Ligue 1 - souhrn 15. kola: Marseille setnula Monaco v závěru

11.11.2022, 22:56, aktualizováno 13.11.2022, 22:43
Komentáře a souhrny
Dimitri Payet a Jordan Veretout (© AFP)
Lens otočilo nepříznivě se vyvíjející zápas s Clermontem a přiblížilo se dočasně vedoucímu PSG, to každopádně odpovědělo výhrou 5:0 nad Auxerre. Rennes si díky skalpu Toulouse upevnilo postavení v top trojce. Vůbec nic se nezměnilo v tabulce Ligue 1 po páteční předehrávce mezi Lyonem a Nice, oba celky, které zaostávají za svými ambicemi, se totiž rozešly smírně, a o osudu utkání rozhodly dvě proměněné penalty. Ve šlágru kola v neděli večer Monaco padlo s Marseille v závěru...

AS Monaco - Olympique Marseille 2:3

13.11.2022 20:45

Góly: 45. Wissam Ben Yedder (pen.), 72. Kevin Volland - 35. Alexis Sánchez, 83. Jordan Veretout, 90+8. Sead Kolašinac

Před zápasem spolu oba kluby v tabulce sousedily, přičemž bylo jasné, že vítěz přečká přestávku na čtvrté pozici. Monaco předchozí vzájemné klání vyhrálo a mírným favoritem bylo i tentokrát. Přeci jen v součtu s Evropskou ligou za sebou mělo tři vítězné zápasy, kdežto OM v uplynulých týdnech neprožívalo zrovna nejlepší období.

Už ve 3. minutě našel Alexis Sánchez kolegu Nuna Tavarese, který dobrou pobídku nedokázal přetavit ve vedoucí branku. Youssouf Fofana na druhé straně nestřílel úplně špatně, leč ve finále přeci jen nepřesně. Při další šanci hlavou zakončoval Mattéo Guendouzi. Z hranice malého vápna se k nelibosti fanoušků a fanynek celku z přístavního města prosadit nedokázal.

Nadále se hrálo v poměrně vysokém tempu, což s sebou přineslo několik nepřesných i zblokovaných střel. Jedna taková mohla mrzet Samuela Gigota, jenž ve své pozici určitě mohl mířit lépe. Tvrdou ránu vyslal Lópezovým směrem Alexandr Golovin, nicméně pohnout s bezbrankovým stavem dokázal až ve 35. minutě Alexis Sánchez.

Jak? Inu tak, že při přímém kopu z osmnácti metrů cílil ukázkově přes zeď, tudíž Alexander Nübel nemohl při nejlepší vůli zasáhnout - 0:1. Krátce před vypršením řádné hrací doby úvodního dějství se Krépin Diatta cpal před Leonarda Balerdiho, který neměl pro počínání senegalského protihráče příliš pochopení, ačkoli ten svému pádu docela přidal.

Wissam Ben Yedder v poslední době neplatil zrovna za gólového zabijáka, ovšem penaltu proměnil ve velkém stylu, totiž se vzpomínkou na dloubáček Antonína Panenky - 1:1. Po změně stran trvalo dvanáct minut, než musel poprvé zasahovat jeden z brankářů. Šlo o Paua Lópeze, kterého nečekaně prověřil Axel Disasi. Při následné Diattově dorážce byla hostující jednička rovněž pozorná.

Pak přišly chvíle Kevina Vollanda. Při té první ještě nedal, kdežto v 72. minutě se dostal před Balerdiho, čehož si všimnul Golovin, a svému německému spoluhráči adresoval přihrávku. Bývalý hráč Bayeru Leverkusen, jehož Hansi Flick s sebou do Kataru nevezme, pak zmátl muže v rukavicích a s velkým přehledem rozvlnil síť - 2:1.

Fofanova střela pak byla sražena na rohový kop, zatímco v 84. minutě nedokázal v šestnáctce nikdo z obránců zareagovat na rychlý Veretoutův pohyb doleva a na následné zakončení z úrovně penaltového puntíku, které znamenalo vyrovnání - 2:2. Během desetiminutového nastavení byla k vidění nejprve dvě střídání.

A potom si znovu vzal míč Dimitri Payet, neboť Marseille zahrávala standardní situaci. Jednadvacetiletý Benoît Badashile sice dorostl do 194 centimetrů, přesto na centr nedosáhnul. A protože Nübel proti balonu startoval zřejmě o něco později, než měl, připsal si hlavičkující Sead Kolašinac na konto vítěznou trefu - 2:3.

Více informací k zápasu

Racing Strasbourg - FC Lorient 1:1

13.11.2022 17:05

Góly: 87. Habib Diallo - 5. Terem Moffi

Vypadá to, že hosté po desátém kole zapomněli vyhrávat. Přesto by pohárovou pozici měli udržet. Zato Julien Stéphan bude mít přes pauzu hodně o čem přemýšlet, jelikož jeho družina neopustí předposlední příčku.

Les Merlus začali na Stade de la Meinau skvěle. Už v 5. minutě zahrávali z pravé strany roh. Na přední tyči byl prodloužen na tu zadní, kde číhal zcela osamocený Terem Moffi, jehož nesnadný halfvolej se otřel o stehno na čáře hlídkujícího protihráče, a od něj putoval na místo určení - 0:1. S nepříznivým stavem věru nebyl spokojený Jean Bellegarde. Na Vita Mannoneho přesto nevyzrál.

Borcům v tom či onom táboře nešlo upřít snahu. O další pokus se postaral až autor branky v době, kdy do poločasového hvizdu scházelo pět minut. Na Nigerijcův únik bleskovým vyběhnutím zareagoval Matz Sels. Následná střela skončila o kousek vedle. Ztráta domácího výběru tedy pro druhé dějství zůstala minimální.

Vymazat ji záhy mohl Bellegarde, kdyby pro přiťuknutí od Kevina Gameira nenechal vyniknout Itala Mannoneho. Další pasáž zápasu přinesla především obětavost obranných řad. Až čtvrt hodiny před koncem měl velikou možnost čerstvý Lebo Mothiba. Své úvodní sekundy na hrací ploše si brankou neosladil, jelikož zamířil vysoko nad.

Régis Le Bris se za celý duel odhodlal k jedinému střídání, což byla možná chyba. V 87. minutě totiž defenziva nepokryla na pravé straně vápna Jeana Bellegardeho. Na hranici malého čtverce zakončující Habib Diallo sice netrefil čistě, nicméně neposedný balon muž v rukavicích zkrotit nedokázal - 1:1. Enzo Le Fée pak našel pouze Selse a Ajorqueho prosby o odpískání penalty po zákroku na jeho osobu nebyly sudím Gailloustem vyslyšeny.

Více informací k zápasu

FC Nantes - AC Ajaccio 2:2

13.11.2022 15:00

Góly: 70. Ludovic Blas, 89. Moses Simon - 57. Youcef Belaïli (pen.), 66. Romain Hamouma

Les Canaris stále marně hledají loňskou formu, která přinesla nejen velmi slušnou devátou příčku, ale hlavně vítězství v Coupe de France, na základě kterého bretaňský celek nechybí v Evropské lize. V ní se probojoval do jarní fáze. Ovšem v Ligue 1 po patnácti kolech zůstává nad sestupovou zónou pouze zásluhou lepšího skóre, čímž se Korsičané se dvanácti body pyšnit nemůžou.

V 7. minutě měl hodně blízko ke gólu po rohovém kopu Pedro Chirivella. Skóre k radosti všech příznivců a příznivkyň hostujícího výběru zůstalo bezbrankové. Další fáze zápasu nepřinesla mnoho zajímavých momentů. To se změnilo až na konci otevírací půlhodiny, kdy Alban Lafont likvidoval dobré nůžky Mathieua Coutadeura.

První vskutku důležitý moment tohoto klání se odehrál deset minut po startu druhého dějství. Vincent Marchetti se připravoval ke střele, pro což neměl pochopení Moussa Sissoko. Bývalý hráč Watfordu či Tottenhamu k velké smůle fauloval až uvnitř pokutového území. Youcef Belaïli volil při exekuci střelu po zemi do středu brány, což se ukázalo býti tím nejlepším možným řešením - 0:1.

Deset minut poté přišla další pohroma pro skvadru Antoina Kombouarého. Autor úvodního zásahu servíroval přízemní centr napříč pokutovým územím až na zadní tyč, kde ve skluzu neomylně zakončoval Romain Hamouma - 0:2. Tohle už vypadalo pro celek z ostrova ve Středozemním moři velice nadějně, protože Nantes dvě či více branek v jednom utkání dává velmi zřídka.

Tentokrát se to však podařilo, jelikož hned za pět minut přišel kontaktní gól. Mostafa Mohamed přihrávku z pravé strany nechtěl přetavit ve svůj pátý zásah v ročníku. Místo toho vtipnou patičkou sklepnul na za sebou postaveného Ludovica Blase, jehož placírka byla úspěšná, neboť putovala k levé tyči, kam Benjamin Leroy nedosáhnul - 1:2.

Borci ve žlutém vycítili příležitost. Svého soupeře zmáčkli a za svoje snahy byli odměněni v době, kdy zbývala jediná minutka do konce řádné hrací doby. Nakrátko rozehranou standardní situaci vyřešil Moses Simon centrem z levého křídla do vápna, kde na míč vyskakoval Ignatius Ganago. Jenže nedosáhnul, čímž muže v rukavicích dokonale zmátnul - 2:2.

Více informací k zápasu

Lille OSC - Angers SCO 1:0

13.11.2022 15:00

Góly: 36. Tiago Djaló

Klub ze Stade Raymond Kopa má rozhodně kádr na to, aby se pohyboval v polovině tabulky. Jenže po patnácti kolech zůstává s osmi bodíky přikovaný na jejím chvostu. Hned šest z posledních osmi porážek bylo o jedinou trefu. Každopádně na severu Francie můžou jásat, protože ztráta na poháry je po osmém vítězství minimální.

Na Stade Pierre-Mauroy se začalo celkem aktivně, čehož po deseti minutách mohl využít po přihrávce od Rémyho Cabelly kolega Jonathan Bamba. Bohužel pro mistra Ligue 1 z ročníku 2020/2021 cílil přesně do míst, kde číhal Yahia Fofana. Angers se dlouhou dobu soustředilo především na defenzivu. Konkrétně do 33 minuty, kdy se podařilo skórovat Aminemu Salamovi. Dvaadvacetiletý forvard si k nelibosti kouče Géralda Baticleho nepohlídal ofsajdovou hranu. Tenhle nezdar dvojnásob mrzel už za 180 sekund. Cabellův centr od rohového praporku přetavil ve vedoucí, a vlastně i rozhodující branku nikoli Jonathan David, ani jeho jmenovec Bamba, ba ani Timothy Weah, nýbrž Tiago Djaló - 1:0.

Zbývající pasáž úvodní půle už žádné velké šance nepřinesla. To platilo i pro start té druhé. V ní se na první slibnou možnost čekalo čtvrt hodiny. Pak musel Fofana rychle vybíhat proti nebezpečnému Davidovi, jenž bude pochopitelně hájit barvy Kanady i na MS v Kataru. V 67. minutě si Adam Ounas zřejmě uvědomil, že zatím nebyl příliš vidět, a tak vymyslel alespoň střelu, která se stala snadnou kořistí hostující jedničky.

V 73. minutě se s balonem rozeběhnul Carlos Baleba, jenž přišel na trávník teprve deset minut předtím. Při svém úniku šlápnul na holeň skluzujícímu Nabilu Bentalebovi, za což si od rozhodčího Miguela Nogueiry vysloužil červenou kartu. Paulo Fonseca, sudího krajan na lavičce LOSC, poněkud znejistěl. Nakonec mohl zůstat úplně v klidu, jelikož Angers naprosto postrádalo kreativitu v ofenzivě.

Více informací k zápasu

Montpellier HSC - Stade Reims 1:1

13.11.2022 15:00

Góly: 90+1. Sacha Delaye - 87. Marshall Munetsi

Když se v 87. minutě prosadil Marshall Munetsi, vypadalo to, že Les Rouges et Blancs navážou na týden starou výhru proti Nantes. Ovšem v nastaveném čase byl striktně proti dvacetiletý Sacha Delaye, který se svým debutovým gólem zasloužil o to, že MHSC, jehož barvy dohromady více než dekádu hájil i jeho otec Philippe, zůstane o bod nad sestupovými vodami.

Po uplynutí úvodní desetiminutovky to zkusil Jordan Ferri. Střela se mu sice nepovedla, ale málem se z ní vyklubala ideální přihrávka pro Elyeho Wahiho, který nedosáhnul jenom velmi těsně. Noah Holm si pak všimnul, že se Jonas Omlin potuluje nějak daleko ze své svatyně. Dalekonosný lob si švýcarský brankář, jenž nechybí v kádru pro nadcházející mistrovství světa, s přehledem pohlídal.

V dalších minutách na hrací ploše panovaly obětavost a nepřesnost. Vlastně i v případě centru Ferriho, který se nakonec ukázal býti velikým nebezpečím pro Yevhanna Dioufa v brance Remeše. Po půl hodině hry se prezentoval nepříjemnou ranou Junya Ito. Montpellierská jednička pouze vyrážela před sebe, kde číhal Arber Zeneli, jenž naštěstí pro La Paillade minul zařízení.

Po změně stran se připomněl Stephy Mavididi s Elyem Wahim. Prvně zmíněný centroval, načež ten druhý hlavičkoval v nesnadné pozici nad. Oba domácí borci byli hodně vidět i krátce před vypršením hodiny hry. Nemastnou neslanou střelu anglického útočníka Diouf překvapivě neudržel, nicméně při dorážce toho francouzského zvládnul svoje zaváhání odčinit.

Hned za minutku měl Omlin nejprve obrovskou porci štěstí, že Emmanuel Agbadou mířil hlavou pouze do břevna. K dorážce se dostal Ibrahim Diakité a muž v rukavicích ji výborně vyrazil. Pak byla znovu řada na Dioufovi, který při úniku ztroskotal na gólmanovi. Akce pokračovala, a tak si bývalý hráč Troyes musel poradit i s výživnou ranou z kopačky Maxima Estévea.


Dále neuspěli ani Ferri na jedné, ani Yunis Abdelhamid na druhé straně barikády. Radovat z přesného zásahu se nemohl ani Folarin Balogun. Takže musel skórovat až ve skluzu Marshall Munetsi, když jej přihrávkou z pravé strany pobídnul Mitchell van Bergen - 0:1. Jenže pak si hostující brankář nepočínal nejlépe při centru zleva. Vyrážel jenom na hranici šestnáctky, odkud mu jej tedy nekompromisně vrátil do sítě Sacha Delaye - 1:1.

Více informací k zápasu

Stade Brestois - ES Troyes 2:1

13.11.2022 15:00

Góly: 55. Romain Del Castillo (pen.), 77. Steve Mounié (pen.) - 60. Brendan Chardonnet (vl.)

Tři góly, z toho dva z penalt, a jeden vlastní. Takový je účet duelu hraného na Stade Francis Le-Blé, který ještě v negativním slova smyslu okořenil svým vyloučením Mama Baldé. I Estac tedy bude mít v novém roce co zlepšovat.

Nebylo odehráno ani 180 sekund a rozhodčí Ruddy Buquet už se musel radit s kolegou u videa ohledně branky Francka Honorata, která nakonec kvůli ofsajdu neplatila. V 18. minutě se osmělil Brendan Ripart. Jeho pokus však postrádal razanci, a tak neměl Brendan Chardonnet žádný velký problém s jeho zablokováním.

Další šance patřila Islamovi Slimanimu, který měl dobrou myšlenku, jejíž provedení dosti pokulhávalo. Nelze se zbavit dojmu, že při formě, jakou měl alžírský reprezentant v dresu Monaca, by jistě z této pozice proměnil. Do konce poločasového hvizdu bylo k vidění ještě pár dalších nepřesných pokusů, nicméně při tom posledním, který obstaral Pierre Lees-Melou, si Mateusz Lis patrně hodně oddychnul.

V 51. minutě se do dobré šance dostal hostující Andreas Bruus. Marco Bizot musel na zem a balon dokázal vytěsnit mimo tři tyče. Zákrok se ukázal býti velice důležitým už při následujícím protiútoku, který skončil faulem Abdua Contého na Mathiase Pereiru Lageho. Nařízené penalty se chopil Romain Del Castillo a zamířil přesně k levé tyči - 1:0.

Že by ale Pirátům vedení vydrželo dlouho, to se rozhodně napsat nedá. V době, kdy končila úvodní hodina hry, přihrával Mama Baldé z levé strany před bránu tak, že si Brendan Chardonnet srazil míč do vlastní brány - 1:1. Po okamžitém otočení skóre zatoužil Rony Lopes. Bizot svůj tým podržel. Krátce poté Romain Del Castillo spadnul ve vápně po kontaktu s Yoannem Salmierem.

Druhá "pětka" byla na světě. Tentokrát se jí ujal Slimani a naprosto selhal. Avšak Brest dostal příležitost zahrávat pokutový kop znovu. Na řadu přišel Steve Mounié a cílil po své pravé ruce dostatečně tvrdě na to, aby Lis na střelu nedosáhnul, ač uhodnul její směr - 2:1. V 80. minutě neudržel nervy na uzdě Mama Baldé a vyfasoval za to rovnou červenou kartu, kterou svému týmu opravdu nepomohl.

Více informací k zápasu

Paris Saint-Germain - AJ Auxerre 5:0

13.11.2022 13:00

Góly: 11. Kylian Mbappé, 51. Carlos Soler, 57. Achraf Hakimi, 81. Renato Sanches, 84. Hugo Ekitiké

Z obávaného ofenzivního tria se dokázal prosadit pouze Kylian Mbappé, díky čemuž se osamostatnil na čele tabulky kanonýrů. Jinak se občas nešlo zbavit dojmu, že se někteří hlavně hlídali, aby se v posledním mači před velkým fotbalovým svátkem nezranili. Každopádně o pět tref se tentokrát postaral stejný počet hráčů. A kouč Christophe Pélissier ví, že jeho tým přečká přestávku v sestupovém pásmu.

Už během úvodní desetiminutovky bylo jasné, jak bude s velkou pravděpodobností vypadat průběh tohoto zápasu. Hosté hlavně bránili. Jenže už v 11. minutě nikoli dostatečně. Lionel Messi našel svým parádním obloučkem za obranou Nuna Mendese, který z první posouval před bránu, kde v ne zcela snadné pozici zakončoval Mbappé - 1:0.

Rozhodčí Thomas Leonard pak musel ještě celou situaci překontrolovat, leč Neymarovu reklamovanou ruku neodhalil. Po čtvrt hodině hry se dostal do šance M’Baye Niang a Gianluigi Donnarumma vyrážel do bezpečí. Po dvaceti minutách hry pálil Messi, který to zkusil v šestatřicáté minutě, ovšem z obtížného úhlu jen do boční sítě.

Po prvním poločase to tedy úplně nevypadalo, že by ligový nováček měl zpět do regionu Burgundsko-Franche-Comté odjet s nějakým hodně nepříznivým výsledkem. Jenže šest minutek po startu druhé půle udržel na levé straně velkého čtverce proti přesile míč Nuno Mendes. Jeho následný centr před bránu uklidil hlavou na místo určení Carlos Soler - 2:0.

Do konce té samé desetiminutovky bylo pro hosty ještě hůř. Právě autor druhé branky vysunul Achrafa Hakimiho, který si balon ideálně předkopnul a pelášil od středového kruhu sám na gólmana, kterého překonal přízemní střelou - 3:0. V 66 minutě dostal příliš mnoho prostoru geniální Argentinec se třicítkou na dresu. Jednoduše obstřelil Jubala Júnior a Benoît Costil mohl děkovat své tyčce.

Gaëtan Perrin pak dostal nápad, že skóruje s úctyhodné vzdálenosti a patrně nikoho v Parku princů nepřekvapilo, že tenhle pokus snížením neskončil. Na začátku finální desetiminutovky, tedy nějakých 300 sekund poté, co Messi s Neymarem střídali, se jejich spoluhráč Hugo Ekitike pokoušel udělat kličku brankáři. Nevyšla zcela podle představ, a tak přihrával zpět na Reneta Sanchese, jehož spolupráce s levou tyčí dopadlo o dost lépe, než předtím v případě rodáka z Rosaria - 4:0.

Finální stav se zrodil až v 84. minutě. Julian Jeanvier stál ve vlastní šestnáctce a chtěl poslat malou domů. Jenže si nevšimnul, že mu za zády číhá Huko Ekitike, který se tak poměrně snadno zmocnil meruny a potom už neměl problém z nějakých sedmi metrů zvýšit na konečných 5:0 pro pařížského obhájce titulu.

Více informací k zápasu

Stade Rennes - Toulouse FC 2:1

12.11.2022 21:00

Góly: 25. Benjamin Bourigeaud, 58. Arnaud Kalimuendo - 55. Thijs Dallinga

TFC však nemusí smutnit, protože na sestup najdeme větší adepty. Naopak v Bretani vědí, že přestávku vyplněnou mistrovstvím světa přečkají na vynikající třetí pozici.

Po uplynutí úvodní desetiminutovky cílil těsně vedle pravé tyči Benjamin Bourigeaud. Další fáze utkání přinesla před oběma brankami relativní klid. To se změnilo v minutě pětadvacáté, kdy si výborně zaběhnul do volného prostoru ve vápně Bourigeaud, načež k němu doputoval centr Lovra Majera, a následná střela byla pro Maxima Dupého zcela nechytatelná - 1:0.

Jednička ve službách klubu ze Stadium Municipal musela hned po rozehrávce čelit nebezpečné ráně z kopačky Martina Terriera. Po půl hodině se k hlavičce dostal Zakaria Aboukhlal a Steve Mandanda, jenž poletí po tomto víkendu do Kataru, musel předvést rutinní zákrok. Jeho protějšek si na balon opět sáhnul ve 37. minutě, kdy bylo nutné jít na zem kvůli nepříjemné střele Amina Gouiriho.

Po změně stran se jako první propracoval do šance Chorvat Majer, jehož se nadcházející fotbalový svátek bude rovněž osobně týkat, avšak skórovat v rámci Ligue 1 se svěřenci Philippa Montaniera mu nebylo přáno. Z úhlu to pak zkusil Branco van den Boomen, a hosté pak dostali příležitost zahrávat rohový kop.

Zprvu to vypadalo, že si s ním Les Rouges et Noirs dokážou poradit, jenže míč doputoval zpět do vápna, kde jej Rasmus Nicolaisen posunul na Thijse Dallingu, a ten překonal vyběhnuvšího brankáře - 1:1. Hned poté z rohu pokutového území pálil Hamari Traoré. Bohužel těsně nad. Ovšem domácí šli do vedení ještě předtím, než uběhla otevírací hodina hry.

Majer na hraně šestnáctky pobídnul na levé straně číhajícího Martina Terriera, jehož pokus vyrazil Dupé pouze k Arnaudu Kalimuendovi, a jeho dorážka podle očekávání skončila na místě určení - 2:1. Zbývající pasáž se už musela obejít bez vyložených možností, jelikož Rennes si těsný náskok zkušeně hlídalo a soupeře nepustilo do žádných větších akcí.

Více informací k zápasu

RC Lens - Clermont Foot 2:1

12.11.2022 17:00

Góly: 60. Wesley Saïd, 68. Seko Fofana - 38. Salis Abdul Samed (vl.)

Klub ze severu Francie vyhrál popáté za sebou a ví, že o druhou příčku před mistrovstvím světa už nepřijde. Les Lanciers však nemusí smutnit, protože v rámci 15. kola zaváhali i další konkurenti ze středu tabulky, tedy zatím Lyon i Nice.

Pod první šanci zápasu se v jeho 5 minutě podepsal hostující Mateusz Wieteska. Neujal se ani volej Wesleyho Saïda, ke kterému došlo po čtvrt hodině hry. Ve 21. minutě zahrozil Florian Sotoca a Mory Diaw musel být pozorný. Záhy selhal Deiver Machado, když trefil jediného před sebou stojícího obránce.

Ve 37. minutě Grejohnovi Kyeiovi balon poskakoval a ve své pozici za vápnem měl jedinou možnost, zkusil totiž Brice Sambu přelobovat, což se mu k radosti příznivců a příznivkyň Racingu nezadařilo. Jenže za 120 sekund Salis Abdul Samed nepředpokládal, že před ním se objevivší protihráč centr od rohového praporku nezasáhne, takže si jej smolně srazil do vlastní brány - 0:1.

Na nečekaný stav chtěli domácí zareagovat ještě během úvodního poločasu. Dobrou akci však Seko Fofana zakončil střelou vedle levé tyče. Dočkal se až po hodině hry jeho kolega Wesley Saïd, když po zemi z první uklízel Sotocovu přihrávku z pravého křídla - 1:1. Skvadře kouče Francka Haiseho stačilo pouhých devět minutek na to, aby otočila skóre.

Jonathan Grandit centroval do vápna, kde obránce předskočil Seko Fofana, a jeho střelu se podařilo odkopnout až v době, kdy byla prokazatelně za brankovou čarou - 2:1. V 77. minutě zatoužil po vyrovnání Komnen Andrić, s jehož tvrdou ranou si Samba poradil. V nastaveném čase to zkusil ještě Jérémie Bela, i když tenhle pokus vlastně ani nestál za zmínku.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - OGC Nice 1:1

11.11.2022 21:00

Góly: 89. Alexandre Lacazette (pen.) - 38. Nicolas Pépé (pen.)

V Parc Olympique Lyonnais byly k vidění dva proměněné pokutové kopy, které rozhodly o tom, že duel těchto dvou soupeřů tentokrát vítěze nepoznal. Stalo se tak po pěti rokách a jedenácti vzájemných kláních. Oba celky spolu v tabulce budou nadále sousedit a jistojistě se udrží v její horní polovině.

Hráči na obou stranách se snažili hrát aktivně, jenže během úvodní pětadvacetiminutovky to k ničemu nevedlo. Teprve potom nejprve Gaëtan Laborde hlavičkoval nad, a poté by se střelou pod břevno prosadil Nicolas Pépé, kdyby jej VAR neusvědčil z těsného ofsajdu. Laborde po půl hodině hry uzmul míč lépe postavenému Sofianu Diopovi.

Les Aiglons nemusela zahozená šance dlouho mrzet, protože ve 35. minutě zahrál ve vlastním vápně rukou Nico Tagliafico a rozhodčí Wattellier ukázal na penaltový puntík. Pépé exekuci vůbec neprovedl dobře a nechal vyniknout Lopese. Došlo však k porušení pravidel, a tak se "pětka" opakovala. Reprezentant Pobřeží slonoviny tentokrát zvolil tvrdou ránu, na kterou muž v rukavicích neměl šanci dosáhnout - 0:1.

Strážce lyonské svatyně se musel do poločasu připomenout ještě jedním výborným zákrokem. Po změně stran se odhodlal ke střele z větší vzdálenosti Youcef Atal. Nikoho nepřekvapilo, že byla předem odsouzena k neúspěchu. Po hodině hry se znovu osmělil autor jediné dosavadní branky utkání. A k tomu, aby zdvojnásobil vedení svého týmu, chybělo opravdu málo.

V 66. minutě došlo na tečovaný pokus, který skončil na tyči brány, kterou hájil Kasper Schmeichel. Moussa Dembélé pak hlavičkoval přímo do náruče dánské jedničky. Nedlouho před vypršením řádné hrací doby fauloval Jean-Clair Todibo do té doby téměř neviditelného Alexandre Lacazetta. Odchovanec proslulé domácí akademie cílil při penaltě pod břevno do středu, takže svým celkově devátým zásahem zajistil alespoň dělbu bodů - 1:1.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Paris Saint-Germain
15
13
2
0
43 : 9
41
2
RC Lens
15
11
3
1
26 : 10
36
3
Stade Rennes
15
9
4
2
31 : 14
31
4
Olympique Marseille
15
9
3
3
26 : 13
30
5
FC Lorient
15
8
4
3
26 : 21
28
6
AS Monaco
15
8
3
4
29 : 21
27
7
Lille OSC
15
8
2
5
27 : 23
26
8
Olympique Lyon
15
6
3
6
23 : 18
21
9
OGC Nice
15
5
5
5
15 : 17
20
10
Clermont Foot
15
5
4
6
19 : 23
19
11
Stade Reims
15
3
8
4
16 : 21
17
12
Toulouse FC
15
4
4
7
20 : 27
16
13
ES Troyes
15
3
5
7
26 : 31
14
14
Montpellier HSC
15
4
2
9
24 : 29
14
15
FC Nantes
15
2
7
6
17 : 24
13
16
Stade Brestois
15
3
4
8
16 : 28
13
17
AJ Auxerre
15
3
4
8
14 : 31
13
18
AC Ajaccio
15
3
3
9
14 : 24
12
19
Racing Strasbourg
15
1
8
6
17 : 26
11
20
Angers SCO
15
2
2
11
15 : 34
8

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (29)

Přidat komentář
smazaný uživatel

tvl takové penalty se pískají akorát proti Lyonu a když jí Tonda chytí tak jí nechá opakovat.Takové ruky se QSG,Sardinkám nebo Lensu vůbec nepískají

Reagovat
Mercury

Je to kaampaaň.

Reagovat
Israha

Stéphan asi fakt ven, no . Je pravda, že s vyčichlým Liénardem na CMku a totálně z formy hrajícím Ajorquem na hrotu se hraje blbě, a pár dalších hráčů (Thomasson) taky dost vypadlo z tempa, ale oproti loňsku, kdy se Štrasburk nebál FOTBALOVĚ pustit i do PSG a chvílema je přehrávat, je to letos jen o centrech a přecpání soupeřova vápna útočníky. Krom stárnoucího Gameira a občasných záblesků Bellegarda tam nevymyslí nikdo nic. Ten kádr je na to, aby byli v tabulce alespoň tam, co smrdí Remeš a Clermont, a Stéphan z něj letos není schopen vůbec nic vytěžit, ty mohutné finiše a několik heroických vyrovnání jsou jen o mentalitě hráčů.

Reagovat
Mandanda_30

Rozhodčí parádní pencka písknutá

Reagovat
Israha

Balerdis gonna Balerdi, to je jeho chyba, že se nechá odtlačit a pak ho ještě nechá vběhnout do vápna, načež ho žduchne až tam. Zas to samé...Nuno, Guendouzi, Gigot nedají 1000% šance a pak tadyto zázračné dítě argentinského fotbalu opět zdramatizuje zápas. Teď jen čekám, jak zas Tudor zapomene, že v druhém poločase se musí hrát taky, a pak vystřídá Clausse za Kaborého, aby podpořil ofenzivu.

Reagovat
Mandanda_30

Jako Balerdi si to podělal, ale i tak toto není na penaltu

Reagovat
Israha

V Ligue 1 se letos takovéhle měkkoty pískají a ti hráči to musejí vědět...

Reagovat
Mandanda_30

"zázračné dítě argentinského fotbalu"

Reagovat
Mandanda_30

Ještě na Harita jsi zapomněl, ten taky měl dát gól Očekávám že Igorův mistrovský plán bude hrát na remízku 1:1, ale okolo 85. minuty dostaneme gól

Reagovat
Mandanda_30

A Kolašinac s Diengem v 88. minutě na plac

Reagovat
Mandanda_30

Harit

Reagovat
Mandanda_30

OK, druhej poločas od OM jde hůř než normálně

Reagovat
Mandanda_30

ale aspoň tam Tudor dal Undera s Diengem a ne Kolašinace, takže aspoň něco

Reagovat
Israha

Nám Sead vypálil rybník

Reagovat
Mandanda_30

Reagovat
Mandanda_30

Já už nevím co si mám myslet teď

Reagovat
Israha

Jako tohle zrovna by dal fakt každý, ten Payetův míč byl geniální...ale stejně ironie

Reagovat
El Fáňos

vypálil a Tudor je dost paličatý, v LM tu hlavičku nedal a místo výhry 2 1 prohra 1 2 se Spurs a nic. Ted se mu to povedlo a hodně důležité tři body.

Reagovat
Israha

Furt mi to smysl nedává, protože Kolašinac většinou chodí za Nuna/Clausse nebo za Gigota...a je horší ofenzivní bek než ti dva a horší hlavičkář než Samuel . Ale začínám vidět vzorec v sázce na standardní situace, na které jsme poslední zápasy až překvapivě silní.

Reagovat
Mandanda_30

KOLA-GIGNAC !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ze všech hráčů tpč

Reagovat
Gedofrey

Reagovat
Israha

Plno věcí zas blbě (dpč fakt to tam nikdo nevidí, jaký jsou problém ty druhé poločasy a vstupy do nich?), ale ten zvrat a urvání to na konci bylo důležité. 6 bodů z dvou těžkých zápasů před pauzou, to je nakonec mnohem lepší, než jsem čekal.

Reagovat
El Fáňos

hlavně Payet to hrozně zvednul a snad bude hrát, protože to je radost se na něj dívat a se Sanchezem a nahoře Dieng//Suarez fungovalo suprove, tak snad to Tudor pochopí

Reagovat
Israha

Yep, souhlas. Payet už nemůže hrát základ, ale na těch 20-30 minut, kdy je potřeba dát gól či pomoct s kontrolou hry, je pořád hodnotný, a nějak mám pocit, že si to už uvědomil i sám a podle toho hraje.

Reagovat
Mandanda_30

No dobrá tedy, po gólu na 2-1 pro Monaco už jsem chtěl valit Tudor Out, ale tak ještě dáme tomu trochu čas, z toho jeho majstrštyku s Kolašinacem mě poněkud hráblo jak kdybychom vyhráli LM, takže nechám ho být teďka

Reagovat
El Fáňos

Monako lepší, ale nakonec bereme 3 body a krásný pocit z golu v poslední minutě!!! Jinak jak dlouho bude Balerdi hrat, zase u obou golu, je to určitě hrozný píč** , jak se s každým hádá. Tak nakonec hezký konec první půlku a Harita mi je líto chudáka

Reagovat
smazaný uživatel

Zostupujú až 4? Niečo sa mení?

Reagovat
Israha

Redukuje se počet účastníků ligy.

Reagovat
Langi

Marseille pěkně...i v krizi vyhrát 3-2 v Monacu...škoda, že Lyon je něčeho podobného zcela neschopen a zase se budou topit do nového roku a dál ztrácet body s lůzou

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele