Liga Portugal - preview 1. kola: Do sezony vstupuje poslední duo

05.08.2022, 08:41, aktualizováno 08.08.2022, 09:56
Previews
V pondělí večer zahájí novou sezonu portugalské nejvyšší soutěže poslední dva kluby. Velká očekávání provázejí Gil Vicente, které loni skončilo na pátém místě, jeho prvním soupeřem je Paços Ferreira...
Gil Vicente FC - Paços Ferreira  (pondělí 21:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.02 - 3.31 - 4.08
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
CD Santa Clara - Casa Pia AC  (neděle 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.21 - 3.13 - 3.71
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SC Braga - Sporting CP  (neděle 19:00)
Celkem dvě sezóny strávil v Braze kouč Carlos Carvalhal a ani on nedokázal narušit pohodu portugalských gigantů. Stejně jako loni a předloni zkrátka i nadále platilo, že klub nedokáže dlouhodobě konkurovat Sportingu, Benfice a Portu. Proti prvně jmenovanému mimochodem prožije svůj ostrý debut nový lodivod Artur Jorge, jenž má za úkol konečně cílit na top trojku.

Ne že by angažmá zkušeného Carlose Carvalhala bylo vyloženě neúspěšné, třeba v pohárové Evropě jeho mužstvo rozhodně nestrádalo, v domácích pohárech si taktéž nepočínalo nikterak zle. Jenže tenhle světoběžník jako by potřeboval najít zase novou výzvu, takže se s Bragou na prodloužení smlouvy nedohodl. Možná sám vycítil, že překonat v Primeira Lize ono zmíněné trio je jednoduše nad jeho síly. A že splnění takové mise bude vyžadovat daleko více prostoru.

Padesátiletý Artur Jorge se stal jeho nástupcem. Vedení klubu se vážně nepohlíželo na žádné daleké končiny, jen ho prostě povolalo z béčka k áčku. Prostředí klubu tedy dobře zná, dříve tu také trávil čas u mládežnických týmů. "Od prvního utkání očekávám, že bude vyrovnané," uvedl před duelem s lisabonským vicemistrem. "Narazí na sebe dva mančafty, které mají pro letošní ročník vysoké ambice. Sporting respektujeme, víme ale také, čeho jsme schopní my."

Leoes se v minulé sezóně marně snažili o obhajobu titulu. Ze čtyřiatřiceti kol sice zvítězili hned v sedmadvaceti případech, přesto bylo Porto ještě lepší a nakonec před nimi triumfovalo o šest bodů. I nyní by měli hosté střádat plány na příčku nejvyšší, na cenné trofeje z domácích pohárů i na sukcesy na evropské scéně. "Myslím si, že o prvenství budou usilovat tři celky," povídal hostující trenér Rúben Amorim, neodmyslitelný vůdce Sportingu, a ačkoli konkrétně nechtěl zmiňovat, měl určitě na mysli Porto, Benficu i svou družinu. "Pořád chceme působit konkurenceschopně a usilovat v Portugalsku o ty nejvyšší mety. V Lize mistrů opět hodláme postoupit ze základní skupiny. Musíme pracovat zápas od zápasu, čeká nás teď těžký začátek. Tak jsme smýšleli i během přípravy a já si troufám tvrdit, že jsme připraveni," vzkazoval.
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Matheus - Víctor Gómez, Vítor Tormena, Niakaté, Nuno Sequeira - Iuri Medeiros, Ali Musrati, André Horta, Ricardo Horta - Banza, Vítor Oliveira
Sporting CP - pravděpodobná sestava:
Adán - Goncalo Inácio, Coates, Matheus Reis - Pedro Porro, Morita, Matheus Nunes, Nuno Santos - Trincao, Pote - Paulinho
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.05 - 3.56 - 1.95
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
GD Chaves - Vitória SC Guimarães  (neděle 21:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.69 - 3.14 - 2.82
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Portimonense SC - Boavista FC  (neděle 21:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.26 - 3.14 - 3.56
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Rio Ave FC - FC Vizela  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.27 - 3.74
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Estoril Praia - FC Famalicão  (sobota 19:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.56 - 3.13 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Porto - CS Marítimo  (sobota 21:30)
Porto se v uplynulé sezóně mohlo chlubit ziskem double, který zastínil i nepříliš povedené vystoupení na evropské scéně a v ligovém poháru. Teď bude chtít minimálně tento úspěch zopakovat, v konkurenci lisabonských konkurentů Sportingu a Benficy to však opět nebude jednoduché. Před začátkem nového ročníku sehrálo svou úvodní bitvu v Superpoháru s druholigovou Tondelou a po bezproblémovém vítězství 3:0 získalo svou první trofej.

Domácí výběr si díky mistrovskému titulu zajistil přímou účast v základní skupině Ligy mistrů a svou evropskou pouť tedy odstartuje až začátkem září, po třiadvacátém vítězství v Superpoháru se proto může plně koncentrovat na ligovou scénu. Loni v Primeira Lize předvedl fantastický výkon - ve čtyřiatřiceti zápasech prohrál jen jednou a se ziskem úctyhodných jednadevadesáti bodů nechal za sebou předešlého mistra Sporting o bodů šest.

Své pětileté působení na lavičce nejúspěšnějšího portugalského klubu nového milénia si opět protáhne úspěšný trenér Sérgio Conceição, jehož tým se oproti předešlému ročníku až tolik nezměnil. Klub sice opustili Fábio Vieira (Arsenal) a Vitinha (PSG) za shodnou sumu 40 miliónů eur, nicméně udržet se především podařilo úderné duo Mehdi Taremi - Evanilson, které dohromady nasázelo úctyhodných sedmačtyřicet branek.

Oba dva klíčoví ofenzivní hráči se hned uvedli proti Tondele, jelikož obstarali všechny tři góly. "Osa týmu zůstala stejná, po úspěchu se s nějakými odchody muselo počítat. Rozhodně si ale nemyslím, že bychom měli slabší kádr a pevně věřím, že postupem času budeme naopak ještě silnější. Teď nás čeká ligová premiéra a je jasné, že v úvahu přichází jen vítězství," uvedl přímočaře sedmačtyřicetiletý Conceição.

CS Marítimo tak má před sebou hned v úvodu velmi složitý oříšek, jeho dlouhodobou ambicí určitě bude umístění v horní polovině tabulky a možná i pokus o účast v příštím ročníku evropských pohárů. Naposledy skončilo desáté s osmatřiceti body a ve vzájemných zápasech s Portem předvedlo vynikající výkony, jelikož po úvodní remíze 1:1 prohrálo v odvetě na půdě soupeře nejtěsnějším poměrem 1:2. Hosté budou kompletní, zatímco domácí postrádají zraněného Manafá a také vykartované duo Otávio - David Carmo.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.17 - 7.71 - 19.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SL Benfica - FC Arouca  (pátek 21:15)
89. ročník nejvyšší portugalské soutěže odstartuje zápasem jednoho z favoritů, kterému však v posledních sezónách titul těsně unikal a nyní udělal několik podstatných změn, které by ho mohly na nejvyšší příčku vrátit. Lisabonská Benfica loni skončila až na třetím místě s obrovským sedmnáctibodovým mankem na vedoucí Porto, nyní započne svou pouť proti Arouce, jejímž hlavním cílem určitě bude udržení prvoligové licence.

Vedení Benficy loni nebylo příliš spokojeno s výsledky a koncem prosince proto odvolalo Jorgeho Jesuse, kterého nahradil Nélson Veríssimo. Ani jemu se však nepovedlo vyhrát žádnou soutěž a čekání slovutného klubu na jakoukoli cennou trofej se proto opět protáhlo, momentálně trvá už více než tři roky (poslední výhra v roce 2019 v Superpoháru). Nejblíže k prolomení nelichotivé bilance měla Benfica v Taça da Liga, ale ve finále nakonec podlehla městskému rivalovi Sportingu 1:2.

Největší úspěch tak zaznamenala na evropské scéně v Lize mistrů, kde dokráčela až do čtvrtfinále a teprve v něm vypadla se slovutným anglickým Liverpoolem (1:3 a 3:3). Novým koučem, který by měl Benfice vrátit zašlou slávu, se stal německý rodák Roger Schmidt, který v minulosti například vedl Paderborn, Salzburg, Leverkusen a naposledy mu celkem vyšlo dvouleté angažmá u nizozemského PSV.

"Na nadcházející sezónu se nesmírně těším, máme skvělý tým a já pevně věřím, že naplníme ambice. V konkurenci Porta, Sportingu či Bragy to opět nebude jednoduché, my však uděláme všechno pro to, abychom získali titul a případně i další trofeje," řekl Schmidt odhodlaně. Ten v úterý zažil úspěšnou premiéru ve 3. předkole Ligy mistrů, když jeho svěřenci doma přehráli dánský Midtjylland 4:1 a vykročili tak tou správnou nohou do skupinové fáze.

Schmidt oproti uplynulé sezóně již nemůže počítat s uruguayským ostrostřelcem Darwinem Núñezem (neuvěřitelných 34 gólů ve 41 zápasech), jenž za astronomických 75 miliónů eur přestoupil právě do Liverpoolu. Tým například opustil i švýcarský forvard Haris Seferović (hostování v tureckém Galatasarayi).

Mezi nejvýraznější posily se řadí brazilský útočník David Neres (Šachtar Doněck), argentinský záložník Enzo Fernández (River Plate) nebo dánský záložník Alexander Bah, kterého klub získal za 8 miliónů eur z pražské Slavie a ten by si tak mohl odbýt svůj debut v novém angažmá.

Arouca jako nováček skončila patnáctá se ziskem jednatřiceti bodů a před šestnáctou barážovou pozicí Moreirense zůstala jen o dva body. Letos se tedy znovu bude chtít hlavně zachránit a to pod tradičním trenérem Armandem Evangelistou, jenž klub vede už od roku 2020. V předešlé sezóně měl ve vzájemných duelech navrch lisabonský favorit, jelikož dvakrát zvítězil po výsledku 2:0.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.14 - 8.75 - 22.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Boavista FC00000:00
 Sporting CP00000:00
 Casa Pia AC00000:00
 FC Arouca00000:00
 Paços Ferreira00000:00
 SC Braga00000:00
 CS Marítimo00000:00
 SL Benfica00000:00
 FC Porto00000:00
 Vitória SC Guimarães00000:00
 GD Chaves00000:00
 FC Vizela00000:00
 CD Santa Clara00000:00
 Rio Ave FC00000:00
 Portimonense SC00000:00
 Gil Vicente FC00000:00
 Estoril Praia00000:00
 FC Famalicão00000:00

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele