O VÍKENDU MĚLA START NĚMECKÁ A FRANCOUZSKÁ LIGA

05.08.2003, 14:43
Aktuality
O víkendu se rozjely dvě významné evropské ligy - německá Bundesliga a francouzská Ligue 1. Zatímco v Německu zřejmě bude Bayern Mnichov při cestě za titulem ohrožovat jen Borussia Dortmund, francouzská liga slibuje zajímavější podívanou. O titul by se měli poprat obhájce Lyon, Monako, Marseille a PSG...

Německá Bundesliga

Hned v prvním kole Bundesligy čekalo fanoušky derby mezi Schalke 04 a Borussií Dortmund. Borussii přivedl na stadión jako kapitán Tomáš Rosický, nebylo to však poprvé, co za Dortmund nastoupil s kapitánskou páskou, tuto roli si už vyzkoušel při zápase Ligového poháru. V 58. minutě už sice Borussia prohrávala 0:2 zásluhou Altintopa, nakonec se jí ale vyrovnat podařilo, nejdříve se v 66. minutě trefil Flavio Conceicao a v 90. Amoroso. Tomáš Rosický i Jan Koller odehráli celý zápas, po faulu na Rosického měla být penalta, rozhodčí ji ale neodpískal. Filip Trojan v dresu Schalke zůstal celou dobu na lavičce i přes skvělý výkon proti Liberci v Intertoto Cupu. V dalším zápase proti sobě nastoupil čestvý vítěz Ligového poháru Hamburg proti Hannoveru, kde působí Štajner, Šimák a Kaufman. Oba Češi působící v Hamburgu (Fukal, Ujfaluši) nenastoupili. Zatímco Kaufman také nehrál, Štajner i Šimák zářili. Zvláště Šimák byl jako politý živou vodou, jeho kličky, střely a technické finesy udivovaly diváky. Právě po jedné z jeho střel se k odraženému míči dostal Jiří Štajner a otevřel účet zápasu, který nakonec Hamburg překvapivě prohrál 0:3. Ligový start se nepovedl Kaiserslauternu, v jehož dresu odehrál celý zápas Vratislav Lokvenc. Po zákroku na něj jeho tým kopal penaltu, tu ale zahodil a i díky tomu se nakonec radovali hosté z Mnichova 1860, kteří vyhráli 1:0. Za Mnichov odehrál celý zápas Roman Týce. Budesligovou premiéru si odbyl Václav Svěrkoš, který za Borussii Mönchengladbach nastoupil v 75. minutě, jeho kolega Ulich hrál od 54. minuty. Tým českého dua zápas proti 1. FC Köln vyhrál 1:0 díky vlastní brance Scherze. Loňský druhý celek Bundesligy, Stuttgart, hrál v Rostocku. V zápase se dlouho ani jeden tým neprosadil, až v 75. a 76. minutě přišel "blesk z čistého nebe", když se dvakrát za sebou trefil Szabicz. Stuttgart tak vyhrál 2:0. Start se povedl i obhájcí titulu Bayernu Mnichov, který doma porazil Frankfurt 3:1. Dobře nakročil do nové sezóny i Leverkusen, který minulou sezónu bojoval o setrvání v Bundeslize. Doma rozstřílel Freiburg 4:1. Únava ze zápasu Interoto Cupu byla vidět na hráčích Wolfsburgu, nad Bochumí však vyhrál, i když jen 3:2. V posledním zápase 1. kola vyhrály Brémy 3:0 na stadionu Herthy Berlín.

Francouzká Ligue 1

Už v prvním zápase nové sezóny se na hřiště od začátku dostal ex-slávista Štěpán Vachoušek v dresu Olympique Marseille a odehrál celý zápas. "Dobrá práce," slyšel po zápase od trenéra Alaina Perrina. "Premiéra mě rozhodně potěšila. Vyhráli jsme a takový vstup do sezóny jsme potřebovali. Osobně jsem se na hřišti cítil také velmi dobře," řekl po utkání samotný Vachoušek. Olympique nakonec vyhrál až gólem z 91. minuty, když se trefil Bakayoko. Obhájce titulu Lyon zakolísal hned v prvním utkání, prohrál na hřišti Lille 0:1. Velkou smůlu měl Petr Čech, který v dresu Rennes odchytal celé utkání na hřišti Montpellieru. Jeho tým vedl už od 24. minuty, nakonec však zápas skončil 1:1 kvůli penaltě sedm minut před koncem. Příjemným překvapením byl pro české fanoušky zápas Monako - Bordeaux, celý zápas v dresu Monaka odehrál Jaroslav Plašil, po faulu na něj se dokonce kopala penalta. Monako zásluhou dvou gólů Nondy vyhrálo 2:0. Na hřiště se dostali i oba češi působící ve Štrasburgu - Václav Drobný odehrál celý zápas, David Kobylík byl střídán v 68. minutě, Štrasburg remizoval na hřišti Toulouse 1:1. Další z favoritů celé ligy, Paris St. Germain klopítl už v prvním kole, doma pouze remizovala s Bastií 0:0. Auxerre dokonce doma prohrálo, 1:2 s Nice. Zbylé výsledky prvního kola: Lens - Le Mans 0:0, Mety - Ajaccio 0:1, Sochaux - Nantes 2:1

Autor: Jan Werner

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele