Kvůli svému snu pracoval Jackson i ve fast foodu

05.02.2014, 23:48
Aktuality
Zaujalo nás
Kanadu všichni známe jako kolébku ledního hokeje. Ale i ze země javorového listu pochází mnoho dobrých fotbalistů. Ze současného výběru například Paul Stalteri, Julian de Guzman, Milan Borjan, atd. Jedním z nich je i útočník Simeon Jackson, u kterého je třeba začít jeho památným gólem do sítě Portsmouthu.

Byl 2. květen 2011 a na Norwich čekalo předposlední kolo druhé anglické ligy proti "Pompey". V případě vítězství by si tým Paula Lamberta zajistil vstupenku do smetánky nejlepších anglických mužstev. Ofenzivu tehdy táhlo duo útočníků. Zkušený třicátník Angličan Grant Holt a jeho "žák" o šest let mladší Kanaďan Jackson. Do tohoto střetnutí Holt nasázel 20 branek, Jackson o osm méně. Nicméně to byl právě on, kdo rozhodl.

Uteklo pouhých 5 minut druhé půle, kdy si záložník Andrew Crofts zpracoval dlouhý balón u postranní čáry. Okamžitě ho poslal do středu pole na osamoceného Davida Foxe. Ten se moc nerozmýšlel a nacentroval za obranu na nabíhajícího Jacksona. Ten hlavou umístil míč do sítě a hostující fandové ve Fratton Parku vybuchli nadšením. Po závěrečném hvizdu všichni příznivci Norwiche vtrhli na hřiště a začali si notovat hymnu "On the ball, City". Z Jacksona se v tu chvíli stal nejoblíbenější Kanaďan na Ostrovech. Po šesti letech mimo elitu se konečně "Kanárci" dočkali.

Makal u McDonald's

Simeon Alexander Jackson se sice narodil 28. března 1987 v jamajském Kingstonu, ale od tří let žil v Ontáriu, kam se jeho rodiče přestěhovali. Zde také začal hrát fotbal v místním Sunoco FC, kde si ho vyhlédli skauti anglického Gillinghamu. Ti si ho pozvali na zkoušku, ale vedení nepřesvědčil, a tak putoval zpátky do Kanady. Bylo mu pouhých 14 let. "Když mě v Gillinghamu odmítli, tak jsem byl hodně zničený. Byl jsem jak tělo bez duše," vyjádřil se Jackson pro oficiální stránky FIFA. "Přestal jsem věřit, že se můžu stát profesionálním fotbalistou. Rodina mě však v mém snu, i přes neúspěch, dál podporovala," pokračoval.

O rok později, v pouhých 15 letech, se Jackson přestěhoval za svou babičkou do Croydonu (Jižní Londýn). V hlavním městě Anglie si kromě fotbalu (hrál za Dulwich Hamlet, později za Rushden & Diamonds) začal i přivydělávat. Jako teenager brigádničil u McDonald's. Vydržel u toho, až do roku 2008, kdy podepsal svůj první profesionální kontrakt shodou náhod s Gillinghamem.

Branky v rozhodujících chvílích

Napodruhé to tak s klubem z Kentu vyšlo a Jackson podepsal smlouvu na tři a půl roku. Debutu se dočkal 2. února 2008 v duelu s Cheltenham Townem. Jeho velká chvíle přišla o rok později v play-off. V rozhodujícím střetnutí proti Shrewsbury Town (finálový mač o postup do League One) se postaral o jediný gól zápasu a po roční odmlce se Gillingham opět ocitl v třetí nejvyšší anglické lize. V dalším ročníku však opět spadl o patro níž. I tak byl v roce 2009 vyhlášen kanadským fotbalistou roku.

Jackson svými výkony vzbudil zájem tehdy druholigového Norwiche a 15. července 2010 výměnou za Codyho McDonalda putoval ke "Kanárkům". U zelenožlutých vyfasoval dres s číslem 10 a začala jeho dosavadní nejlepší fotbalová sezóna. Pod Paulem Lambertem dostával hodně prostoru. V útoku nastupoval vedle Angličana Holta. Vedle něho rostl Jackson zápas od zápasu. Celkově dosáhl na metu 13 branek, Holt jich nasbíral o 8 více. Společnými silami tak dovedli svůj tým po šesti letech opět do Premier League. Nejdůležitější moment v Jacksonově kariéře přišel v utkání s Portsmouthem (1:0), který v padesáté minutě rozhodl.

Kariéra se zasekla

Pro mladého Kanaďana tak začal úplně nový svět. "To se strašně těžko popisuje," hledal slova, jak charakterizovat PL. "Půvab, velké stadióny, lidi fandící z plných plic. Pro to všechno jsem chtěl být fotbalistou a teď si mi to splní," rozplýval se.

Jenže přišel první zádrhel. Moc se mu nevedlo. Byl až třetím forvardem za nově příchozím Stevem Morisonem (přišel z Millwallu) a stálicí Holtem. Připsal si tak pouhých 5 zásahů. Ten vůbec první zaznamenal 20. prosince 2011 v 76. minutě do sítě Wolverhamptonu (2:2). Na hřišti v tu dobu pobyl pouhých šedesát vteřin.

Norwich nakonec skončil v konečné tabulce na 15. místě a udržel si ligovou příslušnost i pro další rok. Ten však byl pro Jacksona ještě horší. Pouhých sedmnáct startů a tři zářezy. Skoro přesně po 3 letech (10. července 2013) se tak pakoval do německého Eintrachtu Braunschweig. V šestadvaceti letech tak okusil Bundesligu.

Ani zde mu však pšenka nekvetla. Po deseti zápasech s ním vedení Eintrachtu upravilo smlouvu. Z původních dvou let na půl roku. Na konci ledna si tak opět balil kufry.

Dlouho však nezaměstnaný nezůstal. Hned další den se dohodl na spolupráci s Millwallem, kde se snaží restartovat svoji dobře načatou kariéru.

Autor: Václav Trousil

Komentáře (42)

Přidat komentář
Aldeano

"Makal u McDonald's"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ryzskej

Kde je problém?

Reagovat
smazaný uživatel

zapomněl na okurku

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
ryzskej

Reagovat
Rarášek

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že nezůstal v McDonald´s, mohl se stát třeba crew trenérem, jako Jirka

http://www.youtube.com/watch?v=pC-FM84FJW0

Reagovat
smazaný uživatel

Snad nezapoměl na okurku, bez tý by to nešlo...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JacoBee

Děkuji autorovi,tyhle články mě baví :)

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
Kowe

Mně trochu Paula Pierce

Reagovat
smazaný uživatel

no vidíš, toho taky :)

Reagovat
smazaný uživatel

já ale hlavně vidim shortyho

Reagovat
Kongo

"pidihajzlík"

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
SunFells

Reagovat
Kongo

No,kdyby měl čelenku a zelený dres.

Reagovat
Coniglio

paula pierce?

Reagovat
smazaný uživatel

basketbalista Brooklyn Nets

Reagovat
chytrejkluk

máš šedej zákal?

Reagovat
Biozdenda

Pěkně myšleno, hůř napsáno... Má to být Holt, nebo Hold? :)

Reagovat
smazaný uživatel

jakej Hold? si upad?

Reagovat
Euphael

OT: prosím můžete někdo hodit známý článek s houdinhem a PJ?

Reagovat
vlastik

,,no tak dobre vie, ze som velky fanusik ronalda a drzo mi odporuje..." To je nesmrtelné

Reagovat
skteel

tatary da ri da ri da ri da...este nieco ? = objevitel Daridy before it was cool

Reagovat
hefy

Grant Hold? Opravdu je tady napsáno HOLD?

Reagovat
smazaný uživatel

Spíše tohle mě zarazilo - Po šesti letech ve druhé liz se konečně "Kanárci" dočkali. - Autor nějak zapomněl že byli i rok v League One ale jinak pěkný článek o moc zajímavém hráči, děkuji.

Reagovat
Arne

Jak děti

Reagovat
hefy

No, nezlob se, ale..

Reagovat
SunFells

Grant Hold Ale pěkný článek.

Reagovat
cristiano.K.

vidím v tom jen propagaci bubliny

Reagovat
PJ

co?

Reagovat
niflheim

Haters Norwiche ... což ze strany scouserů moc nechápu.

Reagovat
mimi_united

A ja kvôli zubarine v kauflande

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele