Názory a komentáře

Kazisvět Ibišević a pohádka o penaltě faulovaného

Jedno německé přísloví říká: "Každý začátek je těžký, ale konec dobrý, všechno dobré." Pokud to bude platit pro tým VfB Stuttgart v letošní Bundeslize, možná nejvíce si oddechne Vedad Ibišević. Druhý nejlepší střelec týmu zklamal 48 280 diváků v Mercedes-Benz aréně (kotel hostí zanedbejme) a dost možná jim zkazil celý večer.

Když jde Lucifer andělům příkladem

Pokud ne hned londýnská Chelsea, pak je Manchester City pro mnohé symbolem deformace fotbalového trhu. A správně. Přesto - jak už to bývá i ve filmech - záporáci nejsou černobílí a také na Citizens se dá koukat z více úhlů. Třeba z toho, kdy pak vypadají jako vzor profesionálně vedeného klubu...

1. Bundesliga - preview sezóny 2012/2013

Už jen necelých osmačtyřicet hodin zbývá do zahájení nové, jubilejní padesáté bundesligové sezóny. Ještě než se mistrovská Borussia Dortmund či brémský Werder ujme úvodní rozehrávky nového ročníku, je čas pro tradiční pohled do kuchyně všech osmnácti celků...

Taktické změny nového tisíciletí #3: Jsou tři více než čtyři?

I přes fakt, že tříobráncový systém je v poslední době na lehkém vzestupu (což nejvýrazněji potvrdila nedávná úspěšná tažení Juventusu a italské reprezentace), nedá se popřít, že začátek nového tisíciletí se nesl ve znamení příklonu ke čtyřčlenným defenzivám. Proč se tak stalo?

Psychologické hrátky po egyptsku

Stěžoval si na Kumasi, původní místo konání zápasu skupinové fáze Africké Ligy mistrů. Nevyhovoval mu pořadateli navržený a zamluvený hotel. Pohrdl nabídnutým tréninkovým komplexem. Šestinásobný egyptský šampion Al Ahly rozehrál před duelem s ghanskou Chelsea své obvyklé psychologické drama...

Poklona mistru Pardewovi

Přesně 40 hodin zbývá do výkopu nového ročníku anglické Premier League a EuroFotbal vám nyní servíruje vydatný předkrm. Dříve inzerovaná analýza stračího zmrtvýchvstání je tu; a soustředí se nejen na reorganizaci defenzivní složky, ale i viditelné řezy ofenzivní vozbou...

Taktické změny nového tisíciletí #2: Pád klasické desítky

Po ohlédnutí za osobou Pepa Guardioly a jeho přínosem pro moderní fotbal se na hřišti přesuneme dopředu: tématem dnešního zamyšlení je role klasického playmakera. Právě tato pozice, ještě nedávno naprosto klíčová, se totiž v uplynulé dekádě razantně změnila.

Přestup Van Persieho v kostce

Zahýbalo to celým fotbalovým světem. Fanoušci Arsenalu jsou v šoku a dokonce ani příznivci Rudých ďáblů nejsou v názoru na "zrádce Gunners" zajedno. Servítky si pak nebraly ani kapacity redakcí anglických serverů a situace okolo Robina van Persieho tak zcela jistě bude na Ostrovech v nejbližších dnech událostí číslo jedna.

Preview Ligue 1 pro sezonu 2012/13

Nový ročník Ligue 1 už doslova klepe na dveře, a je proto nejvyšší čas představit její účastníky, podívat se na přestupové dění, zhodnotit šance jednotlivých týmů a představit si nejzajímavější hráče, na něž by byla škoda neupřít pozornost.

V Tasmánii se fotbal hlásí o slovo silněji než kdy jindy

Tasmánii si běžný smrtelník-Evropan neomylně spojí s tasmánským čertem, těžko by ho už ale napadlo, že i na tomto překrásném ostrově prahnou po fotbalové mičudě. Přesto je tomu tak. Za pár měsíců se tu pokusí restartovat svou celostátní ligu, přičemž během několika dní vyběhnou do akce tasmánští internacionálové...

Startuje 2. Bundesliga, o postup by měly bojovat tradiční kluby

Tři týdny před začátkem jubilejní padesáté bundesligové sezóny se o slovo hlásí druhá nejvyšší německá soutěž. Který z plejády tradičních klubů má v divácky atraktivní lize dobré vyhlídky na postup a jaké z menších celků v čele s nováčky by naopak měly hrát o udržení?

Taktické změny nového tisíciletí #1: Guardiola a ti druzí

V novém seriálu pro vás připravujeme seznam herních prvků, které po přelomu tisíciletí nejzásadněji změnily tvář fotbalu. Prvním tématem bude vrtkavý osud hráčů v roli rozdělovačů přihrávek uprostřed pole: právě ti totiž v poslední dekádě zažili pořádnou "turbulenci".

Real Madrid v zrcadle své "Ligy rekordů"

Hodně dlouho čekal Real Madrid a jeho fanoušci na 32. ligový titul. Hegemonie jeho největšího konkurenta Barcelony se zdála nekonečnou. Přesto po vítězství Realu v Bilbau mohly vypuknout dvě kola před koncem bujaré oslavy na Plaza de Cibeles a mnoha dalších místech. Radost násobil i fakt, že královský klub překonal řadu klubových a ligových rekordů.

Cosmos se vracejí na scénu. A Američané nikterak nejásají

Cosmos byli USA. USA byly Cosmos. Jenže to už dávno neplatí. Spojené státy se bez svého symbolu 70. let naučily žít; mají své Los Angeles Galaxy, New York Red Bulls a MLS spíš vzkvétá než cokoliv jiného. Návrat krále teď proto leckoho děsí spíš, než vzrušuje.

Bayern má vrátit na vrchol "Pan úspěšný"

Pouze výjimečně se stává, že Bayern Mnichov zůstane po konci sezóny bez titulu. Ještě ojedinělejší jsou potom dlouhé dva roky bez jediné trofeje. Není tak žádných pochyb o tom, že si tato skutečnost musela vybrat svou daň a jako oběť padnul pro někoho možná překvapivě sportovní ředitel Christian Nerlinger. Nahradil ho muž, jemuž byl úspěch doslova předurčen, Matthias Sammer...

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele