Liga Portugal - souhrn 11. kola: Benfica a Braga trestají ztrátu FC Porto

28.10.2022, 23:17, aktualizováno 31.10.2022, 23:11
Komentáře a souhrny
David Neres (© AFP)
FC Porto není v ideální pohodě a v sobotu odpoledne nedokázalo porazit Santa Claru, na půdě soupeře jen remizovalo a nabídlo šanci Benfice, která si snadno poradila s GD Chaves. Nezdar hlásí i Sporting, ten podlehl Arouce. Braga uzavřela 11. kolo výhrou nad Gil Vicente a posunem na druhou příčku...

Gil Vicente FC - SC Braga 0:1

30.10.2022 21:30

Góly: 67. Iuri Medeiros

Bragu po návratu z Belrína čekal duel na půdě zachraňujícího se Gil Vicente a díky vítězné trefě zhruba v polovině druhého poločasu nakonec zvítězila nejtěsnějším poměrem 1:0. V Primeira Lize si tak připsala na konto své druhé vítězství v řadě a vrátila se na druhé místo s pětadvaceti body o dva body před třetí Porto a o šest bodů za vedoucí Benficu. Domácí naopak prohráli v lize již počtvrté za sebou a jsou až šestnáctí s devíti body.

Svěřenci trenéra Artura Jorgeho po neúspěšném čtvrtečním utkání Evropské ligy s Unionem (0:1) působili lehce unaveným dojmem a v roli favorita si mnoho vyložených možností nevypracovali, na trávníku i tak byli lepším výběrem. První šanci si vytvořili po necelých deseti odehraných minutách, kdy se před brankářem Kricjukem zjevil zcela osamocený Vítor Oliveira, ale byl před ním až příliš blízko a přízemní ranou ho nepropálil.

SC podruhé vážněji zahrozilo ve 27. minutě. K přímému volnému kopu z dobrých dvaadvaceti metrů se postavil pozdější hrdina Iuri Medeiros a Kricjuk měl tentokráte co dělat, aby jeho kroucenou střelu vyrazil do strany. V prvním poločase se už nic dalšího nestalo, mírný outsider poprvé z ničeho nic zahrozil pět minut po přestávce. Po odvráceném přízemním centru Rúbena Fernandese vystřelil z první z osmi metrů Murilo a gólman Matheus musel předvést vynikající reflexivní zákrok.

Ihned na to opět neměl na druhé straně potřebné štěstí Vítor Oliveira, který po krátkém sólu ani napodruhé nevyzrál tváří v tvář na připraveného Kricjuka. Krátce po odehrané hodině se hostující strážce vytáhl proti bombě ze střední vzdálenosti v podání Ricarda Horty, v 67. minutě však přeci jen inkasoval rozdílový gól.

Jako jediný se zapsal do střelecké listiny již zmiňovaný Medeiros, jenž se po zpětné nahrávce Vítora Oliveiry kličkou zbavil padajícího Henriqua Gomese a pak se zblízka trefil přímo k bližší konstrukci. Gil Vicente se ve zbývajícím průběhu snažilo s výsledkem něco udělat, avšak kromě nepřesné rány Pedra Tiby z nastaveného času se k ničemu nedostalo.

Více informací k zápasu

FC Arouca - Sporting CP 1:0

29.10.2022 21:30

Góly: 47. João Basso

Sporting ve středu sehrál obtížnou bitvu v Lize mistrů s anglickým Tottenhamem a po remíze 1:1 v Londýně si uchoval reálnou naději na postup do osmifinále, ovšem návrat na ligovou scénu mu vůbec nevyšel. Po třech výhrách v řadě tentokráte selhal na půdě Aroucy a podlehl jí 0:1. Domácí se navíc postarali o zápis do historie, protože ve všech předchozích dvanácti vzájemných duelech s lisabonským favoritem prohráli.

FC tedy potvrdilo dobrou formu a po nečekaném skalpu Sportingu poskočilo na sedmou příčku tabulky se šestnácti body, CP prozatím zůstává na čtvrtém místě s devatenácti body a za vedoucí Benficou již zaostává o propastných dvanáct bodů. Svěřenci trenéra Rúbena Amorima byli mírně aktivnější, ale příliš vyložených možností si nevytvořili. Poprvé zahrozili v 9. minutě, ale Trincão z mírného úhlu nevyzrál na připraveného gólmana De Arruabarrenu.

Zhruba v polovině úvodního dějství předvedl krásnou individuální akci Rochinha, jenže ani on na pozorného uruguayského strážce nevyzrál. Domácí poprvé zahrozili necelých deset minut před přestávkou, kdy Bukia neuspěl tváří v tvář na famózního brankáře Adána. Ve 43. minutě chtěl na opačné straně otevřít gólový účet Ricardo Esgaio, avšak svou bombou z deseti metrů napálil jen dobře postaveného De Arruabarrenu.

Arouca vsítila senzační vítěznou trefu ihned po změně stran. Po rohovém kopu Davida Simãa z pravé strany vyskočil před hranicí brankového území nejvýše do vzduchu brazilský obránce João Basso a povedenou hlavičkou nakonec překonal zasahujícího strážce CP. Ihned na to chtěl pojistit náskok outsidera rozběhnutý Tiago Esgaio, nicméně na fantastického Adána si nepřišel.

Hosté ve zbývajícím průběhu dle očekávání tlačili, ovšem alespoň kýženého vyrovnání se nedočkali. Střídající Pedro Porro v 66. minutě těsně minul bližší tyč z otočky, v poslední minutě základní hrací doby se blýskl De Arruabarrena proti prudké hlavičce směřující pod břevno v podání Coatese a v nastaveném čase vyhořel ve stoprocentní šanci i Pedro Goncalves, jelikož z osmi metrů pálil o kousek vedle vzdálenější konstrukce.

Více informací k zápasu

SL Benfica - GD Chaves 5:0

29.10.2022 19:00

Góly: 2. David Neres, 10. Alex Grimaldo, 43. Gonçalo Ramos, 81. Petar Musa, 90+3. Rafa Silva

Benfica si po důležité úterní výhře v Lize mistrů nad italským Juventusem (4:3) s předstihem zajistila postup do osmifinále a v hlavní fázi nejprestižnější evropské klubové soutěže ani jednou neprohrála, navíc opravdu válí i na ligové scéně. V dosavadních jedenácti duelech totiž pouze jednou remizovala a teď si na konto připsala už své desáté vítězství, když bez větších potíží porazila GD Chaves ve vysokém poměru 5:0.

SL tak má na kontě parádních jednatřicet bodů a díky dalšímu zaváhání Porta se Santa Clarou (1:1) si na čele portugalské nejvyšší soutěže vytvořila solidní osmibodový náskok. Hosté v předchozím průběhu například venku zaskočili Sporting (2:0) i Bragu (1:0), ovšem po minulém úspěchu s Gil Vicente (3:1) nyní zaostávali ve všech ohledech. Tabulkou se z horní poloviny propadli na současné jedenácté místo se ziskem patnácti bodů.

Svěřenci německého trenéra Rogera Schmidta dominovali na trávníku od samého začátku a během úvodních deseti minut skórovali hned dvakrát. Ani ne po dvou odehraných minutách otevřel gólový účet zápasu brazilský forvard David Neres, jenž po přistrčení Aursnese napřáhl z dobrých dvaadvaceti metrů a jeho nádherná pumelice zapadla přímo do levé šibenice kolem plachtícího gólmana Paula Vítora.

Neuběhlo ani dalších osm minut a jasný favorit skóroval podruhé. K přímému volnému kopu těsně před hranicí pokutového území se postavil Alex Grimaldo a svou nádhernou střelou i přes zákrok hostujícího strážce zavěsil pod břevno. Domácí pokračovali v souvislém tlaku i nadále a další gól mohli přidat po necelé půl hodině hry, nicméně osamocený Gonçalo Ramos po parádní akci Nerese trestuhodně hlavičkoval o kousek vedle bližší tyče.

Chaves mohlo vykřesat naději na bodový zisk ve 34. minutě, jenomže Héctor Hernández po samostatném úniku selhal tváří v tvář proti brankáři Vlachodimosovi, který vynikajícím zákrokem odvrátil balón do strany. O devět minut později definitivně rozhodl o úspěchu Benficy Gonçalo Ramos, když ze tří metrů dorazil balón do poloprázdné branky - 3:0.

Domácí si po změně stran s přehledem hlídali dostatečný náskok a v závěrečné čtvrthodině skórovali ještě dvakrát. Nejprve se prosadil střídající chorvatský forvard Petar Musa, když využil fantastické přízemní kombinace svých spoluhráčů a přízemním pokusem z deseti metrů nekompromisně pokořil Vítora. V nastaveném čase dokonal skvělý ofenzivní výkon SL Rafa Silva, jelikož po prvotní ráně do břevna nemohl minout zcela odkrytý prostor tří tyčí svou hlavičkou z pěti metrů.

Více informací k zápasu

CD Santa Clara - FC Porto 1:1

29.10.2022 16:30

Góly: 83. Kennedy Boateng - 3. Fábio Cardoso

Porto v poslední době válelo v Lize mistrů a díky vysoké středeční výhře v belgických Bruggách (4:0) si s předstihem zajistilo postup do osmifinále, ovšem na ligové scéně to v tuto chvíli skřípe. Před týdnem totiž nezvládlo očekávaný podzimní šlágr s Benficou (0:1) a nyní zaznamenalo další nečekanou ztrátu, jelikož pouze remizovalo se Santa Clarou. V tabulce portugalské ligy zůstává druhé, ale na lisabonského lídra už ztrácí hrozivých osm bodů.

Hosté tedy nevyhráli v Primeira Lize podruhé za sebou a cestu za obhajobou mistrovského titulu si výrazně komplikují. CD naopak navázalo na minulý úspěch ve Vizele (1:0) a posunulo se na patnáctou pozici s devíti body. FC se muselo obejít bez svého trenéra Sérgia Conceiçãa, který v duelu s Benficou za nevybíravé poznámky směrem k rozhodčímu uviděl přímou červenou kartu, jeho svěřenci však začali naprosto fantasticky.

Hned první velkou možnost z 3. minuty totiž přetavili ve vedoucí gól. Po skvěle zahraném přímém volném kopu Bruna Costy z pravého křídla si seběhl před hranici brankového území Fábio Cardoso a svou hlavičkou zavěsil přímo do vzdálenější šibenice. Hosté mohli navýšit své vedení po necelé půlhodině hry, kdy Evanilson přelstil ofsajdovou past a od levého rohu brankového území prudce hlavičkoval, avšak brilantní reflexivní zákrok vytáhl brankář Gabriel Batista.

Santa Clara se poprvé ozvala zhruba pět minut před přestávkou, nicméně křižnou přízemní střelu z levé strany dokázal jednoruč vyrazit před sebe gólman Diogo Costa a pak ukryl míč ve svých rukavicích. Domácí byli po změně stran překvapivě aktivnější než soupeř a naprosto nečekaného vyrovnání se dočkali v 83. minutě. Konečnou remízu 1:1 zařídil tožský obránce Kennedy Boateng, jenž po rohovém kopu střídajícího Xaviho Quintillày uklidil svou hlavičku z hranice brankového území k bližší konstrukci.

Více informací k zápasu

Další výsledky

31.10. 21:15
Vitória SC
3:2
Famalicão
Góly: 21. Michael Johnston, 56. Nélson Luz, 64. Nélson Luz - 74. Álex Millán, 83. Álex Millán
30.10. 19:00
Casa Pia AC
1:0
Rio Ave FC
Góly: 66. Saviour Godwin
30.10. 16:30
Portimonense
1:1
Estoril
Góly: 88. Welinton Júnior (pen.) - 22. Erison
30.10. 16:30
Boavista FC
2:2
FC Vizela
Góly: 4. Masaki Watai, 79. Yusupha Njie (pen.) - 6. Matheus Pereira, 28. Kévin Zohi
28.10. 21:15
Ferreira
0:1
CS Marítimo
Góly: 28. Jesús Ramírez
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.SL Benfica11101029:531
2.SC Braga1181227:1025
3.FC Porto1172223:823
4.Vitória SC Guimarães1162313:1020
5.Casa Pia AC1162311:820
6.Sporting CP1161421:1419
7.Boavista FC1152413:1817
8.Estoril Praia1144312:1016
9.Portimonense SC115159:1116
10.FC Arouca1144313:1816
11.GD Chaves1143411:1515
12.FC Vizela113359:1212
13.Rio Ave FC1133514:1812
14.FC Famalicão1131710:1610
15.CD Santa Clara112368:129
16.Gil Vicente FC112369:169
17.CS Marítimo111288:265
18.Paços Ferreira110297:202

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
Benfica

nechcem nič naznačovať, ale začina to byť dosť jednoznačne, a to v sezóne kde je možné mať 3 tímy v osemfinále LM

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele