Ohlédnutí za 1. kolem základních skupin Ligy mistrů

17.09.2021, 19:29
Názory a komentáře
Sebastien Haller (© AFP)
Hlavní fáze Ligy mistrů odstartovala a hned na úvod nabídla několik zajímavých šlágrů. Úterní program byl v tomto ohledu skromnější a přinesl jen vítězství Bayernu v Barceloně, ve středu to však bylo o něčem jiné.

Manchester City v devítigólové přestřelce zdolal Lipsko, Liverpool zase v duelu plném obratů porazil AC Milán. Real Madrid dal Interu lekci z efektivity a veze domů tři body, zápas Atlética s Portem nepřinesl ani jeden gól.

Udála se i některá překvapení, za zmínku stojí zejména tři. Young Boys využili dlouhé přesilovky a porazili Manchester United, Messi s Neymarem a Mbappém sice poprvé nastoupili v základu, avšak v Bruggách jen remizovali. Naopak jiná premiéra se zdařila, Sheriff Tiraspol ve svém vůbec prvním zápase v Lize mistrů zaskočil Šachťar.

Nejlepší zápas kola


Manchester City - Lipsko

Hned devět branek bylo k vidění na Etihadu. Domácímu Manchesteru se dařilo vždy uskočit na rozdíl dvou branek, soupeř však pokaždé vsítil kontaktní gól. Až Jesusova trefa v závěru znamenala vedení 6:3, které už bledě modří nepustili.



Nejpohlednější góly kola


1. Joao Cancelo (Manchester City)

Mezi těmito devíti trefami byla i jedna výstavní, a to v podání portugalského beka Cancela. Ten zastínil i zdařilý volej Traorého při historickém vítězství Tiraspolu či Hendersonovu rozhodující trefu proti Milánu.



2. Adama Traoré (Sheriff)



3. Jordan Henderson (Liverpool)



Sestava kola





Brankář - Thibaut Courtois (Real Madrid)

Celkem pěti zákroky si zajistil čisté konto, ale zejména výrazně pomohl svému mužstvu k cenným třem bodům ze hřiště Interu. V úvodu skvěle vychytal Džeka i Martíneze. Proti Bosňanovi pak znovu zasáhnul jak před pauzou, tak nedlouho po ní.

Pravý obránce - Thomas Meunier (Dortmund)

Na pravé straně hýřil aktivitou, nejvíce však byl vidět ve dvacáté minutě, kdy šikovnou přihrávkou z první asistoval na gól. I ve zbytku utkání o sobě dával vědět dopředu a pomáhal mužstvu dozadu, díky čemuž si "Schwarzgelben" došli pro docela pohodové vítězství.

Střední obránce - Nicolas Otamendi (Benfica)

Ostřílený Argentinec vedl mužstvo i stoperskou trojici s naprostým přehledem. Jistota v rozehrávce i vysoká úspěšnost v soubojích zapříčinily, že Dynamo Kyjev vyšlo doma proti Benfice gólově naprázdno.

Střední obránce - César Azpilicueta (Chelsea)

Kromě čistého konta přispěl i ke druhému stavebnímu kamenu výhry Chelsea proti zenitu. V devětašedesáté minutě totiž vyslal do vápna famózní centr, který dokázal Lukaku zužitkovat k vstřelení branky.

Levý obránce - Cristiano (Sheriff)

Tvořil pevnou obranu Sheriffu při své vítězné premiéře v Lize mistrů, krom toho se blýsknul i dvěma asistencemi. Nejprve centrem umožnil parádní volej Traorému, poté pro změnu načechral míč na Yansaného hlavu.

Pravý záložník - Jude Bellingham (Dortmund)

Ve dvacáté minutě se na pravé straně dostal ke skákavému balónu, který volejem o zem poslal mezi nohy brankáře a dále do jeho svatyně. Před odchodem do šaten se pak ve vápně bravurně prosmýknul kolem obránce, načež předložil před prázdnou bránu Haalandovi.

Střední záložník - Remo Freuler (Atalanta)

Už v šesté minutě poslal svou Atalantu do vedení ve Villarealu, když z vápna poslal přesnou přízemní ránu k tyči. Poté připravil ještě několik zajímavých situací spoluhráčům, to už ale bez úspěchu.

Levý záložník - Christopher Nkunku (Lipsko)

Lipsko sice v Manchesteru prohrálo, individuální výkon Nkunkua ale nejde hodnotit jinak než kvalitně. Nejprve hlavou před přestávkou snižoval, po návratu ze šaten se prosadil stejnou částí těla. Další kontaktní branku vstřelil a hattrick završil přízemní střelou z docela ostrého úhlu.

Útočník - Sébastien Haller (Ajax)

Ještě úspěšněji si počínal reprezentant Pobřeží slonoviny Haller. Hned ve druhé minutě dorážel po odrazu od tyče, vzápětí ve skluzu zužitkoval Antonyho pobídku. Po návratu ze šaten tváří v tvář gólmanovi loboval, čtvrtou trefu vsítil opět v souboji jeden na jednoho s brankářem.

Útočník - Robert Lewandowski (Bayern)

Tolik gólů jako dva předchozí sice nenastřílel, ovšem i dvě branky proti Barceloně nelze hodnotit jinak než kladně. Deset minut po přestávce dorážel Musialovu střelu, v závěru pak opět zužitkoval odrazu od tyče, poradil si s bránícím hráčem a zakončil.

Útočník - Ante Rebić (AC Milan)

Vyrovnávací branku v Liverpoolu sám vstřelil, když poslal míč podél Alissona do sítě. I ve druhé brance, která padla jen o pár desítek sekund později, měl prsty. Bohužel pro něj to Milánu k bodům nepomohlo.

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. Sébastien Haller (Ajax) - 10.00 (4 góly, 6 vyhraných vzdušných soubojů)

2. Cristiano (Sheriff) - 9.45 (2 asistence, 3 úspěšné driblinky, 5 odebrání míče)

3. Jude Bellingham (Dortmund) - 9.29 (gól, asistence, 5 úspěšných driblinků, 3 odebrání míče)

4. Nicolas Moumi Ngamaleu (Young Boys) - 9.13 (gól, 7 úspěšných driblinků, 5 odebrání míče)

5. Christopher Nkunku (Lipsko) - 8.85 (3 góly, 2 odebrání míče)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1. Sébastien Haller (Ajax) 21 bodů - 4 góly (16 bodů), hráč zápasu (3 body), 90 odehraných minut (2 body)

2. Christopher Nkunku (Lipsko) 20 bodů - 3 góly (15 bodů), hráč zápasu (3 body), 81 odehraných minut (2 body)

3. Cristiano (Sherrif) 16 bodů - 2 asistence (6 bodů), čisté konto (4 body), hráč zápasu (3 body), 90 odehraných minut (2 body), 5 získaných míčů (1 bod)

4. Jude Bellingham (Dortmund) 15 bodů - gól (5 bodů), asistence (3 body), hráč zápasu (3 body), 70 odehraných minut (2 body), čisté konto (1 bod), 4 získané míče (1 bod)

5. Alex Sandro (Juventus) 14 bodů - gól (6 bodů), čisté konto (4 body), 7 získaných míčů (2 body), 90 odehraných minut (2 body)

Nepřehlédněte


Porto červená Sporting gól Za svůj nešetrný zákrok proti soupeři si vysloužil vyloučení Aaron Wan-Bissaka, jenž tak za příznivého stavu zbytečně oslabil svůj tým.


Soupeř z Bernu v závěru dokonal obrat díky hrubce Lingarda, který doslova pobídnul ke skórování Siebatcheua


Tady výjimečně přikládáme video celého zápasu, abyste se mohli podívat na všechny čtyři penalty z první půle zápasu Sevilly se Salcburkem i vyloučení v poločase druhém.
TEXT

Nešťastně vstoupil do své obnovené premiéry v Lize mistrů AC Milán, Tomori si totiž hned na úvod očekávaného zápasu s Liverpoolem vsítil vlastní gól.


I za cenu červené karty dost možná zachránil bod pro Porto Mbemba, jenž za bezbrankového stavu v páté minutě nastavení zfauloval unikajícího soupeře.


Sporting na zápas s Ajaxem nebude vzpomínat zrovna nejlépe. Oproti pěti inkasovaným vsítil jediný gól, a to po hrubce gólmana Pasveera.


Situace v Lize mistrů


Asi nejzajímavěji jsou rozhozeny karty ve skupině F, kde outsider skupiny Young Boys po skalpu favorita vede, Manchester United je naopak prozatím poslední i za Atalantou a Villarealem. Další překvapení se událo v "déčku", kde Sheriff zdolal Šachťar a spolu s Realem je na čele.

Papírově nejslabší a zároveň nejvyrovnanější skupina G začala dá se říci dle očekávání, neboť Salcburk se Sevillou i Lille s Wolfsburgem hrály nerozhodně. Zlepšit se budou muset i PSG a Lipsko, tato mužstva v prvním kole zklamala a v náročné konkurenci je nečeká lehká práce.

Ještě nabitější je konkurence ve skupině B, kde nemůže být spokojeno Atlético Madrid s domácí remízou proti Portu. Sice je na tom lépe než milánské AC, to za sebou má ale možná nejtěžší zápas skupiny na Anfieldu.

Událo se v dalších soutěžích


Do Evropské ligy vstoupil i jediný český zástupce pražská Sparta, která vytěžila bod ze hřiště Brondby. Vzhledem k porážce Rangers s Lyonem ji tak v dalším kole proti skotskému mužstvu čeká důležité utkání, v němž je třeba zvítězit.

Překvapení se událo ve skupině C, kde si přemožitel Slavie Legia vyšlápla na Spartak Moskva v přítomnosti remízujících Neapole a Leicesteru získala cenné body. Rovněž Galatasaray může být nadmíru spokojen se skalpem Lazia.

Konferenční liga přinesla českému fotbalu dvojnásobnou radost. Zadařilo se Slavii v domácím duelu s Unionem Berlín, Vršovičtí tak jsou momentálně na čele skupiny, neboť Feyenoord jen remizoval v Haifě.

V obdobné situaci jsou i Jablonečtí. Ti na Střelnici díky penaltě Václava Pilaře zdolali Kluž, která je považována za hlavního soupeře o druhé místo. Zeleno-bílým nahrává i remíza Randers s Alkmaarem, přičemž právě nizozemský celek čeká Severočechy příště.

V dalších čtveřicích se žádná velká překvapení nezrodila, ideálně nevstoupil do soutěže Tottenham, jenž remizoval v Rennes. Dvěma bezbrankovými výsledky skončil utkání skupiny H Kairatu Almaty s Omonií a Basileje s Karabachem.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (10)

Přidat komentář
Kincl

United bez bodů

Reagovat
Diskostu

Reagovat
Pony Slaystation

Hendersonův gól je pro mě č. 1 tohoto kola

Reagovat
smazaný uživatel

na to se nikdo neptal

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle fakt jeste nekdo sleduje?

Reagovat
Salfovic

Už jen EKL.

Reagovat
Freedo

Reagovat
Ofenziva > Defenziva

Celkem zajímavé zápasy, mnohdy se spoustou gólů, co chtít více....

Reagovat
eder

Mrdky kurwí anglický koeficient!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele