Matěj Hanousek pro Livesport: Seděli jsme na posteli a nevěděli, jestli to dům ustojí

06.02.2023, 16:20
Rozhovory

Nejméně 1600 lidských životů si vyžádalo zemětřesení, které nad ránem udeřilo v Turecku, nedaleko syrských hranic. Epicentrum přírodní katastrofy se nacházelo asi 33 kilometrů od města Gazientep. Právě v něm sídlí fotbalový klub, za který v současnosti hraje český obránce Matěj Hanousek (29). Ten je i se svou rodinou naštěstí v pořádku.

Matěji, jak jste zemětřesení prožíval?

"Přišlo to asi v půl páté ráno, vzbudily nás otřesy. Člověk se probere a klasicky pár vteřin neví, kde je a co se děje. Manželka okamžitě utíkala pro syna, já pak běžel za nimi a seděli jsme společně na posteli. Neumíte si představit, co to bylo. Jako nejhorší turbulence, jakou jste v životě zažili v letadle, akorát trvá půl minuty a probíhá u vás v ložnici."

Báli jste se v tu chvíli, co bude?

"Samozřejmě. Bydlíme ve 20patrovém věžáku, takže nějaká evakuace by asi byla složitá. Na druhou stranu jsme si říkali, že je to moderní budova, že by vydržet mohla. Ale stejně v tu chvíli sedíte na posteli, držíte se s manželkou a synem v náručí a čekáte, jestli to s vámi spadne, nebo ne. Postel se třásla, poskakovala po pokoji, židle padaly, padala na nás omítka, praskaly zdi. Nejklidnější byl možná náš malý syn, který nevěděl, co se přesně děje."

Měl jste nějaké ponětí o tom, jak se v případě zemětřesení chovat?

"Jedno malé zemětřesení už jsem v Turecku zažil, ale to trvalo jen pár vteřin a byla to vlastně drobnost, zaplavala pode mnou zem, jako bych stál na kajaku. Ale jak jsem říkal, my jsme jen seděli na posteli, poslouchali ten strašlivý rámus a uklidňovali se navzájem."

A co bylo pak?

"Když přešla první vlna, mysleli jsme si, že to je za námi. Ale za chvíli přišla další vlna a pak další. Zdaleka už to nebyla taková intenzita, ale otřesy se opakovaly každých pět minut. Přemýšlel jsem, co dělat, koukal jsem z okna a viděl sousedy v našem resortu, že naskákali do aut a popojeli do dostatečné vzdálenosti od domů. Ve stejnou chvíli jsme si začali psát ve skupině se spoluhráči a domluvili jsme se, že se sejdeme v tréninkovém centru. Není nás tady teď moc, protože jsme hráli v sobotu venku a dostali jsme dva dny volno, spousta kluků odjela domů různě po Turecku. Takže se nás sešlo v tréninkovém centru pár i s rodinami a dohodli jsme se, že vlezeme do klubového autobusu, kde je dost místa a nikde kolem něj není nic, co by na nás mohlo spadnout. V tom autobusu jsme přečkali zbytek noci. Občas se to zatřáslo, ale tam už jsme se cítili bezpečněji."

Ráno jste se vrátili domů?

"Ano, vrátili jsme se domů a viděli jsme tu spoušť. Dům stojí, ale máme velkou prasklinu ve zdi, asi to bude chtít kontrolu od statiků. Ráno jsme došli i nakoupit, lidé si kupovali plné vozíky rýže, těstovin a dalších zásob. To člověka taky překvapí, jako by se blížil konec světa. Je pravda, že loni tady prý napadla vrstva sněhu a zastavilo to život na dva dny. Tak si neumím představit, na jak dlouho se tu všechno zastaví po tomhle zemětřesení. Doma jsme ale nakonec nezůstali."

Jak to?

"Z klubu přišla informace, že máme jet do vily, kterou pro nás zařídili. Zase jsme tam všichni sešli a zdálo se, že tam nějaký čas pobudeme. Jenže kolem poledne přišlo další velké zemětřesení. Nebylo to už tak hrozné jako v noci, ale celá vila se zase dost třásla. Utíkal jsem pro malého do herničky, vyběhli jsme ven a zase jsme všichni zalezli do autobusu. V něm jsme i teď a počítám, že v něm strávíme celý zbytek dne."

Po sociálních sítích kolují fotky a videa zničených staveb. Viděl jste ty obrázky zkázy na vlastní oči?

"Tolik ne, bydlím na kraji města v moderní čtvrti a tréninkové centrum je také tím směrem. Ty největší škody budou v centru města, kde bylo hodně starých staveb. Hrad, který je zcela zničený, jsem viděl od nás z okna, ale bylo to asi 20 minut cesty. Každopádně jsem rád, že manželku napadlo, abych hned po těch prvních otřesech napsal mým a jejím rodičům, že jsme v pořádku. Já přitom ani původně nechtěl."

Proč?

"Protože jsem si myslel, že v Česku o tom ani nebudete vědět. Nikdy jsem nic takového nezažil, takže jsem v první chvíli nedokázal odhadnout, jestli je to opravdu velká věc. Jestli se náhodou místní jen neotočí na druhý bok a nespí dál. Bylo štěstí, že jsem domů napsal, protože pak nám na nějakou dobu odpojili internet i telefonní signál. A vůbec si nechci představit, jak by se naši blízcí cítili, kdyby se ráno vzbudili, všude by o tom četli a od nás by neměli žádné informace."

Máte představu, co bude dál?

"Dnešek strávíme v autobuse, zítra asi máme taky volno, protože spousta spoluhráčů se sem teď nemá jak dostat. Vlastně jsem tu málem byl úplně sám, protože manželka se synem za mnou přiletěli z Prahy včera večer. Teď jsme tu spolu a uvidíme, co se bude dít. Sleduju zprávy na internetu a ta zkáza vypadá děsivě."

Autor: Livesport.cz / Lukáš Pečeně

Komentáře (42)

Přidat komentář
Sandstorm

Tak hodně štěstí.

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Šílenost

Reagovat
Rothbard

"Byl to pro mě hrozný zážitek"

... přiznalo zemětřesení.

Reagovat
Sosi

On ještě hraje?

Reagovat
Salfovic

Ne, sedí na posteli.

Reagovat
Sandstorm

Už ne. Dnešek tráví v autobuse.

Reagovat
Vsadim gule

Reagovat
ronaldik

Reagovat
Posledni Kovboj

Sanko, ses mrtvej?

Reagovat
ACSMan

To Turecko je fakt prokletý pro český fotbalisty. Mohli jsme přijít o dalšího reprezentanta

Reagovat
Witcher

V každým rozhovoru to popisuje jinak

Reagovat
GabrielBatistuta

Aby si nekdo nestezoval, ze porad dokola opakuje to stejny.

Reagovat
penepi

Reagovat
Greny

A už se našel ten jeho spoluhráč co byl i u nás v Chelsea Atsu?

Reagovat
Greny

Ok tak spoluhráč ne on hraje v jinym týmu

Reagovat
Sandstorm

Hraje tam s ním legenda Djilobodji

Reagovat
Rothbard

Jeho působení v Chelsea je epické.

A taky s nimi v jednom týmu hrají někdejší talenti Merkel a Markovič.

Reagovat
Langi

tak pozor...Djilobodji byl deal jako prase...přišel snad za 3 ME, odehrál za Chelsea přesně 1 minutu a po roce šel za pryč 9

Reagovat
Uwe háže buly

to si ani nepamatuju

Reagovat
Seydou Doumbia

Jj viděli jsme na blbých kopačkách...Jusuf frajer, konečně mu k něčemu ten jazyk byl

Reagovat
OTASi

Reagovat
Salfovic

Co se v Čechách naučíš, v Indonésii jako když najdeš.

Reagovat
AnthonyR

Já v tom namouduši slyšel Houšteckýho a Řeháka.

Reagovat
Freedo

Reagovat
Shottack

Reagovat
db18

Reagovat
Nebelung

Reagovat
Mass

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Neon
Reagovat
smazaný uživatel

Když jsem slyšel, že bylo v Turecku zemětřesení poblíž Gaziantepu, tak jsem si okamžitě vzpomenul na Hanouska.

Reagovat
LokoLFC

Neskutečnej příběh.

Reagovat
ACSeRw!n

Recko zachraneno

Reagovat
Radin

Lehce OT, i když jde o Haška, který taky hrál ve Spartě a je v Turecku. Včerejší rozhovor otce s Řepkou dost vysvětlil. Je to prostě kluk, který mentálně není nastavený na fotbalové prostředí a nějakou větší disciplínu. Může pak být labilní a mít psychické problémy. V jeho případě je možná lepší dělat něco jiného, když říkal, že je tak inteligentní, než hrát fotbal

Reagovat
Fodbalysta

Tak pokud vím, paní Hašková provozuje soukromou školu. Tudíž to asi nebude hloupá dáma. Možná podědil geny spíš po mamince a měl se věnovat jiné než sportovní kariéře. Někdo prostě tu hlavu na profi sport nemá. Udělal sice velkou chybu, za kterou zaplatil i finančně, ale rozhodně bych ho tady nepranýřoval, jako většina. Kdo měl někdy nějaký psychický trable, tak moc dobře ví, že ti to může vymazat racionální uvažování i v běžných rozhodnutích.

Reagovat
Rothbard

Prý se pohřešuje i Atsu.

Reagovat
icka

Už se našel.

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
naheCZ

OT: Cipro

Reagovat
ACSeRw!n

no zas az tolik OT to neni

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele