Ozvěny z Bundesligy: Má Hříbata mi rozumějí. Alespoň občas

04.04.2022, 16:44
Názory a komentáře
Dvě výhry v řadě a jeden povedený poločas k tomu vyvolaly zdání o tom, že se Mönchengladbach konečně dostává do formy. Avšak první vítězství přišlo proti ještě horší Hertě, druhé daroval neukázněný fanoušek Bochumi a potřetí už se body dělily. V Gladbachu se možná hnuli správným směrem a sestup zde již není tématem. Nervózní pohled na počínání trenéra Adiho Hüttera ovšem přetrvává.

Willkommen zurück, wieder. Ano, oživení tribun jsme již opěvovali na startu sezony, volatilní křivka ukazující přítomnost koronaviru v populaci však brzké oslavy postupně utlumila. Proto slavíme podruhé nyní, na začátku dubna. Drtivá většina stadionů se totiž po více než 760 dnech konečně mohla zcela zaplnit. Úžasné, dechberoucí, až dojemné.

Ne každý nicméně skvělou novinu okamžitě přivítal. Páteční berlínský prolog přivedl na známá místa Steffena Baumgarta, který se na An der Alten Försterei stal před 20 lety velkým oblíbencem fanoušků Unionu. Návrat do hlavního města ale Baumgartovi zhořkl. Jonasi Hectorovi se totiž v nepravý čas rozklepala kolena a červená část Berlína mohla na zaplněných ochozech pořádně slavit. Die Geißböcke naopak schytali během jednoho týdne druhou těžkou ránu. Tu první způsobila zpráva oznamující konec prodeje hranolek v kolínském podniku Gaffel am Dom. Kvůli válce na Ukrajině se totiž ztenčily dodávky oleje a oblíbené Pommes tak nahradí méně nákladné pečeňáky.

Zaplněné sektory nezmátly jen Hectora. Co vysvětlovat má po sobotě také Bayern. Nebo rozhodčí? Mnichovanům se na trávník Freiburgu povedlo během střídání propašovat 12. hráče a v přesile stihli odehrát pár sekund, než na nesrovnalost upozornil domácí zadák Niko Schlotterbeck. Zmatek způsobila tabule, na níž se objevilo červené číslo 29, které ovšem nikdo v Bayernu nenosí. Kingsley Coman s jedenáctkou na zádech tak netušil, že právě on má jít ze hřiště. Čísla na tabulkách přitom nastavuje trenérský štáb daného mužstva, na celý proces každopádně dohlíží čtvrtý rozhodčí. Kuriózní situace naštěstí nijak zásadně neovlivnila chod zápasu a sám "poškozený" Freiburg ji nakonec přešel s pochopením. Od Rekordmeistera bychom nicméně takové pochybení asi nečekali.

Ani jubilejní 100. gól Nilse Petersena v barvách Freiburgu však Bavorům nezabránil v dalším tříbodovém zisku, který navíc za pár hodin nabyl na hodnotě ještě víc. Dortmund se rozhodl podepsat minulé vydání Ozvěn a před zraky 80tisícového kotle se svlékl donaha. Do odhalených ran hned několikrát udeřil především Christopher Nkunku, který je po svém dalším parádním představení prvním hráčem v bundesligové sezoně, jenž posbíral více než 10 gólů i více než 10 asistencí (alespoň dle Opty, statistiky Kickeru říkají něco jiného). Lipsko i jeho zásluhou dokonale zkazilo den Marcu Reusovi, jenž odehrál 350. utkání v barvách BVB, i všem příznivcům die Schwarzgelben, kteří na narvaný Westfalenstadion čekali nesnesitelně dlouho.

Šlágr kola se stal hrou kočky s myší a v jednoznačnou záležitost se nakonec proměnil také tahák ve Freiburgu. Na pořádné drama jsme si tedy nečekaně museli počkat až do neděle.



Borussia Mönchengladbach - 1. FSV Mainz 05 1:1

03.04.2022 17:30

Góly: 33. Breel Embolo - 73. Karim Onisiwo

Více informací k zápasu

Ono to půjde. Adi Hütter má v Gladbachu budoucnost. Vždyť si s Mainzem dělá, co se mu zlíbí. Zlepšuje se podobně jako Oliver Glasner ve Frankfurtu, jen trochu pomaleji. Objevil Manu Koného, Jordana Beyera, Joea Scallyho. A co očekávaný odchod Matthiase Gintera? Toho může snadno zastoupit Marvin Friedrich. Není důvod k obavám, odkaz Maxe Eberla zůstane zachován.

Něco takového se chtělo napsat po první půli duelu, který program 28. bundesligového kola uzavíral. Borussia na hřišti skutečně dominovala, přičemž hosté z Porýní-Falce jen běhali od ničeho k ničemu. Prostě stará dobrá, zábavná "Hříbata". Jenže, fotbalový zápas má i druhou polovinu.

Ale postupně, nejprve budeme Mönchengladbach spíš chválit, neboť ve střetu obdobných formací zpočátku vyčníval. Nabuzená die Fohlen využívala nízkého postavení protivníka k poklidné rozehrávce, při níž v potřebných momentech vynikal Manu Koné. Aktivní středopolař se neustále nabízel a málokdy se s balónem otočil zpět. Většinou se naopak vydal mezi dva napadající útočníky a překonal první z obranných valů, čímž domácím umožňoval pokračovat v kombinaci výhradně na útočné polovině. Koné svými výkony dává rychle zapomenout na Denise Zakariu. Sám odvede práci za dva plejery a Gladbach tak již vícero nepotřebuje double-pivota. Tento drahokam by si v Borussia-Parku měli pečlivě hýčkat.

Přidáním Floriana Neuhause, který se postupně stává víc tvořivým záložníkem než dispečerem, a Breela Embola se svou vynikající schopností podržet míč vzniká v táboře "Hříbat" silná osa. Pořád by však Gladbach vepředu potřeboval víc Neuhausů a Embolů. Lars Stindl má po zranění co dohánět a tradičně nestálá forma Alassaneho Pléy si zrovna vybrala horší den. I proto souhra Borussie ve finále drhla a ani individuální řešení akcí nepřinášelo úspěch.

Mainz hodlal domácím čelit tradičním intenzivním presinkem začínajícím až zhruba 40 metrů od brány protivníka. Die Fohlen ovšem byla schopna ze sevření soupeře unikat a dále v pohodě držela míč. Družina kouče Bo Svenssona se místo toho dostávala ke kulatému nesmyslu spíše u vlastní svatyně, kde ovšem smečka "Hříbat" na nic nečekala a okamžitě FSV zatápěla. A nikterak příjemně.

Ve výsledku se tak Mohučtí uchylovali k jednoduchým nákopům na dvojici osamocených útočníků. Při postupné kombinaci od vlastní brány zkoušely "Nulapětky" přechod do jakéhosi 2-4-2-2, kdy se na ose hřiště vertikálně utvořily dvojičky (stopeři Bell s Niakhatém, dispečer Stach spolu s vysunutým zadákem Hackem, Barreiro s Böetiusem a Onisiwo s Ingvartsenem, přičemž šíři hřiště drželi wingbaci Widmer s Caricolem). Míč však stejně putoval jen mezi prvními třemi čtyřmi hráči, načež následoval nákop gólmana Zentnera. Ale to už je známá písnička, Onisiwo s Ingvartsenem v obležení sotva zalepili míč a začalo se znovu bránit.

Takový styl nevoněl především Marcusi Ingvartsenovi, který s nízkým těžištěm hry potřebuje přihrávku do nohy než do vzduchu. Stejně tak ale trpěl pověstný rychlý přechod FSV patřící k těm vůbec nejúdernějším v Bundeslize. Zatímco jindy se Mainz za pár sekund dokáže dostat do příležitosti díky dvěma až třem přihrávkám, na půdě Gladbachu si Svenssonova smečka nahrála sotva jednou. Trn z paty nevytrhl ani Anton Stach, defenzivní záložník, který na rozdíl od zraněného Dominika Kohra přidává nadstavbu díky schopnosti vyvézt míč, zapojit se do kombinace a udeřit ze standardní situace svou pravačkou.

Kdepak, Borussia eliminovala všechny silné stránky die Nullfünfer. Spolehlivě se držela zásad rovnovážného rozložení hráčů před a za míčem a lepšímu dojmu z první půle chyběla jen zmíněná koncovka. Jinak Hütterovo 2-3-5 moc chyb nemělo.

Karta se po změně stran otočila skrze celkem banální faktor. Profláklý, ale natolik zásadní, že v dnešních dnech pomáhá utvořit si názor na hodnocení trenérského týmu české reprezentace. Svensson ukončil Ingvartsenovo trápení a poslal na hřiště Jonathana Burkardta. Ten je s Onisiwem spřízněn přece jen víc, ostatně v neděli by se nebýt drobného šrámu ze srazu německé jednadvacítky objevil na hřišti dřív. Vedle přímočarého Burkardta se Svenssonovi povedlo též nasazení Lee Jae-sunga, díky němuž FSV najednou získalo jednoho kreativce navíc. Sám Korejec pak sehrál klíčovou roli při vyrovnávací brance, kdy v pravý moment zrychlil hru asistencí.

Svensson zabránil únavě mužstva po běhavé první půli a v závěru to byli naopak hosté, kdo měl v zásobníku více sil (viz na pravé straně neustále pendlující Widmer). A taky nakonec mohli dokonat obrat, kdyby... kdyby Yann Sommer prostě nebyl. Ale on je. A Gladbach je nesmírně rád, že jej má. Víc k tomu netřeba, stačí jen zhlédnout níže přiložené video.

Vlastně jen díky Sommerovi uhrála "Hříbata" bod v zápase, který přitom měla rozehraný na vítězství. Víra v Hütterovy schopnosti se tak za 45 minut opět zásadně oslabila. Nesnáze a výkony jako den a noc v rámci jednoho duelu sice nejsou něčím, na co bychom u Borussie nebyli zvyklí. Letos je jich ale ještě víc než dřív. A už to pomalu přestává bavit.

Pozor, chytá Sommer!

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (5)

Přidat komentář
cologneFC

Gaffel am Dom je povinná zastávka pri návšteve Kolína a ani absencia hranoliek na tom nič nezmení Samozrejme je to len prvá povinná zastávka z mnohých ďalších

Čo sa týka piatkového zápasu v Berlíne, tak konečne to na štadióne vrelo! My sme tam samozrejme nemohli chýbať a atmosféra bola úžasná. Zo zápasu sme veľa nevideli, zato sme videli vlajky a pyro Ale presne takto to má v sektore vyzerať, toto je Bundesliga!

Reagovat
Rudnevs

Vďaka tomuto mam chut na hranolky a pivo (aj ked Kölsch som este nepil a hovori sa o tom vselico).

Reagovat
cologneFC

Mal by si to veľmi rýchlo napraviť! A nepočúvať závistlivé reči pochádzajúce z Düsseldorfu

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele