NÁZOR EXPERTA: Respekt pro trenéra Deschampse za to, jak Griezmann dře, oceňuje Podaný

15.12.2022, 19:24
Rozhovory
Antoine Griezmann (© AFP)

Obhájí na mistrovství světa v Kataru titul světových šampionů fotbalisté Francie, nebo si pro zlato dojde Lionel Messi a na závěr kariéry získá pro Argentinu nejcennější trofej? "Francie je pro mě favoritem od začátku, ale na Messiho příběh by se dlouho vzpomínalo," říká pro Livesport Zprávy expert Jakub Podaný (35), bývalý hráč Sparty, Slovanu Bratislava či Jablonce. O čem ještě mluvil?

Francie

O změně taktiky proti Maroku

"Přišlo mi, že si vyhodnotili, že když budou víc napadat, sice mohou míč získat, ale zároveň si byli vědomi technických nedostatků Maročanů a nechali je rozehrávat. A vyšlo jim to velmi brzy, protože vstřelili rychlý gól. To je uklidnilo a mohli hrát hlouběji. Nicméně to následně vypadalo, že se jim to ještě může vymstít, protože zejména Hakimi se Ziyechem vypadali velmi dobře. Myslím si, že Francouzi nebyli úplně klidní až do konce."

O závěru zápasu

"Francie asi věřila, že nějaký brejk přijde o něco dřív. Sice měl šanci Giroud, kdy to netrefil do odkryté branky, ale pořád doufali, že se jim něco povede. To se nestalo. A nervozita začala stoupat. Maročané měli závary kolem branky, stačilo jen, aby našli někoho dobře postaveného. Jednou jim jasný gól vykopl Koundé z brankové čáry."

O Griezmannovi

"Trenér Deschamps si zaslouží velký respekt. Ukazuje se, že on sám ho u týmu rozhodně má. Naordinuje taktiku a hráči ji i přes vlastní ego plní. Viděli jsme to i na Giroudovi, jak makal. Můžeme se bavit o Mbappém, ale podle mě žádné extra defenzivní úkoly od trenéra nemá. Není tam od toho, aby bránil, ale aby ukázal něco výjimečného, což se mu téměř pokaždé povede. A Griezmann? Ukazuje, jak umí být prospěšný pro tým. Pohyboval se na pozicích šestky, osmičky a zároveň i v útoku. Podal příkladný výkon."

O tom, zda našel ztracenou formu

"Měl krušnějších pár měsíců, kdy se Barcelona a Atlético přely kvůli placení jeho klauzule. Byly to spíš politické věci, které na něm zanechaly stopy. Na šampionátu je vidět, že si užívá, že je znovu pro tým důležitým hráčem a podle toho i vypadají jeho výkony."

V těchto prostorech se Antoine Griezmann pohyboval. (©Opta by Stats Perform)

O možném titulu pro Benzemu

"Je to pro něj hodně smolné, byl jasným adeptem na základní sestavu. Nemyslím si ale, že by zlatá medaile pro něj hrála takovou roli, respektive fakt, zda je někde vedený jako mistr světa. On sám by věděl, jak k tomu přišel. Daleko víc by pro něj znamenaly zážitky s týmem."

Argentina

O šancích na zlato

"Messiho forma vygradovala ve správný čas. Je vidět, že si s týmem rozumí čím dál tím víc. Hráči ho na trávníku začínají lépe vnímat a on zase reaguje na jejich pohyb. Umí si najít místo pro svou nebezpečnost a ve finále má i hodně prostoru pro rozjíždění akcí. Jsem zvědavý, kdo vyhraje. Přál bych to oběma týmům. Francie pro mě byla favoritem už před turnajem, ale zase zakončit Messiho příběh takovou tečkou, na to by se ve fotbale dlouho vzpomínalo."

O probuzení od Arábie

"Argentině se v průběhu turnaje změnily priority. Na začátku pomýšlela určitě na to, že by chtěla dojít daleko. Po prvním zápase si uvědomila, že nejdřív bude muset vůbec postoupit ze skupiny. A priority byly rázem jiné. Museli odvrátit blamáž, takže se hráči začali koncentrovat na bližší cíle. Ale myslím si, že u nich všechno záleží na Messim. Pokud by jim vypadl, bylo by pro ně obrovsky složité najít způsob, jak jej suplovat. A nahradit jeho genialitu je asi nemožné. I proto na něj jeho spoluhráči makají. Vědí, co pro ně znamená a zabírají směrem do obrany i za něj."

Zápas o bronz

O favoritovi

"Je otázka, kdo bude v utkání víc útočit. Papírově by to měli být Chorvaté jako favorité zápasu, ale na druhé straně v semifinále na nich bylo znát, že jim dochází šťáva. Když máte těžké nohy, jste zadýchaní, snižuje se přesnost přihrávek a kupí se ztráty. Na úkor toho musíte víc běhat. A i proto duel s Argentinou nezvládli. Hodně bude záležet na tom, zda se tentokrát dostanou jako první do vedení, protože baterky budou docházet a kdyby měli do konce zápasu něco dohánět, může nastat stejný problém jako s Argentinou."

Momentum zápasu Argentina - Chorvatsko (©Opta by Stats Perform)

O Maročanech

"Spolupráce Hakimiho a Ziyecha byla v některých zápasech naprosto fantastická. Ziyech je typem hráče, který na sebe bere zodpovědnost a překvapuje mě, že zároveň moc nekazí. Určitě je jedním ze strůjců marocké ofenzivní kvality. V posledním zápase s Francií dokázali Maročané některé akce vykombinovat z těžkých pozic, ukázalo se, že to jsou hráči, kteří fotbal opravdu cítí, často dávají přihrávky naslepo a vychází jim to. To si jen tak v kabině neřeknete, to je o chemii v kádru."

O Modričovi

"Boří předsudky o tom, že starší hráči zpomalují a už na nemají na top úroveň. Žasnu nad tím, jaký má stále drajv a co všechno oběhá. Dokáže díky zkušenostem skvěle vyhodnotit nebezpečí, které z daných akcí může vzejít. Ať už ofenzivních či defenzivních. Umí získávat napůl ztracené balony. A to buď uhašením nebezpečí, nebo pokračováním v útočné akci. Tohle svědčí o tom, jak čte hru a vnímá rizika. V tomto ohledu je Modrič naprosto úžasný. Žádný metr jeho běhu nepřijde nazmar. Zároveň hodně dře, neustále pomáhá spoluhráčům v nesnázích a chodí si pro těžké balony."

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (11)

Přidat komentář
Rothbard

To, jak Griezmann dře, ví i experti na EF. Nic nového.

Reagovat
Maník Otrava

semifinálová sestava nejlepších dle mého výběru:

H. Lloris - N. Molina, N. Otamendi, I. Konate, T. Hernandez - O. Dembele, A. Griezmann, S. Amrabat, L. Messi, K. Mbappe - J. Alvarez

náhradníci: E. Martinez, A. Hakimi, C. Romero, N. Tagliafico, H. Ziyech, M. Kovacic, S. Boufal, R. Kolo Muani

Reagovat
Vrubozubec

Kdo jako Podanýho pasoval do role experta?

Reagovat
smazaný uživatel

Král.

Reagovat
Vrubozubec

Jako přijde mi že borci tady to rozebíraj mnohem líp než tenhle „expert”

Reagovat
Rothbard

Jana Peroutková

Reagovat
DieFohlenBMG

Dělá podcast o fotbale, takže je logicky expert

Reagovat
Rothbard

Podcast = OnlyFans pro chlapy

Reagovat
raduinho

Griezmann.

Reagovat
Rudnevs

Lol uzivatelia eurofotbalu urazeni ze tu je clanok od nejakeho externeho experta, zatial co v diskusii je expertov tisic

Reagovat
kattos

Ale nikdo nepíše.

"Já, jakožto fotbalový expert.."

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele