Kultura a zvyky: Pes jako lahůdka v Koreji!

22.06.2002, 12:25
Aktuality
Městský obvod Bul Gwang-Dong je v Soulu znám jako místo, kam byste měli zajít, pokud chcete poznat tradiční korejskou kuchyni. Místní hospůdky a restaurace jsou plné česnekového zápachu, který Evropana moc neláká, aby vstoupil.

Menu (ne) pro každého
Zařízení se neliší od normálních restaurací v Evropě a ani jídelní lístek nevypadá na první pohled neobvykle. Ale pokud mu někdo přeloží první slovo, je mu jasné, že zas tak obvyklá restaurace to nebude: psí polévka s rýží, psí pečeně se zeleninou, vařený pes na plátky, vařený pes v zelenině – nejdražší z nich stojí asi 25 Euro.

Psí maso zcela normální jídlo v Koreji
Majitelka restaurace na naše rozpačité pohledy odpovídá: „V Evropě také jíte zvířata, třeba krávy nebo prasata. Pro nás je to něco podobného.“ Pro průměrné Korejce je ale konzumace psích pokrmů je luxusní záležitostí. Jeden kilogram stojí asi 12 Euro, třikrát tolik než maso vepřové. A cena stále stoupá.

Tučné maso je špatné
„Zákazníci se nenechají odradit. Obchod jde výborně, „ říká 49-letá Korejka, luxusně oblečená, a mluví dále: „Proč organizátoři vyřadili psí maso z masového salátu, který nabízejí zdarma účastníkům šampionátu, je jasné – nezaplatili by ho.“ Už dvanáct let si nechává maso dovážet, sama vybírá a dbá na nejvyšší kvalitu: „Kdo tvrdí, že tučné maso je nejlepší, neví o mase nic. Čím méně tuku, tím lépe.“

Obchodníci a businessmani je přímo milují
„Špatný psí restaurant poznáte podle velkého zápachu,“ pokračuje. V její restauraci, asi 150 metrů čtverečních veliké, vše voní opravdu příjemně. Chodí sem hlavně obchodníci, aby zde při jídle projednali své záležitosti. Ale občas sem zamíří i turisté, kteří si „pochutnávají“ třeba na psích plátcích s hovězím vývarem.

Domácí miláček v hrnci
Celkem je v Koreji asi 60 restaurací, které nabízejí psi na jídelním lístku. „U nás platí psí maso jako přírodní lék, který přináší ztracenou sílu. Včera zde byla celá rodina, která měla syna, který se chtěl stát dobrým fotbalistou. A proto musí jíst pravidelně psí pokrmy, aby získal sílu.“

Psi půjdou dobře na odbyt
Právě mladá generace postupně objevuje tyto „lahůdky“ a proto se dá očekávat, že poptávka dále poroste. Není vůbec neobvyklé, dojet do psího restaurantu autem, a v něm nechat svého čtyřnohého miláčka. Vše normální v Jižní Koreji.

Autor: Pavel Kuchta

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele