ODEŠEL FERENC PUSKÁS

17.11.2006, 14:29
Aktuality
Dnes, 17. listopadu, o sedmé hodině ranní, dotlouklo navždy srdce legendárního maďarského fotbalisty Ference Puskáse. Bývalý vynikající útočník maďarské reprezentace a fotbalového klubu Realu Madrid dlouhodobě trpěl Alzheimerovou chorobou.

Světový fotbal ztratil jednu ze svých největších legend. V Budapešti zemřel ve věku 79 let Ferenc Puskás, považovaný za nejlepšího levonohého fotbalistu všech dob. Bývalý hráč Honvédu Budapešť a Realu Madrid strávil posledních šest let v nemocnici kvůli Alzheimerově chorobě. Několik posledních měsíců byl internován na jednotce intenzivní péče pro potíže s dýcháním a krevním oběhem a před několika dny onemocněl zápalem plic. Tak kritickou zátěž už jeho organismus nevydržel.

K fotbalu měl Ferenc Puskás blízko již od dětství, jelikož jeho otec byl hráčem budapešťského klubu Kispest, později přejmenovaného na Honvéd. V něm začal svou skvělou kariéru i mladý Ferenc, který debutoval v roce 1943. O dva roky později obdržel i pozvánku do reprezentace, kde se při svém premiérovém startu zaskvěl gólem. V tehdejším systému 5-3-2 hrál Puskás levou spojku mezi křídlem a středním útočníkem.

Maďarské národní mužstvo bylo ve čtyřicátých a padesátých letech vládcem fotbalové Evropy a od roku 1943 do roku 1956 nepoznalo na svém hřišti hořkost porážky. Před jedenáctkou, v níž figurovala jména Czibor, Hidegkuti, Kocsis, Bozsik a samozřejmě Puskás, neobstála ani hrdá Anglie, která na stadionu ve Wembley utrpěla roku 1953 první historickou porážku právě od Maďarů v poměru 3:6, ke které přispěl Puskás dvěma góly. V odvetě v Budapešti Maďarsko Anglii rozdrtilo 7:1 a potvrdilo svou evropskou hegemonii.

O rok dříve triumfovala maďarská reprezentace na olympijských hrách v Helsinkách. Rovněž na mistrovství světa v roce 1954, pořádaném ve Švýcarsku, šlo Maďarsko od vítězství k vítězství. Střední útočník Sándor Kocsis se stal nejlepším střelcem turnaje s jedenácti góly. Ve finále se Maďaři střetli s reprezentací NSR, kterou přejeli ve skupině 8:3. I ve finále se vše vyvíjelo pro Maďarsko příznivě. Po gólech Puskáse, který nebyl zcela zdravotně v pořádku, a Czibora byl stav 2:0. Němci však do poločasu vyrovnali a šest minut před koncem Rahn strhl vedení na jejich stranu. Puskásův vyrovnávací gól nebyl uznán pro sporné postavení mimo hru.

V dresu Honvédu sklízel Puskás rovněž úspěchy, vyhrál s týmem pětkrát maďarskou ligu a v 354 zápasech vstřelil dnes těžko uvěřitelných 357 gólů. V roce 1948 byl nejlepším střelcem Evropy a o pět let později byl vyhlášen nejlepším hráčem Starého kontinentu. Střeleckou potenci prokázal i v dresu Maďarska, když vstřelil v 84 střetnutích 85 branek.

Roku 1956 však do osudu Ference Puskáse zasáhla historie. V Maďarsku vypukla revoluce, později brutálně potlačena "spřátelenou" armádou Sovětského svazu. Puskásův Honvéd v té době čekala odveta poháru PMEZ, předchůdce dnešní Ligy mistrů, proti Athletiku Bilbao, s kterým maďarský klub prohrál ve Španělsku 2:3. Odveta se hrála místo v Maďarsku v Bruselu a Honvéd vypadl po prodloužení po výsledku 6:5. Hráči odmítli návrat do boji sužované vlasti a po krátké okružní cestě po Evropě a Jižní Americe se rozešli do evropských klubů.

Puskás hrál nejprve několik neoficiálních zápasů za Espaňol Barcelona, poté však byl potrestán dvouletým zákazem hraní zápasů v Evropě. Posléze odmítl nabídky Juventusu a AC a v 31 letech zamířil do Realu Madrid. Zde se připojil k nejslavnější generaci bílého baletu všech dob, vedenou Di Stéfanem. První rok Puskás musel dohánět ztracenou fyzickou formu a překlenout jazykovou bariéru. Poté však opět začal sklízet úspěchy a v dresu Realu získal pět ligových titulů, jeden pohár a jeden Interkontinentální pohár. V roce 1960 se rozhodující měrou podílel na dalším triumfu "merengues" v Poháru mistrů evropských zemí. V památném utkání hraném v Glasgow Real Madrid přestřílel Eintracht Frankfurt 7:3 a sám Puskás zaznamenal čtyři góly. Celkově jich útočník s magickou levačkou vsítil v bílém dresu 159 ve 179 sehraných utkáních. Čtyřikrát vybojoval i titul "Pichichi" pro nejlepšího střelce španělské La Ligy. Sehrál i čtyři zápasy za reprezentaci Španělska, které se stalo jeho druhou vlastí.

Ferenc Puskás se rozloučil s Realem Madrid v červnu 1967 ve svých čtyřiceti letech. Po ukončení hráčské kariéry pracoval jako trenér v mnoha klubech a dokonce v maďarské reprezentaci. Jeho krajané ho považují za nejlepšího sportovce Maďarska všech dob. Jméno Ference Puskáse nese od roku 1999 i největší stadion v zemi. Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků ho vyhlásila nejlepším střelcem 20. století za jeho 512 gólů v 528 zápasech.

Autor: Jaroslav Smrž

Komentáře (8)

Přidat komentář
smazaný uživatel

"Bývalý hráč Honvédu Budapešť a Realu Madrid strávil posledních šest let v nemocnici kvůli Alzeheimerově chorobě. Několik posledních měsíců byl internován na jednotce intenzivní péče pro potíže s dýcháním a krevním oběhem a před několika dny onemocněl zápalem plic. Tak kritickou zátěž už jeho organismus nevydržel."

Reagovat
sansiro

škoda že jim tenkrát to finále nevyšlo...

Reagovat
smazaný uživatel

by mělo být 3-2-5, jinak je hezké, že si na tak skvělého hráče někdo vzpoměl. I když se tehdy bránilo trošičku jinak než dnes, průměr gól na zápas mluví za všechno.

Reagovat
smazaný uživatel

Sice jsem samozřejmě jeho éru nezažil, ale musím smeknout nad tím, co ve fotbale dokázal. Jo tehdy bylo Madarsko neporazitelné, škoda, že mu to finále proti Gestapákům nevyšlo, zasloužil by si to....

Reagovat
smazaný uživatel

čabajky už můžou jen vzpomínat

včera jsem koukal na maďarskou ligu, to jejich bránění je fakt k smíchu, přesně jako to říkal kdysi Vágner

Reagovat
smazaný uživatel

tak maďaři nikdy nebyli žádní obranáři. to, že se teď už nich takhle hraje, je obrovská chyba. měli by se soustředit více na ofenzívu

Reagovat
HOST*Expert

Když byla anketa o nejlepšího Evropana skončil na 4. místě - před Platinim, Van Bastenem, Eusebiem... Robert Charlton ho považoval za vůbec nejlepšího hráče historie.

Reagovat
smazaný uživatel

byl to skvelej hrac

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele