Na Slovensku startuje Euro do 19 let. Bez obhájců a hvězd, ale s generačními talenty

18.06.2022, 10:23
Aktuality
Po dvouleté pauze způsobené pandemií covid-19 se dnes na scénu opět vrací tradiční každoroční událost - mistrovství Evropy do 19 let. Hostitelských povinností se poprvé v historii ujme Slovensko, které se zároveň této akce účastní po dlouhých 20 letech. Turnaj se na území Visegrádské čtyřky vrací poprvé od roku 2014, kdy pořádalo Maďarsko. Češi se nekvalifikovali...

Šampionát vykopává dnes od 17:30 utkáním domácího Slovenska s favorizovanou Francií. Následovat bude duel Itálie s Rumunskem. Všechny zápasy slovenské reprezentace a také vyřazovací fáze odvysílá stanice RTVS rovněž na svém volně přístupném webu rtvs.sk.

Také letošní ročník se koná ve velice omezeném formátu osmi nejlepších, přičemž osmý účastník nebyl znám až do začátku června, kdy se dohrávala poslední kvalifikační skupina, kterou díky lepší disciplinární bilanci ovládlo Srbsko před Ukrajinou.

Rovnou většina účastníků Eura do 19 let se představí na mistrovství světa dvacetiletých, které se koná příští rok v Indonésii. Automaticky se tam kvalifikují první dvě mužstva z obou skupin, které zároveň tvoří semifinálovou fázi Eura "19”; o pátou místenku si to pak mezi sebou rozdají nešťastlivci na třetích místech. Právě na třetí místo si Slovensko před Rumunskem patrně věří, na vedoucích příčkách se očekávají Italové s Francouzi.

Triumf měli obhajovat Španělé, kteří roku 2019 uspěli mimo jiné s Éricem Garcíou či Ferránem Torresem, ti se však spolu s kolegy z Pyrenejského poloostrova Portugalci na Euro "19” neprobojovali. Oba tito tradiční titáni mezi dorosteneckou smetánkou schází poprvé od roku 2005, od té doby se vždy účastnil alespoň jeden ze 14, respektive pětinásobných finalistů.

Na stadionech v Trnavě, Dunajské Stredě, Banské Bystrici, Senci a Žiaru nad Hronom se bohužel nepředstaví jedna z potenciálních hvězd mistrovství, italský kapitán Wilfriend Gnonto, kterému start zakázal jeho klub FC Zürich z důvodu přípravy na předkola Ligy mistrů.

Své klíčové absence registrují i jinde: Francie se obejde bez Lucase Gourna-Douatha či Edouarda Michuta a tuto kategorii již přerostli Malo Gusto, Rayan Cherki nebo Mohamed-Ali Cho, Anglii zde nereprezentuje Shola Shoretire z Manchesteru United, ovšem zato Liam Delap (Manchester City) či Carney Chukwuemeka (Aston Villa) nechybí.

Pozornost tedy budou tentokrát poutat spíše zástupci menších fotbalových krajin. V rumunských barvách se představí teprve 16letý Enes Sali a v rakouském výběru nechybí jiný ofenzivní klenot Yusuf Demir, který si v letošní sezoně vyzkoušel dres Barcelony, nebo defenzivní záložník Ervin Omić, kapitán juventuských týmů do 17 a 19 let.

Autor: Tomáš Daníček

Komentáře (34)

Přidat komentář
monty25

U nás zase za 9 dní startuje Euro WU19.

https://www.fotbal.cz/euro2022/

Reagovat
Stannis Baratheon

S tímhle si běž na eMimino

Reagovat
monty25

To by muselo být WU15...

Reagovat
JohnKoul

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
SixtoRodriguez

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Lemond Laws

Jezis jdi s tim do prdele už ty vole ty fakt nejseš normální

Reagovat
monty25

Reagovat
JohnKoul

Reagovat
Kucka

Reagovat
Salfovic

Pelto

Reagovat
Remt

Mě to baví je to fajn oživení naopak

Reagovat
burinka

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Freedo

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
SunFells

Perverzáku

Reagovat
icemike

Jaké jsou tvé "favoritky"?

Reagovat
GabrielBatistuta

On si chtěl vsadit, vole

Reagovat
icemike

Nene, projet Instagram

Reagovat
SunFells

Nějaké soupisky?

Reagovat
Kily
Reagovat
SunFells

díky

Reagovat
oli9

8 týmů... tak z extrému dlo extrému.. Tyhle kategorie a hlavní kde se kvalifikuje skoro každý

Reagovat
smazaný uživatel

Slovensko - Francie po 70 minutách 0-5. Tohle asi ještě nebude ta generace, která vrátí Slováky do béčka Ligy národů.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak stačí, když se vybičují proti Rumunsku a jsou na MS do 20 let příští rok a budou tady na nás dělat ramena. Škoda toho zápasu s Bosnou. Francouze naši porazili u nich, což je masakr a prd z toho.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Když porazí Rumunsko, tak MS fakt jistý nemají

Reagovat
smazaný uživatel

Jo musí dát ještě jednoho. Tak to asi nedají.

Reagovat
masina_LFC

Výber Afriky bol úplne inde... technicky o dva levely vyššie, fyzicky ešte väčší rozdiel

Reagovat
mimi_united

Ty si riadny úbožiak

Reagovat
vladino10

Miesto útokov a atakov na ostatných by si si mal priznať, že naozaj boli lepší.

Reagovat
masina_LFC

sa mi tu nerozplač ty debilko

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele