Nemít prachy? Jo, to vadí. PSG neprofituje, ale jedná. Má specialistu kvůli hostováním

15.01.2023, 14:02
Aktuality
Luís Campos (© AFP)

Obří ztráta ve výši 8,8 miliard korun. Takovou dle informací Football Benchmark, serveru specializujícího se na finanční záležitosti klubů, vykázalo za uplynulý rok PSG. 18 miliard korun ročně vynakládá jen na platy hráčů, tedy 109 procent veškerých příjmů. Pochopitelně že taková čísla se vůbec nelíbí bafuňářům UEFA. Ve Francii se ovšem snaží najít východisko.

Nutno ovšem podotknout, že nepředstavuje bleskové vyústění. Bude chvíli trvat, než se PSG podaří zalepit monstrózní dutiny v palubě, lepidla má přitom zoufale málo. Tedy nemá, tuby katarských majitelů jsou totiž prakticky bezedné. Nicméně tohle řešení odporuje dlouhodobě pravidlům s názvem finanční fair-play. Zjednodušeně řečeno, klub nemůže utrácet více, než kolik si na sebe vydělá. Jinak hrozí tvrdé sankce, například vyražení z evropských soutěží.

Všechny "dluhy” doplatí, lidově řečeno, katarský šejk. Pro následující léta však není takový režim možný, nejen kvůli případným trestům. PSG si prostě musí na lepidlo naspořit samo. A je třeba počínat si chytře, neboť má v kádru tři z pěti nejlépe placených hráčů na světě. Jenom nově Cristiano Ronaldo z Al-Nassru překonává obávané trio, známé pod přezdívkou MNM.

Problém hostování během zimy: Další zahraniční nejsou možná

Zimní přestupové okno často přeje hostování hráčů. Je totiž ideálním řešením pro kluby, jak posílit bez přemrštěných výdajů. Příchozího hráče můžete otestovat na určitou dobu a až pak se rozhodnout, zda aktivujete případnou opci. Nákupčí zkrátka ozkouší zboží, a když se mu nelíbí nebo mu připadá vadné, vrátí ho jednoduše zpátky. Ani samotný prodejce ale nestrádá.

Pro něj se totiž jedná o dobrý kompromis, jak odlehčit mzdové náklady. A jak onu pracovní sílu poslat jinam, pokud je nevyužívaná, například v případě mladých a talentovaných. PSG bylo kvůli finanční fair-play donuceno nebláznit během zimy na přestupovém trhu. Nutně se musí uskutečnit snížení platů až o 30 procent. Hostování tak určitě připadají v úvahu. Jenže...

Mauro Icardi je v Galatasarayi, Abdou Diallo v Lipsku, Julian Draxler v Benfice, Georginio Wijnaldum v AS Řím, Layvin Kurzawa ve Fulhamu, Ander Herrera v Athletic Clubu, Eric Junior Dina-Ebimbe ve Frankfurtu a Leandro Paredes v Juventusu Turín. Tuhle osmici hráčů starších 21 let zapůjčilo PSG do všech možných koutů Evropy. A FIFA si na takové počínání posvítila. Omezila totiž počet hostování právě na toto číslo, více jich není možné uskutečnit.

Pokud tak jeden z této osmičky nepřestoupí během zimy natrvalo, v Paříži budou mít svázané ruce. Omezení se tak může týkat i Pabla Sarabiy. Španělský reprezentant přitom PSG o trvalý odchod výslovně nepožádal. Útočník, který má smlouvu do roku 2024, ovšem naznačil, že by chtěl více herního času. Stěží se prosazuje přes trio Kylian Mbappé, Neymar a Lionel Messi.

Jestli se ale najde řešení vhodné pro všechny, nikdo asi nebude proti jeho odchodu. Jenomže bez možnosti hostování PSG v podstatě Sarabiovi nemůže splnit jeho přání. Navíc je platové nastavení Španěla posazené do vyšších cifer, čili se okruh zájemců o jeho služby zmenšuje. Tři kluby každopádně již podnikly konkrétní kroky k případnému transferu. Wolverhampton, ještě jeden jeho nespecifikovaný kolega z Premier League a další celek z La Ligy v utajení.

A jednání prý směřují ke zdárnému konci. "Nemá smysl držet v kádru nešťastné hráče,” řekl na sobotní tiskové konferenci pařížský kouč Christophe Galtier. "Pablo je velmi dobrý hráč. Nebyl zde šťastný. Nejsem trenér, který se snaží násilím někoho tu držet. Má možnost odejít do Premier League. Pokud se mu tam bude dařit, ať se mu daří, já mu budu přát to nejlepší.”

Ve stejné pozici je vlastně taktéž Keylor Navas, brankář číslo dva v hierarchii pařížské ekipy. I jeho mzda není zanedbatelnou položkou v klubové pokladně, hostování se zdálo být jedinou přijatelnou variantou. Jenže když půjčka nebude k dispozici, upadne vysedáváním na lavičce do zapomnění. Ve hře v tu chvíli není případná opce, tržní hodnota hráče rapidně klesá. A byť se na něj v posledních dnech dotazovalo již několik klubů, dosud žádné schůzky nezapočaly. V každém případě Luís Campos, strategický poradce Les Parisiens, již svým počínáním mohl předvídat jeho možný odchod. Dívá se totiž po případné náhradě, jež by Navase zastoupila.

Nová role Sensibila: Supervizor aktuálně nepotřebných

Na začátku kalendářního roku jmenovalo PSG do sportovního úseku nové jméno. A možná se stane průkopníkem a inspirací pro ostatní, kteří rovněž vysílají své aktuálně nepotřebné hráče do jiných končin. Jednapadesátiletý Pasquale Sensibile, jenž již dříve pracoval ve sportovním úseku Galatasaraye a také AS Řím, bude především zodpovědný za koordinaci, pozorování a setkávání se s těmi, kteří budou na hostování. Stane se vlastně jakýmsi jejich supervizorem.

Taková role je v PSG něčím úplně novým. Jenže nynější situace v podstatě takovému řešení hodně fandí, experiment se v tomto ohledu nabízel. Sensibile tak každý týden bude podnikat návštěvy klubů, kde si s hráči, jejich trenéry či sportovními řediteli promluví. Campos prostě evidentně chce co nejlépe využít potenciál svých hráčů v jiných týmech, aby se vrátili lepší.

A buď je okamžitě začlení do pracovního procesu, nebo je následně výhodněji prodá, aby se konal tolik potřebný finanční zisk. Pařížané nastavují model, který rozhodně může přinést své ovoce. Ti, jež se ocitnou mimo hlavní francouzskou metropoli, budou mít podporu. Nemusejí se cítit tak odstrčeni. A hlavně budou znát daleko lépe svou situaci, až jim hostování skončí.

Ne že by ve Francii tenhle model nebyl úplně neznámý. Remeš také zavedla podobný systém s Yannem Kombouarém, synem současného trenéra v Nantes, není ale možná tak velkolepý, jaký si ho nastavili v Paříži. V té věří, že se tímto krokem podaří nejen vychovávat hráče pro budoucnost, avšak hlavně profitovat po finanční stránce. Příjmy z možných přestupů ony díry v pokladničce mohou zatmelit. Rozpočet se potřebuje vyrovnávat, jinak může být s PSG zle.

Autor: Patrik Sandev / lequipe.fr, footballbenchmark.com

Související články

Zobrazit jen nejnovější
Zobrazit všechny

Komentáře (24)

Přidat komentář
vceradnesazitra

FFP je jen komedie, prachy vládnou fotbalu a šejkové si se všema vytírají zadnice. Koupili si úspěch PSG, koupili si titul pro Messiho v té jejich díře, koupí si klidně celou UEFU

Reagovat
eder

Reagovat
Sandstorm

Reagovat
Vrubozubec

No zatím ten úspěch teda nevidím

Reagovat
Thimpu25

jj, koupili ho pro messiho, aby tak nasrali kyliana

Reagovat
smazaný uživatel

Ten už 1 titul měl, potřebovali do týmu přinést rovnováhu.

Reagovat
Gazdo

Reagovat
Thimpu25

tak to pak jo, to už mi dává smysl

Reagovat
Lemiux66

vypatlanci

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Seydou Doumbia

konečně někdo kdo to napsal...a ne jako ostatní, vyplakavat že pesgay se vše vyhyba a kdesi cosi

Reagovat
Manik...

Reagovat
Csaplárova past

Nerozumim teto vete v clanku

"Všechny "dluhy” doplatí, lidově řečeno, katarský šejk. Pro následující léta však není takový režim možný, nejen kvůli případným trestům."

Doted to slo, proc by to nyni mozne byt nemelo?

Reagovat
Thimpu25

finanční fair-play se nevztahuje jenom na jeden rok, počítá se to spíš na delší období... jednoduše: můžeš být v nějakým minusu na nějakou sezónu, ale další to musíš trochu vyrovnat... PSG to doteď "nějak" pytlíkovalo, ale jak přišel Messi a dala se ta super smlouva Mbappému, už to asi fakt není sranda... sekeru teď zaplatí šejk, ale v budoucnu už díky těmhle pravidlům ani nebude moct (reálně by na to samozřejmě měl vždycky)... proto to v dalších letech není možný dál dělat, klub prostě musí vydělat...

Reagovat
Csaplárova past

Diky za vysvetleni

Reagovat
smazaný uživatel

Budou to obcházet i do budoucna, jen to bude stát víc peněz na úplatcích, aby UEFA přimhouřila oko.

Reagovat
Thimpu25

co má společnýho moje vvysvětlení s tím, co tu píšeš ty?

Reagovat
Mass

Ty píšeš co by se mělo stát de jure, on píše co se stane de facto.

Já si myslím, že zase prodají nějaký skybox za miliardu a bude to vyřešeno.

Reagovat
Thimpu25

takže s tím nemá společnýho nic

Reagovat
Mass

Asi že se bavíte o PSG, který pravidla nedodržuje.

Reagovat
Thimpu25

nikde jsem se nebavil o tom, že psg nedodržuje pravidla... pouze jsem vysvětlil, jak to finanční fair-play obecně funguje (v hodně zjednodušený podobě)

takže znovu: ten příspěvek "Budou to obcházet i do budoucna, jen to bude stát víc peněz na úplatcích, aby UEFA přimhouřila oko" evidentně neměl nic společnýho s tím, o čem se bavím

Reagovat
jsemdement

ale v budoucnu už díky těmhle pravidlům ani nebude moct

Budou to obcházet i do budoucna

Reagovat
Kucka

Bhútán

Reagovat
Bastaron

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele