NA SEVERU JDE DO TUHÉHO

04.03.2005, 15:25
Aktuality
Skandinávská Royal League se již přenesla přes svou první část, základní skupiny jsou za námi. Známe šest postupujících, nejlepší střelce či diváckou oblíbenost soutěže. Pojďme se tedy podrobněji podívat na jednotlivé skupiny, pod drobnohled si vezměme všechny týmy, které se do bojů v Královské lize zapojily.

Skupina I

Úvodní skupinu ovládly podle očekávání norské kluby. I když jejich pořadí by podle teoretických předpovědí mělo být opačné. Jenže Vålerenga Oslo dvakrát porazila Rosenborg a po zásluze skupinu vyhrála. Ztratila jediné dva body, a to za remízu s dánským Esbjergem 1:1 v posledním zápase. Ozdobou týmu z norského hlavního města je Steffen Iversen, autor čtyř branek a také norský reprezentant. Jeho ofenzivní kolega – Daniel Fredheim Holm – mu zdatně sekundoval. Vstřelil dva góly, na další dva nahrál. Stálicí v brance je islandská reprezentační jednička Arni Gautur Arason. Ten odchytal celkem pět zápasů a podílel se na slušné bilanci svého týmu, jenž obdržel v šesti zápasech pouze čtyři branky.


Rosenborg neměl cestu základní skupinou lehkou.

Rosenborg Trondheim se musel o postup do další fáze soutěže poprat až v posledním zápase ve švédském Djurgådenu. Tam mohli hráči Rosenborgu děkovat obránci Stålemu Stensaasovi, který svými přesnými trefami zařídil výhry jak ve Stockholmu, tak i nad dánským Esbjergem. Právě dánský tým bojoval na dálku s Rosenborgem o postup. Jenže ani remíza v Oslo mu nestačila. Djurgården získal jediný bodík, který vydoloval v krásné přestřelce na Lerkendalu v Trondheimu, jejíž výsledek 4:4 a především předvedená hra nadchly celou Skandinávii.

Skupina II

V další skupině se naopak norskému týmu tolik nedařilo. Tým z nejseverněji položeného prvoligového města v Evropě dokázal v konkurenci kodaňských FC a Brøndby a IFK Göteborg uhrát pouhé tři body za remízy. V jejich dresu vyčníval Karim Essediri, jenž stihl vstřelit tři branky. První polovinu základní skupiny odehrál v dresu Tromsø také finský reprezentant Miika Koppinen, aby pak přestoupil ke konkurenci do Rosenborgu.

Ale věnujme se těm úspěšnějším. Prim v této skupině hrál tým z Kodaně. Překvapivě se nejedná o Brøndby, ale o konkurenční FC. Ten svým celkovým skóre 7:3 sice nijak nenadchl, přesto si vysloužil vstupenku do další fáze. Tam ho doprovodí švédský IFK Göteborg. Na třetí, a tedy nepostupové příčce, se umístilo Brøndby Kodaň. Ani pět gólů Thomase Kahlenberga na postup nestačilo.

Skupina III

Postup z poslední skupiny si skvělou druhou polovinou, v níž neztratilo ani bod, vysloužilo Malmö FF. Ke vstupu mezi nejlepších šest klubů vydatně pomohl Markus Rosenberg, který se může chlubit výbornou bilancí čtyř gólů ze čtyř zápasů. Velmi aktivní byl také Niklas Skoog, jenž zaměstnal brankáře soupeře celkem 15 střelami.


Tým z Bergenu si také zahraje v druhé fázi.

Druhým postupujícím je norský Brann Bergen. Vítěz norského poháru a tedy i účastník Poháru UEFA získal celkem deset bodů. Oporou týmu z bývalého hanzovního města je Raymond Kvisvik, který má také zkušenosti s reprezentačním dresem. Velmi aktivní v červeno-bílém dresu byl také Charlie Miller.

Švédský Halmstad mohl pomýšlet na postup jen tehdy, pokud by v posledním zápase zdolal právě Brann. Jenže utkání skončilo bez branek, takže v tabulce zůstal dvoubodový odstup těchto dvou týmů. Dánské Odense sice zápasy prohrávalo většinou jen těsně, na více než čtyři body ale nemělo.

Trocha statistiky

Přesně 198 361 diváků vidělo šestatřicet zápasů v základní fázi. Průměrně tedy 5 510 diváků shlédlo jedno utkání. Opačnými extrémy jsou údaje z kodaňského derby FC Kodaň – Brøndby, které navštívilo 21 763 diváků a 86 odvážlivců, jenž sledovali zápas Halmstadu s Odense. Právě švédský Halmstad se stal nejméně přitažlivým klubem pro své vlastní fanoušky. Každý z jeho zápasů sledovalo průměrně pouhých 588 diváků.

Nejlepším střelcem soutěže je prozatím již zmiňovaný Thobias Kahlenberg z kodaňského Brøndby s pěti góly. Je ale pravděpodobné, že jej předstihnou prozatím čtyřgóloví Iversen z Vålerengy či Rosenberg z Malmö.

Na závěr

Ještě před tím, než si prohlédnete konečné tabulky základních skupin, nesmím zůstat dlužen rozdělení úspěšných týmů do druhé fáze. Šest nejlepších bylo rozděleno do dvou skupin po dvou účastnících. Zde se hraje o jediné postupové místo, které zajišťuje postup do velkého finále, které bude sehráno na stadionu klubu, jenž získá v této fázi nejvíce bodů, 26. května.

Skupina A
Rosenborg BK
Malmö FF
FC Kodaň


Skupina B
Vålerenga Oslo
Brann Bergen
IFK Göteborg

Tabulky

Skupina I

Pořadí Klub Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
1. Vålerenga 6 5 1 0 10:4 15
2. Rosenborg 6 3 1 2 10:9 10
3. Esbjerg 6 2 1 3 6:5 7
4. Djurgården 6 0 1 5 5:13 1

Skupina II
Pořadí

Klub

Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
1. FC Kodaň 6 3 3 0 7:3 12
2. IFK Göteborg 6 3 1 2 6:3 10
3. Brøndby 6 2 1 3 8:11 11
4. Tromsø 6 0 3 3 7:11 3

Skupina III
Pořadí

Klub

Zápasy Výhry Remízy Prohry Skóre Body
1. Malmö 6 4 0 2 9:8 12
2. Brann 6 3 1 2 8:6 10
3. Halmstad 6 2 2 2 7:6 8
4. Odense 6 1 1 4 7:11 4



Autor: Jan Novotný

Komentáře (8)

Přidat komentář
HOST*

To je teda clanek

Reagovat
smazaný uživatel

je to vybornej clanek

Reagovat
smazaný uživatel

Co je na nom zle?Zato,ze ta tato liga nezaujima,tak je to zly clanok???

Reagovat
HOST*

jo uplne na hovmo clanek!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Mě se článek líbil, myslím že je dobře že se píše i o méně známých soutěžích a ne jenom o La Lize, Serii A, nebo Premier League...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak si ho nečti.

Reagovat
Hiko

Jsem rád, že jste si ten článek přečetl. To znamená, že Vás alespoň trochu zaujal. Psal jsem ho pro ty, které severský fotbal zajímá. Já také čtu mnoho článků o fotbale. Když se mi článek nelíbí nebo mě nezajímá, jdu od něj a nijak to nerozmazávám... A myslím, že sprostá slova jsou úplně zbytečná.

Reagovat
HOST*Michal

vynikající článek,myslím si že by mělo být víc takových článků o skandinávských ligách,já sám jsem fanouškem týmu Val.Oslo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele