Neuer si pustil pusu na špacír kvůli Tapalovičovi. Je jeho budoucnost v Bayernu nejistá?

06.02.2023, 11:35
Aktuality
Manuel Neuer (© AFP)

Pořádně dusno bylo v posledních dnech v Bayernu kvůli vyhazovu trenéra brankářů Toniho Tapaloviče. Kritiku totiž kvůli jeho lednovému odchodu vyslovila jednička mezi třemi tyčemi Manuel Neuer, jenž se mimochodem v dresu Stern des Südens neobjeví vlivem zranění až do konce sezóny. Vůči jeho vyjádřením se následně ohradili Oliver Kahn i Hasan Salihamidžič.

Neuer, který si kvůli nehodě během lyžařských radovánek zlomil nohu, podstupuje tak léčbu svých zdravotních neduhů, měl nedávno čas podniknout několik rozhovorů, včetně těch pro anglicky píšící sportovní web The Athletic a pro bavorský deník Süddeutsche Zeitung. V něm se mimo jiné pozastavil nad nečekanou zprávou ohledně Tapaloviče, který v Bayernu působil nepřetržitě od roku 2011 a staral se o výkonnost všech gólmanů, samozřejmě včetně té jeho.

Sám Tapalovič byl ve svých příspěvcích na sociálních sítích rovněž rozhořčený z kroku, který vedení mnichovského giganta podniklo. Hovořil o svém šoku a nešťastném rozhodnutí. "Jako kdyby do mě kopnul někdo na zemi. Jako by mi vyrvali srdce,” smutnil Neuer. "Byla to jedna z těch nejbolestivějších záležitostí, kterou jsem ve své kariéře doposud zažíval,” pokračoval.

Propuštění Tapaloviče může mít velkou souvislost s jiným bavorským brankářem. Alexander Nübel, jenž aktuálně figuruje na hostování v Monacu, byl pro Bayern volbou číslo jedna poté, co bylo jasné, že Neuer do tohoto ročníku již nezasáhne. Vedení německého celku prakticky během celého ledna usilovalo o ukončení výpůjčky, ovšem sám Nübel měl vzkázat jasné ne.

Dlouhá sága vyústila ve velmi složitý příchod Yanna Sommera z Mönchengladbachu, který vlastně přijal roli toho, kdo po návratu Neuera usedne zase jen na lavičku náhradníků. Nübel se do takové pozice nejenže dostat nechtěl, v Ligue 1 je přece neoddiskutovatelným numerem jedna pro knížecí soubor, a obecně je ve Francii spokojený, ale zároveň prozradil, že nemá ty nejlepší vztahy právě s Tapalovičem. Jak již uvedl německý magazín Kicker, cítil se být vždy ignorován, a od té doby, co přestoupil do ASM, ho prý Tapalovič ani jednou nekontaktoval.

Oliver Kahn, někdejší brankářská legenda německého nároďáku a současný generální ředitel Bayernu, měl v jistém smyslu pro Neuera pochopení. "Osobně se ho ta záležitost dost dotýká. Musíte tu situaci trochu pochopit,” řekl pro Kicker. "Vysvětlili jsme mu, že rozhodnutí, které jsme učinili a které nebylo bráno na lehkou váhu, bylo pro klub nejlepším možným řešením.”

Následně ale volil ostřejší rétoriku. "V roce 2004 jsem čelil podobné situaci, když jsem ještě hrával u reprezentace. Trenér brankářů Sepp Maier se dostal do nemilosti svazu, obě strany se tedy rozešly. Se Seppem jsem roky pracoval, měli jsme přátelský vztah,” popsal Kahn. "V tu chvíli jsem byl také zklamaný, byl jsem naštvaný na celé vedení. Ale společné cíle byly mou nejvyšší prioritou. Byly pro mě důležitější než osobní pocity. Proto jsem se tehdy rozhodl, že se nebudu k celé té situaci nijak veřejně vyjadřovat. Manuel ovšem nyní udělal pravý opak.”

Spekuluje se, že Neuerovo vztekání do médií může mít vliv také na jeho budoucnost. Kdo ví, zda se například Sommer nedostane do takové formy, že by ho mohl vystrnadit ze sestavy. Je jasné, že vyjádření ke krokům klubového vedení Němcovi postavení rozhodně neposílí. Jeho chování přitom odsoudil rovněž Hasan Salihamidžič, sportovní ředitel mnichovského výběru.

K nepříjemnostem se rozmluvil v interview pro německý nedělník Bild am Sonntag. "Obecně jsem hodně zklamaný. Manuel totiž nadřadil svoje osobní zájmy nad zájmy klubu,” čertil se. "Celá ta událost nás ovlivňuje. Chápu, že se Manuela odchod Tapaloviče osobně dotýká. Ale čekal bych, že jako kapitán bude mít jiný přístup. Všechno jsme mu navíc vysvětlili,” dodal.

Autor: Patrik Sandev / getfootballnewsgermany.com, kicker.de, lequipe.fr

Komentáře (76)

Přidat komentář
Slavia10

Brazo se prostě absolutně neumí chovat k lidem. Flick, Tapalovič, Lewa poslední roky se víckrát zachoval nedůstojně k lidem, co dělali pro Bayern první poslední. Vsadím se, že kdyby už Neuer po létě neměl v Bayernu pokračovat, tak z něj udělá Brazo udělá úplného dementa, takhle to dělá s každým kdo opustí Bayern.

Reagovat
Pinturicchio

Obecně ti čuráci ve vedení Bayernu neumí jednat s lidma.

Reagovat
Slavia10

S Rummeniggem a Hoeneßem jsem Bayern nemusel, ale respektoval. Kahn a Brazo jsou hrozný..

Reagovat
smetos

Brazo je Salihamidzic?

Reagovat
Kocour Klapuška

Jj

Reagovat
db18

Koan Neuer?

Reagovat
16Dave

Neuer je idiot. Cítí se povýšeně. Určuje kdo a jak má ctít lidská práva, kdo má být kde trenére, jen on má pravdu ve všem...Legenda ve své vlastní hlavě

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
r.mrazik

Reagovat
kvido17

Reagovat
Csaplárova past

Kdyby v té tvé Spartě občas někteří přišli taky s vlastním názorem a neseděli jen u koryta, možná by to Spartě prospělo víc než výměna trenéra.

Reagovat
esmuellert

Další komunikace přes média? Jako kdyby toho nebylo dost...

Reagovat
kilobyte

Takhle si stěžovat zrovna potom, co se vyřadil na půl sezóny během volna, asi není úplně to nejlepší.

Reagovat
Vopi11

Reagovat
raduinho

Reagovat
Rudnevs

Mohlo by takýchto kauz a nepokojov byť viac a snáď to Bayern časom pripraví o ten titul. Nemôžu snáď vyhrávať večne.

Ale ináč podľa mňa to je vina toho Tapalovica. Asi ho nevyhodili len tak pre nič za nič. Chápem, že Neuer je nasratý, ale musí chapať aj klub, že nebude držať trénera brankárov, ktorý nevychádza/nespolupracuje s ostatnými brankármi.

Reagovat
Mass

"Obecně jsem hodně zklamaný. Hasan totiž nadřadil svoje osobní zájmy nad zájmy klubu,” čertil se. "Celá ta událost nás ovlivňuje. Chápu, že se Hasana zůstání Tapaloviče osobně dotýká. Ale čekal bych, že jako sportovní ředitel bude mít jiný přístup. Všechno jsme mu navíc vysvětlili,” dodal Kahn.

Reagovat
Rudnevs

Preco si na strane Tapalovica? A co s tym ma Hasan?

Reagovat
Mass

Já nejsem na žádný straně, mě je to jedno jak to tam mají. Ale přijde mi zajímavé, že si Hasan stěžuje do médií, že si někdo jiný stěžuje. Rovněž i to argumentovat že pro někoho je něco osobní a pro jiného pro dobro klubu, i když to může být úplně klidně osobní taky. Proč Tapaloviče vyhodili nevíme.

Reagovat
Kucka

Reagovat
Arne

Vsechno bych chapal, ale ze k tomu vyuzijí zrovna Manuho zraneni, to jenom ukazuje, jak moc je to vedeni Bayernu slabý.

Reagovat
cr7sux

Otázka na fans bayernu - Kdyby Neuer byl odejit nemůže to být paradoxně prospěšné pro budoucnost klubu?

Reagovat
smazaný uživatel

Jednoznačně může. Mám Neuera rád, ale už dávno nepředvádí takové výkony jako v roce 2014. Na MS byl příšernej a hned několik golů šlo za ním. Teď navíc máme Sommera, který je s ním nastejno. Největší problém je momentálně ve středu obrany, tam to chce jednoznačně posílit

Reagovat
Bastaron

Co chceš posilovat na středu obrany, kde je de Ligt, Upa a Lucas až se uzdraví.

Reagovat
Jardman

Reagovat
krupa1919

Je čas Manu, je čas… Ano, je to neoddiskutovanější jeden z nejlepších gólmanů za posledních 10 let. On byl vlastně takovým tím světovým průkopníkem, kdy si zbytek světa taky uvědomil, že i gólman může hrát i nohama, ale dle tohoto vyjádření si je až moc jistý svou pozici v klubu. Proto bys měl jít dál, nejsi víc než klub

Reagovat
pantondavo

Jo, jo, a díky tomu padlo spousty gólů po chybný rozehrávce golmana, kterej si myslel, že umí rozehrávat nohama. Útočníci děkují Neuerovi

Reagovat
Mass

Dobře pro fotbal, ne? Pro mě je třeba Kolář mnohem zábavnější brankář než Staněk, i když Staněk je objektivně mnohem spolehlivější. Ale to jak Kolář umí rychle rozehrát, to Staněk neumí.

Reagovat
kattos

No, zrovna on tou jeho prací nohama Slaviu dost potopil

Jako máš pravdu, ale Kolář rozhodně není zas takovej technik i na poměry brankáře.

Reagovat
Mass

Jj, všichni tomu rozumí a kritizují Koláře, jen ti ňoumové ve Slavii evidentně ne, když ho stále dávají do brány.. /s

Jinak kdo myslíš že je velmi dobrý technik mezi brankáři? (mimo tady Neuera)

Reagovat
kattos

Tak sorry, já mám furt v hlavě to jak se Kolář přirovnával právě k Manuelovi a normálně jsem začínal mít pocit že to mysleli vážně

Nebo jak na tréninku prý začínal hrát v záloze.

Ederson (nejlepší technik u brankářů) Alisson, Stegen....

Reagovat
pantondavo

Jednoznačně, třeba Karius to povýšil ještě výš, ten si myslel, že může hrát i rukama a vyčaroval nejeden úsměv na tváři

Reagovat
pantondavo

Nebo takovej Čech proti Turecku

Reagovat
cr7sux

Reagovat
Seydou Doumbia

chyby k tomu patří...nevypadá to že by to kurtoovi nebo nojerovi uškodilo že pár x prostě po jejich čáry máry chybách padl gol

Reagovat
bayern987

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
kattos

Tohleto že Neuer byl ten kdo s tím přišel je kravina, rozhodně to není tak že brankáři předtím neuměli nohama nebo nevybíhali... stačí si vzpomenout na Bartheze

Reagovat
Mass

Já si spíš vzpomenu na Jorge Campose, ten musel být pro trenéry občas na zabití.

Reagovat
kattos

René Higuita

Reagovat
Mass

Reagovat
xjert02

❤️

Reagovat
kvido17

Campos byl frajer, měl to na párku a dělal si z toho prdel

Reagovat
Pinturicchio

Boha jeho, nedělat Neuer pičoviny s vybíháním, po kterých Bayern kolikrát dostával góly, tak se na něj bude vzpomínat tak, jako na Kepkeho, Lehmanna nebo Ilgnera. Fakt už z něj přestaňte dělat něco, co není a nikdy nebyl.

Reagovat
Zark

kdyby jen v Bayernu.... dodnes nezapomenutelná Neuerova asistence při Stankovičovém gólů do sítě Schalke

Reagovat
Pinturicchio

Šak právě. Marketingově topka, ale hráč jako takový? Výborný gólman, ale srovnávat ho např s Ikerem nebo Gigim? Come on.

Reagovat
Zark

A Iker si zase neumí postavit zeď, takže vítěz je jasný

Reagovat
Pinturicchio

O Gigim nemůže nikdo příčetný pochybovat, pravý GOAT.

Reagovat
Zark

včera s Janovem 502. čisté konto v kariéře Kéžby se s Parmou dokázal ještě vrátit do první ligy, aspoň skrze play off. To by byla pěkná tečka

Reagovat
Pinturicchio

Ty vole, však to nemá většina hráčů ani jako počet odehraných zápasů. . Neskutečná škoda toho PSG, aj teď by Wojckovi trhal prdel. Tak aspoň s Parmou, nakonec, jak píšeš.

Reagovat
Pinturicchio
Reagovat
Salfovic

Tak Buffon byl jasně nejlepší, ale že by Neuer nějak zaostával za Ikerem, to bych tedy neřekl.

Reagovat
Pinturicchio

Viz níž. Ale je možné, že u Ikera mi to prostě zkresluje nostalgie.

Reagovat
Kiss Me Polka!

iker je o dva levely pod ním, to je marketingovy produkt. Buffon max o trochu nad ním, díky dlouhověkosti

Reagovat
pantondavo

Reagovat
Pinturicchio

Ne, no.

Reagovat
20fredy20

Presne no, Neuer je absolutne inde od tychto dvoch aj ked odmyslime rozohravku nohou.

Reagovat
Pinturicchio

Ne, no, k Gigimu se nikdy ani nepriblizil.

Reagovat
Bakary3

Mně to zase přijde, že ho na základě některých chyb nesmyslně shazujes.

Nutno podotknout, že na základě chyb, který vyplývaly z jeho specifický ho způsobu hry, díky kterýmu v dlouhodobým ohledu pro svůj tým měl mega mega přidanou hodnotu.

Takovou, že dalece prevysovsala těch pár chyb.

Těch bylo vlastně tak málo, že je to až neuvěřitelny přitom, na jaký riziko hrál.

A Buffon mi přišel ze všech nejvýš.

Ale osobně nevím, proč by neměl být třeba na úrovni casillase. Podle mě tedy i o kousek výš

Reagovat
Pinturicchio

Ono se to právě dá vnímat i tak, jak to píšeš ty a já ten tvůj pohled chápu a respektuju. Já radši tu jistotu, a proto je pro mě i Iker výš. Podobně jako Neuer je pro mě i Valdes.

Reagovat
Bakary3

Za to díky

Ale teda Valdés... To nebudu souhlasit

Ten pro mě nebyl ani golmansky na úrovni Neuera či Ikera a nohama to byl kiksar, který narozdíl od Neuera delal chyby dokonce "nevynucene"

Reagovat
BBystr

Ja doteraz nechápem ako mohol Valdés vytlačiť Rustuho

Reagovat
Pinturicchio

I pro pantondavo - s Valdesem nesrovnavam kvality, ale ten způsob hry a následné góly. Neuer x Valdés je pro mě taky Neuer výš.

Reagovat
pantondavo

Valdes jako Neuer?! To sis hodně zapřeháněl

Reagovat
bayern987

Reagovat
mistr129

Reagovat
Bayern +

Reagovat
Doplh11

Tohle pro mě není poprvé, co musel odejít či odstoupit trenér brankářů z nějakého týmu. Když si vzpomenu na rok 2016 kdy si po druhé sezóně v dresu Chelsea Thibaut Courtois stěžoval na Christopha Lollichona, že díky jeho metodám si poranil meniskus a nemohl pak 3.měsíce hrát a pak trval na tom že pokud bude nadále ve funkci, tak odejde. Nakonec mu Chelsea nabídla aby dělal skauta brankářů a měl na starost mladší kategorie. To byla pro mě dost velká rána, protože díky němu se Petr Čech moc a moc zlepšil a hlavně se znali už z Rennes. Škoda že ho pak nemohl následovat do Arsenalu, kde měl Wenger svého oblíbeného Peytona, na kterého si pro změnu stěžovali Fabianski a Szczęsny. Prostě to mě tím opravdu Courtois nasral. Další případ beru v Manchester United, kde trénoval de Geu a jeho kolegy jeho někdejší trenér z Atlética Madrid - Emilio Alvaréz, kterého doporučil Mourinhovi jeho agent, aby mohli de Geu udržet v Manchesteru. A právě Alvarez, odešel po 3.letech z důvodu že mu de Gea nesměl říct že se dohodl na prodloužení smlouvy. Sice měl možnost taky prodloužit, ale odmítl a rozhodl se už netrénovat de Geu. No, a teď mě dost překvapil právě Bayern, kde Toni Tapalovic díky svými skvělými metody dokázal s Manuela Neuera udělat nejlepší brankáře světa. A to že si na něj stěžoval Nübel, že sním vůbec nebyl v kontaktu během hostování v Bayernu mě nějak nechvátilo. Bylo to jeho rozhodnutí jít do Bayernu a zabojovat o jedničku, ale Neuer si jít vzít nechal. A teď prostě na jednu stranu Manuela chápu že mu "dle jeho" Bayern vrazil kudlu do zad a to jen díky tomu že Toni mu říkal vše co si trenéři říkali mezi sebou.. Opravdu dost brutální od Salihamidžiće že ho z tohoto důvodu a ještě se spory s Nübelem VYHODIL... Asi se už nenajde klub, kde by daný brankář nebyl buď spokojený s metodami trenéra, kterého chválil jeho předchůdce a nebo že mu svěřenec nic neřekl o prodloužení smlouvy či jen spory s hlavním trenérem.... . To že to Bayern prozatím vyřešil tak že Sommera a Ulreicha trénuje Tom Starke natom nic nemění.. Jsem zvědav jak to vyřeší v létě.

Reagovat
kattos

Tak ze všech lidí je zrovna Nubel ten kdo se asi chová nejvíce logicky.

Reagovat
Mass

Není právě Nübel uvažovaný od příštího roku jako jednička Bayernu?

Reagovat
kattos

No kdyby jo, tak mu to řeknou a ted si ho stáhnou. Očividně mu to ale nemůžou zaručit a on je má v pejči.

Reagovat
Bakary3

Tak spíš by s návratem musel souhlasit, což zřejmě nesouhlasil.

Asi ví, jak jsou karty rozdány, takže by mu mohli slibovat, co chtěli.

Reagovat
kattos

No jasně, takže Nubel není uvažovaný jako jednička od příštího roku, to je ta pointa

Reagovat
Bakary3

Jo, já to jen myslel tak, že ikdyby mu naslibovali, tak by věděl, jaká je realita a vyprdnul se jim na to

Reagovat
EaP

Tak napríklad v Barcelone je De la Fuente trénerom brankárov už ani neviem koľko rokov. Vystriedali sa niekoľko trénerov, niekoľko brankárov na pozícii 1 a 2 a ani raz som nečítal , že sa niekto na toho človeka sťažuje. Ten chlap vychádza s úplne každým a z Ter Stegena urobil v bránke absolútne zviera. A myslím, že tam ešte pekných pár rokov bude.

Reagovat
dominios

Ono je to celkom logicke cele. Ze Tapalovic nemal dobre vztahy s Brazzom resp, hlavne s Nagelsmannom bolo zname uz dlhsie. Ale zrazajuce je chovanie Manuela. Nehoda na lyziach, na ktorych nemal co robit ide za nim a vedenie sa zdrzalo nejakej extremnej kritiky a podrzali ho. Neuer ohrozil celu, do tej doby dobre rozhoranu sezonu. Nubel opat kona logicky, tam kde je mu je dobre a zrejme aj citi, ze nielen ze mu v Bayerne nevedia garantovat post 1 aj po Neuerovom vylieceni, ale aj kym bol u nas, zrejme videl, ze proste sa s Neuerom rovnat nemoze. Na tom nic zle nieje, Neuer je bezkonkurencne najlepsi brankar sucasnosti a nedavnej minulosti. Chyb par urobil, ale to, kolko toho pochytal, kolko toho pochytat ani len nemusel, pretoze riskantnymi rozohravkami/vybehnutiami vsetkemu predisiel, o tom vlastne ani ziadne cisla niesu. Chapem, ze vacsina ludi tu ho nema rado, ako vsetko nemecke, ale Manuel je napriek tomu najlepsi z najlepsich a zaroven velky revolucionar postu brankarov. Nubel to vie a vie aj to, ze aj ked Manuel uz nie je v abolutne top forme, stale aj skrz postavenie v kabine ho proste neprekona.

Ale spat k problemu. Tapalovic evidentne zanedbal vztahy s inymi brankarmi. Akurat Ullreich (btw jeho mam velmi rad) si je vedomy svojho postavenia/kvalit a tak to toleruje a s Manuelom bol proste ako brat. Lenze ak je aj pravda, ze nieco mu vynasal z vedenia, co sa nasledne dostalo do kabiny, tak to dobre svetlo nehadze. Ano, nase sucasne vedenie zatial posobi zvlastne, za Rummenigeho a Hoenessa to bolo o inom. Ale nic to nemeni na fakte, ze vedenie je od toho aby viedlo a hraci aby hrali. Vobec tak nie je vylucene, ze aj Tapalovic zohral rolu v rozbrojoch v kabine za ery Ancellotiho, Kovaca a neskor medzi trenermi s Hansim a teoreticky aj pri otazkach smerovania klubu pri Lewovi. Nevieme, nesudme, ale bez vanku sa ani listok nepohne. Ak je to vsak co i len kusok pravda, tak nech nase vedenie je akokolvek neskusene a este tu komunikaciu nema pod kontrolou, tak posledne co potrebuju je, aby to niekto zvnutra rozbijal. A dalej, netvarme sa, mame viacero hracov co uz vyhrali vsetko a maju uz dost rokov. Tazko sa im ustupuje, maju svoje maniere, je tak pochopitelne, ze su tam nazorove rozdiely.

Ako dalej? Manuel nech sa vrati na zem, stale je najlepsim brankarom, len sa musi zotavit. Nove vedenie sa este hlada, ale pomaly sa tam dostava. A zastavit uniky von k hracom sa zastavit museli. Vsetci nech sa teda vratia k svojej praci a bude dobre. A vsetci, do jedneho, sa musia v prvom rade naucit komunikovat medzi sebou na priamo a nie cez media, pretoze to je to, co skodi uplne vsetkym a uplne najviac.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele