Mackay plánuje dramaticky změnit struktury skotského fotbalu

27.01.2017, 20:40
Aktuality
Skotové od mistrovství světa 1998 pořád čekají na své další turnajové vystoupení a příliš dobře to s nimi nevypadá ani v aktuálním kvalifikačním cyklu, kdy ve své skupině po čtyřech utkáních hájí až pátou příčku. Nově nastoupivší Malky Mackay, který má z pozice jednoho z ředitelů svazu analyzovat progres skotské kopané, má ovšem velké plány...

Bývalý manažer Cardiffu se této specifické role ujal teprve 18. prosince poté, co byl od vyhazovu z pozice manažera Wiganu v dubnu 2015 dlouho bez zaměstnání. O to větší chuť do práce teď ale podle všeho má.

Podle Mackaye je ve Skotsku potřeba, aby majitelé klubů začali uvažovat v dlouhodobém horizontu, mimoto se však bývalý pracovník akademie Watfordu soustředí hlavně na vylepšení pozice mladých talentů.

Takzvaný Project Brave, který Mackay pomáhal vypracovat, počítá například s přesunutím zápasů mládežnických výběrů do 16 let na letní období, opětovným zavedením samostatné soutěže pro rezervní týmy předních klubů a prosazování takzvaných "rozvojových hostování" pro hráče do 21 let, kteří takhle mají sbírat zkušenosti v nižších soutěžích.

Podle Mackaye je dále zároveň nutno omezit počet mládežnických akademií a začít upřednostňovat kvalitu před kvantitou. "Máte tady teď 29 akademií na pět milionů lidí. (V Německu) mají 80 milionů obyvatel a 50 akademií," srovnává 44letý skotský internacionál, který by počet akademií rád zeštíhlil na šestnáct.

Autor: Tomáš Daníček / bbc.com

Komentáře (9)

Přidat komentář
pepinho2

"opětovným zavedením samostatné soutěže pro rezervní týmy předních klubů " Svoboda approves

Reagovat
Mata

Reagovat
Shevchenko

Mkay

Reagovat
Coniglio

Reagovat
REPLIKATOR

Když slyším struktura, tak mě jako první napadne OVB

Reagovat
smazaný uživatel

Samostatná soutěž pro rezervy je blbost

Reagovat
czech_mira

přesně

Reagovat
BílíAndelDrcKo

Nič čo povedal nie je nič prevratné a dokonca vela vecí sa minulo učinkom. Sutaž pre rezervy v konečnom dôsledku vo vela krajinách nič pre rozvoj futbalu neprinieslo. Hostovanie hráčov do 21 rokovv nižších sutažiach. Hahha sa musím smiat škótksa liga okrem Celticu je velmi podpriemerná a kvalitný mladý hráči možu hrat priamo tu sutaž lens a toho netreba bát. U nás to funguje a to naša sutaž nie je od Škotskej o nič horšia. Ostatné veci su len kozmeticke zmeny to nič nerieši ....

Reagovat
Noustress

výjma Celticu dosahuje škótska súťaž pomaly ale isto úroveň svetovej extratriedy v podobe fortunaligy, pri ich rozpočtoch je to docela nepochopitelné. Jediné čo ich môže spasiť je hrať tak ako Swansea či Cardiff v anglickej lige to by pomohlo ekonomickému rozvoju aj zájmu fanúšikov aj mladíkom preraziť do akadémii slávnejších anglických klubov aj keď si neviem moc dobre predstaviť do akých súťaži by tie kluby zaradili a ísť od piky by sa asi nikomu nepáčilo, najmä nie Celticu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele