Laskominy v Premier League. O víkendu se hrají derby o Manchester a severní Londýn

29.09.2022, 19:19
Názory a komentáře
Bukayo Saka (© AFP)
Premier League se po reprezentační pauze vrací v plné síle, nabídne hned dvě velká derby. V sobotu severolondýnské mezi Arsenalem a Tottenhamem, v němž tentokrát půjde i o první místo v tabulce, o den později bude k vidění bitva o Manchester.

Arsenal i Totenham za sebou mají vydařený vstup do sezony. Kanonýři vyhráli šest z prvních sedmi ligových zápasů, což je jejich nejlepší start od ročníku 2007/08. Kohouti jsou neporaženi, na kontě mají 17 bodů za pět vítězství a dvě remízy, čímž vyrovnali své maximum z úvodu sezony 2016/17.

Pokud však chtějí svěřenci Antonia Conteho svého úhlavního rivala přeskočit a minimálně do neděle jít do čela tabulky, budou muset napravit hrozivou bilanci na hřišti Arsenalu. Z posledních 29 ligových zápasů tam totiž vyhráli pouze jednou -⁠ 20. listopadu 2010.

Navzdory této statistice se Tottenhamu podařilo poměr sil v severním Londýně zvrátit. V posledních šesti sezonách totiž skončil v Premier League nad Arsenalem, zatímco v předchozích 21 ročnících tomu bylo naopak.


Arsenal měl letos v květnu jedinečnou šanci tuto bilanci opět otočit, jenže vzájemný souboj o umístění v první čtyřce nezvládl. Na Tottenham Hotspur Stadium prohrál 0:3 i proto, že od 33. minuty hrál bez vyloučeného Roba Holdinga. Sezonu pak Kanonýři zakončili na pátém místě dva body za největším sokem.

Ten momentálně drží ligovou sérii 13 zápasů bez porážky. Přesto znějí kritické hlasy, podle nichž jsou dosavadní výsledky Tottenhamu působivější než mnohé jeho výkony. Na Emirates Stadium každopádně pojede povzbuzen drtivým vítězstvím 6:2 nad Leicesterem v zápase, v němž Son Heung-min nasázel v rozmezí 73. a 86. minuty hattrick.

Arsenal Mikela Artety se před rokem touto dobou probouzel ze strašidelného začátku sezony, ale nyní je ve zcela jiném rozpoložení. Jako terno se ukazuje přestup Gabriela Jesuse, který po příchodu z Manchesteru City dal již čtyři ligové góly a hlavně do mladého týmu pomohl vnést vítěznou mentalitu.


Roli hrají i výkony Granita Xhaky, který ve středu zálohy oproti minulým rokům působí jako politý živý vodou. Zatím v lize nasbíral gól a tři asistence. Od sobotního střetnutí lze kromě tradičních emocí očekávat taktická bitva, v níž se na sebe narazí styl Arsenalu založený na držení míče s jedovatými protiútoky Tottenhamu.

"To je Conteho specialita. Když se Son Heung-min nyní dostává do formy, mohli by Arsenalu uškodit," zmínil bývalý anglický útočník Chris Sutton, který nyní působí v BBC. Pokud Arsenal vyhraje, udrží si i po osmi kolech první "flek".

Jakýkoli jiný výsledek znamená, že na vrchol může vystoupat Manchester City Pepa Guardioly. To pokud v neděli zvítězí doma nad United. A to se nezdá nepravděpodobné zejména s přihlédnutím k neskutečné fazoně Erlinga Hålanda, který trhá střelecké rekordy.


Norský reprezentant v prvních sedmi ligových vystoupeních nastřílel 11 gólů a pokud si toto tempo udrží, hravě překoná rekord Premier League, který činí 34 branek (1993/94 Andy Cole a 1994/95 Alan Shearer).

United mají v lize sérii čtyř vítězství, ale od 4. září, kdy na Old Trafford porazili Arsenal, nehráli ligový zápas. V říjnu je naopak čeká porce devíti klání -⁠ šesti ligových a tří v Evropské lize. Naproti tomu City hráli ještě 17. září, kdy venku porazili Wolves.

Premier League ale nabídne i další taháky. Zajímavé bude sledovat, jak se Liverpool v sobotu na Anfield Road popasuje s Brightonem, který je ve vynikající formě a na čtvrtém místě tabulky má o čtyři body víc než Reds. Ti naopak v šesti zápasech už téměř vyčerpali prostor pro chyby.

A velká premiéra čeká Grahama Pottera. Ten se poprvé představí v roli hlavního kouče Chelsea, která zavítá na hřiště Crystal Palace.

Tabulka Premier League

Autor: Livesport.cz

Komentáře (100)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Conte si namaže hatera Artetu na chleba

Reagovat
smazaný uživatel

Pep ukáže kdo je Lord of Bald

Reagovat
SunFells

Pep 3, ten Hag 0, Conte 0.

Reagovat
Zark

Conte je ale v nastřelovací lize spolu s jurgenen a rooneym

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JFT97

Reagovat
smazaný uživatel

Haaland se pomstí za foziho a dá tři fíky a oslaví to na Roy Keanea

Reagovat
Jkb

Parádní fotbalovej víkend. Snad bude padat hodně branek a uvidíme pěknej fotbal.

Reagovat
trywii & TOTTENHAM

Tak koho na (C) ve Fantasy?

Reagovat
celeb

Jesus

Reagovat
Blbos_Dlaha

Haaland

Reagovat
smazaný uživatel

KDB

Reagovat
JFT97

Luis Diaz

Reagovat
Witcher

Souček

Reagovat
Pospovič

Konečně

Reagovat
smazaný uživatel

Richarlison > Jesus

Reagovat
kitas

Ale že absolútne v ničom.

Reagovat
Seydou Doumbia

v repre golech za poslední týden ano

Reagovat
Gunner14

Větší simulant a kojot určitě

Reagovat
jk

Nevíš nebo lžeš.

Reagovat
Front hell

Jeden má banán,druhý né

Reagovat
Blbos_Dlaha

Richarlison = Jesus

Reagovat
smazaný uživatel

Richarlison- Vačšieho dementa na ihrisku aj mimo neho momentálne nie je

Reagovat
jk

Jako na hřišti většinu lidí bude srát, tam to chápu. Mimo hřiště je dement proč?

Reagovat
Front hell

Reagovat
smazaný uživatel

Jeho výroky

Reagovat
jk

např.? Třeba že nepochlebuje Bolsonarovi (narozdíl třeba od Lucase) mi přijde sympatické.

Reagovat
smazaný uživatel

pogoogli, určite nájdeš. Ego Ibrahimovica, len od neho to znie dementne. Nejakého Bolsonara vôbec neriešim.

Reagovat
smazaný uživatel

Sorry ale neda sa čítať, chce to po mne platbu, to im nemienim dat

Reagovat
Zaschrona

The Financial Times: Farhad Moshiri is in advanced talks to sell Everton Football Club for around £400mn to a little-known US businessman Maciek Kaminski. Kaminski was part of the Peter Kenyon led consortium that attempted to buy Everton in the summer. The consortium have now split.

Hmm, zrovna když už se snad konečně Moshiri poučil, jak by to mohl dělat, tak nás prodá?

Reagovat
Zdechlina

Partey znásilní Sona

Reagovat
Vlkoslav

jestli bude vubec hrat a neni zas zranenej..

Reagovat
protiproudu

zaszranej?

Reagovat
Svatej

Je rozumný čas od času ty pohlaví střídat.

Reagovat
Front hell

Nejenom pohlaví,ale i rasu

Reagovat
Zdechlina

Přesně. Není rasista

Reagovat
wwwx

Pudly, kokršpaněly...

Reagovat
r.mrazik
Reagovat
Salfovic

To uvidíme v neděli.

Reagovat
r.mrazik

???

Reagovat
Busby babes

prectu si, ale jinak proste oba manageri vychazi ze stejnych zakladu, ktery defakto polozil uz Cruyff. A pak je nejakym zpusobem modifikuji dle svych moznosti a svych inovaci. ale ty zakladni principy budou stejny/hodne podobny.

Reagovat
SunFells

Tos to vzal ze široka.

Reagovat
Busby babes

ani ne, jsou to zaklady, ze kterych vychazi pulka treneru v Evrope no.

Reagovat
SunFells

Sice to není pravda, ale potom by to jenom o to víc vyznívalo jako že se bude hrát s jedním balónem na stejném hřišti.

Reagovat
Busby babes

no, je to pravda. Klopp, Rangnick a spol, nebo treba dlouhodobe BAyern vzali ten Guardioluv fotbal z Barcelony a zacli si ho uzpusobovat svym potrebam, je tam mensi duraz na drzeni mice treba, ale pressing a represing a tak, to jsou zaklady, co vychazi z toho, jak fotbal videl Cruyff a pak prave Guardiola. Samozrejme fotbal se vyviji, takze pak dochazi k nejakym modifikacim a tak.

Reagovat
SunFells

Rangnick tak holý kokot, ten chlap lpěl na counterpress, ale jinak u něj nebyl náznak JdP. Jurgen ano. Jinak v Evropě není 6 trenérů. Kdybys napsal v Eredivisii, pak bys měl možná pravdu.

Reagovat
Busby babes

Rangnick u nas mozna ne, ale Rangnick v nemecku rozhodne. cela ta nemecka skola gegenpresingu je postavena na hre Barcelone pod Guardiolou, ty zaklady vzali a modifiklovali. To neni par treneru. Pulka holandsky ligy hraje podle zakladu, ktere dal Cruyff uz v 70. a 80. letech, holandskej narodak ted trenuje LVG, jeden z velkych nasledovniku Cruyffa a tak. je to celkem zajimavy o tom cist a videt kolik toho ovlivnil a dodneska ovlivnuje.

Treba nejdokonalejsi verzi toho, co Barca predvadela pod Guardiolou posledni roky predvadi Bayern.

Reagovat
SunFells

Rangnick v Německu byl stejně jednoduchý jak nyní a counterpress je jedna z mnoha více částí JdP. Btw ta část byla inspirována právě holandskem, ne Guardiolou a bylo to už před ním.

Reagovat
vodka

jak může vycházet německá škola gegenpressu z guardiolova stylu v barceloně, když to tam začínalo předtím, než Guardiola vůbec začal trénovat barcelonu?

Reagovat
Kinky7

myslim ze busby chtel napsat ze to vychazi z hry barcelony pod cruyffem

Reagovat
Busby babes

blbe formulovane z me strany. ale jinak to pak nemecti treneri taky vzali, zvlast po tom, co prisel Pepek do Nemecka. jen to zas updatnuli o svoje poznatky no

Reagovat
Busby babes

a druha vec, Guardiola prosel pod Cruyffem primo a navazal na nej. ten Hag prosel zas Ajaxem a byl i pod Guardiolou v Bayernu. Je logicky, ze maji spousty pristupu obdobnych, ne stejnych ale obdobnych.

Reagovat
SunFells

ANO. Akorát to není až tolik podstatné, jde o obecné poziční principy a je mnoho variabilit jak přistoupit k samotnému zápasu.

Třeba to, že proti pressinku City s De Geou asi dost méně se budete pokoušet hrát odzadu. City? V klidu. Zároveň budou hrát vzadu vysoko, vy to neděláte ani soupeřům proti kterým můžete mít kontrolu a vypadá to že bez Maguire toho ani nejste pořádně schopní. To jsou jen dvě proměnné, které ti zásadně rozliší obraz hry.

Reagovat
Busby babes

jenze to uz je dane tim, ze nemame v brane Edersona. ale ETH tohle bude chtit vyhledove hrat, v lete prijde novej golman. To, ze tam najdes jednotlivou odlisnost moc nemeni na tom, co pisu. spousty z tech zakladnich pristupu je stejnych/velmi podobnych, protoze vychazi ze stejne trenerske skoly a pristupu k fotbalu

Reagovat
SunFells

To je teda relevantní pro tento zápas.

A tu podstatu jak mělce jsi to pojal už si měl pochopit, recyklovat to tu nebudu.

Reagovat
Busby babes

ale jinak fakt zajimave popsane. hned se na ten zapas tesim vic. Jsem zvedavy... klidne nas muzou rozstrilet, ale uz jsme je porazili i s horsim tymem, managerem a v horsi situaci... tak kdo vi.

Reagovat
r.mrazik

Jj. Je to fajn popsané.

Neděle může dopadnout všelijak, ale City nejspíš vyhraje...naše výhra by byla velký překvapeni (navíc s ronaldem v útoku)

Reagovat
Busby babes

jj, City jsou favorit, Haaland je ted strasny monstrum.

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
Referee©
Reagovat
jk

Pokud by Portugalec opravdu odešel, v Miláně by se mohli pokusit o příchody Christiana Pulisice a Hakíma Zíjáše

WTF, to je nějaký joke??

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
smazaný uživatel

to uz je moc

Reagovat
drevak2

Arsenal, United win. Za barák

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to daj za barák. Ale nenič druhým ludom zivoty takýmto mentálnym výplodom. ze United win

Reagovat
O.Giroud

proc ne, ved Maguire asi hrat nebude

Reagovat
smazaný uživatel

To je vlastne pravda....hmmm...velka strata pre Man City

Reagovat
Miguel19

Christian Falk

@cfbayern

·

1h

Christopher Nkunku (22) made an medical-check in septembre in Frankfurt to prepare a Transfer to FC Chelsea for Sommer 2023 (release clause of €60 Mio Euro)

Reagovat
Hlahart

Hehe, to byste měli dalšího nehrota, to by bylo fajn

Reagovat
r.mrazik

oni jich maji malo...neco jako sparta brankaru

Reagovat
M0rb1D4S

Aubameyang, Broja a?

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
M0rb1D4S

To jsou naše možnosti do útoku. Havertze tam určitě nepočítám, protože i když tam zaskočí, tak stejně jakoby na hřišti nebyl

Reagovat
r.mrazik

vsak psal o "nehrotu" ne?

Reagovat
Hlahart

Reagovat
JohnnyBravo

Nkuku mi přijde jako skvělej hráč, kterej se absolutně nehodí do současný Chelsea.

Reagovat
Jkb

Mě třeba Nkunku smysl celkem dává, pro to co chce hrát Potter. Slušnej workrate, technicky vynikající hráč, dobrej na malém prostoru, zvládá zahrát víc pozic, což je důležitá část Potterovi hry, hráč do poslední třetiny hřiště ale je schopen se podílet i na Build-upu.

Moc mi nedává smysl k Havertzovi, přijde mi, že oba vynikají na stejné pozici i když třeba herně jsou trošku odlišní.

Od Chelsea bych asi čekal, že budou řešit zálohu, vzhledem k tomu, že Jorginhovi s Kantém končí smlouvy a oba mají svůj věk.

Reagovat
Miguel19

Tak Havertz u nás nevyniká nikde a v ničem. Pokud se nějak výrazně nezvedne, tak bych se nedivil jeho odchodu...

Boehly do toho bude sypat dál, takže záloha se bude řešit.

Reagovat
Jkb

Chelsea nesleduji, takže se nebudu hádat. Ten odchod, by byl asi složitý ne? Vzhledem k jeho obrovskému platu, to mu v Německu může dát snad jen Bayern, ve Španělsku jen Real s Barcou, PSG a potom asi kluby v Anglii. Plus jste za něj dali balík, to ještě zmenšuje případné zájemce, smlouva do 2025. 150 000 Liber týdně.

Reagovat
icemike

Nikdo aktuálně neví, jak vypadá současná Chelsea

Reagovat
SunFells

Arsenal extend with Adidas to 2030.

Z hlediska vzhledu, kvality a marketingu absolutně top, ale pokud to není rekordní suma což nezmiňují a hádám by se pochlubili kdyby byla, tak proč na 7 let když stoupáme? Kratší smlouva by tomu slušela víc, ale třeba tam nejsou fixní podmínky. Každopádně radost, že je to Adidas, rok od roku lepší.

Reagovat
Mastný Chobot

Aj keby to bolo za 4,50€ ročne, tak je to lepšie ako Puma za hocikoľko

Reagovat
SunFells

Ok gazdo

Reagovat
Cobra

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
Ragnar Lothbrok

Reagovat
Pace to P.M.

Reagovat
Frony

Reagovat
Busby babes

Ten Hag manager mesice, Rash hrac mesice.

Reagovat
chicuita

Paráda zaslouženě

Reagovat
r.mrazik

tak Rash i Martial by mohli byt ready na city...

Reagovat
JohnnyBravo

No začali teprve s tréninkem, jak dlouho nehráli? Rash by třeba naskočit mohl, i když si myslím, že spíš z lavičky. Martialovi to bude ještě nějakou chvíli trvat. Myslim, že Sancho - Ronaldo - Anthony je asi jistota, ale těžko říct, ještě ETH tolik v těhle situacích neznám

Reagovat
r.mrazik

martial uz nejakou dobu trenuje. odzacatku to ale asi nebude,jak pises

Reagovat
JohnnyBravo

Tak Martial už prej trénuje celej tejden na základ to furt nevidím, ale jsem rád, že se dává dohromady před tímhle náročným obdobím

Reagovat
Nikikrew

Klasicky doma vyhrame, tip 2:1 - Jesus, Richarlidson vlastny - Kane penalta (klasicky)

CK - Richarlidson lebo je to dement

Reagovat
Hachim Mastour

Reagovat
jk

ČK spíš Bissouma pokud bude hráli od začátku. Na vaší straně bych tipl White.

Reagovat
JohnnyBravo

Arsenal plichta a United win a pěkně se nám to čelo vyrovná

Reagovat
jk

Bral bych

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele