Liga Portugal - preview 2. kola: Tři pondělní zápasy

12.08.2022, 08:37, aktualizováno 15.08.2022, 09:00
Previews
Třemi pondělními duely se dohraje druhé kolo portugalské nejvyšší soutěže. Paços Ferreira bude napravovat úvodní nezdar proti Portimonense, Gil Vicente narazí na Aroucu a Marítimo odpoledne poměří síly s Chavesem...
CS Marítimo - GD Chaves  (pondělí 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.13 - 3.27 - 3.77
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Arouca - Gil Vicente FC  (pondělí 19:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.91 - 3.16 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Paços Ferreira - Portimonense SC  (pondělí 21:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.71 - 3.00 - 2.92
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Boavista FC - CD Santa Clara  (neděle 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 2.93 - 3.37
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Vizela - FC Porto  (neděle 19:00)
Porto zatím zkraje sezóny nevykazuje nějaké zásadní potíže. Očekávaně triumfovalo v rámci domácího superpoháru, následně v Primeira Lize přelstilo též Marítimo a roli jasného favorita bude plnit také na půdě Vizely, jejíž majoritní ambicí je zachránit se na nejvyšší portugalské scéně. Domácí každopádně prožili rovněž slušný start do ročníku, venku totiž skolili Rio Ave.

Loni se výběr kouče Álvara Pacheca střetl s Portem dokonce ve třech případech a ani jednou na portugalského giganta nevyzrál. Asi nejvíce mu dokázal zatápět ve čtvrtfinále Ligového poháru, přesto se nakonec konala dvougólová porážka. Ani v nynějším případě se vlastně nic nestane, pokud výsledkově na Dragoes stačit nebude. S body v tomhle duelu se bezpochyby dlouhodobě nepočítá, jakýkoli získaný navíc by byl pro Vizelu nadstandardním úspěchem.

Po sobotním programu druhého kola zůstala stoprocentní pouze Benfica, hosté tak budou mít pochopitelně enormní zájem zareagovat stejným způsobem. "Vizela pod Álvarem Pachecou za několik uplynulých let udělala velký progres. Je tak stále lepším a lepším týmem," varoval kabinu před jakýmkoli podceněním hostující šéf lavičky Sérgio Conceicao. "Myslím si, že nás čeká těžký mač, budeme muset vynaložit velké úsilí, abychom znovu zvítězili," pokračoval.

Sektor hostů bude v tomto utkání vyprodán, cesta mezi oběma místy není dlouhá, atmosféra by tedy rozhodně neměla být komorní. "Navíc domácí mají hodně vášnivé fanoušky. Vždy všechny taková utkání prostě baví," těšil se Sérgio Conceicao. "Bez diváků jsme byli během pandemie a moc nám povzbuzování chybělo. Jsem tak rád, že naši fandové nakoupili všechny vstupenky. Nevadí mi i ti, co se přijdou na zápas jen vyřvat, i takoví prostě k fotbalu patří."
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.35 - 5.35 - 1.34
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Vitória SC Guimarães - Estoril Praia  (neděle 21:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.09 - 3.29 - 3.86
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Casa Pia AC - SL Benfica  (sobota 19:00)
Po dlouhých 83 letech se Casa Pia dočkala měření sil na nejvyšší portugalské scéně. Tenhle lisabonský celek hraje v hlavním městě pochopitelně druhé housle oproti svému městskému rivalovi, který má ambice na zcela jiném levelu. Benfica samozřejmě nehodlá jakkoli váhat s trpaslíkem Primeira Ligy, který se bude chtít pro letošek hlavně za každou cenu zachránit.

V roce 1939, tedy ještě před začátkem druhé světové války, působili domácí mezi fotbalovou elitou v Portugalsku naposledy. A ostrá soutěžní premiéra mužstvu kouče Filipeho Martinse nevyšla vyloženě špatně, na Azorách uhrálo se Santa Clarou bezgólovou plichtu. První bod či čisté konto tedy Casa Pia má, teď ještě utnout čekání na první ligovou trefu. A proti Benfice se bude jednat bez příkras o pořádně náročný úkol. Hosté napevno plní roli jasného favorita.

Estádio Pina Manique, domovský stánek Os Gansos, za něž mimochodem ve dvacátých letech minulého století jakožto kapitán hrál slavný Candido de Oliveira, jehož jméno nese oficiální název pro Portugalský superpohár, se nachází v blízkosti dálničního sjezdu, na první pohled je ovšem značně ošuntělý a zastaralý, spíše určený pro regionální klání. Některé zdroje hovoří o kapacitě pěti tisíc diváků, jiné o dvakrát menší. Aktuálně každopádně probíhá rekonstrukce.

Tak jako tak nebylo možné, aby se tenhle mač mohl sehrát právě zde, především pak kvůli bezpečnosti, takže se musí uskutečnit na Estádio Dr. Magalhaes Pessoa. Leiria přitom hlásí vyprodáno, ostatně stejný scénář se dá čekat rovněž na zápasy se Sportingem a Portem, jež zřejmě budou muset být konány také právě tady. Hostující stratég Roger Schmidt nakonec zrušil obvyklou předzápasovou tiskovku, a to z úcty k zesnulému Fernandovi Chalanovi, jenž zemřel ve středu. "Chalanix", jak se tomuto fotbalistovi přezdívalo kvůli výrazné podobnosti se známou kreslenou postavičkou Asterix, a jeho památka bude v tomto kole uctěna na všech stadionech minutou ticha. Benfica mu do nebe bezpochyby hodlá poslat výhru z tohoto derby.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 11.30 - 5.73 - 1.29
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting CP - Rio Ave FC  (sobota 21:30)
Vítěz Primeira Ligy ze sezóny 2020/2021 si opět brousí zuby na ty nejvyšší příčky a rád by konečně uspěl také na evropské scéně. Díky loňskému druhému místu si zajistil přímý postup do základní skupiny Ligy mistrů a teď se tak plně může koncentrovat na sesazení Porta z ligového trůnu. Při svém vstupu do této sezóny nedokázal hned třikrát udržet jednobrankové vedení v Braze a nakonec s ní pouze remizoval po výsledku 3:3.

Na lavičce CP zůstal velmi úspěšný trenér Rúben Amorim, který vede lisabonského giganta od roku 2020 a letos s ním hodlá sbírat úspěchy na více frontách. Jeho kádr se až tolik nezměnil, i když od začátku srpna přišel hned o tři hráče. Eduardo Quaresma odešel hostovat do německého Hoffenheimu, Idrissa Doumbia bude pro změnu hostovat v tureckém Alanyasporu a před pár dny přestoupil do brazilského Palmeirasu křídelník Tabata.

V tuto chvíli se již delší dobu spekuluje o příchodu hvězdného Cristiana Ronalda z Manchesteru United, vedení o jeho přesunu do "mateřského" klubu intenzivně jedná. Sporting zažil velmi ostrý start do nové sezóny a z Bragy si chtěl odvézt všechny tři body, jenomže kvůli inkasované brance v 88. minutě se musel spokojit pouze s bodem. Teď se poprvé představí na vlastní půdě a proti Riu Ave bude plnit úlohu superfavorita.

Hostující celek se vrátil mezi portugalskou smetánku po jediném roce stráveném ve druhé lize, kterou ovládl se ziskem sedmdesáti bodů a před druhým týmem Casa Pia skončil o body dva. Návrat mezi elitu mu příliš nevyšel, neboť před vlastními fanoušky podlehl konkurenční Vizele nejtěsnějším poměrem 0:1. FC ve vzájemných zápasech neprohrálo se Sportingem čtyřikrát za sebou, teprve naposledy v roce 2021 na něj nestačilo po výsledku 0:2.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 6.67 - 16.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Famalicão - SC Braga  (pátek 21:15)
Braga už hodně dlouhou dobu přeci jen zaostává za triem Porto - Benfica - Sporting a nyní by se k největším favoritům soutěže konečně ráda přiblížila. V loňské sezóně znovu skončila na čtvrté příčce a zajistila si základní skupinu Evropské Ligy, do začátku září se tak může plně koncentrovat na ligovou soutěž. Do ní vstoupila celkem obstojně, jelikož po divokém průběhu remizovala právě s vicemistrem Sportingem po výsledku 3:3.

SC s lisabonským favoritem prohrávalo 0:1, 1:2 a pak dokonce i 2:3, o rozhodující třetí vyrovnávací trefu se postaralo až v 88. minutě zásluhou střídajícího Abela Ruize, jenž do té doby pobyl na trávníku pouhé tři minuty. Vedení klubu sáhlo před posledním kolem uplynulého ročníku ke změně na trenérském postu a místo Carlose Carvalhala povolalo do zbraně kouče rezervního týmu Artura Jorgeho, od kterého si slibuje vyrovnanější výkony.

"V minulém roce jsem A-tým hodně sledoval, a to, že jsem k němu přišel na konci minulé sezóny, je velká výhoda. Pevně věřím, že máme dostatečně silný kádr na to, abychom se posunuli do elitní trojky a zajistili si případné boje o Ligu mistrů. Proti Sportingu jsme udělali hodně chyb, ale remíza 3:3 není k zahození a já pevně věřím, že se postupem času budeme výrazně zlepšovat," uvedl optimisticky padesátiletý Jorge.

Famalicão v předešlém ročníku dlouho bojovalo o záchranu, nicméně v závěrečných pěti střetnutích ani jednou neprohrálo a díky zisku úctyhodných jedenácti bodů poskočilo do horní poloviny tabulky na solidní osmou příčku. Avšak před týdnem nezačalo dobře, jelikož s konkurenčním Estorilem prohrálo 0:2. S Bragou se naposledy střetlo v posledním duelu loňské sezóny a překvapivě ji porazilo 3:2. Nyní opět nenasadí vykartovaného Riccieliho, Jorge by měl mít k dispozici kompletní výběr.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.04 - 3.79 - 1.89
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Porto11005:13
2.SL Benfica11004:03
3.Estoril Praia11002:03
4.FC Vizela11001:03
 Vitória SC Guimarães11001:03
 Boavista FC11001:03
 Gil Vicente FC11001:03
8.Sporting CP10103:31
 SC Braga10103:31
10.CD Santa Clara10100:01
 Casa Pia AC10100:01
12.Rio Ave FC10010:10
 GD Chaves10010:10
 Portimonense SC10010:10
 Paços Ferreira10010:10
16.FC Famalicão10010:20
17.CS Marítimo10011:50
18.FC Arouca10010:40

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele