Ohlédnutí za základními skupinami Ligy mistrů

17.12.2021, 15:37
Názory a komentáře
Sebastien Haller (© AFP)
Podzimní část Ligy mistrů přinesla hned několik nečekaných záležitostí. Tou asi největší je nepostup Barcelony, která bude v jarní části chybět poprvé po osmnácti letech, tehdy se mezi evropskou smetánku vůbec nedostala.

Spokojený naopak může být moldavský Sheriff, který se jako historicky první zástupce své země dostal do základní skupiny Champions League a jako první zástupce své země také pronikl do závěrečných bojů, ačkoliv "jen" v rámci evropské ligy.

Nyní však nastal čas na komplexnější shrnutí dění v základních skupinách. Které zápasy lahodily oku diváka? Které góly nazvedly fanoušky ze sedaček? Kteří hráči vyčnívali? O tom všem na následujících řádcích.

Nejlepší zápasy skupin


1. Manchester City - Lipsko

Devět gólů bylo k vidění hned na úvod skupinové fáze v Manchesteru. Citizens vedli proti Lipsku po trefě Akého a Mukieleho vlastenci, po Nkunkuově snížení jim vrátil dvoubrankový náskok z penalty Mahrez. Nkunku dokázal přitáhnout Red Bull na rozdíl jednoho gólu ještě dvakrát, potřetí to byla reakce na Grealishův zásah. Pak ale skóroval Cancelo, Angelino byl vyloučen a Jesus upravil na konečných 6:3.



2. Zenit - Chelsea



3. Young Boys - Atalanta

Odkaz zde

Nejpohlednější góly podzimu


1. Sébastien Thill (Sheriff)



2. Silvan Hefti (Young Boys)



3. Marco Asensio (Real Madrid)



Jedenáctka podzimu podle WhoScored.com





Brankář - Gianluigi Donnarumma (PSG)

Odchytal jen polovinu zápasů skupin, v těch ovšem byli Pařížané úspěšnější než v té druhé polovině. Zazářil zejména v domácím utkání proti Citizens, jehož střelce sedmi zákroky přivedl k šílenství a své mužstvo k čistému kontu.

Pravý obránce - Rasmus Kristensen (Salzburg)

Svůj Salcburk dotáhnul k druhému místu ve skupině a tím pádem postupu zejména skvělou defenzivní hrou. Zastavil v průměru téměř pět soupeřových akcí na utkání, vyhrál více než tři vzdušné souboje. Asistoval také na klíčový gól proti Wolfsburgu.

Střední obránce - Sebastián Coates (Sporting)

Dvěma góly v úvodu na hřišti Besiktasu přiblížil Sporting postupu do jarní fáze. Jinak i on kraloval ve vzduchu, zároveň se mu také často dařilo odklízet míč z nebezpečných prostorů - v průměru více než pětkrát na zápas.

Střední obránce - Éder Militao (Real Madrid)

Na hřišti nechyběl v základních skupinách ani minutu a dominantními výkony se podílel na hladkém postupu "Bílého baletu". Za vynikající obrannou práci i rozehrávku si zasloužil odměnu v podobě čtyř čistých kont.

Levý obránce - Joao Cancelo (Manchester City)

Asi nejlepší z obránců v základních skupinách. Během pěti zápasů nastřádal dva góly a tři asistence, zazářil zejména při domácí výhře s Bruggami, kdy z gólových nahrávek poskládal hattrick.

Pravý záložník - Antony (Ajax)

Ajax ve skupinové fázi naprosto dominoval a výraznou měrou se na tom podílel i Antony. Ten si připsal dvě asistence jak v Lisabonu, tak v Dortmundu, v domácím zápase proti Borussii pro změnu skóroval stejně jako proti Sportingu.

Střední záložník - Christopher Nkunku (Lipsko)

Na Etihadu sice jeho tým prohrál, on tam i tak dokázal nasázet hattrick. V součtu tři branky vsítil i do svatyně Brugg, další přidal s PSG. Byl zároveň velmi aktivním střelce, směrem na gólmany vyslal celkově sedmnáct pokusů.

Střední záložník - Pedro Goncalves (Sporting)

Vinou zranění do prvních dvou zápasů nenastoupil vůbec, do toho posledního pak šel jen z lavičky. Přesto jeho počiny proti Besiktasi a Borussii výrazně napomohly zeleno-bílým k postupu. Oběma vstřelil dva góly, proti Dortmundu přidal ještě asistenci.

Levý záložník - Leroy Sané (Bayern)

Celkově devět kanadských bodů během pěti set minut, to rozhodně není špatná statistika. Naprázdno vyšel jen v utkání v Kyjevě, jinak se v každém utkání podílel na gólu. Nejvíce zazářil na půdě Benficy, kde dvě branky vstřelil a na třetí nahrával.

Útočník - Sébastien Haller (Ajax)

Hlavní hvězda podzimní části milionářské soutěže. Desetkrát rozvlnil soupeřovu síť, k tomu si připsal dvě asistence. Mimořádný je zejména jeho počin z úvodního zápasu na hřišti Sportingu, kde skóroval hned čtyřikrát.

Útočník - Robert Lewandowski (Bayern)

Ani polský útočník nezahálel a na svém kontě má jen o jeden zásah méně. I Lewandowski dosáhnul na hattrick, jenž zapsal proti Benfice, a potvrdil tak svou skvostnou formu v tomto roce.


Náhradníci: Giorgos Athanasiadis (Sheriff), Alphonso Davies (Bayern), Vinícius Junior, Karim Benzema (oba Real Madrid)

Nejlepší hráči podle WhoScored


1. Sébastien Haller (Ajax) - 8.48 (10 gólů, 2 asistence, 20 vyhraných vzdušných soubojů)

2. Robert Lewandowski (Bayern) - 8.28 (9 gólů, 2 asistence)

3. Leroy Sané (Bayern) - 8.19 (5 gólů, 4 asistence, 87% úspěšnost přihrávek)

4. Karmi Benzema (Real Madrid) - 8.10 (5 gólů, asistence, 24 střel)

5. Vinícius Junior (Real Madrid) - 8.00 (2 góly, 3 asistence, 17 úspěšných driblinků)

Nejlepší hráči podle Fantasy


1. Leroy Sané (Bayern) 65 bodů - 5 gólů (25 bodů), 4 asistence (12 bodů), 500 odehraných minut (12 bodů), 2x hráč zápasu (6 bodů), 4 čistá konta (4 body), 14 získaných míčů (3 body), 3 góly zpoza vápna (3 body)

2. Sébastien Haller (Ajax) 63 bodů - 10 gólů (40 bodů), 488 odehraných minut (11 bodů), 2x hráč zápasu (6 bodů), asistence (3 body), vybojovaná penalta (2 body), 9 získaných míčů (2 body), žlutá karta (-1 bod)

3. Robert Lewandowski (Bayern) 58 bodů - 9 gólů (36 bodů), 516 odehraných minut (12 bodů), 2 asistence (6 bodů), 2x hráč zápasu (6 bodů), neproměněná penalta (-2 body)

4. Mohamed Salah (Liverpool) 52 bodů - 7 gólů (35 bodů), 464 odehraných minut (12 bodů), 3 čistá konta (3 body), hráč zápasu (3 body), gól zpoza vápna (1 bod), neproměněná penalta (-2 body)

5.-6. Kylian Mbappé (PSG) 44 bodů - 4 góly (16 bodů), 4 asistence (12 bodů), 493 odehraných minut (11 bodů), 2x hráč zápasu (6 bodů), vybojovaná penalta (2 body), žlutá karta (-1 bod), neproměněná penalta (-2 body)

5.-6. Arnaut Danjuma (Villarreal) 44 bodů - 4 góly (20 bodů), 476 odehraných minut (11 bodů), 2 asistence (6 bodů), 2x hráč zápasu (6 bodů), čisté konto (1 bod)

Statistiky


Nejvíce gólů: 10 - Sébastien Haller (Ajax), 9 - Robert Lewandowski (Bayern), 7 - Christopher Nkunku (Lipsko), Mohamed Salah (Liverpool), 6 - Cristiano Ronaldo (Manchester United)

Nejvíce asistencí: 6 - Bruno Fernandes (Manchester United), 5 - Antony (Ajax), 4 - Kylian Mbappé (PSG), Leroy Sané (Bayern)

Nejvíce čistých kont: 4 - Odisseas Vlachodimos (Benfica), Thibaut Courtois (Real Madrid), Manuel Neuer (Bayern), Édouard Mendy (Chelsea)

Před osmifinále


Letošní osmifináloví účastníci se sešli tak hezky, že je tvoří pouze zástupci osmi aktuálně nejlepších zemí dle koeficientu. Navíc jediný, kdo podle této metriky vybočuje, je Německo, které ze čtvrtého místa má pouze jednoho účastníka, zatímco pátá Francie a šesté Portugalsko dva.

Hlavním šlágrem osmifinále bude bezesporu souboj suverénních lídrů španělské a francouzské ligy, tedy Realu Madrid s PSG. Opomenout však nesmíme ani duely mistrů Itálie a Španělska s anglickými velkokluby. Inter poměří síly s Liverpoolem a Atlético s Manchesterem United.

Zbylé dva ostrovní celky mají své soupeře papírově jednodušší. Citizens se poperou se Sportingem, Chelsea se střetne s Lille. Na programu jsou ještě souboje Bayernu se Salzburgem, Ajaxu s Benficou a Juventusu s Villarrealem.

Co nás čeká v dalších soutěžích?


Ve zbylých dvou evropských soutěžích ještě nevíme, komu budou někteří z favoritů čelit, neboť nalosováno je zatím pouze předkolo. I to ale v Evropské lize slibuje atraktivní zápasy.

Tím asi nejočekávanějším budiž duel Barcelony a Neapole. Další z celků, který si v Lize mistrů dělal vyšší ambice, tedy Dortmund, bude čelit Rangers, Lipsko se pak střetne s Realem Sociedad. Na své si fanoušci přijdou i při duelu Porta s Laziem.

Konferenční liga už na šlágry takto bohatá není a i z objektivního hlediska tak jsou možná nejzajímavější dvojzápasy českých celků (Slavie s Fenerbahce a Sparty s Partizanem) spolu se střetem Celticu a Bodo/Glimt.

Při pohledu na účastníky evropských soutěží v jarní části bije do očí neúspěch Ukrajiny, které nepokračuje ani jeden zástupce. Kdo naopak prožívá nadstandardně dobrou sezonu, to je Moldavsko. Aktuálně je v koeficientu až na 33. místě, avšak Sheriff bude hrát dokonce Evropskou ligu.

Autor: Martin Vejdělek

Komentáře (0)

Přidat komentář
zatím zde není žádný komentář

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele