Ozvěny z Bundesligy: Je načase se přejmenovat?

02.11.2021, 09:40
Názory a komentáře
Konečně. Konečně Bayern někdo pořádně zostudil. Někdo z Německa. Někdo, kdo si nedělal těžkou hlavu z toho, že Bavoři nastoupili v plné polní. A stalo se to... v DFB-Pokalu. Té krásně nevyzpytatelné soutěži, kterou podobné příběhy živí. Proč ale něčeho podobného nelze dosáhnout v Bundeslize? Máme se snad smířit s tím, že nejvyšší německé soutěži zkrátka chybí to hlavní koření, které až dodatečně přisypou bitvy o národní pohár?

Je to poněkud k vzteku. Můžeme zde každý týden předkládat poutavé story. O Kölnu, jenž před sezonou vypadal na odpis, aby se pak pod Steffenem Baumgartem stal inspirativní značkou. O Mainzu, který měl touto dobou hrát o úroveň níže, místo toho však zdánlivě ztracené mužstvo našlo identitu a rázem mu sestup nikdo nevěští. O Bochumi, která se navzdory chybějící kvalitě statečně rve a navazuje na loňský příběh Bielefeldu. Nebo o Levekrusenu, jenž si... zase hraje na Leverkusen.

Z podobných střípků se dá složit okouzlující mozaika, která několik zájemců jistě přitáhne. Jenže nemohlo by těch zájemců přibýt ještě víc? Bundesligový dort stojí na pevném základu, jeho kontury lákají k ochutnávce. Rozhodně se najde někdo, kdo se s chutí zakousne. Rád by okusil také polevu či třešničku. Vychytávky potřebné k dokonalosti ovšem schází. Místo toho jsou k nalezení v poháru od DFB, nikoli na talíři od DFL.

Bundesliga je zkrátka užitečným idiotem, jenž se týden co týden snaží vyždímat to nejlepší ze všech klubů, aby se pak jednou za tři měsíce zjevil DFB-Pokal a slíznul veškerou smetanu. Po destrukci Bayernu všichni touží téměř deset let. A když už konečně přijde, dočká se Bundesliga odměny? Ani ne. Máme se hře na idioty a vychytralé rovněž podřizovat? Nebo vytáhneme bílou vlajku a uznáme, že si DFB-Pokal maže první ligu na chleba?

Jistěže je komparace obou soutěží od počátku vrtkavá. V Bundeslize za neschopnost dovést zápas do vítězného konce za 90 minut platíte bodovou ztrátou, na druhou stranu pro vás po porážce nic nekončí. Žádné teď nebo nikdy, až za rok. Zkrátka jablka a hrušky. I tak jeden plod vypadá mnohem přitažlivěji. Bohužel.

Avšak snadno lze z jedné malvice udělat druhou. A je nabíledni, které ovoce je nuceno se opičit. Připadají vám úvahy o play-off, které by rozhodovalo o vítězi Bundesligy, ujeté? Zkuste si ovšem představit čiré zoufalství těch, kteří od roku 2013 čekají na změnu vládce. A navíc, jak připomněl tvůrce podcastu Gegenpressing Manuel Veth, pokud byste německým fanouškům nabídli, zda dominanci Bayernu ukončíte zrušením pravidla 50+1 nebo zavedením nějaké formy nadstavby, tak... jednoduchá volba. Nikdo totiž nechce vidět další Lipsko nebo Hoffenheim. A další alternativy se hledají těžko.

Přitom duel Mönchengladbachu s Mnichovany se na první pohled od bundesligových klání v ničem nelišil. Neuer, Davies, Kimmich, Müller, Lewandowski... ti všichni byli u toho, navíc v parádní formě. A přesto... Dayot Upamecano si zejvně obul neposlušné kopačky, jinak si jeho katastrofální výkon těžko vysvětlit. Joshua Kimmich se po mediálním faux pas celý týden schovával před fotoaparáty (dle bavorských zdrojů), na hřišti ale na sobě dlouho nenechal nic znát. I on se tak jako tak nakonec svezl s celým týmem a s Leonem Goretzkou snad nikdy nehráli hůř.

Není to až tak dávno, co Bayern inkasoval pět gólů naposledy. Avšak před dvěma roky se pod Nikem Kovaćem trápil, načež porážka 5:1 od Frankfurtu vesměs tolik nepřekvapila. Teď se ostudný výsledek těžko vysvětluje. Už v srpnu sice "Roten” proti Borussii strádali (Upamecano může Gladbach rovnou označit za svou nemesis), ovšem nakonec soupeře přehrávali a víceméně jen štěstí jim scházelo k uzmutí tří bodů. Teď nic takového. A jako na potvoru v DFB-Pokalu.

Nechci německý pohár nikterak hanit. Sám nemůže za to, že přináší něco, co Bundesliga neumí. Avšak zanevřít kvůli němu na Bundesligu ještě nehodlám. Žádné "Ozvěny z Pokalu”... zatím. V sobotu jede do Mnichova Freiburg (takové německé Slovácko, chcete-li). Opět budeme nepoučitelně doufat, že se něco zlomí. Vždyť mít naději je tak krásné.

Ale dobrá, když už se nám tu Pokal po odmlce zase jednou ukázal, bylo by záhodno připomenout, co vše přinesl. A začneme v Mnichově, kde se navzdory výprasku FCB přece jen odehrála veselka. Tímto gratulujeme "Lvům” k vítězství v bavorském Minipokalu. Z postupu přes Schalke musel mít velkou radost zejména útočník Sascha Mölders, který jako rodák z Essenu bytostně nenávidí klub z Gelsenkirchenu. A to tak, že název soupeře na svém dresu přelepil.

Mnichovským 1860 se podařilo S04 vyřídit za 90 minut, avšak hned na dalších sedmi stadionech (z celkových 16) se zápasy protáhly na více než dvě hodiny čistého času. Mimo jiné se tak stalo v Bochumi, kde obvyklá jednička domácích Manuel Riemann zprvu odpočívala na lavičce. Zkušený brankář si však věřil na penalty (mezi tyčemi i jako exekutor). A tak na konci druhého prodloužení naskočil na hřiště, během rozstřelu rozhodil Arneho Maiera natolik, že středopolař Augsburgu netrefil bránu, aby nakonec celé drama sám ukončil.

A zřejmě se máme na co těšit i v lednovém osmifinále. Tradicionalistům se jistě zavděčí střet Kölna s Hamburkem. V 2. Bundeslize rozjeté St. Pauli pohostí Dortmund — to vyloženě smrdí gólovými hody. A pak samozřejmě berlínské derby na Olympiastadionu... snad do té doby vydrží tribuny otevřeny.

To vše ale až po Novém roce. Do té doby si své místo na slunci zaslouží především Bundesliga. Občas je to otrava, občas to připomíná boj s větrnými mlýny. Avšak ve výsledku nás to pořád moc baví.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (31)

Přidat komentář
Ranoth

Bayern League

Reagovat
db18

Not-Bayern Cup.

Reagovat
Hlahart

Pravda, že za posledních 20 let 11 titulů a 2 finále jsou oproti 16 titulům v lize úžasnej úspěch ostatních týmu teda....

Reagovat
smazaný uživatel

Mám rád Pokal , velice mě baví

Reagovat
Rich

Autor článku si musí dobře léčit komplexy...

Reagovat
Heresy

taky mi to tak pride ..

Reagovat
Heresy

Jak z ubreceneho denicku dortmundske fanynky ..

Reagovat
godwood

Reagovat
cologneFC

Až tak bolela tá prehra? Lebo inak má autor článku vo všetkom pravdu…

Reagovat
Rich

Já to nebudu okecávat, byl jsem naštvaný, ne že ne... Ale to asi každý fanoušek jakéhokoliv týmu... Ale prostě je naprosto jasné, že autor článku je zaujatý vůči Bayernu... Sorry, ale proč tam musí zmiňovat Kimmicha... Jenom proto, že se neočkoval, má on a jeho rodina mít problémy a má být neústavičně propírán v médiích? Má pravdu autor i v tom, že by mělo být play off, jenom kvůli dominanci týmu jednoho týmu? To snad ne... Navíc jeho zmiňování, že DFB pohár je lepší a zajímavější než Bundesliga? A to jenom díky tomu, že Bayern vypadl... Obecně vzato Bayern narazil na obhájce titulu a prostě byli lepší a motivovanější... To že Bayern poslal na hřiště nejsilnější sestavu nic nedokazuje... Gladbach má silný a dobrý tým, to že jsou v lize, kde jsou, tak prostě se to děje... Ale články tohoto autora jsou na facku...

Reagovat
cologneFC

Kimmich je kapitola sama o sebe, vôbec sa nejdem k nemu vyjadrovať. Bohužiaľ je verejne známa osoba a musí zniesť kritiku.

Ja si nemyslím, že by malo byť v Bundeslige play-off, ale určite by mali nastať zmeny. Ako píšem nižšie, hlavne by mali všetci dodržiavať pravidlá a najlepšie by bolo, keby boli pravidlá dané úplne jasne. Bayern žije z toho, že ho dotujú vlastníci, tak ako aj koncernové kluby. A samozrejme zo sťahovania najväčších talentov, z ktorých sa uchytí málokto. Ale to je na dlhú debatu a je jasné, že ty to budeš obhajovať.

Ja osobne proti Bayernu nič nemám (a myslím si, že ani autor článku nie), ale toto čo sa deje v lige už naozaj nikoho nebaví, ani samotných fanúšikov Bayernu. Vidieť to napr. na oslavách titulu v Mníchove (nie sú žiadne), alebo na vypískaní hráčov, ak vyhrajú zápas 3-2. K tomu už naozaj nie je čo dodať. Ale ak toto niekoho baví, tak neviem…

Reagovat
andrew96

Kimmich asi z toho triviálního důvodu, že je to zajímavé téma.

Autor nikde netvrdí, že zavedení play-off je správná volba.

Ano, Pokal může vypadat přitažlivěji čistě jen proto, že není soutěží jednoho mužstva. Gladbach má solidní mužstvo, přesto nic nenasvědčovalo tomu, aby Bayern dostal takovou dardu (viz článek).

Tak nevím, kdo si zde něco léčí.

Reagovat
fenixLFC

citanie s porozumenim asi nebude tvoja silna stranka

Reagovat
mesyas

Kdybych byl fanoušek Bayernu tak bych si na současnou situaci nestěžoval, to je jasné. Vem to ale z té druhé strany, ta liga pomalinku umírá, vždyť to nikoho nemůže bavit, když každý ví, že Bayern na 99% vyhraje titul. Pohár může být zajímavé/zajímavější, když tam není Bayern,to je prostě pravda. Já jako nezaujatý fanoušek si třeba rád přečtu nějaký souhrn z německa, když tam není FCB a tudíž neznám předem jasný výsledek.

Reagovat
bobis21

Přitom má liga pořád čím dál větší sledovanost a pravidelně nejvyšší návštěvnost. Kde se teda projevuje to že to nikoho nebaví? Nepleteš si to náhodou s tím, že tebe liga nebaví? Mě zase nebaví Španělská, ale nebudu tady tvrdit že proto nebaví nikoho.

Reagovat
Rišan

Co to je za kecy? Vždyť v BL zdaleka nejde jen o titul do skupin LM postupují automaticky čtyři první kluby a 3 další mají šanci v EL resp. KL. Že jsou německé týmy v nár. koeficientu až za Itálií nemusí znamenat že BL je horší než italská. Spíš se zdá že do ní neplyne tolik cizich peněz jako do anglické a že se v BL hospodaří daleko pečlivěji než ve Španělsku či Itálii - ostatně nejen ve fotbale. Myslím ale že se Němci na 3. příčku přeci jen vrátí.

Reagovat
andrew96

Co to zase...

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
godwood

Reagovat
Y.N.W.A

jakože měnit systém ligy jen proto, že jeden celek dominuje?

Reagovat
cologneFC

Podľa mňa netreba meniť systém ligy a ani pridávať play-off. Stačí iba zaviesť 100% namiesto 50+1. V tom momente by sa ukáazala koncepčná práca vo všetkých kluboch. Ale toho sa bohužiaľ nedočkáme a preto bude Bayern ďalej dominovať a preplácať hráčov. Priblížiť sa mu budú môcť iba koncernové kluby a možno BVB.

Reagovat
REPLIKATOR

První věty článku

Reagovat
Spalovač šancí

Já chci vidět další Lipsko. Neuvěřitelně sympatický klub

Reagovat
Salfovic

Liga, ve které se nebojuje o titul, je prostě o hovně.

Reagovat
Jan Horáček

Ta porážka Bayernu v poháru samozřejmě nebyl žádný krásný příběh, ale podvod - zřejmě nějaké sázky.

Reagovat
IgorMičinec

Jojoo kluci z Mnichova si chtěli trochu přilepšit před svátkama, tak si dali proti sobě v handicapu...bež se najíst pls, meleš z hladu dobrý močoviny.

Reagovat
db18

1 obdržený gól na jednoho neočkovaného hráče Bayernu!

Reagovat
RadekVonCZE

Zrušit pravidlo 50+1

Reagovat
db18

Reagovat
godwood

Reagovat
Rich

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele