Ohlédnutí za 5. kolem základních skupin Ligy mistrů

27.11.2021, 16:37
Názory a komentáře
Pedro Gonçalves (© AFP)
Už i předposlední kolo Ligy mistrů je minulostí a spousta celků už má o svém osudu jasno. Známo už je hned jedenáct účastníků jarní fáze nejprestižnější klubové soutěže, dalších sedm mužstev už ví, že bude pokračovat přinejhorším v Evropské lize.

Čtveřice klubů se naopak nebude týkat žádná soutěží. Besiktasi toto způsobila porážka od Ajaxu, Šachťaru jeho nezdar s Interem, Dynamu Kyjev prohra s Bayernem a Malmö remíza se Zenitem. Daleko od jarního angažmá v pohárech jsou i Young Boys, kteří v závěru přišli o vedení s Atalantou

Naopak hned tři celky jsou nadále stoprocentní a po zásluze si tak už zajistili první místo. V případě Liverpoolu a Bayernu se něco takového možná čekat dalo, překvapivě se ale do této společnosti řadí i Ajax.

Nejlepší zápas kola


Young Boys - Atalanta

Ofenzivní smršť, která Young Boys zabouchla cestu do osmifinále a Atalantě ponechal povinnost zvítězit s Villarealem. Italové se dostali dvakrát do vedení zásluhou Zapaty a Palomina, srovnat ale vždy dokázali Siebatcheu a Sierro. Krátce po druhém jmenovaném skóroval i jeho spoluhráč Hefti, na konečných 3:3 ale upravil Muriel.

Sestřih zde

Nejpohlednější góly kola


1. Silvan Hefti (Young Boys)

Tato přestřelka nabídla i jednu mimořádně pohlednou trefu v podání domácího Heftiho. Opomenout však v této rubrice nesmíme ani Thiagův výstavní volej a také gól Lewandowského, který předtím zastříhal nůžkami.

Branka zde

2. Thiago Alcantara (Liverpool)



3. Robert Lewandowski (Bayern)



Sestava kola





Brankář - Josep Martínez (Lipsko)

Proti Bruggám se sice často do permanence nedostal, když ale ano, tak předvedl své kvality. V první půli vychytal v souboji tváří v tvář Dosta, po návratu ze šaten si zase poradil s Ritsovou nebezpečnou ranou i Langovým únikem.

Pravý obránce - Reece James (Chelsea)

Čisté konto a nadstavba směrem dopředu, to je pro křídelního obránce vždy dobrý počin. James nejprve pořádně prověřil gólmana z přímého kopu, Szczesny si poradil i s jeho další ranou. Až po přestávce přišlo zpracování a z druhého dotyku těžká střela, která však skončila v bráně.

Střední obránce - Nicolás Otamendi (Benfica)

Famózní výkon argentinského stopera, který hasil jeden útok Barcelony za druhým. Takto zabránil hned několika nebezpečným situacím, vrchol ale přišel v samotném nastavení, kdy Démbélému skluzem zezadu skvěle vypíchnul míč.

Střední obránce - Trevoh Chalobah (Chelsea)

Druhý z obránců Blues, který se v zápase blýsknul i vstřeleným gólem. Chalobah se v pokutovém území dostal k odraženému míči po rohovém kopu, který nekompromisně z voleje napálil za Szczesného záda a premiérový start tak oslavil náležitě.

Levý obránce - Reinildo Mandava (Lille)

Nebyl to výkon, o kterém by se ještě několik dní mluvilo, nicméně Reinildo ukázal, jak vypadá moderní bek. Vyhrával souboje, byl často na balónu, předvedl několik průniků a podílel se tak na mimořádně cenném vítězství Lille.

Pravý záložník - Lucas Ocampos (Sevilla)

Na křídle si počínal solidně a často byl nebezpečím pro soupeřovu obranu, nejvíce to však ukázal v samotném závěru, kdy pronikl po pravém křídle a předložil Mirovi pas před prázdnou bránu.

Střední záložník - Christopher Nkunku (Lipsko)

Na demolici Brugg se podílel dvěma góly a jednou asistencí. V úvodu se dostal k brankářem vyraženému balónu, který doklepnul do sítě, nedlouho před pauzou předal balón skórujícímu Forsbergovi. V samotném nastavení pak ještě dobrým volejem završil "bůra".

Střední záložník - Emil Forsberg (Lipsko)

Rovněž tento Švéd dokázal překonat soupeřova brankáře hned dvakrát. Po čtvrthodině se ujal exekuce pokutového kopu, který přesně k tyči proměnil. Před odchodem do šaten si za vápnem navedl míč na střelu a povedenou ranou na bližší tyč skóroval.

Levý záložník - Pedro Goncalves (Sporting)

Zase to byl právě Goncalves, kdo nejvíce větral obranu soupeře Sportingu. Proti Dortmundu po půlhodině využil zaváhání obrany a tváří v tvář gólmanovi uspěl, stejně tak jej vzápětí překonal ranou ze střední vzdálenosti. Později neproměnil penaltu, Porro ji ale dorazil a tak si ještě připsal asistenci.

Útočník - Gabriel Jesus (Manchester City)

Na hřiště přišel, když jeho tým proti PSG ztrácel, a výrazně napomohl k obratu. Nejprve po Walkerově centru přiklepnul skórujícímu Sterlingovi, zanedlouho si našel zpětnou přihrávku a sám vstřelil vítězný gól utkání.

Útočník - Edin Džeko (Inter)

V první půli důležitého duelu v boji o postup sice ještě své šance nevyužil, po pauze už se mu ale zadařilo. Po hodině hry před ním na vápně vyplaval míč, který z prvního doteku napálil do brány. Vzápětí si našel Perišićův centr a hlavou skóroval.

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. Emil Forsberg (Lipsko) - 9.30 (2 góly, 3 úspěšné obranné zákroky)

2. Christopher Nkunku (Lipsko) - 9.21 (2 góly, asistence, 87% úspěšnost přihrávek)

3. Reece James (Chelsea) - 9.18 (gól, 3 vyhrané vzdušné souboje)

4. Edin Džeko (Inter) - 9.04 (2 góly, 4 vyhrané vzdušné souboje)

5. Reinildo Mandava (Lille) - 8.57 (4 úspěšné driblinky, 5 vyhraných vzdušných soubojů, 5 úspěšných obranných zákroků, 84% úspěšnost přihrávek)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1.-2. Pedro Goncalves (Sporting) 18 bodů - 2 góly (10 bodů), asistence (3 body), hráč zápasu (3 body), 88 odehraných minut (2 body), čisté konto (1 bod), gól zpoza vápna (1 bod)

1.-2. Emil Forsberg (Lipsko) 18 bodů - 2 góly (10 bodů), hráč zápasu (3 body), 90 odehraných minut (2 body), čisté konto (1 bod), 4 získané míče (1 bod), gól zpoza vápna (1 bod)

3. Trevor Chalobah (Chelsea) 15 bodů - gól (6 bodů), čisté konto (4 body), hráč zápasu (3 body), 90 odehraných minut (2 body)

4.-6. Christopher Nkunku (Lipsko) 14 bodů - 2 góly (10 bodů), 90 odehraných minut (2 body), čisté konto (1 bod), 4 získané míče (1 bod)

4.-6. Reece James (Chelsea) 14 bodů - gól (6 bodů), čisté konto (4 body), 8 získaných míčů (2 body), 90 odehraných minut (2 body)

4.-6. Nicolás Otamendi (Benfica) 14 bodů - 16 získaných míčů (5 bodů), čisté konto (4 body), hráč zápasu (3 body), 90 odehraných minut (2 body)

Nepřehlédněte


Chelsea sice s Juventusem zvítězila jednoznačně, za těsného vedení ji ovšem zachraňoval Thiago Silva, který skvěle vykopnul míč z brankové čáry zpoza již překonaného Mendyho.


Šest karet, z toho jednu červenou pro Cana, rozdal sudí v Lisabonu za tamní strkanici.


Výrazně přiblížit postupu do osmifinále mohl Haris Seferović svou Benficu, jenže v tutové šanci selhal.


Situace v Lize mistrů


O postupujících i jejich pořadí je kompletně rozhodnuto ve skupinách A (Manchester City a PSG) a C (Ajax a Sporting), v "déčku" si to ještě v přímém souboji rozdají o první místo Real s Interem a v "háčku" na dálku Chelsea s Juventusem.

Suverénně svou skupinou prošel Liverpool, za ním nás však čeká velká bitva. Atlético musí porazit Porto a doufat, že jeho výsledek bude lepší než ten Milánu proti Liverpoolu. Barcelona zase potřebuje buď své vítězství na Bayernu, který zatím prošel skupinou bez ztráty kytičky, nebo ztrátu Benficy s Dynamem Kyjev.

Přímý souboj o postupové druhé místo bude k vidění v Bergamu, kde domácí Atalanta musí zdolat Villareal. Všechny čtyři celky jsou stále ve hře ve skupině G, kde je situace pořádně zamotaná a na dalších řádcích se ji pokusíme rozmotat.

Pokud Lille svůj zápas ve Wolfsburgu neprohraje, není v jeho podání co řešit a Salzburgu stačí se Sevillou remíza. Vlci by v případě své výhry s jistotou postupovali, v Salzburgu by se rozhodlo, zda je doplní Red Bull nebo Andalusané, kteří ke svému úspěchu rovněž potřebují vyhrát.

Událo se v dalších soutěžích


Naděje na pokračování v Evropské lize i na jaře jsou v podání pražské Sparty pryč. Může za to porážka 2:0 na hřišti Rangers. Jelikož Bröndby rovněž prohrálo s Lyonem, tak se Pražané právě s Dány střetnou o to, kdo se přesune alespoň do Konferenční ligy.

Na pořádné drama je v EL zaděláno ve skupině C, kde stále mohou postoupit všechny tři celky - Leicesteru, Spartaku, Neapoli i Legii stačí bez ohledu na druhý výsledek zvítězit. V "éčku" je před námi bitva tří mužstev - za předpokladu, že Midtyjlland zvítězí na hřišti posledního Ludogorce, potřebuje Crvena Zvezda s Bragou v přímém souboji uhrát alespoň bod.

Jen napůl mohou být spokojena česká mužstva v Konferenční lize. Slavia proti deseti nedokázal s Feyenoordem zvítězit a první místo už je pro ni nemožné, o to druhé si zahraje za dva týdny v Berlíne. Proti Unionu musí minimálně remizovat.

Jablonec si ve svém utkání počínal výborně a proti Alkmaaru doma remizoval, jenže Randers zároveň porazili Kluž a jsou tak aktuálně před Severočechy. Ti potřebují v posledním duelu získat více bodů než Dánové, přičemž v případě své remízy musí doufat v prohru Dánů o dvě branky.

Ve svízelné situaci je jeden z favoritů Tottenham, který v posledním kole musí uhrát s Rennes alespoň stejný výsledek jako Vitesse, aby si udržel druhé místo. Po překvapivé prohře může už ve skupině skončit i Partizan, pokud prohraje s Anorthosisem.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (5)

Přidat komentář
Konspirator

Hele.. to píše nějaký anti United ??? To nikde v článku nezmínil Manchester United že vyhráli skupinu tak na sílu to nemusí být

Reagovat
fenixLFC

to sa teda united dopracoval ked je nutne zmienovat vyhru skupiny ako nieco co si pomaly zasluzi uctievanie

Reagovat
Hlahart

Kam to dopracoval Liverpool, když to o něm v posledním článku napsané bylo?

Reagovat
fenixLFC

mozno preto ze postup po 4 kolach je o nieco vynimocnejsi, najma z tzv skupiny smrti. plus teda vazne nepredpokaldam, ze v momente jak by to tam nebolo napisane by niekto zo scouserov prisiel s tym ze to musi byt rovnno antiunited

Reagovat
Hlahart

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele