Liga Portugal - preview 8. kola: Marítimo má osmý pokus

30.09.2022, 09:07, aktualizováno 03.10.2022, 09:08
Previews
Překvapením letošní sezony je zatím nováček Casa Pia a další úspěch může zaznamenat v pondělí večer na půdě posledního Marítima, které stále čeká na první bod. Nováček má nejlepší obranu a velkou šanci na posun na čtvrtou pozici...
CS Marítimo - Casa Pia AC  (pondělí 21:15)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.04 - 3.14 - 2.52
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rio Ave FC - CD Santa Clara  (neděle 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.51 - 2.90 - 3.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paços Ferreira - FC Arouca  (neděle 19:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.64 - 3.10 - 2.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Famalicão - Boavista FC  (neděle 21:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.11 - 3.20 - 3.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FC Vizela - Portimonense SC  (sobota 16:30)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.88 - 3.48 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
GD Chaves - Estoril Praia  (sobota 19:00)
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.23 - 3.30 - 3.43
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Vitória SC Guimarães - SL Benfica  (sobota 21:30)
Rozlosování 8. kola Ligy Portugal připravilo pro fanoušky souboj dvou tradičních účastníků této soutěž. Vitória Guimarães vyzve ve svém bouřlivém prostředí Benficu, která v této sezóně jenom vítězí.

Nejedná se o hyperbolu. Benfica opravdu vítězí na všech frontách a jiné vyústění zápasů v této sezóně pod trenérem Schmidtem zatím nezná. Její ligové skóre je 19:3 a krom domácí scény suverénně úřaduje i v evropských pohárech.

Prvně tedy domácí zápasy. Těsně před reprezentační pauzou se Benfica představila před vlastními fanoušky proti Marítimu a jasně potvrdila to, jak by měl zápas dvou týmů z opačných pólů tabulky vypadat. Svému soupeři nadělila "bůra" a po výsledku 5:0 poslala velkou část svých hráčů v dobrém rozpoložení na reprezentační srazy.

Velice dobře se Benfica představuje i v Lize mistrů. Její cesta do základních skupin vedla kvůli nevydařené minulé sezóně přes nevyzpytatelná předkola, ve kterých si poradila s dánským Midtjyllandem a ukrajinským Dynamem Kyjev. Ve skupině odehrála dva zápasy - v prvním uspěla doma proti Maccabi Haifa a v druhém překvapila evropskou fotbalovou veřejnost a odvezla si ze stadiónu slavného Juventusu všechny tři body.

Vitória Guimarães již tradičně vyhlašuje před sezónou útok na evropské poháry, ale tradicí už také bývá, že se jedná pohárové příčky až za Benficou, Portem, Sportingem a Bragou. Úvod současné sezóny naznačuje velice podobný průběh.

Vitória začala sezónu dobře dvěma výhrami, ale sezóna se pro ní rychle zkomplikovala a nyní s bilancí 3 výhry, 1 remíza a 3 prohry okupuje deváté místo ligové tabulky. V posledním utkání před přestávkou remizovala 2:2 na půdě Aroucy. Zvrat ve vývoji sezóny by mohlo přinést právě utkání s Benficou, ve kterém by domácí hráče měl hnát vyprodaný stadión a důležitost utkání, při kterém vrcholí oslavy 100 let klubu.

Domácí trenér Moreno do tohoto utkání rozhodně nepošle hned pětici zraněných hráčů - Tomás Handel, André Silva, Bruno Gaspar, Miguel Maga a Jorge Fernandes. Trenér Schmidt zase postrádá brazilský defenzivní trojlístek Victor, Veríssimo a Morato.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.50 - 5.49 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sporting CP - Gil Vicente FC  (pátek 20:00)
Sportingu určitě přišla vhod reprezentační přestávka, protože i když se mu nebývale dařilo v Lize mistrů, tak na ligové scéně ho potkával jeden kolaps za druhým. Jestliže si chce udržet reálnou naději na mistrovský titul, tak od této chvíle musí pravidelně vítězit, jeho úhlavní rivalové totiž předvádějí suverénní výkony. Domácí jsou v tuto chvíli až na nelichotivém osmém místě s deseti body a za vedoucí Benficou zaostávají o propastných jedenáct bodů.

Lisabonský gigant v dosavadních sedmi střetnutích zvítězil pouze třikrát a k tomu hned třikrát prohrál. Po skalpu Estorilu (2:0) a Portimonense (4:0) nezvládl své poslední vystoupení v Primeira Lize a na půdě Boavisty nečekaně prohrál 1:2. Naopak v nejprestižnější evropské klubové soutěži to zatím vypadá, že může myslet na osmifinále. Hned na úvod totiž překvapil posledního vítěze Evropské ligy Frankfurt a z jeho půdy si odvezl vysokou výhru 3:0, poté zaskočil i favorizovaný anglický Tottenham (2:0).

"Nejdůležitější samozřejmě je vyrovnanost výkonů a v tomto ohledu být spokojeni nemůžeme. Mysleli jsme si, že to v lize půjde samo, jenže i kvůli Lize mistrů občas ztrácíme koncentraci a to nás v konečném účtování může mrzet. Na Benficu ztrácíme 11 bodů a je nutné toto manko postupně umazávat. Teď chceme začít znovu a nic jiného než vítězství nás nezajímá," prohlásil na předzápasové tiskové konferenci trenér Rúben Amorim.

Sporting výrazně neztrácí pouze na svého úhlavního městského rivala, za druhou Bragou totiž zaostává o bodů devět a za třetím Portem je o bodů šest. Gil Vicente by se opět rádo pohybovalo v horní polovině tabulky a i tentokráte chce zabojovat o evropské poháry. V uplynulém ročníku skončilo páté a putovalo do předkol Konferenční ligy, ovšem po porážkách 0:4 a 1:2 s nizozemským Alkmaarem nakonec bránu hlavní fáze neotevřelo.

Letos to z jeho pohledu není úplně ideální, jelikož vyhrálo pouze dvakrát a je desáté s devíti body. Před čtrnácti dny se rozešlo smírně v poměru 2:2 s nováčkem Rio Ave. Na nadcházejícího rivala se mu navíc vůbec nedaří, neboť na něj nestačilo v šesti vzájemných utkáních za sebou. Domácí stále postrádají Cabrala, St. Justeho, Bragançu, Neta a zřejmě i Coatese s Porrem, hosté přijedou bez Barrose s Kricjukem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.47 - 10.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Porto - SC Braga  (pátek 22:15)
Jeden z největších šlágrů podzimní části portugalské nejvyšší soutěže je na programu 8. kola netradičně už v pátek, ovšem jeho sledovanost to v žádném případě neovlivní. Poslední ligový mistr Porto v něm přivítá konkurenční Bragu, která letos konečně hodlá přerušit blok elitního tria a zatím si vede nadmíru dobře. Domácí letos již dvakrát ztratili a se šestnácti body jsou třetí, naopak soupeř má na kontě o tři body více a patří mu skvělé druhé místo.

Domácí výběr na rozdíl od ostatních portugalských celků hrající evropské poháry předvádí katastrofální výkony a po dvou odehraných kolech v Lize mistrů nemá na kontě ani bod (porážka 1:2 na půdě Atlética Madrid a debakl 0:4 v domácím prostředí s belgickým outsiderem Clubem Bruggy). V lize senzačně nestačil na nováčka Rio Ave (1:3) a těsně před reprezentační přestávkou jen remizoval s Estorilem (1:1).

Dlouholetý trenér Sérgio Conceição však v žádném případě neskládá zbraně a vyhlíží lepší zítřky. "Loni to z naší strany byla naprosto unikátní sezóna a takto stabilní výkony se těžko opakují. Dle mého názoru není náš tým slabší, ovšem některé věci je potřeba vylepšit. Utkání s Bragou bude samozřejmě velmi obtížné, nás protivník je hladový a letos hraje opravdu fantasticky. Pevně však věřím, že na něj najdeme úspěšný recept."

Hosté zaváhali jen na úvod se Sportingem (3:3), od té doby zvítězili v Primeira Lize šestkrát za sebou a celkově dokonce osmkrát v řadě. Mimo zápasů na ligové scéně válcují protivníky také v Evropské lize, neboť nejprve slavili ve Švédsku nad Malmö (2:0) a poté doma udolali prozatímního německého lídra Union Berlín (1:0). V uplynulém ročníku sice prohráli v Portu 0:1, pak ale stejným poměrem uspěli v jarní odvetě.

Conceição nemůže využít služeb Wilsona Manafy, na trávník se možná nepodívají ani Pepe s Otáviem. Jeho protějšek Artur Jorge postrádá Niakatého, Víctora Gómeze a Al Musratiho. "Zhruba dva týdny jsme se neviděli a hned se po nás chce vítězství v Portu. Samozřejmě to bude složitý duel proti jednomu z nejlepších týmů nejen v Portugalsku, ale i v celé Evropě. My se však stále cítíme skvěle a věříme, že opět navážeme na výborné výsledky," řekl pozitivně naladěný Jorge.
FC Porto - pravděpodobná sestava:
Costa - Conceicao, Cardoso, Carmo, Sanusi - Eustaquio, Franco, Uribe, Pepe - Evanilson, Taremi
SC Braga - pravděpodobná sestava:
Lima - Fabiano, Tormena, Oliveira, Sequeira - Al Musrati, Račič, Medeiros - R. Horta, Ruiz, Banza
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.96 - 3.69 - 3.86
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica770019:321
2.SC Braga761023:519
3.FC Porto751116:516
4.Portimonense SC75028:615
5.Boavista FC75028:815
6.Casa Pia AC74217:314
7.Estoril Praia73229:611
8.Sporting CP731313:1010
9.Vitória SC Guimarães73136:610
10.Gil Vicente FC72327:89
11.GD Chaves72236:88
12.FC Arouca72236:158
13.Rio Ave FC713310:136
14.CD Santa Clara71245:85
15.FC Vizela71245:95
16.FC Famalicão71151:84
17.Paços Ferreira70165:151
18.CS Marítimo70074:220

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele