Ohlédnutí za 1. zápasy 4. předkola Ligy mistrů

23.08.2021, 22:23
Názory a komentáře
Radost hráčů Šachtaru (© AFP)
Už jen pár dní nás dělí od toho, abychom znali kompletní složení zástupců v základních skupinách evropských pohárů. V tom nejdůležitějším, Lize mistrů, se hraje o nejméně místenek, pro kvalifikovaných šest celků ale půjde o velmi lukrativní záležitost.

Blízko velkého úspěchu je moldavská kopaná. Sheriff Tiraspol může srovnat účty s docela pravidelným soupeřem ze Záhřebu a vykopat své zemi historicky první účast ve skupinové fázi. O jediného zástupce své ligy svadí boj i Malmö s Ludogorcem, Young Boys s Ferencvárosem a Salzburg s Bröndby.

V mistrovské části naopak budou stoprocentně doplněni další zástupci země, která už ve skupině někoho má. V jednom dvojutkání se buď Šachťar přidá k Dynamu Kyjev, nebo Monako k PSG a Lille, v tom druhém může PSV doplnit Ajax, či Benfica Porto se Sportingem.

Nejlepší zápas kola


Young Boys - Ferencváros

Gólovou přestřelku zahájil ve čtrnácté minutě hostující Franck Boli, ale švýcarský celek moc dlouho smutnit nemusel. Dvě minuty na to totiž vyrovnal Meschack Elia. Situaci domácích však v pětadvacáté minutě značně zkomplikoval svým vyloučením obránce Silvan Hefti. Nařízený pokutový kop však pouze do brankové konstrukce nasměroval Myrto Uzuni. Přestože Young Boys hráli v oslabení, dokázali si vytvořit dvoubrankový náskok. Nejprve se trefil Vincent Sierro, ve druhé půli pak Ulisses Garcia. Avšak aby byla odveta napínavější, snížil za Ferencváros v závěrečné desetiminutovce Franck Boli.



Nejpohlednější góly kola


1. Pedrinho (Šachťar)

Záložník ukrajinského celku nabral v devatenácté minutě směr brána a už jej nikdo nezastavil. Nejprve si narazil se spoluhráčem, poté prokličkoval mezi třemi soupeři a poslal míč podél bezmocného Majeckého do sítě.



2. Dimitris Kolovos (Sheriff Tiraspol)



3. Franck Boli (Ferencváros)



Sestava kola





Brankář - Anatolij Trubin (Šachťar)

Vychytal důležité čisté konto na půdě silného Monaca. Po půl hodině hry vychytal tvrdou střelu Ben Yeddera, na začátku druhé půle se musel natáhnout pro technický pokus Golovina. V závěru jej zachránila tyč po ráně Diopa.

Pravý obránce - Cristiano (Sheriff Tiraspol)

Na konci prvního poločasu svou parádní přihrávkou vyslal do úniku Traorého, který otevřel skóre zápasu. Neúnavně brousil lajnu, předvedl pár pěkných centrů do pokutového území.

Střední obránce - Gustavo Dulanto (Sheriff Tiraspol)

Kapitán řídil z pozice stopera bezchybnou defenzivu Sheriffu, který si připravil velmi nadějný náskok do odvety.

Levý obránce - Ulisses Garcia (Young Boys)

Svůj výtečný výkon korunoval v 65. minutě, kdy si to namířil do středu hřiště a zpoza vápna nechytatelně obstřelil Dibusze.

Pravý záložník - Adama Traoré (Sheriff Tiraspol)

Zařídil vítězství svého celku dvěma brankami. První dal po parádním pasu Cristiana před poločasovou přestávkou, druhou v osmdesáté minutě rovněž po úniku.

Střední záložník - Pedrinho (Šachťar)

Jediným gólem obstaral výhru Šachťaru. Jeho sólo obranou Monaca a následné zakončení podél gólmana jsme vybrali jako gól kola.

Střední záložník - Brenden Aaronson (Salzburg)

To nejlepší si schoval až do úplného závěru. Už to vypadalo, že duel Red Bullu s Brondby skončí nerozhodně, když si americký záložník naběhl na přihrávku Soleta a nemýlil se.

Střední záložník - Vincent Sierro (Young Boys)

Ačkoliv jeho celek hrál v deseti, přidal důležitou druhou branku. Po centru ze strany se míč odrazil na hranici pokutového území, odkud jej do brány poslal parádním half-volejem.

Levý záložník - Cody Gakpo (PSV)

Díky jeho trefě má jeho mančaft před odvetou solidní pozici. Před velkým vápnem si udělal prostor ke střele a vypálil přesně ke vzdálenější tyči, kde Vlachodimos neměl šanci být včas.

Útočník - Franck Boli (Ferencváros)

Připsal si oba góly maďarského týmu. Nejprve využil hrubky Camary při rozehrávce, ujal se míče a napálil jej pod břevno, poté vyslal nechytatelnou dělovku zpoza vápna do horního růžku.

Útočník - Rafa Silva (Benfica)

Otevřel brankový účet v duelu s Eindhovenem. Jaremčuk mu poslal do pokutového území parádní přihrávku, po které přesnou střelou po zemi ke vzdálenější tyči překonal vyběhnutého hostujícího gólmana.

Nepřehlédněte


Ferencváros dostal po červené kartě pro soupeře výhodu pokutového kopu, se kterým však Myrto Uzuni naložil bídně. Následnou dorážku sice hosté dostali do sítě, avšak pro faul nebyla uznána.


Obrovský šok se udál v Moldavsku, kde se tamní Tiraspol výrazně přiblížil historickému postupu do základní skupiny Ligy mistrů. Dinamo Záhřeb totiž zdolal jasně 3:0.


Situace v Lize mistrů


Co se týče nasazení do košů pro los základních skupin Ligy mistrů, první dva jsou jasně rozdělené. Do třetího koše mají z kvalifikantů šanci nakouknout v případě svého postupu tři mužstva, a sice Salzburg, Benfica a Šachťar.

A všechna tři rozehrála své dvojzápasy solidně, nejlepší výchozí pozici má ukrajinský celek, jenž bude hlídat své jednogólové vedení nabyté v Monaku. Stejný náskok mají Salzburg nad Bröndby a Benfica s PSV, oba ale svou výhodu musí potvrdit na hřišti soupeře.

Nejblíže postupu je senzačně, jak již bylo výše zmíněno, moldavský Sheriff Tiraspol, jenž nad Záhřebem vyhrál 3:0. Dvougólové vedení bude hájit Malmö nad Ludogorcem, o obrat po porážce 3:2 se doma pokusí Ferencváros proti Young Boys Bern.

Událo se v dalších soutěžích


Evropská liga stále čeká hned na polovinu účastníků jejích základních skupin. Kromě šesti poražených z play-off o Ligu mistrů si jich dalších deset vybojuje místenku v předkole o EL. A to včetně pražské Slavie, která partii s Legií rozehrála doma nerozhodně.

Remízou skončil už jen jeden další zápas, a to ten mezi dánskými Randers a Galatasarayem. Těsné domácí vítězství si připsali Rangers s Alashkertem a Fenerbahce s helsinskými HJK. V ostatních duelech vše vypadá jednoznačněji.

Domácí výhry o dvě branky si připsaly Omonia nad Antverpami a Celtic s Alkmaarem, Graz takovýmto poměrem zvítězil dokonce venku na hřišti slovinské Mury. Ještě jasnější třígólový náskok mají Olympiakos nad Slovanem Bratislava a Rapid nad Luhanskem, dokonce čtyřmi trefami smetla Crvena Zvezda Kluž.

V závěrečných bojích o Konferenční ligu účinkují i dva české celky, které si vedly v úvodním klání výborně. Plzeň dvěma góly porazila CSKA Sofia, Jablonec rozdílem třídy smetl Žilinu. Blízko překvapivé účasti je gibraltarský Lincoln, který si z Rigy přivezl nadějnou remízu.

Při hledání překvapivých výsledků jasně praští do očí ten z Portugalska, kde Ferreira zaskočila Tottenham. Rovněž od PAOKu se s Rijekou očekával lepší výsledek než jen remíza. V duelu těžkých vah si pak AS Řím přivezl náskok z tureckého Trabzonu.

Autor: Martin Vejdělek, Petr Procházka

Komentáře (4)

Přidat komentář
RadekVonCZE

Tiraspol

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím, že stejně vypadnou

Reagovat
smazaný uživatel

Očividně si vypadol ty.

Reagovat
AjaxFans

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele