Norrköping dokonal zázračný návrat na švédský trůn

31.10.2015, 16:44
Aktuality
Zaujalo nás
IFK Norrköping vyhrál v posledním kole švédské ligy 2:0 v Malmö a poprvé od roku 1989 získal titul. Loni přitom skončil až na 12. místě s pouze čtyřbodovým náskokem na sestupující týmy. Naopak obhajující Malmö, které dnes dohrávalo o devíti hráčích, finišuje až na páté příčce a v příští sezoně se nejspíš bude muset obejít bez pohárové Evropy.

Navzdory dlouhému čekání má Norrköping ve švédské historii své čestné místo. Dařilo se mu zejména v prvních dvou poválečných dekádách, kdy si dokonce vysloužil přezdívku 'Guldkoping' (zlaté město).

Mimoto je IFK zodpovědné také za výchovu dvou třetin slavného tria z AC Milán Gre-No-Li (konkrétně tam začínali Gunnar Nordahl s Nilsem Liedholmem) a kupříkladu na stříbrné mistrovství světa 1958 vysílalo rovnou čtyři své zástupce.

V 60. letech se však zhroutila do té doby pevná podpěra sportu v celém městě, textilní průmysl, a Norrköping se dlouho ne a ne vrátit na vrchol.

Pořádný zlom přinesl až příchod nového předsedy klubu Petera Hunta roku 2009. Místní byznysmen okamžitě začal klást velký důraz na vlastní akademii a po postupu zpět mezi smetánku svěřil trenérovi Jannemu Anderssonovi ve Švédsku nezvyklou roli manažera.

Mladíci jako útočník Christoffer Nyman, záložník Alexander Fransson nebo teprve 18letý pravý křídelník Linus Wahlqvist teď rázem kvetou.

"Tohle je teprve začátek, protože Norrköping má další nesmírně talentované mládence jako Filipa Dagerstala, Andrease Hadeniuse a Gentrita Citakua. Ti spolu hrají odmala, a možná právě to je důvod jejich perfektní souhry," uvedl pro ESPN vysloužilý švédský novinář Jorgen Lowenfeldt.

Norrköping po dnešku celkově získal již 13 titulů a více jich mají na kontě pouze celky z Malmö a Göteborgu (oba 18), právě tahle talentovaná parta však leckterému fanouškovi přináší první opravdový požitek ze hry v životě. Na rozdíl od pragmatického a defenzivně laděného Göteborgu si tento mistr hravě získává srdce neutrálů.

Autor: Tomáš Daníček / espnfc.com, ČTK

Komentáře (25)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Reagovat
San Iker

No na to Malmö bez pohárů pozor, ještě se bude hrát švédský pohár, pokud ho vyhrajou, tak o poháry (EL) příští sezónu nepřijdou, ne?

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo ještě můžou vyhrát Ligu mistrů nebo Evropský pohár.

Reagovat
Riviera Kid

Letos asi tezko

Reagovat
Murtago

Stačí porazit Pařížanku a vyhrát na San Bernábeu a pak už to nějak dopadne...

Reagovat
Rarášek

No tak dobře to nevypadá. Ale jo, v případě výhry je EL.

Reagovat
r3

Aj finska liga je zaujimava, prvykrat v historii vyhral SJK titul. Klub zalozeny v roku 2007 a hrava momentalne na "dedinskom" stadione.

https://vimeo.com/143625628

Reagovat
smazaný uživatel

klub bez minulosti

Reagovat
bobis21

každý musí někdy začít

Reagovat
OTASi

No a co?

Reagovat
Emmett Brown

Reagovat
taws

takže další adept na vyřazení Sparty v předkole

Reagovat
arsavin

Reagovat
Kang & Kodos

Malmö 5., Hacken 7. Za mě spokojenost.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Bayernista18

Reagovat
smazaný uživatel

NKP!

Reagovat
smazaný uživatel

pekna zajimavost, diky

Reagovat
Milan.B

Reagovat
ZB 07

Reagovat
Rarášek

Velkej palec nahoru, letos hráli fakt výborně. A speciálně pro Kujovice bych dal další palec. Všema zatracovanej hráč, kterej si před dvouma rokama ani nezpracoval balon, a ted chytí titulovou fazonu.

Reagovat
Rarášek

A redakci za článek.

Reagovat
smazaný uživatel

takže něco jako Plzeň a Jiráček

Reagovat
Rarášek

to zas ne

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele