Luis Enrique: Když nevyhrajeme, přeju titul Argentině, Messi by si zasloužil být mistrem světa

19.11.2022, 16:54
Aktuality
Trenér španělského národního týmu Luis Enrique je už před startem světového šampionátu hodně sdílný a na své poslední tiskové konferenci odpovídal i na netradiční otázky. Odpovědi muže, který jako hráč oblékal dresy Realu i Barcelony a za národní tým odehrál 62 utkání byly přirozené a bez jindy tradičních klišé.

O tom, že má Španělsko velmi mladý a nezkušený tým:

Ve fotbale existuje spousta klišé o zkušenostech nebo nějaké převaze na hřišti. Víte, Indurain jel svou první Tour snad ve 24 letech a teď jezdí kluci, kterým je 18 nebo 19 let a vyhrávají. Myslíte, že mladí lidé mají nadšení a nedostatek sebedůvěry? V tomhle je nezkušenost požehnáním. Jediný, komu můžu způsobit problémy, je Luis De la Fuente, protože jemu při každém srazu beru sedm nebo osm hráčů. Ta kombinace mladých lidí a veteránů jako jsou Busi (Busquets), Jordi Alba, Koke nebo César (Azpilicueta) moc dobře funguje. Mladí kluci se na ně dívají a nechávají se vést. Ale když pak vyjdou na hřiště, každý má svou vlastní zodpovědnost.

Rozloučení s Gayou a příchod Baldého:

Byla velká škoda, že jsme se museli rozloučit s José Gayou, ale zároveň zítra s radostí přivítáme Baldeho. José Luis (Gayà) to přijal profesionálně...

Jak hrát proti fyzicky zdatným týmům?

Jsme Španělé a co se týče typologie hráčů, nemáme samozřejmě nějakou fyzickou převahu. Za mých časů nám říkali La Furia Española - Zuřivci ze Španělska. A když jste viděli Němce nebo Afričany, kdekdo si říkal, jestli tím můžeme uspět. My jsme raubíři, Latinoameričané, tyhle vlastnosti nám nastavují náš standard a umíme toho využít. V posledních několika letech jsme největších úspěchů národního týmu dosáhli vlastním způsobem, a to tím, že jsme měli míč a že jsme ho měli na zemi. Pokud přistoupíme na to, co umíme, budeme mít většinou více šancí než soupeř. Nezaručuje to výhru, ale máte více možností. Naši hráči jsou kreativní, také ale samozřejmě riskujeme. Fyzicky silných týmů se ale neobávám, protože jsme na to zvyklí."

Stav národního týmu a sestava proti Kostarice:

Mám představu o tom, co udělám. Rád ale vidím i to, jak hráči trénují a na poslední chvíli můžu něco změnit. V tréninku každý hraje aspoň 45 minut. Jsme optimisté a těšíme se na debut, i když premiéra na turnaji bývá vždycky těžké, tak to Španělsko vždycky má. Mám představu o sestavě, ale rozhodnu se až přijde čas zápasu.

Jak vidíte Kostariku?

Kostarika vyřadila Nový Zéland. Začali se čtyřmi záložníky a skončili s pěti. Mají Keylora Navase a Campbella, kteří hráli ve Španělsku. Vědí, o co hrají i to, co chtějí dělat. Bude to těžké, už jen proto, že to bude první zápas na turnaji a vědí, že je nečeká žádný snadný zápas.

Pokud nevyhraje Španělsko?

Tak bych si přál, aby vyhrála Argentina. Bylo by nespravedlivé, kdyby hráč jako Messi odešel do důchodu bez titulu mistra světa. I když on může hrát i příští šampionát. Taky by se mi líbilo, kdyby vyhrála Uruguay, kvůli Luisi Suárezovi.

Autor: Livesport.cz / César Suárez

Komentáře (27)

Přidat komentář
romeo351

Alibista - na což Španělé doplatí…

Jinak se mi líbí jejich nastavený směr. Nesouhlasím s hráčmi na jednotlivé posty

Reagovat
romeo351

Útočná trojice je totální výsměch, který vyeliminuje jakoukoliv kvalitní jejich zálohu

Reagovat
smazaný uživatel

Španělsko podle mě nevyhraje a moc bych se nedivil, kdyby v posledním zápase s Japonci bojovali o postup/vyřazení.

Jinak je docela zajímavé složení skupiny. Na MS 94 bylo Španělsko s Německem, místo Japonska Korea a Kostarika tady nahrazuje Bolívii.

Reagovat
Modroočko

Reagovat
Keeper117

Na MS 94 bolo aj Maroko v skupine s Belgickom a Brazília s Kamerunom je to zaujímavé ako sa vedia tie tímy po toľkých rokoch opäť stretnúť v jednej skupine

Reagovat
smazaný uživatel

Ale porovnával jsem soupisky a nejsou tam už žádní hráči, kteří by proti sobě tehdy nastoupili.

Reagovat
Uwe háže buly

Dani Alves ten rok vynechal?

Reagovat
mimi_united

Druhé miesto v skupine. Následne vyradia Belgicko, a potom skončia na Portugalcoch

Reagovat
valloire

nic nebude

Reagovat
technecium

Kde je Valloirinho?

Reagovat
Zemun

Šiel na izbu si dať pivo

Reagovat
valloire

bude

Reagovat
smazaný uživatel

Španělsko překvapí a bude to šampion

Reagovat
Xavivax1

Argentina má skvělý los. Bude to jejich trofej

Reagovat
smazaný uživatel

no nevim, dyť v tom pavouku by museli zákonitě narazit na Francii v 1/4f (samo za předpokladu že frantíci postoupí...) a v semifinále na Brazilce a ve finále kdoví kdo...

Reagovat
Xavivax1

Předpokládam, že Francie skupinu vyhraje a tím pádem bude na druhé straně pavouka. Silnější soupeř až Brazílie v semifinále a tu dokáže porazit.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to sem to asi zvoral, musim se na to ještě mrknout...

Reagovat
Juan Román Riquelme

Traidor

Reagovat
Raul=Real

Rezignuj

Reagovat
DieryVonry

Konfident.

Reagovat
smazaný uživatel

Skonci ve skupine za Japonsko a muze koukat na Argentinu

Reagovat
Modroočko

Reagovat
jáá

Reagovat
smazaný uživatel

Se nedivim, ze budes fandit Japonsko.

Ikdyz nevim jak dopadnou, kdyz narazi pak nejspise na Dansko.

A pak Holandsko. Zase Holandsko vs Spanelsko by take nebylo zly zapas.

Me to tak nejak vychazi podle moji odhadovanou tabulky postupy.

Uvidime. Ale ti Japonci jsou letos dost dobri.

Reagovat
jáá

Souhlas, ale na Japonce jsem fakt zvědavý a přál bych si nějaký takový příběh. A Oranjes, prostě musí zahrát tak či tak dobře, i když dneska teda rozhodně přesvědčivý nebyli.

Reagovat
Pablos

No potkáte se spolu v semifinále, ale tam Vás Argentina klepne... kterou zase ve finále klepne Německo

Reagovat
Kluivert9

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele