Největší polský objev Eura Kapustka si vybral Leicester

30.07.2016, 13:56
Aktuality
Nestává se příliš často, aby Gary Lineker na twitteru veřejně vychválil mladého hráče a nepřímo ho označil za hvězdu budoucnosti. U Bartosze Kapustky tak během jeho debutu na Euru učinil, a trochu symbolicky teď na jeho 'doporučení' jedná zrovna exfotbalistův oblíbený klub z Leicesteru. Sám křídelník prozradil, že ho právě Foxes chtěli ze všech nejvíc, a že se k nim tedy brzy přesune...

Angličtí šampioni se zatím k celé věci nevyjádřili, v britských médiích se však nejčastěji hovoří o přestupové částce ve výši 7,4 milionů liber. Sám Kapustka pro Telewizji Polskou prohlásil, že mu při výběru velmi pomohla i postava trenéra Ranieriho.

Zdali se jedná o náhradu za Riyada Mahreze, to zatím není jasné, italský manažer však trvá na tom, že jeho alžírský tahoun na sto procent zůstává.

To by tedy znamenalo Kapustkovo působení převážně z levé strany, kde v systému 4-2-3-1 nejčastěji operoval v mateřské Cracovii, a kde se nám také v rozestavení 4-4-2 na úvod evropského šampionátu představil proti Severnímu Irsku.

Nástup 19letého Poláka na scénu byl vskutku působivý. Jeho kontrola balonu a orientace v těsných prostorách braly dech především, čemuž napomáhalo jeho přirozené upřednostňování pravé nohy a tedy časté vbíhání do středu pole. Mimoto se prezentoval jednou jedovatou ranou i pár drzými skluzy.

Později na turnaji už Kapustka takovou pozornost netáhl, to však hlavně proto, že před ním dle očekávání dostával přednost uzdravený Kamil Grosicki. Nepomohlo ani to, že ho Nawałka proti Ukrajině nechal protáčet zleva doprava a zase zpátky, čímž odrovnal jak Kapustku, tak debutujícího Zielińského.

Podobně raketový start měl Kapustka rovněž na klubové úrovni, kde si ligovou premiéru odbyl teprve na jaře 2014. Po dvou úplných sezonách teď přitom odchází s možná ještě zářivější aurou mladého talenta, než jakou se dříve chlubil jednadvacetiletý Robert Lewandowski po 18gólové sezoně v Lechu.

Kapustkovi je aktuálně teprve 19 let, poznat to však příliš není. Na balonu vykazuje velký klid a nemá nejmenší problém se zúčastnit ostrého souboje. Jeho devízami jsou parádní fyzická výdrž i psychická odolnost. "Bartek nemá žádný nervový systém; neví, co znamená slovo stres," sdělil FourFourTwo jeho fotbalový otec Jacek Zieliński.

Zřejmě i proto teenager Kapustka stihl již takovým způsobem upoutat na mezinárodní scéně. Loni v září při své premiéře proti Gibraltaru okamžitě zavěsil a stal se tak prvním hráčem Cracovie s reprezentačním gólem na kontě od dávného roku 1948. Záhy úřadoval i proti Islandu v přátelském duelu.

Je tedy jedině pochopitelné, že se Cracovia před Eurem příliš nehnala do jednání se Southamptonem, a raději si počkala na to, co její šikula předvede ve Francii. Jestliže v březnu 2015 polský celek v mžiku odmítal nabídku Lutychu ve výši 400 tisíc eur, tentokrát už prostě musel kývnout.

Kapustkův sedmimilionový transfer koneckonců suverénně smete Mierzejewského pět let starý rekord, co se odchodů z Ekstraklasy do zahraničí týče. Za ofenzivního záložníka tehdy Trabzonspor zaplatil téměř 4,5 milionů liber.

Autor: Tomáš Daníček / goal.com, ekstraklasareview.wordpress.com, fourfourtwo.com

Komentáře (916)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele