do 2. Bundesligy. Co kouč Fuchs začal se zápalem sobě vlastním budovat v tíživé herní i finanční situaci roku 1996 skrze neotřelou sázku na neprověřené mládí, bylo přeci jen zdárně dotaženo, byť on sám se už oslav zúčastnit nemohl. Též o sedm let později vydřená 1. Bundesliga je svým způsobem produktem Fuchsovy neutuchající vášně.

Nezáleží na tom, že se pod Fuchsovým příkladným dohledem vše odehrávalo v "bezpečné" vzdálenosti od prvoligové scény (byť pravda, jeho osmdesátkovém týmy o postup do nejvyšší soutěže zpravidla reálně usilovaly). Ono totiž není náhodou, že na Tivoli ještě dnes můžete vídat vzpomínkové bannery s jeho portréty. V Cáchách šlo vždy především o proces — o přístup a emoce s ním spojené. Výsledky se počítaly až vzápětí.

To na druhou stranu neznamená, že promrhaná jara 1985 a 2004 nebolela jak čert (Alemannia v obou případech po odehrané polovině zápasů vedla druhou ligu). A také to neznamená, že současné klubové tápání mnohé fanoušky takříkajíc nezlomilo. V květnu 2018 ostatně vybraní jedinci napadli vlastního hráče Tobiase Mohra.




V sobotu většinu německých fanoušků kopané zajímalo vyvrcholení domácího poháru mezi Bayernem a RB Lipsko. Vyvrcholení poháru, do něhož Alemannia Aachen zkraje opět nebyla ani nasazena, mezitímco zkroušeně přihlížela tomu, jak jiný účastník regionální ligy (té jihozápadní) SSV Ulm 1846 zkraje podzimu vyřazoval obhájce trofeje z Frankfurtu. V prvním kole přitom své bitvy svádělo mimo jiné i šest celků z tzv. Oberligy, která se nachází ještě jednu úroveň pod Regionalligou.

V sezoně 2019/20 se už DFB-Pokal bez účasti Alemannie Aachen neobejde.

Víte, v sobotu se totiž před ostře sledovaným finále celorepublikového poháru odehrálo ještě jedno pohárové finále — vrchol tzv. Mittelrheinpokalu o titul krále jižního regionu státu Severní Porýní-Vestfálsko. Titul, jehož zisk vám garantuje automatické nasazení do prvního kola DFB-Pokalu, a tudíž bonusové, mnohdy zcela rozdílové příjmy. Alemannia má s touto soutěží špatné zkušenosti: finále nezvládla závěrem minulé sezony ani roku 2013, těsně po sestupu ze třetí ligy a prodělání bankrotu, kdy stejně jako letos čelila Fortuně Köln. Od roku 1999 vlastně Mittelrheinpokal častěji než áčko Alemannie opanovala i její vlastní rezerva (dvakrát).

Ani tentokrát to s Cáchami nevypadalo vůbec dobře, když inkasovaly ještě uvnitř první pětiminutovky. Následně se však Alemannia obdivuhodně vzepjala, do přestávky srovnala a ve druhé půli obrat dvěma góly dokonala. Poprvé od roku 2006 si tak žlutočerní potěžkali nějakou trofej, což má v nastalých podmínkách svůj velký význam, ať už vám daná soutěž přijde jakkoliv bezvýznamná.

Ale co se zdá možná ještě důležitější: ze sedmi tisíc uvolněných vstupenek na finále si pro sebe rovnou pět tisíc ukradli příznivci Alemannie, kteří to do Bonnu mají dvakrát tak daleko co kolínští.

Tak že by Alemannia přeci jen ještě dýchala? Že by právě tohle byla ta pověstná jiskra, z níž vzejde plamen? Optimismus se již ve fotbalových Cáchách dávno nepěstuje, ale tahle nová naděje je přesto příjemná změna.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (219)

Přidat komentář
The Krupy

takéto články robia Eurofotbal Eurofotbalom, ďakujem

Reagovat
diastan

Rozhodně, velka poklona Tomášovi

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
jacobT

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Largo

Reagovat
Gajdy38

Reagovat
Y.N.W.A

Reagovat
Hyrax

Reagovat
Han střelil první

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
JessePinkman

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Milan.B

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
Neyjrayx

Reagovat
Basty

Reagovat
Spasitel

Reagovat
wishmaster

Reagovat
Liquid

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bayern +

Reagovat
db18

Reagovat
kardous

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
TopinB

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Ano, vzpomínám.

Reagovat
John Obi Mikel

Pěkný článek. Na Cáchy jsem si naposledy vzpomenul v souvislosti s fotbalistou Peckou z Mladé Boleslavi.

Bylo by možné udělat podobný článek i o Mostu, Kladně, Drnovicich nebo Blšanech?

Reagovat
fantomas

Do Blsan sem se pred par lety jeste s britskym novinarem vydal, ale sef klubu moc nechtel mluvit, a byt nam zprostredkoval i rozhovor s Chvalovskym, clovek musel dost tapkat po spickach a nakonec bych nemoh napsat to, co bych chtel a jak bych chtel.

Ale Andrew, jeden z nejlepsich vypravecu mezi novinari, co znam, o tom vyletu s vetsi volnosti napsal zde https://thesefootballtimes.co/2017/08/14/chmel-blsany-europes-smallest-club-that-once-aimed-for-greatness/ Doporucuju

Reagovat
John Obi Mikel

Mě hlavně překvapil sešup Mostu teda.

Reagovat
Bady86

ale nejlepsi klobasy tam meli

Reagovat
smazaný uživatel

v madarsku mali v hlbokych rokoch 90-tych podobny ulet v podobe stadler fc akaszto. odporucam si pozriet ako to tam teraz vyzera.

Reagovat
Posledni Kovboj

ty vole, uz ten prvni odstavec, to je jak poezie. To je borec.

Reagovat
fantomas

Reagovat
John Obi Mikel

Dobrá práce, Fantomasi

Reagovat
Stannis Baratheon

Skvělý článek.

To mě vždy chytne taková nostalgie, jako když vidím Portsmouth, Sochaux, Auxerre, Siena, Livorno, Catania, Santander, Wigan, Bolton, Blackburn...

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

La Coruňa

Reagovat
Stannis Baratheon

tak jasně plus Zaragoza nebo Osasuna, ale to není zas tak dlouho

Reagovat
Rudnevs

Monaco - La Coruña v CL

https://youtu.be/JhWGcg5zvBQ

Škoda, že im tento rok ušiel postup.

Reagovat
Rudnevs

O Boltone som nedávno čítal, vraj šli do insolvencie.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Stannis Baratheon

Pedersen, Okocha, Djorkaeff, Diouf, Speed... to byl tým, vždy jsem jím strašně přál. Potom tam snad tuším byl Cahill když docela jelivpoháru UEFA.

Reagovat
Rudnevs

Jj, tuším tam chvílu hral i Fredi Bobić... A taktiež Tøfting, ktorý ale počas pôsobenia v Boltone sedel v base.

Reagovat
Stannis Baratheon

Toft byl dobrej řízek, na toho jsem skoro zapomněl.

Reagovat
Liquid

Gianakopoulos, Nakata

Reagovat
frankiefcb

Wigan, Sunderland, Charlton

Reagovat
Kongo

Bochum, Bielefeld, Albacate,Blsany, Drnovice.....

Reagovat
smazaný uživatel

Bundesligová tabulka sezony 2006/07 dnes působí surreálně.

miluju dyz autora poznam po prvni vete <3

Reagovat
smazaný uživatel

a to ja s v bundeslige este pamatam wattescheid, uerdingen, saarbrucken, unterhaching, karlsruhe, mannheim, bad homburg... pamatam si este prvy titul kaiserslauternu, aj ollieho kahna ako mlade ucho v karlsruhe, ktore trenoval skvely winnie schaffer.....

Reagovat
Rudnevs

Mannheim tento rok po troch pokusoch konečne postupuje do 3. Ligy.

A Karlsruhe do druhej.

Zato Uerdingen je pod tým novým majiteľom strašná sračka.

Reagovat
eleven11

Reagovat
Largo

Skvělej článek Tome

Reagovat
PlackaSKS

Reagovat
Zark

Rudnevs

Reagovat
smazaný uživatel

Tomáš Daníček = fantomas confirmed

Reagovat
Zark

ale ja vim, jen u me je arne, rudnevs = nemecko, jasna rovnice

Reagovat
smazaný uživatel

+ willi

Reagovat
Zark

dobrá, a už neotravuj

Reagovat
smazaný uživatel

*utekl*

Reagovat
Rudnevs

Ako úprimme, keď som si pozrel titulnú stránku a videl ten článok, tak som si povedal niečo v zmysle: “Počkať, veď to som nepísal ja...,” a okamžite ma napadlo, že to bol Arne. Čiže svojim spôsobom si sa s tou rovnicou trafil.

Ale stačí si prečítať prvú vetu a autora máš jasného.

Reagovat
Zark

jj, je to tak... jen duo autorů fantomas/domingo používá tyhle andyconcenicaové tvary

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Y.N.W.A

tl;sr (wc,pc) - too long, still reading (začal jsem na hajzlu, dokončit to musím v kanclu po práci)

Reagovat
fantomas

Reagovat
ttopi

ten záchod je zlo. Když tam začnu něco hledat nebo číst, tak tam sedím 20 minut a pak mám dřevěnou nohu

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Nastoupil jsi nakonec včera proti těm Pěčicím?

Reagovat
fantomas

Co?

Reagovat
smazaný uživatel

No, fotbal hraješ, ne? V nějakém Zapadákově Či je to jiný Tomáš Daníček?

Reagovat
fantomas

To bude asi jinej Tomáš Daníček, mně to už kolena nedovolí

Reagovat
Y.N.W.A

já hemáky

Reagovat
Posledni Kovboj

pff, ty mam i bez sezeni

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
naheCZ

Reagovat
TopinB

Reagovat
TopinB

Reagovat
honziss

Průměrný článek. Fantomas

Reagovat
ttopi

On nemůže za to že byl Baroš vyloučen.

Reagovat
dejvikker

Reagovat
Adyss

najlepšia sezona bola podla mna 2010/11... čo vy?

Reagovat
Rudnevs

Najlepšia sezóna - ako to myslíš?

Reagovat
Adyss

Pre mna akože, z pohladu fans a aj toho že v BL boli úplne tie tradičné kluby

Reagovat
Han střelil první

Fantomaaaaaas článek mi připomněl, že jsem z nějakých záhadných důvodu jeden tým vyřadil z oblíbených. Přitom loni jsem byl dokonce na zápase v Viktorii Koln (krásných 0:4). Díky za super práci. Jaké jsi použil zdroje?

Reagovat
fantomas

Spiegel, Kicker, Aachener Nachrichten, Outside of the Boot.

Reagovat
Han střelil první

Díky

Reagovat
smazaný uživatel

Na Alemannii samozřejmě vzpomínám. Víc možná na jejich druhej celek, kterej hrával pátou nejvyšší soutěž (ale to je tak nějak fuk):) Každopádně i teď maj na tom svém krásném stadionu docela slušnou průměrnou návštěvnost 5194 diváků. Leckterý náš klub by jim mohl závidět (teda jakože tu návštěvnost):) Regionalliga West.

Reagovat
smazaný uživatel

Vítej na Eurofotbale

Reagovat
smazaný uživatel

Díky:)

Reagovat
Rudnevs

Čo ten druhý celkok? Hrával si tam?

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně že ne:)) já tak okres. V Alemannii II hravali bratři de Sousové z Lucemburska. Já jakožto fanoušek lucemburský kopaný tohle musím sledovat:)))

Reagovat
Rudnevs

Ty kokos, fanúšik luxemburského futbalu, paráda, ako si sa k tomu dostal? To asi bude poznať Jeffa Strassera, nie?

Reagovat
smazaný uživatel

...já se k tomu dostal někdy v roce 1988, nebo tak nějak. Strasser to je jeden z těch nej hráčů historie lucemburský kopaný:)

Reagovat
Rudnevs

Jj, on hrával za Kaiserslautern, s ktorým sympatizujem. Taktiež tam bol nedávno trénerom. Pozeráš i luxemburgskú ligu? Tamojší futbal je teraz celkom na vzostupe.

Reagovat
smazaný uživatel

Sleduju jejich ligu, respektive ligy:)

Reagovat
smazaný uživatel

Nečetl jsem, ale

Reagovat
H.N.T.

Stacila expreska?

Reagovat
smazaný uživatel

viac takých článkov

Reagovat
Rudnevs

Super článok. Alemanniu vtedy dosť potiahol hore práve manažér Schmadtke, ktorý sa pri transferoch vie výborne trafiť a získal hráčov ako Schlaudraff, Ibišević, Rolfes a podobne. Schlaudraff bol génius, škoda, že toho nedokázal viac. Ten Bayern bol vtedy chyba, mal ísť radšej do toho Werderu. Teraz bude mimochodom možno manažérom v Hannoveri.

Takto to bohužiaľ vyzerá, keď vo vedení sedia amatéri, tá nevýhodná pôžička na Tivoli ich zruinovala. Pritom športovo to ešte chvílu vyzeralo celkom dobre, jednu dobu vyzeralo, že by mohli postúpiť. Boli také druholigové BVB, keď ich trénoval Hyballa, ktorý prišiel práve z rezervy Dortmundu a mal tam i pár mladíkov na hosťovanie. Plus teda i tie klubové farby. Ale to trvalo len chvílu a potom ich tie financie dobehli.

Teraz to už na nejaky návrat na scénu moc nevyzerá, zvlášť keď to tam brzdia tí fanúšikovia, hoc by som im to prial. Inak ten nadpis je podľa scenáru z CSM - Vzpomínáte na Aláves?

Reagovat
fantomas

Nemá bejt Schlaudraff nějakym šéfskautem spíš nebo tak něco?

Reagovat
Rudnevs

Schlaudraff tam bol asistentom manažéra, ale toho odvolali, tak je dočasne manažérom on. A je dosť možné, že to tak ostane nastálo.

Inak, plánuješ ešte ďalšiu podobné články? Trebárs o iných (nie len) nemeckých “zabudnutých” kluboch?

Reagovat
fantomas

Momentálně ne, brzo bude další Křížem krážem o PAOK.

Reagovat
Rudnevs

Inak, čo to bolo za problém s tými nákladmi na štadión Duisburgu?

Reagovat
fantomas

Promin, zapomnel sem.

Je to v clanku: "Duisburg v dané době svůj 43milionový stánek pro více než 30 tisíc diváků tradičně naplňoval sotva z poloviny, přičemž ročně odváděl pět milionů eur na nájemném. V Cáchách svého času roční provoz stadionu vyšel, když nic jiného, alespoň na "pouhou" necelou čtvrtinu citované duisburské sumy"

Pet mega je proste moc.

Reagovat
Posledni Kovboj

jsem sam, koho vytaci, ze "Aachen" je cesky "Cachy" ?

Reagovat
Stannis Baratheon

Takovýhle problémy bych chtěl vážně mít.

Vytáčí tě stejně Kolín nad Rýnem, Lipsko, Mnichov a nebo Norimberk?

Reagovat
Posledni Kovboj

jo

Reagovat
Stannis Baratheon

Pak už ti není pomoci.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Kixi Syhimour

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je v pohodě, ale Chemnitz = Saská Kamenice - to tě asi musí dopalovat

Reagovat
Posledni Kovboj

si pis

Reagovat
Shevchenko

Vy si hlavně musíte uvědomit, že ty české názvy mají nějakou historii. Němci taky mají svůj název pro snad všechny česká města. Taky moc lidí nebude vědět, co je třeba takový Reichenberg.

Reagovat
smazaný uživatel

Já neříkám, že s tím mám problém, spíš se to nabízelo jako reakce na jeho příspěvek. Však je mi to jasné. V Německu nikdo neřekne Karlovy Vary, ale hned vychrlí Karlsbad.

Reagovat
Posledni Kovboj

ja si to uvedomuju, me to jenom sere

Reagovat
Nihilister

Reagovat
Azazelo RD

Reichenberg ví každý, když je to nej město na světě.

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
Shevchenko

Pls

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
iHawX

Co pak takovej Graz -> Štýrský Hradec

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
mistr129

Solnohrad a Zhořelec 4ever

Reagovat
Kang & Kodos

Celovec

Reagovat
Briggus

Řezno a Cvikov nesmí ve výčtu opět chybět

Reagovat
Stannis Baratheon

Inomostí

Reagovat
Liquid

Sviní Brod

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
frankiefcb

no spíše ty Maďarská města. Pětikostelí, Ráb, Stoličný Bělehrad

Reagovat
Kepy_FCB

Štíhrad

Reagovat
andrew96

Já to žeru. Kromě uvedených Zvěřín, Budyšín, Chotěbuz, Postupim, Plavno, Olešnice nad Halštrovem...ach.

Reagovat
Posledni Kovboj

(dostava aneurysma)

Reagovat
andrew96

Reagovat
Kang & Kodos

Reagovat
TopinB

Reagovat
Arne

Schwerin je Zvěřín??? To snad ani není možný ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Legenda Aachenu, Luboš Pecka

Reagovat
Rudnevs

“Bundesligová tabulka sezony 2006/07 dnes působí surreálně. Mistrovský Stuttgart byl o dekádu později druholigový.“

Zároveň tak trošku upútavka na večer. Hrá sa baráž Union - Stuttgart a VfB tak môže byť druholigové opäť. Úprimne, stále netuším, komu mám priať.

Reagovat
smazaný uživatel

Cha! Ty mi jdeš na ránu! Někdy tu hážeš do komentů linky ta streamy Konferenzu, vzhledem k tomu, že baráž není na německém Sky, tak bych tě poprosil o link na tu stránku, kde to sleduješ. Díky ti.

Reagovat
Rudnevs

http://www.sport365.sx/en/home

Zápas by mal byť v ponuke hodinu pred výkopom.

Inak, ty to normálne pozerávaš kde? To si platíš Sky?

Reagovat
smazaný uživatel

Díky! Neplatím si ho, ale známí v Německu mně zapůjčili údaje k počítačové aplikaci (která je mimochodem naprosto příšerná, ale naštěstí přenos spolehlivě běží), každý měsíc jim tam pošlu symbolický poplatek Ale je to celkem jackpot, na každé kolo Bundesligy je tam vyhrazeno 10 kanálů a další sezónu dokonce připojí i anglickou Premier League což je parádní (ovšem není jisté jestli všechny zápasy kola), také tam dávají CL, ale jak už je to v play-off tak buď Konferenz a nebo jeden zápas, všechny tam nemají, musí se dělit se službou DAZN, což byla parádní služba tento rok za 20 euro na měsíc bylo možno mít PL, Serii A, CL, EL a další hromadu sportů. Nejsem si jistý zda jim Sky tu PL vzalo kompletně.

Reagovat
andrew96

Já mám jasno, Union

Reagovat
Rudnevs

Ja nakoniec asi tiež Union. Ide sa na to!

Reagovat
smazaný uživatel

Snad tady bude brzy tento clanek - VZPOMINATE NA SLAVII?

a pak kdyz ze Slavie odesli Cinani tak uz nemel kdo ten stovky milionu ztratovy cirkus dotovat, sestup 2.liga, pak 3.liga a nakonec divize. Stadion se zboural a postavily se tam byty

Tak snad se brzy dockame

Reagovat
smazaný uživatel

Jaké je to žít s tak ohromným mindrákem?

Reagovat
Posledni Kovboj

"zit"

Reagovat
smazaný uživatel

Jakože je to nějakej bot nějakýho programátorskýho experta, co fandí Spartě? Ale chápu, myslels to tak, že žije někde v podkroví u babičky. U babičky Kotuzové.

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

stačila expreska

Reagovat
smazaný uživatel

O Spurs holt takhle nikdo nepíše. Kdo by to taky četl..

Reagovat
John Obi Mikel

Nechci připomínat kolegu Kotuzova nahoře.

Ale to by museli Spurs hodne dolu, aby vznikl podobny clanek. Treba se to stane, treba ne

Reagovat
Bucky

Reagovat
Liquid

lehký ot - dneska nezapomenout přepnout po tiki taka na Union - Stuttgart

Reagovat
Rudnevs

Tak Hannover podľa všetkého priviedol späť Slomku. Čo na to hovoríte?

Reagovat
db18

Sympatický krok... sakra teď jim zas musím přát.

Reagovat
fenixLFC

cachy

Reagovat
smazaný uživatel

Slovaci se nekomu smejou, ze neco nejak preklada. Godrick Griffyndor = Richard Chrabromil approves

Reagovat
Kixi Syhimour

Dementor

Reagovat
fenixLFC

jj lenka laskoradova approves

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je náhodou krásný překlad, no ne?

Reagovat
fenixLFC

uzasny

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Bucky

Reagovat
Hyrax

Reagovat
db18

Reagovat
Bucky

Tvůj nezvyk neznamená špatný překlad. Ale překládat Hogwarts z angličtiny do angličtiny pro dementy, to už je kumšt.

Reagovat
Liquid

Poszony

Reagovat
Arne

EISERN BERLIN !!! VfB mám rád, ale tohle Union musí dát, nejen kvůli derby...

Reagovat
stas87

Eisern Union, nie? Vo VfB mi je sympaticky len Ascacibar a Zuber. Letos ma nicim nezaujali a este s Werderom ziskali 4 body. Nech spadnu.

Reagovat
fantomas

Ascacibara si beztak klovne někdo z BL ne?

Reagovat
stas87

Ked spadnu, tak 100%. Ak sa udrzia, tak ho nepredaju, pretoze je mlady a mozu to na nom postavit. Aj ten Kabak sa im vydaril. Ascacibar siel s vykonmi ale vyrazne dole. Chcel by som ho do Werderu, ak odide Eggestein.

Reagovat
Arne

Jasně, kdysi se ale skandovalo i to, co jsem psal já... Vlastně ca. 10 let nazpátek, kdy Union šel do 2. BL a dokonal postup, tak to skandovali i na Oly.... O pár měsíců nemyslitelné.

Já dnes s nimi držím basu, a myslím/doufám, že většina fandů Herthy.

Reagovat
db18

Reagovat
Liquid

Reagovat
Kily

já tam teda ještě vidím to, že se Gogia stane přebytečným a mohl by se vrátit

Reagovat
Rudnevs

To ma ani nenapadlo. Čo inak vravíš na doterajšie posily Dynama?

Reagovat
Kily

mám poslední dobou trochu jiné problémy a moc to nestíhám, ale vím o Löwem, ze kterého mám strašně dobrý pocit a dneska jsem zachytil zprávu o Klingenburgovi, kterého neznám. A dost posil ještě čekám, chce to brankáře, stopera a útočníka (nepočítám, že se vrátí Mlapa). A dál se uvidí podle toho, jestli někdo neodláká hráče jako Atik a nakonec i Duljević, toho bych prodal už v zimě (sólista a simulant), ale koncem sezony se mu pak chtělo hrát, změnil se a hned z něj byl strašně platný hráč

Reagovat
Arne

Gogia by byl super... Schubi teda Fortuna, nebo jak to s ním vypadá? A Koné taky půjde co?

Reagovat
Kily

vůbec nevím, kam půjde a asi mi to je i jedno. Koné měl slabé jaro, i když jeho mi na jednu stranu bylo líto, když ho trenéři neustále cpali na hrot a nechali na něj často kopat balóny, hlavně pro něj bude nejlepší, pokud půjde někam, kde využijí jeho rychlost. Akorát si nejsem jistý, jestli se Bordeaux bude chtít platit šest mega

Reagovat
stas87

Preco tam Gonzalez vobec siel? Aj keby Aogo trafil brvno a lopta ho odrazom trafila a padla do brany, tak gol by neplatil. To je absolutne wtf.

Reagovat
andrew96

Reagovat
andrew96

Union je strašně nervózní. Ne že by Stuttgart nebyl, ale na nich to není tolik vidět.

Reagovat
db18

Tak Union se strachuje o výsledek... 0:0 je pošle dál... VfB musí bojovat...

Reagovat
andrew96

No když vzpomenu na baráž Karlsruhe-HSV, tak KSC tak připosraně nehrál. No nakonec mu to bylo houby platné.

Reagovat
stas87

Union ale takto hra celu sezonu. Oni su trpezlivy mancaft, nemusi byt na ihrisku ten aktivnejsi tim ale v herne vyrovnanych zapasoch boli celkom casto efektivni v koncovke a to im pomohlo k bodom.

Reagovat
andrew96

Hodně jim ale odskakují balóny celý zápas. No alespoň si už ve druhé půli byli schopni vybojovat šance.

Reagovat
Jirka3811

Ty jo tenhle článek je test pevný vůle

Reagovat
Jirka3811

Ty jo tenhle článek je test pevný vůle

Reagovat
Rudnevs

Tí dvaja s tými obväzmi na hlave Baráž je holt boj, no. Inak, čo robil Gonzalez pri tom góle, netuším, no. Ten to snáď išiel vyskúšať, že či mu to prejde.

A atmosféra parádna, Freund si vraj musel zacpávať uši. Akurát sa obávam, že Unionu sa nevyplatí tá neaktivita a v druhom polčase tam niečo dostanú, potom budú zasa oni v situácii, že budú musieť a to pre nich bude ťažké.

Reagovat
Liquid

jinak čím ti byl tolik sympatický Stuttgart, vraj bilance venku letos dle digi 1-3-14 - takový tým v bundeslize s hráči jako Gomez, Badstuber. Castro, Pavard, Aogo nemá co dělat

Reagovat
Rudnevs

Ono VfB je všeobecne sympatický klub, tiež má dobrých fanúšikov, v minulosti pravidelne hrávali Európu a podobne, proste klub, ktorý má meno nehodné 2. BL a myslím, že keby hrali proti Paderbornu, tak by každý fandil Stuttgartu.

Reagovat
stas87

VfB moze podakovat hlupemu argentincanovi. Odfajcit im takto postup po neskutocnej kokotine. Uz som teda cakal nieco podobne ako HSV na ihrisku KSC, nastastie to tam Pavardovi nespadlo. Tak a teraz si prajem, aby sme VfB trochu podojili a vykupili niektorych hracov. Ale o Ascacibara bude bitka, toho neziska Baumann.

Reagovat
db18

Union

Reagovat
smazaný uživatel

Tak Union to dokázal hrozně jsem jim to přál, škoda, že to muselo být zrovna proti klubu, který mám rád. Ale tak Stuttgartu ta druhá liga zas moc neublíží, myslím si, že za rok jsou zpátky. Za to Union přinese do Bundesligy svěží vítr a hlavně derby s Herthou. Je na co se těšit

Reagovat
Rudnevs

Paráda. Nakoniec som teda fandil Unionu a neoľutoval som. Tých si želám v BL už dlhšiu dobu a tých dôvodov prečo je strašne moc veľa.

A ako vravíš, nebojím sa, že by Stuttgart o rok nebol naspäť. Tí na tom budú i finančne dosť v pohode narozdiel od HSV a spol. Na vedúcich pozíciách je navyše už upratané, teraz by to najmä chcelo, aby ostúpil prezident Dietrich, proti ktorému fanúšikovia protestujú už dlho.

Reagovat
frankiefcb

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

EISERN UNION !!!!!! Nevím co k tomu říct... po sestupu Hansy jsem už propadal myšlence, že v Bundeslize už nebudu mít žádný oblíbený tým... jako jo, byla tam rok po tom i Energie, ale ta si mě nikdy nezískala tolik... a po tolika letech znova radost... krása, fantazie... teď se jenom udržet = udělat pro to i nemožné... a další rok chci šťastný postup DYNAMA (Dresden)

Reagovat
REPLIKATOR

Stuttgart

Reagovat
smazaný uživatel

Ou yeeeah!

Reagovat
risk je zisk

Slyšel jsem o Alemannii, ale nikdy jsem se o ni nezajímal a musím říct, dobrej článek.

Reagovat
ratusek

To už je taková doba,co jsem jim tehdy přál proti Bayernu v poháru a pak i v lize. Achjo, to letí jsem starej

Reagovat
REPLIKATOR

Za pár let článek: Vzpomínáte na Stuttgart?

Reagovat
andrew96
Reagovat
SuperBanikovec

Neznám, ale článek je parádní, každopádně už vím co bude moje první kariéra ve FM20

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele