Mistryně volného trhu opět úřaduje. Stará dáma ulovila Pirla či Grygeru, teď chystá další "superbyznys"

30.06.2022, 11:44
Aktuality
Allianz Stadium (© AFP)
Dušan Vlahovič, Matthijs de Ligt a Cristiano Ronaldo. Velká fotbalová kvalita, ale také sedm miliard korun. Juventus v minulosti několikrát ukázal, že peníze nejsou problém. Stará dáma však umí i úspornější byznys. Ten, za nějž jinému klubu nepošle ani korunu. Mezi volnými hráči Bianconeri ulovili Fabia Cannavara, Andreu Pirla, Daniho Alvese, Samiho Khediru, Aarona Ramseyho či Paula Pogbu, který má na severozápad Itálie namířeno znovu. A opět zadarmo. V doprovodu Ángela Di Maríi.

V pondělí 11. července to bude přesně 15 let, co Zdeněk Grygera prvně oblékl dres Juventusu. V únoru roku 2007 se před vypršením kontraktu s Ajaxem Amsterdam upsal právě italskému klubu, kam následně zamířil jako volný hráč.

Zlákala ho slavná adresa, věhlasní spoluhráči, ale především pořádná suma peněz. "Polepšil jsem si několikanásobně. I z tohoto pohledu je to hodně zajímavé," vyprávěl před časem v rozhovoru pro Deník.cz.

Aniž by to tehdy věděl, stál český reprezentační obránce na počátku turínského "superbyznysu". O dva roky později totiž Stará dáma zlákala zpět do svých barev slavného Fabia Cannavara, který byl po vypršení smlouvy v Realu Madrid, stejně jako před ním Grygera, volným hráčem.

Že to mnohdy nebylo pouze o penězích, ale také o dychtivosti po trofejích, dokázal v roce 2011 Luca Toni, který se do Juventusu stěhoval zdarma teprve po půlročním angažmá v Janově: "Jsem šťastný, splnil se mi sen. Odmítnout Juve zkrátka nelze, moc jsem o tento přestup stál. Vlastně jsem šel dolů s platem, abych přijal tuto nabídku."

Rok po obrovitém útočníkovi, který v minulosti zářil v barvách Bayernu Mnichov, přišla první velká bomba. Kromě toho, že Bianconeri podle renomovaného serveru Transfermarkt.com během sezony 2011/2012 utratili zhruba 100 milionů eur (tehdy asi 2,45 miliardy korun), pořídili za málo, respektive žádné peníze hodně muziky - na tehdy zbrusu nový, supermoderní Juventus Stadium zamířil slavný Andrea Pirlo.

"Rozhodování pro mě nebylo lehké, ale potřeboval jsem novou výzvu, a tou Juventus rozhodně byl," okomentoval mistr světa z roku 2006 svůj přesun z AC Milán. Tou dobou byl Juventus "průměrným" celkem Serie A, však dvě sezony po sobě skončil až na sedmém místě tabulky. S novým stadionem a početnou armádou posil ovšem mířil úplně nejvýš.

A že slavná značka opět nabírá na renomé, potvrdila hned první sezona. Pirlo se elegantně zabydlel ve středu pole a Stará dáma získal titul. Rok na to další, a pak znovu... Nakonec se nejúspěšnější období klubu zastavilo až v roce 2020, kdy Juventus získal 36. ligovou trofej a už devátou v řadě.

Vedle Pirla se zabydlel Pogba

Během těchto neuvěřitelných devíti sezon se vedení Juventusu podařilo přilákat i další hvězdy, které se ve fotbalovém světě pohybovaly bez klubové příslušnosti. Rok po angažování Pirla se Bianconeri zaměřili na talentovaného středopolaře Manchesteru United, kterému se v Divadle snů nedostávalo dostatečné pozornosti. A tak se Paul Pogba, tehdy jednadvacetiletý středopolař, stěhoval do Itálie.

Zatímco Francouz po čase slavně zamířil zpět na Old Trafford, na čemž vedení Juve vydělalo ohromný balík (asi 2,5 miliardy korun), získal turínský velkoklub řadu dalších fantastických free agents, jak se ve fotbalovém světě volným hráčům přezdívá: Fernanda Llorenteho (2013, předtím působil v Athleticu Bilbao), Kingsleyho Comana (2014, PSG), Samiho Khediru (2015, Real Madrid), Daniho Alvese (2016, Barcelona), Emreho Cana (2018, Liverpool), Gianluigiho Buffona a Adriena Rabiota (oba v roce 2019 z PSG) a Aarona Ramseyho (2019, Arsenal).

Během posledních let majitelé klubu, rodina Agnelliů, pod jejíž vlastnictví patří především automobilka Fiat, mohutně rozhazovali, nyní je však čas na další "superbyznys". Po vynaložení zhruba sedmi miliard korun za Cristiana Ronalda (asi 2,9 miliardy korun), Matthijse de Ligta (asi 2,12 miliardy korun) a Dušana Vlahoviče (asi 2 miliardy korun) nastává období à la Pirlo a spol.

Pogba podruhé a Anděl Di María

Na spadnutí je totiž příchod Ángela Di Maríi, čtyřiatřicetiletého křídelníka, který naposledy oblékal barvy PSG. I přes relativně vysoký věk jde o ofenzivní postavu, jež může rozhodovat v klíčových momentech utkání. Zkušenosti, které Argentinec posbíral během angažmá v Realu Madrid, Manchesteru Unite či PSG, jsou k nezaplacení. A ještě lépe, pokud jsou zdarma.

Daleko větší příběh však píše Paul Pogba, který se má v nejbližších dnech či týdnech znovu vrátit na Juventus Stadium. Znovu z Manchesteru United a znovu zadarmo. "Chci Manchesteru i ostatním klubům ukázat, že udělali chybu, když čekali, až mi nabídnou smlouvu," uvedl Pogba ve svém dokumentu Pogmentary. Fanoušci United si klepou na čelo, neboť klub už podruhé pouští svůj klenot, hvězdu, která stála balík, pryč, aniž by něco inkasovali. A v Juventusu? Tam se opět lišácky usmívají.

Na pozoru by určitě měly být i ostatní kluby. Stará dáma má totiž oči po celém fotbalovém světě. A příští rok končí smlouvy třeba Mohamedu Salahovi, Marcusu Rashfordovi, N`golo Kantému a mnohým dalším...

Autor: Livesport.cz / Dominik Reiniš

Komentáře (109)

Přidat komentář
db18

Mistryně volného trhu a přitom si zadarmo nechá utéct Dybalu... A Ramsey taky nebyl úplně mistrovský kus.

Reagovat
Rolf

Reagovat
fabec1222

S partou důchodců k titulu a LM?

Reagovat
Pipo123

V lige to stačiť bude, ale na úspech v LM asi nie

Reagovat
Salfovic

Určitě ne. Budou mít práci už s titulem.

Reagovat
Pipo123

Ja im verím na titul, Pogba bude stále beštia, v Serii A bude fyzicky aj technicky prevyšovať hráčov súpera, Di Maria u neho neviem, ak bude mať motiváciu, tak to bude obrovská posila, videl som ho v repre proti Taliansku a ten si tam robil čo chcel, v 34 rokoch vyzerá byť vo výbornej kondícii.

Ešte keby Juve vyriešilo obranu + tam majú niekoľko mladých hráčov čo zažili výborné hostovania v minulej sezóne.

Reagovat
Salfovic

Pogba hraje dobře, když hraje dobře celý tým, což bude u současného Juve problém.

To spíš věřím di Mariovi.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to podepisuju

Reagovat
Bakary3

Di Maria na me působí porad jako vitalni mladíček s ohromnym elanem do hry, a mam pocit, ze mu přitom stale drží zdravi.

Ten bude lepší/ platnejsi nez Pogba

Reagovat
DieryVonry

Neskutečnej hráč zadarmo. Celou karieru je ve stínu nějakého zvučnějšího jména. Ale levá, pravá, proti brance, rychlej výpad, tvrdě, technicky. Nechybí mu asi nic, je pořád platnej a fotbalově inteligentní. Myslím, že i super kluk do kabiny skromnej, ale ví co je vyhrát trofej.

Reagovat
Bakary3

souhlasim, neuveritelne komplexni a nadanej hrac.

Skoda, ze si po Realu vybral MU. A vlastne skoda, ze odchazel, ja si umím představit, ze by to tam i dnes tahl jako Modric, Kroos a spol.

Reagovat
smazaný uživatel

S těma jejich 50 ti golama a antifotbalem, budou rádi za Evropskou ligu, Pogba nepogba

Reagovat
smazaný uživatel

Zlomíš si nohu. Nic špatného. Pak vypadne MU, nic špatného.

Reagovat
Bakary3

Ze by si tedy v MU klepali fanousci na celo, ze se nenabídla nova smlouva Pogbovi, bych ani nerekl

Reagovat
eLJay.91

Napsat do jedný věty fantastický free agent a hráče jako Ramsey nebo Rabiot je docela slušnej vtip.

Reagovat
smazaný uživatel

Juve bude mít velkej problém uhájit top4.

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně je škoda prodat De Ligta. Ten jediný má v Juve, spolu s Vlahovičem, nějakou cenu

Reagovat
Pipo123

Mohli by ho predať, keby zobrali také Bremera, to by si ešte aj pomohli

Reagovat
10

v těch cenách, který lítají, by Juventus za De Ligta mohl koupit Bremera s Koulibalym a vešli by se oba i do jeho platu 8m...a ta obrana by byla úplně jinde, než s "holandským Maguirem" (berte s velkou nadsázkou)

Reagovat
Pipo123

Reagovat
icka

To je tak špatnej?

Reagovat
10

S ohledem na cenu a plat se ten přestup bohužel nedá hodnotit pozitivně, spíš se furt bere jako příslib do budoucna. Mám pocit, že moc do toho týmu nezapadl, což potvrzuje i fakt, že teď přišel za vedením, že chce odejít. To je docela zklamání a nevděčnost, kterou bych z těch všech hráčů zrovna u něj nečekal.

Má zápasy, kdy ukazuje velkou kvalitu a dominanci, ale pak udělá během měsíce x penalt za hru rukou a další nepochopitelný hrubky. Na druhou stranu to prostředí v Juve nebylo ideální, styl hry mu taky úplně neseděl, protože je lepší výš, kdy může napadat útočníky, než v hlubším bloku.

Reagovat
icka

super díky

Reagovat
Bakary3

Proc nevdecnost?

Mozna mi neco unika, Juve urcite nesleduju jako ty, ale on Juve neco dluzi, Juve pro nej udělalo neco nadstandardního, nebo?...

Reagovat
10

Njn, teď si tuhle celou generaci krásně shrnul, ani o tom nevíš...

Reagovat
Bakary3

Ale, to jsou zas takovy reci...

Prostě mu to nesedlo podle jeho představ, nakonec i klub čekal víc, pujde o dum dal, Juve dostane hezky zaplaceno a všichni budou spokojeny .

Henrymu to v Juve taky nesedlo, tak sel, a ze to nebyla spatna generace.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
M11

Jeste ze tam ma tu vysokou vykupku, ktera nas ted aspon trochu chrani.. jinak by sel za 50

Reagovat
Panděvova ofina

Upřímně mi to přirovnání taky docela sedí, protože toho u vás moc nepředvedl. Očekávání byla ta nejvyšší a jestli předvedl 1/3, tak je to moc. 90 mega je slušná raketa a dle mého to byla tenkrát spíš taková ukázka kupní síly Juve, než promyšlený nákup. Něco ve smyslu „my na to také máme koule".

Mimochodem přirovnání nizozemský Maguire jsem dnes ráno použil na fb stránkách Chelsea, přislo mi to docela vtipné

Reagovat
DieryVonry

Chiesa?

Reagovat
kilobyte

Mistryně volného trhu dala za posledních 15 let za nákupy třetí největší částku (za City a Barcelonou). A v net spend mají 5. nejvyšší minus.

Reagovat
Mastný Chobot

Autor asi myslel voľný trh podľa Adama Smitha

Reagovat
DieryVonry

Neviditelná ruka trhu... Agneli familia Fiat governare l'impero!

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
ACSeRw!n

clanek ze slabsiho soudku

Reagovat
smazaný uživatel

spíš z PETky

Reagovat
zurix_new

Reagovat
smazaný uživatel

Když jsou v Juventusu takoví mistři, proč po 9 titulech v řadě teď skončili dvakrát čtvrtí? Jestli ona ta doba, kdy se jim to dařilo už není pryč.

Ale získali Pogbu, to zase jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Protože všechno jednou končí

Reagovat
Hachim Mastour

Chceli to tak. Vraveli, ze radsej prestavat tim a zopar rokov nevyhrat titul nez stale vyhravat. Nakoniec ani nevyhravaju a ten tim sa im zatial nedari dobre stavat

Reagovat
krisa

no jo, přestup zadara zní hezky, ale co ty platy? I s de Lightem kterému chybí do 200k jen pár drobných, měli letos 6 hráčů 200k+ a dalších 10 kteří měli 100k+

24 hráčů bere celkem 3 129 230Eur/týdně.

Na druhou stranu, kam se hrabou na takový Real s 6 143 654Eur/týdně

čerpal jsem zde, nevím zda je to správně: https://www.capology.com/club/real-madrid/salaries/

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, tuhle někde bylo, že Ramsey bylo nejdražší zadarmo na světě

Reagovat
smazaný uživatel

.. a ještě bude

Reagovat
Trand

3 dny stará expreska:

27.06.2022 21:35 - Ramsey v Juve skončí, dostane 4 miliony

Podle nejnovějších zpráv se Aaron Ramsey rozejde s Juventusem, přestože má ještě na rok platnou smlouvu. Podle té by měl dostat 7 milionů eur, s klubem se ale dohodl na okamžitém rozvázání kontraktu a odstupném 4 miliony. (football-italia.net)

Reagovat
smazaný uživatel

Capology je asi nejlepší zdroj podle mě, berou v potaz i různá daňová nastavení.

Gamechanger by byla evidence bonusů za týmové a indivuální výkony.

Reagovat
Mönchengladbach

Na čtvrté místo, kde v posledních sezónách korupčníci opakovaně končili, to nejspíš bude opět stačit. Lépe nikoliv.

Grande Paolo Gamboš má beztak jiné starosti.

Reagovat
smazaný uživatel

čtvrté? Vždyť teď byli 2!

Reagovat
Mönchengladbach

Dva?

Reagovat
smazaný uživatel

Druhý. Loni titul, teď druhý

Reagovat
dejvikker

Druhý v čem?

Reagovat
Tomik111

V Coppa Italia

Reagovat
krisa

to mi připomíná Simpsny: Vítejte v Mexicu, držiteli stříbrné medaile z Mexicko-Americké války

Reagovat
Shevchenko

To je Adolf Hitler! Jeho tým skončil druhý ve druhé světové válce.

Reagovat
Shottack

Rimmsy

Reagovat
kattos

Ty vole, napsat že Juve ulovila Ramsaye, kterej byl naprosto šílenej a NIKDY neměl na top úroven je maso

Reagovat
Salfovic

To je jako když místo praváku sebereš omylem Satana, stane se.

Reagovat
inferno08

Houbařská sezona je tady.

Reagovat
Zark

to by byl proti Ramseymu ještě bagrain

Reagovat
Furia Ceca

Některý jména bych v souvislosti s úspěšnýma free transferama úplně nezmiňoval... Kromě už v diskuzi vypsaných Rabiota a Ramseyho třeba právě Grygera byl vyložený průměr a pro mě je právě on jeden ze symbolů tý éry 2006-2011, na kterou by každý fanda Juve nejraději zapomněl. Dále se to týká třeba i Lucy Toniho, který snad v první mistrovský sezóně odehrál v úvodu asi jen 10 zápasů, než ho Conte definitivně vyřadil z kádru.

Jinak Juventusu se v minulosti povedly ne free, ale jiný, cenově bombastický přestupy – třeba Andrea Barzagli, z kterýho se stalo absolutní terno, tak Juventus jeho přestup z Wolfsburgu stál jen € 600 000 (!!!). A Vidal stál jen 10,5 mega, čemuž se pak v Německu dlouho říkalo "loupež století". A Tévez stál taky jen 12 milionů liber.

A ještě jedna k článků: Pogbovi, když přestoupil do Juventusu nebylo 21, ale teprve 19 let.

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Ta Grygerovska doba, to byl takovy Legrothalie, Diego, Molina.. možná Krasič?

No a k těm nepovedeným zadarmo: Anelka, Bentner, Osvaldo

Reagovat
Furia Ceca

Jj, přesně Zadarmo byl jenom Anelka, Bendtner s Osvaldem byly hostovačky. Jinak mezi free faily se dá řadit i Lúcio.

Reagovat
Furia Ceca

A k Di Mariovi: z jeho přestupu jsem docela rozpačitej... Dlouho se rozmýšlel mezi náma a Barcelonou, než kývl Juventusu (samozřejmě kvůli penězům) a původně smlouva na rok s opcí – než sám přímo hráč zasáhl a vyžádal si, aby opce byla ze smlouvy odstraněná, takže bude jen na sezónu.

Je prostě očividný, že jde do Juve jenom proto, že nic lepšího na stole neměl. Já bych se vůbec nedivil, kdyby to ještě nedopadlo.

Reagovat
Tomik111

I když Anděl nevypadá, že je nějakej myslitel, tak si myslím, že chce mít jen kontrolu nad svou budoucností, co se týče té opce. On ví, že se kdykoliv může vrátit do Argentiny a bude tam králem. Tohle beru jen jako bonus, že zkusí jinou ligu než nouzi o lepší nabídky.

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli to dopadne, bude to o parník pořád nejlepší záložník v Juve. Když se mu bude chtít tak i pracant a navíc vítězný tip

Reagovat
Furia Ceca

Záložník? Já myslel, že je to vždycky křídlo... Navíc mi potřebujeme primárně doplnit útok.

Reagovat
Furia Ceca

my

Reagovat
nani92

Pirlo, Tevez a Pogba 1 asi najlepšie podpisy zadarmo

Reagovat
smazaný uživatel

Tevez nebyl zadarmo, stál 10

Reagovat
Zark

Grygera v nadpisu vedle Pirla s takovou se za chvíli nebude číst ani ten nadpis už

Reagovat
db18

(ty články od Livesportu mi zatím přijdou jako dost mimo "kulturu" EF a spíš připomínají RUIK apod)

Reagovat
Salfovic

Kdy k tomu ,,sloučení´´ vůbec došlo ?

Reagovat
PJ

jaký "sloučení" myslíš?

Reagovat
fenixLFC

tk doteraz sa tu ich "clanky" fakt nepublikovali alebo som sa im aspon uspesne vyhybal teraz tu pribudaju pomerne casto a najma je vidiet ten obrovsky rozdiel nielen v kategorii nazory a komentare, ale aj medzi tymito clankami a inymi, trebars aj od vysmievanej CTK. minimalne z mojho pohladu to tu podobne clanky pomerne degraduju

Reagovat
db18

EF a livesport jsou spolu odjakživa, ne?

Reagovat
Salfovic

Aha.

Reagovat
PJ

Odjakživa úplně ne, ale už dost dlouho. Livesport je majitelem a provozovatelem EF od roku 2007.

Reagovat
Aldeano

OT dotaz, proč se změnil název CZ ligy v přehledu soutěží? První liga byla super. Naopak chválím za odstranění ruské ligy. Díky.

Reagovat
Kily

jen změna na oficiální název, nic víc, nic méně (kromě toho CZ a SK)

Reagovat
Aldeano

Bez názvu sponzora to bylo hezčí, ale chápu no. I když není oficiálně Portugalská liga Liga Portugal Bwin nebo Španělská LaLiga Santander? I u Italské se někdy uvádí Serie A TIM.

Reagovat
Kily

jsem věděl, že tahle otázka přijde tyhle názvy, které máme, jsou prostě už tak zažité, že bych to asi ani neřešil

Reagovat
Seydou Doumbia

hovada to jsou, ruská liga tu patří, kvalitní soutěž

Reagovat
PJ

Přesně jak píše Kily, jen změna na oficiální název, ke který teda mělo dojít už dávno. A co se týká ruský ligy, tak ta měla být z menu vyřazená taky už dávno, když se z Ruska přestaly psát previews a reporty.

Reagovat
Aldeano

Díky. Jen už jsem si zvykl na název bez sponzora, ale chápu.

Reagovat
Zark

s tím by mělo tvrdé jádro EF něco udělat

jinak mě přijde vtipné krom teda toho nadpisu, že autorovi trochu ujel vlak. O tom, že Juve rádo využívá volné hráče se ví, ostatně už na to byly před iks lety různé meme a vtípky. Spíš by měla být otázka, proč už ti volní hráči v posledních letech nejsou takové terno. O Ramseyho vyplácení ze smlouvy tam není ani zmínka, trpění našeho "miláčka" Rabiota, zpackaná situace u Dybaly a Bernardeschiho, kteří oba odejdou zadarmo atd atd.

Krom nějakého seznamenu free hráčů tam prostě nevidím příliš velkou kvalitu obsahu jako takového

Reagovat
Nihilister

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Swarley

Prý Anděl Di Maria, spis dement

Reagovat
Kaspar

OT: Tak Hosek fakt bude komentovat PL na to novym programu, ten si to vyzere na sitich

Reagovat
fabec1222

A Bosák taky

Reagovat
Pablos

Skylink... no hurá

Reagovat
Spasitel

7,5 eur za jeden športový kanál to radšej streamy

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Pablos

Aha jeste jsem nekoukal na ceník, ale Skylink mám… ale je asi naivní si myslet, že mi ho tam jen tak přidají

Reagovat
smazaný uživatel

Hlavně aby tam nepřitáhl Karocha a další své kumpány! To by to hned zdegradoval

Reagovat
fabec1222

Mají tam bejt Kováč a Hering jako experti.

Reagovat
db18

To zdegradovali už tim Bosákem s Big Benem... Když přetáhnou Karocha, tak tím aspoň očistí ČTčko

Reagovat
Seydou Doumbia

hovada to jsou, ruská liga tu patří

Reagovat
Seydou Doumbia

sory, trochu mimo

Reagovat
John Obi Mikel

OT: MS možná bude krom ČT vysílat i druhá TV. Kvůli šetření.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Spalovač šancí

Pekhart je taky volnej

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Losinho

Hodně wtf článek.

Reagovat
smazaný uživatel

Ramsey zadarmo s platem 400 tisíc týdně byl fakt podpis století...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele