Monty Python’s Football Circus

09.01.2014, 09:04
Fejetony
Generální sekretář FIFA Jerome Valcke připustil, že se mistrovství světa v roce 2022, které uspořádá Katar, možná vzhledem k nesnesitelným letním vedrům přesune na zimní termín. Vypadá to na první pohled absurdně, ale fotbaloví funkcionáři mají s podobnými extempore bohaté zkušenosti..

Kdo se vlastně kolem fotbalu pohybuje? V první řadě to jsou hráči, kteří většinou příliš rozumu (čest výjimkám) nepobrali, potom fanoušci, mezi nimiž se dají najít atomoví fyzikové i šimpanzi, kteří se mlátí navzájem různými předměty po hlavě, a potom funkcionáři - to jsou ti, kteří celý tento obrovský byznys řídí, rozhodují o financích, stojí v čelech klubů a mezinárodních organizací. To oni jsou těmi, od nichž by se slušelo očekávat, že budou na často emotivní a nepromyšlené výkřiky druhých stran reagovat rozumnými řešeními a kompromisy. Když proto FIFA udělila pořadatelství Kataru i přesto, že každý, kdo měl na střední škole zeměpis, ví, že Katar je v poušti a v poušti je v létě horko, ťukali si mnozí na čelo, a aktuální Valckeho prohlášení tak vlastně říká: "Zvorali jsme to."

Na papíře to vypadá jako vpravdě primitivní rovnice: Arábie + léto = nefotbalové podmínky. Je to asi stejně složité jako vypočítat, jestli by grónská liga mohla hrát bez zimní přestávky (ve skutečnosti se hraje jenom pár dní v srpnu). Pánové Blatter a Valcke mají v tuto chvíli svázané ruce - buď termín konání šampionátu skutečně přesunou (a budou tak za blbce), nebo ho nechají být s rizikem, že se jim na to fotbalisté vykašlou. Kdyby šlo o krimi film, bude se hrdina rozhodovat, jestli ho mají střelit do levého nebo pravého spánku.

Jenže elementární logika dělá fotbalovým funkcionářům problémy dlouhodobě. Připomeňme si tři slavné průšvihy, ke kterým nikdy nemuselo dojít, pokud by někdo v kanceláři dokázal rychleji myslet než mlátit razítkem.


Zápas, v němž se hrálo na vlastní brány

Geniální myšlenka: Zlatý gól v prodloužení se počítá za dva.
"Nečekaný" zádrhel: Ve fotbale existuje skóre.

Zřejmě nejslavnější ze všech zpackaných zápasů se odehrál v roce 1994 mezi Barbadosem a Grenadou; máslo na hlavě tehdy neměla FIFA, ale Asociace Severní a Střední Ameriky a Karibské oblasti neboli CONCACAF. Jejich myšlenka na obohacení turnaje Shell Caribbean Cup vycházela z logiky, kterou často používají pizzerie, a to že v určitém časovém období dostanete k jedné věci druhou (stejnou) zadarmo.

A tak bylo rozhodnuto: jakmile některý zápas na turnaji dospěje do prodloužení, zlatý gól se počítá za dva. Hráči Barbadosu vstupovali do posledního skupinového utkání s vědomím, že musí Grenadu porazit o dvě branky, chtějí-li postoupit dále, a brzy se ujali potřebného vedení. Jenže potom, sedm minut před koncem, Grenada snížila na 2:1. Za tohoto stavu byl Barbados ze hry venku, ledaže..

Je překvapující, že hráčům trvalo celé čtyři minuty, než přišli na ten nejjednodušší možný trik: když už to nejde na soupeřovu bránu, vždycky to jde na vlastní. Vyrovnání na 2:2 zajišťovalo prodloužení, a v něm už stačilo skórovat pouze jednou a postoupit s výhrou 4:2 v kapse. Jenže grenadští, na rozdíl od konfederačních hlavounů, nebyli idioti a okamžitě poznali, o co vlastně jde.

Zbývající tři minuty tak nabídly něco, co už se zřejmě nikdy až do konce vesmíru nebude opakovat: zatímco se Grenada zoufale pokoušela propasírovat míč za vlastního gólmana, Barbadosu nezbylo nic jiného než bránit soupeřovu branku, takže polovina týmu utvořila rojnici v jednom vápně, polovina ve druhém, zatímco deset Grenaďanů pobíhalo uprostřed a snažilo se mermomocí skórovat do jakékoliv sítě.

Heroický výkon Barbadosu však nakonec slavil úspěch, utkání dospělo za stavu 2:2 do prodloužení a v něm už se kýženou branku na 4:2 vstřelit podařilo. Funkcionáři CONCACAF po závěrečném hvizdu povolali do akce armádu elitních hypnotizérů a za pomoci haitských voodoo černokněžníků začali vyhrožovat komukoliv, kdo by měl tu odvahu pustit tuhle šaškárnu na veřejnost, leč neúspěšně.




Zápas, který vypadal jako parodie v Simpsonových

Geniální myšlenka: Každý zápas na mistrovství světa odstartuje v odlišný čas.
"Nečekaný" zádrhel: Profesionálním fotbalistům jde o vlastní prospěch.

Prvním africkým celkem, který kdy prošel do vyřazovacích bojů na mistrovství světa, byl v roce 1990 s velkou slávou Kamerun; málokdo však ví, že kdyby se hrálo podle pravidel čistého sportovního ducha, předběhlo by jej o osm let dříve Alžírsko. Jenže fotbal byl už v roce 1982 soutěživým byznysem, takže místo postupu v rámci coubertinovských ideálů ušlechtilého sportu zůstali Alžířané na štítu dvou jiných celků, vyčůraných jak díry do sněhu.

Problém byl v tom, že tehdy ještě neexistovalo pravidlo o hraní všech závěrečných skupinových zápasů ve stejný čas - Alžířané tak nastupovali do utkání proti Chile jako první, zatímco Západní Němci s Rakušany hráli svůj vzájemný duel až den poté. Kdyby byli Fenci bývali udrželi vedení 3:0, nebylo by o čem mluvit; Chilané však dokázali snížit na konečných 3:2, a v ten okamžik už bylo jasné, že oba evropské výběry posune do play-off jedině výhra Němců maximálně o dvě branky.

Prvních deset minut se ještě hrálo bez problémů, ale pak se prosadil německý kanonýr Horst Hrubesch.. a to bylo vše. Protože skóre 1:0 zajišťovalo postup oběma soupeřům, nebylo už za čím se hnát; pokud máte při pohledu na Del Bosqueho Španělsko někdy pocit, že vám nudou naskáčou pupínky i na vlasech, u tohoto představení byste pravděpodobně samou frustrací explodovali ještě před poločasem. Sledovat zbývajících 80 minut bylo asi podobně vzrušující jako pozorovat, jak vlhne strop - žádné střely, žádné sprinty, obranné zákroky, pasy, skluzy, nic. Vypadalo to zhruba takhle:



Naštěstí FIFA vytáhla hlavu z pozadí a okamžitě zavedla pravidlo o tom, že závěrečná skupinová klání budou mít totožný výkop. A dobře udělala. Za těchto nových podmínek se totiž nemůže stát, že by si někdo někdy stěžoval na úkladné spiknutí.


Zápas, jehož konec už nikdo neviděl

Geniální myšlenka: Už žádné remízy!
"Nečekaný" zádrhel: Pánbůh chce, aby některá utkání skončila remízou. Evidentně.

Dobře, říkáte si, tohle byly příklady z mezinárodních turnajů, které většinou trvají maximálně pár týdnů a vzhledem k nízkému počtu zápasů je šance, že by k podobným situacím došlo, prakticky minimální. V ligové soutěži by nikdo soudný nic podobného neprosazoval.. nebo ano?

O Argentincích se občas říká, že mají tendenci rychleji jednat než myslet, a tento příklad z roku 1988 to potvrzuje měrou vrchovatou. Tehdy řádil Diego Maradona, takže je možné, že posílal domů na přilepšenou obálky plné všimného ze své drogové sluje (vlastně je to jediné logické vysvětlení tohoto pravidla). Ve zkratce - vedení argentinské nejvyšší soutěže se rozhodlo, že každé remízové utkání vyústí v penaltový rozstřel, za nějž vítězný tým dostane bod navíc. Vlastně je to podobný princip jako v hokeji, což dává smysl vzhledem k tomu, že Argentina založila svůj hokejový tým o 24 let později.

Nový systém fungoval až do chvíle, kdy se proti sobě postavily týmy Argentinos Juniors a Racing Club - zápas skončil 2:2, takže se muselo rozhodovat v rozstřelu. V okamžiku, kdy se u penaltového puntíku kompletně prostřídaly obě jedenáctky, už část diváků zapomněla na svou horkou jižanskou krev a odešla z útrob stadionu v La Paternal s vědomím, že za nudné dřepění na zadku ten extra bod nestojí. Po 44. střele, která konečně ustanovila výhru domácích 20:19, už prý v celé budově zůstali pouze hráči, trenéři a uklízečka.

Argentinci tenhle nesmysl samozřejmě okamžitě zrušili, a možná právě proto přišel s podobným nápadem náš starý známý Sepp Blatter - současný šéf FIFA si v roce 2010 usmyslel, že remízy do fotbalu nepatří, protože podporují defenzivní týmy (fuj!). Pak mu ale nejspíš někdo připomněl toto utkání, takže teď chce penaltové rozstřely pro změnu zrušit úplně.

Bravo!

Autor: Dominik Zezula

Komentáře (169)

Přidat komentář
Posledni Kovboj

Reagovat
smazaný uživatel

Neurážejte geniální Monty Pythony.

Jinak výbornej článek

Reagovat
Arbiter

ba naopak, některé věci jsou jako vystřihnuté z pytonovského představení

Reagovat
Ligter

Reagovat
Puskas

jojo, chybí ještě hypnóza cihel, v tomto případě zdi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
JacoBee

To jsou perly

Děkuju autorovi za článek

Reagovat
shitcool

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
frankiefcb

jj tež mě to napadlo

Reagovat
smazaný uživatel

výborný

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
madridcan

1. Vzdy si rad precitam kritiku na tych hlupakov, ktori maju pod palcom svetovy futbal.

2. Vzdy si rad precitam taketo clanky z dovodu, ze som o niektorych veciach nevedel, tu konkretne o vsetkych Jedina vec, co som zachytil na videu, bol ten vlastny gol co si nahrava obranca s brankarom a ani som netusil, ze to je z takeho komickeho zapasu

Dik za clanok Ono to ten Katar bude este zabava, ale tak cez plne obalky sa videli problemy len velmi velmi tazko

Reagovat
db18

Reagovat
vetrnik

remize na tri sezony zrusila i Jugoslavie mezi 1988 a 1991. Vitez penaloveho rozstrelu vyhral jeden bod, porazeny nic, napr. http://en.wikipedia.org/wiki/1988%E2%80%9389_Yugoslav_First_League

Reagovat
smazaný uživatel

Však vím,to píšou i v atlasu světového fotbalu

Reagovat
smazaný uživatel

velice trefné

Reagovat
smazaný uživatel

Btw. Co je pravdy na tom, že tuším v Itálii chtěli podpořit útočné snahy týmů tím, že bezbrankové remízy nebudou dávat žádné body nikomu? A týmy to vyřešili jednoduše tak, že si v nastavení nechali dát vzájemně góla, a oba z toho měli bod, než aby neměli vůbec nic?

Reagovat
smazaný uživatel

podle mě to bylo nějaký Rumunsko nebo Bulharsko, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Těžko říct. Je to už roky co mi o tom kámoš vyprávěl.

Reagovat
Pinturicchio

O tom jsem nic nečetl.

Reagovat
smazaný uživatel

no pořád tam vzniká problém, když se jeden tým dostane do vedení, nemusí být ochoten si nechat vyrovnat, protože přijde o 2 body

Reagovat
kiwwi

alebo liga neviem kde, kde davaju aj za prehru bod (za remizu 2 a za vyhru 4), pretoze nechcu aby bol niekto smutny a kazdy dostal aspon bod

Reagovat
smazaný uživatel

to zase ničemu nevadí a nic to neovlivní

Reagovat
kiwwi

jj, ale aj tak mi to pride vtipne

Reagovat
smazaný uživatel

na taihiti to tak zaviedli. vcelku vesely a stastny narod

Reagovat
valloire

To by se hodilo letos Manchesteru ne ?

Reagovat
fenixLFC

tento rok to tak je v stolnom tenise a je to dost rozdiel nez predtým ked za vyhru boli body 3

Reagovat
discarda

je to v 4.francouzky

Reagovat
smazaný uživatel

pak se asi nemohli dohodnout, ktery tym obdrzi prvni gol

Reagovat
smazaný uživatel

U nás v divizi bylo někdy v 1988.roku ,že za remízu 0:0 bylo nula bodů,za ostatní remízu 1,za vítězství o 3 a více 3 body,za nižší vítězství 2 body

Reagovat
smazaný uživatel

Geniální myšlenka: Zlatý gól v prodloužení se počítá za dva.

"Nečekaný" zádrhel: Ve fotbale existuje skóre.

To musel bejt neuvěřitelnej zápas

Reagovat
Pinturicchio

Domingo, ty mi to snad děláš schválně.

Monty Python, Terry Gilliam

Reagovat
DerekZoolander

Dobry clanek si rikam ze ten fotbal by mohl ridit kdodoliv staci aby predtim hral fotbal

Reagovat
oli9

Reagovat
smazaný uživatel

Blattera by mali dat pod zamok

inak clanok

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tohle hodně pobavilo

Reagovat
smazaný uživatel

neviem teraz presne data ani fakt ani datumy ale nedavno to bolo co si tusim svedi s danmi (alebo kto to bol ???) rozdelili remizu a vysachovali tusim portugalsko z hry.

Reagovat
smazaný uživatel

EURO 2004 a vyšachovali Itálii, uhráli plichtu 2:2

Reagovat
smazaný uživatel

Urugvaj na ms poslední zápas.

Reagovat
domingo

To je v clanku taky Je tam link na konci prostredni casti.

Reagovat
FCSL

Ten vlastnák jsem viděl v různých videích, ale nikdy jsem to nepochopil. Domingo

Reagovat
BakyX

Super článok. Ďalšie šialenstvo bude trestná lavička za žltú.

Reagovat
Swarley

Reagovat
rezba

Moc se nesmějme, ty remízy zrušil i FAČR do okresních soutěží od příštího roku

Reagovat
PJ

Na Plzeňsku se při remíze kopou penalty už druhou sezónu. Nepřijde mi to jako něco špatnýho...

Reagovat
rezba

co už jen nějaké 'tradice fotbalu'? U nás to mají zavést příští rok a nadšenej zrovna dvakrát nejsem...

Reagovat
PJ

Já byl taky skeptickej. Ale nevadí mi to, přestože jsme těch rozstřelů víc prohráli než vyhráli Když to hraješ jen na žízeň a pro zábavu, tak myslim, že ještě tohle drama na závěr ničemu neuškodí.

Reagovat
smazaný uživatel

Domingo

Reagovat
smazaný uživatel

Výbornej článek..pobavil..

Reagovat
smazaný uživatel

Dejte sem někdo to Monthy Python video zápasu mezi Řeckem a Německem.

Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel

U toho se vždycky jakožto pyšný student filosofie opravdu řežu...

Reagovat
johan14

Skvelý článok Na ten zápas NSR vs Rakúsko si pamätám, to bolo svinstvo 1, triedy.

Reagovat
Puskas

Hrubesh?

Reagovat
smazaný uživatel

konecne se mi neco od dominga libi

Reagovat
Usty

Reagovat
smazaný uživatel

paráda, bylo by zajímavé vidět pár zápasu grónské ligy

Reagovat
smazaný uživatel

Díky za počteníčko

Reagovat
The Krupy

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

"Sledovat zbývajících 80 minut bylo asi podobně vzrušující jako pozorovat, jak vlhne strop "

dík, supr článek

Reagovat
eL

Reagovat
smazaný uživatel

Nasmial som sa o tom prvom som vedel ale druhy + video

Reagovat
papos182

O te situaci s Alzirskem, Rakouskem a Nemeckem je to nejak krkolome napsane, ze nejde moc poznat, jaka ta situace v te jejich skupine konkretne byla.

Reagovat
Puskas

Němci potřebovali vyhrát o gól, Rakušákům stačila porážka o gól, pokud si dobře pamatuji

Reagovat
papos182

Zjistil jsem si, jak to bylo, a v clanku je to proste nepresne napsane.

"...oba evropské výběry (které do té doby nasbíraly shodně po čtyřech bodech)..." Nenasbiraly shodne po 4 bodech, Rakousko melo o 2 body vic. + Za vyhru byly tehdy jen 2 body.

"...posune do play-off jedině výhra Němců maximálně o dvě branky..." To taky neni pravda. Mohla je posunou i vyhra o tri branky, pokud byl vysledek 5:2, 6:3 a vyssi.

Ale to neni kritika, to jsou jen drobnosti, ktere mne tam nesedely a nechapal jsem je.

Reagovat
domingo

Hm, fakt i o tri branky pri skore 5:2 a vic? Vsechny zdroje rikaji shodne "maximalne o dva goly", priznam se, ze sam jsem to nepocital.. S tema bodama mas samozrejme pravdu, opraveno

Reagovat
valloire

Před zápasem bylo pořadí Rakousko 3-0 4b, Alžírsko 5-5 4b, NSR 5-3 2b. Je fakt,že v novinách se všude uvádělo jako postupový výsledek pro oba výhra NSR o 2 góly. Ale i vyšší porážka o 3 typu 2-5,3-6 zajišťovala Rakušanům postup. O čemž se teda,pokud si pamatuju,nemluvilo. Citace ze slovenské knížky o MS 1982 : "NSR musela bezpodmínečně vyhrát,Rakušanům stačila na postup i remíza anebo těsná prohra - nejvíc však o dva góly,protože při třígólové porážce by bylo druhým postupujícím Alžírsko." Ti novináři...

Reagovat
domingo

Jo, takhle to sedi. S vyhrou 6:3 asi nikdo nepocital, no.

Reagovat
papos182

Reagovat
smazaný uživatel

To s tím Barbadosem a Grenadou jsem taky moc nechápal, tak jsem si to našel na wikipedii. Vše bylo normální do 83. minuty (do té doby 2:0), kdy dostal Barbados gól, takže skóre bylo 2:1. Jenže musel vyhrát o dva góly. Hráči se snažili úplně normálně ještě jeden gól přidat a když jim to nešlo a čas ubýval, vsadili na jistotu a v 87. minutě si prostě obránce došel k vlastní brance a dal si vlastní gól (2:2). Pak nastal chaos, protože Grenada si hned uvědomila, že musí dát gól, je jedno do které branky. Hlavně, aby nebylo prodloužení, kde hrozil ten "dvojgól".

Reagovat
raduinho

Reagovat
smazaný uživatel

Problém je, že MS v zimě není žádný problém...

Reagovat
Dawon

Neni no, co na tom, ze se nektere predni evropske ligy hrajou bez prestavky celou zimu, na ligovy fotbal sere pes Udela se to holt jak MS v hokeji, pojedou jen ti, kteri maji volno

Reagovat
smazaný uživatel

Ale tohle je MS. Ne Mistrovství několika evropských soutěží.

Reagovat
Puskas

a kluby jsou zaměstnavatelé.. to už jsme řešili. Nejlépe bude těch pár let počkat a uvidíme.

Reagovat
smazaný uživatel

A Brazilské kluby nejsou zaměstnavatelé?

Reagovat
Puskas

víš dobře, o čem mluvím

Reagovat
smazaný uživatel

Vzhledem k tomu, že většina světových soutěží kvůli MS mění svoje plány, nevidím jediný důvod, proč by to pár vyvolených mělo ignorovat.

Reagovat
Dawon

Treba protoze je zkratka nejaky zavedeny system, kdy se hrajou tyto turnaje lete? A jen protoze je ve vedeni FIFA banda kratkozrakych dementu se nebudou omezovat ligy, kde se toci obrovske penize, vsecko je nasmlouvane a ma nejake zabehnute poradky. Nehlede na to, ze tech tvych "par" vyvolenych zasobuje drtivou vetsinu hracu, kteri na MS budou hrat.

Reagovat
smazaný uživatel

Protože "já" to tak chci. Žádný jiný argument jsem ani nečekal.

Reagovat
Dawon

"Já" nebo Celá fotbalová Evropa? Naopak mám pocit, že jediný kdo tady argumentuje pomocí "já" si ty a vedení FIFA. "My jsme to posrali, takze vy se ted budete prizpusobovat a menit vsechno, co bezne funguje, jenom protoze my jsme rekli a tak to tak bude". Ano, mas pravdu, ja mam pochybne argumenty Bylo by hezke MS bez hracu z predních evropských fotbalových lig, které se v zime hrajou s minimalnima pauzama a nebo uplne bez prestavky, vid? Bez hracu z tech tvych "par vyvolenych", jako napriklad Anglie, Italie, Spanelska...to je asi zanedbatelna porce hracu, kteri se na MS pravdepodobne objevi.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak posrali. Není snad Katar členem FIFA? Proč by neměl mít právo pořádat MS? Máme rok 2014 a MS v Kataru je v roce 2022. Program s dvouměsíční pauzou uprostřed sezóny, která bude za osm let udělám bez problému. Například Jihoameričané to zvládnou každé 4 roky.

Reagovat
Dawon

Kazdy clen FIFA ma mozna pravo uchazet se o poradani MS, ale ne v kazdem clenskem statu jsou na to podminky. At uz financni, nebo prave podnebni. A tady prave prichazi do hry FIFA a jejich pochybny vyber. Vybrali by snad pro MS cesko? Ne, protoze na to nejsou stadiony a penize. A to, ze na to v Kataru neni pocasi povazuju za zhruba stejne vazny nedostatek...Navic tady vubec neni rec o tom, ze neni mozne program prekopat, tak aby se to zvladlo. Mozne je samozrejme vsechno. Otazka zni proc? Kdyz Katar vybrali, tak se o zadnem zimnim terminu nemluvilo, to az pozdeji si uvedomili, ze asi udelali tak trosku kokotinu a zacali panikarit a vymyslet nesmysly. Kdyz uz ted treneri nadavaji celkem pravidelne na ubohe dvoutydenni repre pauzy behem sezony a na to, jak se jim hraci vraci unaveni nebo zraneni, tak to jsem moc zvedavy, jak prijmou takove rozpuleni sezony kvuli MS Obzvlaste kdyz bude mit nejaky tym formu a najeto na titul, coz samozrejme muze behem te pauzy naprosto vyletet oknem.

Reagovat
Dawon

Je to pro me podobna kokotina, jako kdyby se nejaka takova jizanska zeme hlasila o poradani zimni olympiady. Pravo na to mozna maji, ale to nic nemeni na tom, ze je to nesmysl

Reagovat
smazaný uživatel

Proč?MS se prostě hraje tam,kde si to odhlasujou,to je jediné pravidlo.Proč by muselo být MS pořád jen ve velkých zemích?

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
discarda

Reagovat
smazaný uživatel

Navíc neexistuje jediný důvod pro to, aby se nemohla třeba Premier League hrát 10. července, když se desátého července může hrát finále MS.

Reagovat
celeb

nejak zabudas, ze v PL moc anglicanov nehra a nemci so spanielmi by chybat mohli.

Reagovat
Dawon

Pockat...coze?

Reagovat
papos182

Nebo to muze byt jako u ACN. Proste se ti hraci omluvi kvuli repre povinnostem a PL tymy s mene reprezentanty to vychytaji

Reagovat
valloire

Reagovat
smazaný uživatel

olympiáda bude v červnu v Austrálii a je to

Reagovat
domingo

Ja taky myslim, ze technicky je to proveditelny v pohode

Reagovat
fenixLFC

napríklad anglicko ma v zime najhustejsi program a je to najocakavanejsia cast roka. Ok, u vacsiny iných lig z predných krajin je zimna prestavka ale tu nie. to kvôli stupidnemu napadu FIFA sa bude menit cely harmonogram? alebo prejst ako rusko na styl jar-jesen? tych zapasov by proste bolo strasne nahusto do konca sezony

Reagovat
valloire

Což je blbost. Uvědom si,že ty zápasy,co se neodehrajou okolo Vánoc v zimě,se odehrajou v hezkým počasí v květnu a půlce června.

Reagovat
fenixLFC

ja som rozmyslal nad tym, ze v podstate sa ta vycerpanost z leta rpesunie na zimu a tu pauzu maju tak ci tak. ale co mi napadlo je, ze mas polku sezony, potom MS a potom to vsetko dohravat- to budes mat tak 2-3 zapasy za tyzden boh vie dokedy. potom pauza a znova na to nabehnut, prirpava a tak. to mi pride tazsie nez od januara/februara mat ten zapas 1-2 krat za tyzden, priestoru na regeneraciu je tam viac a potom mozu ist na MS.

Reagovat
valloire

Máš pravdu v tom,že jestli půjdou z lig rovnou na MS,tak to dobrý nebude. Zase na druhou stranu se ten kalendář určitě přizpůsobí a ta pauza před MS nemusí bejt až taková jako na konci sezony,kdy toho mají všichni už plný zuby a ten čas na regeneraci potřebujou delší.

Reagovat
smazaný uživatel

a v čem? Třeba Petr Čech jednou řekl, že ho ty dlouhé soustředení před MS štvou, takže pro hráče by systém týden-10 dní volno, pak týden-10 dní soustředění a poté MS byl lepší než současné dlouhé soustředění, které hráče po mentální stránce velmi vyčerpává. Jako by nestačilo, že mají nestandartní režim po celé MS, tak se to musí natáhnout o další 3 nesmyslné týdny.

Reagovat
smazaný uživatel

V Rusku se hraje normálně od podzimu do jara.

https://en.wikipedia.org/wiki/2013%E2%80%9314_Russian_Premier_League

Na jaře se začínalo možná kdysi za SSSR.

Reagovat
db18
Reagovat
joshua

Já tam vidim problém v odlivu sponzorů a diváků ze zimních sportů, protože všechen televizní program bude vyplňovat fotbalový mistrovství. Už takhle se shání každej menší sponzor a teď do toho přijde největší turnaj nejpopulárnějšího sportu na světě. Takže je potřeba, aby se to nekrylo s nějakou větší zimní akcí.

Reagovat
rufus

Negativní dopad pro zimní sporty je snad jediný negativum pro konání MS ve fotbale v zimě. Ale pokud by bylo MS na přelomu let 2021/22 a v únoru hned zimní OH, neměl by to být pro zimní sporty velký problém, protože i u nich by byla v tom roce velká akce, která by pozornost přilákala zpět.

Reagovat
cetto

Taky si nemyslím, že by to byl problém. 99% klubů to vůbec nepostihne a zbytek tam pošle jednoho, dva hráče, max 3 a to třeba v případě City, Bayernu nebo Barcy (beru na dnešní poměry). Což není až takový problém, i bez těch hráčů si to budou doma dávat s prstem v zadku a i kdyby ne, tak to přispěje k atraktivitě a ligy budou vyrovnanější - ideál. Tak nevím, co se řeší.

Reagovat
db18

2-3? Bayern má pravidelně 10-15 hráčů na velkém turnaji

Reagovat
cetto

Očekávám, že do roku 2022 se ty síly víc rozloží. Už dneska je ten trend, že kromě ropařů ty kluby nemají peníze na velké hráče a ti nejlepší tak zůstávají ve svých klubech, což dává šanci vzniku klubů jako Neapol, Atlético nebo Tottenham. Ještě tak 10 let zpátky by byli jejich nejlepší hráči během jednoho roku rozprodáni

Reagovat
Infi

Reagovat
Emqick

OT: Studuje tu někdo na Masárně, konkrétně FSS?

Reagovat
vlastik

co potřebuješ?

Reagovat
ronaldik

Jo, a stydím se za to

Reagovat
Biozdenda

Moc pěkný článek! Díky za něj.

Na téma MP a fotbalu ještě můj oblíbený rozhovor s Jimmym Buzzardem: http://www.youtube.com/watch?v=sw8ZL_gcTSM

Reagovat
Biozdenda

No a ještě cca 3:50 je rozhovor s hráčem, který dal všech šest gólů v zápase, kdy Arsenal vyhrál 1:0 nad tureckým místrem FC Botty hehe

http://www.youtube.com/watch?v=Z8YjENWhtOU

Reagovat
valloire

Hezkej článek. O tom Barbadosu nevím,jinak přesně od toho MS 82 nesnáším Němce. Ten zápas jsem dokoukal... Jinak pro autora...To nebyl první průšvih s nestejnými hracími časy na MS. Ten 82 byl ještě větší průšvih v kontextu s tím,co se událo na předchozím MS. V roce 1978 potřebovala Argentina porazit Peru o 3 góly,aby postoupila do finále přes Brazílii. Před šampionátem si Argentinci vymohli,aby jejich zápasy začínali vždy večer jako poslední. Teď se jim to náramně hodilo a Peru rozstříleli 6-0. Tenkrát to byl prvotřídní skandál a je s podivem,že na dalším MS nedošlo k sjednocení výkopu zápasů v poslední hrací den.

Reagovat
domingo

Joo, to 6:0 si taky pamatuju..

A jeste na nejakych hrach JV Asie se 2 tymy (ale uz nevim jaky) predhanely, kdo si da vlastnaka, aby nemusel v play-off na favorizovany Vietnam

Reagovat
valloire

Právě je neskutečný,že i na dalším MS ty časy v posledním kole nebyly sjednocený a doplatilo na to sympatický Alžírsko,který tehdy hrálo krásnej ofenzivní fotbal. Jenže mělo ve skupině tyhle dva vychcaný říšský celky. Ale taky si za to můžou tak trochu sami,jenže to nedokázali zatáhnout za stavu 3-0 proti Chile. Pak bych chtěl ten fotbal mezi Němcema a Rakušákama vidět...

Reagovat
smazaný uživatel

To s tou Granadou a Barbadosom už som niekoľkokrát čítal a vždy som zabudol, ako to vlastne je, keď to chcem niekomu prerozprávať. Každopádne, ten zápas musel byť skvelý.

Reagovat
Darren Fletcher

ja tak isto, sam som to na jeden web aj pisal, poznam to odpredu odzadu a aj tak si ten pribeh presne nikdy nezapamatam

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

A kde kdo našel "urážku" MP, to fakt nepobírám. Naopak je to svym způsobem pěkná pocta.

Reagovat
fantomas

Jo, on to byl Polar Beer, tak to jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Campeon

Sepp je klasik

Reagovat
smazaný uživatel

Neplatí něco podobného jako platilo v Argentině i v Plzeňském kraji? Tam tuším v krajských soutěžích také v případě, že zápas po 90 minutách skončí nerozhodně následuje penaltový rozstřel, jehož vítězi je připsán bod navíc.

Reagovat
smazaný uživatel

U nás se hraje na penalty v OP přípravek

Reagovat
smazaný uživatel

U nás kde?

Reagovat
smazaný uživatel

KM

Reagovat
smazaný uživatel

Nešlo prostě napsat Kroměříž, abych to nemusel hledat, že? Jo, teď se na to dívám. Zároveň jsem se mrkl i na tu Plzeň, kde to funguje i v okresech a na všech úrovních. Jen doufám, že se to nebude přenášet dál, rád bych zachoval současný systém s remízami.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale moc se na ten přípravkový fotbal dívat nedá,kvůli tomu,že to hrajou na malé hřiště,že dají branky na autové čáry,takže je to strašně přehuštěné a nepřehledné,ta hra

Reagovat
smazaný uživatel

Tak přípravkovký fotbal se pro diváky přece nehraje. Spíš jde o to, aby ti kluci rozvíjeli své schopnosti na malém hřišti a nehráli na velkém, kde jim stačí být vyvinutější, utéct a umět kopnout do míče.

Reagovat
PJ

Platí, a nevidim na tom nic špatnýho.

Reagovat
GORANGA

V Královehradeckým kraji se taky hraje na penalty,ale jen okres,III třída a IV třída. V žákách nevím, tam ale v drtivé většině zápasů vítězí jeden tým a remíza je skoro zázrak

Reagovat
smazaný uživatel

Však to nejlepší na fotbalu,dramatický penaltový rozstřel,proto nejraději chodím na poháry-celostátní,krajské a okresní

Reagovat
papos182

Co si myslite o napadu, ze by za jakoukoli remizu bylo 0 bodu?

Reagovat
domingo

Jakekoliv cachrovani s body je naprosto zbytecne imo, soucasny tribodovy system je idealni.

Reagovat
smazaný uživatel

Nejlepší to bylo,jak to bylo dříve v Severním Irsku,-prohra doma i venku-0 bodů,remíza doma-1,venku-2,výhra doma-3,venku-4body

Reagovat
Atlético de Madrid

Velice zajímavej systém mají i v Argentině, tam přece sestoupilo RIver Plate, když skončilo ve středu tabulky jen na základě výsledků z posledních několik sezon Dál jsem si ještě vzpomněl na doby, kdy nebyl penaltový rozstřel a semifinále ME 1968 se rozhodlo hodem mincí.

Reagovat
smazaný uživatel

Teď se na to dívám a říkám si, proč se to semifinále jednoduše nemohlo opakovat. Asi je tlačil čas nebo co.

Reagovat
Atlético de Madrid

Podle mě to takhle tehdy stálo v pravidlech. Tuším, že v nějakých soutěžích (teď nevím kterých a nemám čas to hledat) tohle pravidlo platí pořád, pokud mají týmy v lize/ve skupině úplně stejná všechna ostatní kritéria.

Reagovat
smazaný uživatel

Jasně, teď máš asi na mysli okamžik, kdy jsou splněna všechna předchozí kritéria a následuje los, nikoliv hod mincí, byť je to v podstatě to samé (tím se vyhýbají tomu, že mince má jen dvě strany a těch týmů, co jsou nastejno s kritérii může být daleko víc). Na druhou stranu, Itálie tedy postoupila do finále, kde zase remizovala a toto utkání se opakovalo.

Reagovat
Atlético de Madrid

To bysme museli najít tehdejší znění pravidel Troufnu si tipnout, že pokud by pravidla připouštěla opakování, tak by se opakovalo, protože rozhodnutí tímhle způsobem je až příliš poškozující pro "poražený" tým..

Reagovat
Atlético de Madrid

Super, díky za link Takže to bylo v pravidlech...

Reagovat
valloire

V pravidlech to bylo dlouho. Třeba na MS 82 ve druhý fázi,když hráli 4 skupiny po třech,tak v případě rovnosti bodů a skóre rozhodovala mince.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tady asi dochází na to, že byli tlačeni časem a nestihl by se zrealizovat regulérní dodatečný zápas(y).

Reagovat
valloire

A Dukla takhle kdysi postoupila v poháru přes Górnik Zabrze myslím.

Reagovat
smazaný uživatel

vyborný článok....

Reagovat
smazaný uživatel

Blondinka si v Mnichove kupuje baterky do vibratora.

-Prosim si par bateriek.

-Wie bitte?

-Ale sak nabite ty debil !

Reagovat
domingo

hue hue

Reagovat
fantomas

Reagovat
Pinturicchio

Ten vtip je fůsatější než Pirlo, ale pořád dobrý.

Reagovat
Kenneth

Ty vole tohle kolovalo tak pred 10 lety. Ty jsi proste jina liga.

Reagovat
smazaný uživatel

škótska, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Já to čtu poprvé až teď

Reagovat
Kenneth

A neni to nahodou s Cigana v Rakousku? Aspon tak to znam ja.

Reagovat
madridcan

Reagovat
db18

...až na to, že v Mnichově by to místo "wie bitte" znělo nějak jako "Wōs sogsd?"

Reagovat
Arne

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cetto

A vysvětlení prosíím??

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

dlouho sem se tady tak nezasmál. skvěle autor

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kvasha16

Reagovat
smazaný uživatel

Blatter, aby ťa zožral pytón v tej Brazílii.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele