Ozvěny z Bundesligy: Přišel čas pro play-off? Bitva o reformu začala

16.02.2022, 10:06
Názory a komentáře
Evropané po roce opět sledují zápolení fotbalových gigantů na poli Ligy mistrů. Již si zvykli, že o nejlepším celku kontinentu se rozhoduje prostřednictvím vyřazovací fáze. V domácích soutěžích si však něco takového nedokáží představit. Dost možná se přitom budou s inovací seznamovat i na národní úrovni. O možnosti zavedení play-off se totiž živě diskutuje v Německu.

Zaplaťpánbůh za Bochum. Nesmírně zábavný nováček opět způsobil na Castroper Straße otřesy půdy. Ruhrstadion bujaře jásal po šokujícím vítězství nad spřáteleným Bayernem a celé porúrské veselí se jednoznačně stalo highlightem 22. kola. Jasné porážky Mnichovanů se totiž vidí jednou za uherský rok.

A právě v tom tkví problém. Kdy zase podobný kolaps Bavorů uvidíme? Letos Bayern prohrál v Bundeslize čtyřikrát, což je pořád zatraceně málo. Ačkoliv Bochum giganta v první půli dokonale vyškolila, o tom, kdo na první pozici v tabulce vydrží až do konce sezony, pořád nikdo nepochybuje. Koncert VfL pobavil a bude se na něj dlouho vzpomínat. Podobných show ale Bundesliga potřebuje víc. Jinak budou masy fotbalových fanoušků pořád raději hledět za lamanšský průplav, případně na obě jihoevropské peninsuly. Hrstka nadšenců trn z paty nevytrhne.

O léčbu achilovky se Bundesliga snaží dlouhodobě. A dlouhodobě neúspěšně. Již deset let známe držitele Meisterschale v podstatě už v srpnu. I proto se mezi plány na konec soutěže jednoho týmu postupně objevila také idea dlouho a priori odmítaná: play-off. Tato varianta nemá ve fotbalové Evropě bohatou tradici, a pokud se používá, tak rozhodně ne pro určení ligového mistra. Může se stát Německo v tomto směru průkopníkem? Ještě donedávna si to myslel jen málokdo. Často navíc takový jedinec neuvažoval nahlas, případně o vyřazovacím tabu hovořil jen žertem.

Ono však leckoho smích možná brzy přejde. Odvahu vyslovit kacířskou myšlenku veřejně sebrala před týdnem Donata Hopfenová, nová šéfka Německé fotbalové ligy (DFL), tedy organizace, která se stará o chod Bundesligy. ”Bundesliga by byla zjevně atraktivnější, kdyby nabídla více soupeření na vrchu tabulky. Pokud nám pomůže play-off, pojďme o něm diskutovat” prohlásila Hopfenová pro deník Bild. Stejně tak se kladně vyslovila pro zavedení platových stropů, zároveň ovšem podpořila známé a fanoušky obhajované pravidlo "50+1”.

Jeden z prvních mediálních výstupů Hopfenové v nové funkci měl efekt výstřelu ze startovací pistole. Téma "Bundesliga a play-off” se po letech (často úmyslného) přehlížení konečně dostalo na titulní stránky sportovních periodik. V průběhu týdne německá média pilně sbírala vyjádření všech možných zainteresovaných aktérů. A jak se dalo čekat, ohlasy přinesly pestrou paletu názorů, jež dohromady formují různé proudy.

Začněme těmi, které s Hopfenovou do jisté míry souzní. Leckoho možná překvapí, že vyřazovací část přitahuje představitele klubu, jenž ze současného stavu těží asi nejvíc. Alespoň po sportovní stránce. ”Formát Bundesligy se semifinále a finále by byl pro fanoušky mnohem vzrušující. Dává smysl se takovou myšlenkou zabývat. V Bayernu jsme novým nápadům vždy otevřeni,” řekl pro magazín Kicker ředitel bavorského mužstva Oliver Kahn. ”Pokud se pár chytrých lidí rozhodne, že by to lize přidalo na hodnotě, budu ten poslední, kdo se vysloví proti takovým změnám,” nebrání se reformám kouč Mnichovanů Julian Nagelsmann.

Překvapivá slova? Ani ne. Hlasy ze Säbener Straße celkem dávají smysl. Play-off z bavorského pohledu rozvíří stojaté vody, zároveň je dost nejisté, zda samo o sobě otřese hegemonií Bayernu. Přijetím novinky v podobě vyřazovací fáze se navíc spustí další penězovody, neboť o takovou novotu by ve světě (zejména mediálním) jistě byl zájem. Ostatně nalezení nových zdrojů financí spolu s vyšší nadějí na titul částečně vysvětlují také nečekaně ambivalentní postoj jindy rázného šéfa Dortmundu Hanse-Joachima Watzkeho. ”Nikdy jsem nebyl přítelem myšlenky play-off, avšak nemělo by ani být zakázáno přemýšlet o nových formátech,” uvedl trochu v hádankách.

Rýsují se nám tak důsledky, které zavedení play-off nahrávají: atraktivita, vyšší soutěživost, lepší výnosy, potenciál zviditelnit se daleko za Rýnem. Že žádná jiná elitní liga v Evropě podobný model nepřijala? Pokud je někdo zralý na reformu, je to právě "nudná” Bundesliga. Kdo jiný by měl razit svébytnou cestu k úspěchu, případně inspirovat další.

Jsou zastánci vyřazovacího modelu — například ti z Bayernu — dostatečně mocní na prosazení svého? Dost možná ano. Reprezentují však většinu? Těžko. Spolu s výše uvedenými důsledky se totiž na scénu dostává hluboko zakořeněný německý tradicionalismus. Jedinečná fotbalová kultura, která se svého roky pěstovaného dědictví nechce za žádnou cenu vzdát. Tradiční vazby představují plošně mnohem silnější pouto než touha sesadit bavorského uchvatitele. Jejich nositeli jsou pravidelní návštěvníci ochozů, kterým se navíc ve společném snažení dostalo důležité podpory — od hráčů, trenérů i funkcionářů.

Nechme mluvit například jednoho z nejoblíbenějších koučů. ”Myslím, že šampionem by měl být ten tým, který po 34 kolech získá nejvíce bodů. Rozhodně to není nejzábavnější způsob, ale zato je nejférovější,” argumentoval lodivod Freiburgu Christian Streich. Generální ředitel Leverkusenu se vysvětlováním ani neobtěžoval a play-off prostě striktně odmítá. ”Je to naprosto špatný způsob. Jsem rozhodně proti,” nechal se slyšet Rudi Völler.

S negativními reakcemi pokračujeme v Porúří. ”VfL Bochum vnímá fotbal jako sport pro lidi, tak jak tomu bylo a mělo být nadále,” vzkázal přes Kicker sportovní ředitel bundesligového nováčka Sebastian Schindzielorz. ”Vážím si tradičního formátu Bundesligy” vzešlo z úst funkcionáře Bielefeldu Samira Arabiho. A tak dále.

Tábor "nepřátel play-off” se vedle tradice zjevně odvolává zejména na lid, na obyčejného fanouška. Ten chce dle této konstrukce nadále chodit na stadion za přijatelnou cenu a jako člen oddílu mít svůj podíl na rozhodování věcí uvnitř klubu. Přijetí play-off naopak představuje ohrožení zažitého modelu: vyšší míra komercionalizace by vedla ke zvýšení ceny vstupenek, z arén by se vytrácela atmosféra řízená kotli za bránou. Diskutovaná novinka zkrátka míři proti představám těch, kteří dle romantického pojetí dělají fotbal fotbalem.

Zopakuji již výše vyslovené: pokud je někdo zralý na reformu, je to právě "nudná” Bundesliga. Zároveň ale platí: pokud někdo uchovává tradici a hájí práva fanoušků, je to právě Bundesliga. Ideální řešení by mělo přinést synergii atraktivity a tradice. Play-off však očividně součinnost obou pohledů nepřináší.

Jedno se zdá nabíledni: Hopfenová vykopala válečnou sekeru a rozpoutala přestřelku argumentů pro i proti play-off. Což mohou oba tábory vnímat jako kladný jev, neboť probíhající debata snad přinese řadu nápadu na řešení "krize Bundesligy”. Existuje tak naděje, že se v průběhu diskuze vykrystalizuje ta nejlepší decize.

Máme se na co těšit.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (35)

Přidat komentář
cologneFC

Pani Hopfenová nech sa zaujíma o spravodlivé delenie peňazí z TV práv a nerozmýšľa nad nezmyslami

Reagovat
netopier

Čiže klub, ktorý celú sezónu deklasuje súperov môže prísť o titul kvôli jednému nepodarenému zápasu, ktorý navyše môže byť ovplyvnený nejakou chybou rozhodcu ako napr. v zápase AC Milan - Spezia....

Čo tam po nejakej férovosti, hlavne z toho vytrieskať čo najväčšie prachy...

Reagovat
Ranoth

aspon by bola nejaka zabava, ved ta Bundesliga je totalne nudna sutaz kedze o titule je rozhodnute este pred prvym kolom... zapasy ma BL kvalitne aj zabavne len je to naozaj strasna nuda, ked to ma v najblizsich 5-10 rokoch vyhravat stale len Bayern kedze šejkovia v BL asi nehrozia a inak tie ostatne tymi proste nemaju sancu dobehnut Bayern kedze musia predavat svojich najlepsich hracov a to este niektorych skupi Bayern...

Reagovat
netopier

Ligu vyhráva vždy dlhodobo najlepší tím počas celej sezóny. Ak bude Bayern najlepším tímom 50 rokov, tak nech vyhrá 50 titulov v rade... V tom je čaro ligy, že sa nehrá playoff systémom ako ostatné súťaže. Ak by bolo playoff aj v lige, tak ju môžu rovno zrušiť a nechať iba nemecký pohár

Reagovat
ttopi

V tomhle souhlasím. Bayern nemůže za to, že nikdo není schopný jim konkurovat. To už můžou rovnou začínat zápas se skore 0:1.

Reagovat
Ranoth

a ked im niekto zacne konkurovat tak ich jednoducho vykupia (Lewa, Gotze, Hummels...) a je po konkurencii

Reagovat
Seydou Doumbia

Problém soupeře už...mají dát hráčům květy k hlavě a vyhrožovat smrti celé rodiny, potom by možná zůstali...

Reagovat
inferno08

Pokud mají alergii na pyl, tak by taková výhružka mohla zabrat.

Reagovat
Seydou Doumbia

korekce jak hovado

Reagovat
smazaný uživatel

To je úhel pohledu a osobního vkusu. Raději si pustím zápasů týmů ze středu tabulky Budnesligy, než středu tabulky PL nebo PD.

Reagovat
Bastaron

Reagovat
Heresy

Reagovat
fenixLFC

mna by popravde zaujimalo kde sa prislo na to, ze playoff v podobe 4 timov bude viest ku komerzalizacii a zvysovaniu cien listkov. obecne mam pochybnosti ohladom toho financneho argumentu. jasne, da to nejake rpachy navyse za dalsie zapasy ale aj s nimi odohra vitaz menej ligovych zapasov ako v ostatnych top ligach. ten samotny format final 4 bude mat nejakych sponzorov ale vacsinou to budu ti isti co su doteraz. a ked nie tak novych sponzorov chcu predsa kluby tak ako. mam pocit ze si to ti odporcovia trosku predstavuju ako finale superbowlu. v realite ani finale tej srandaligy narodov z toho nespravilo nieco extra a to tam boli 4 staty. v pripade "lokalnej" sutaze predpokladat nejaku rapidnu zmenu je celkom naivne. nehovoriac o tom co som spomenul na zaciatku- fans sa boja ze pojdu ceny hore listkov kvoli komercionalizacii teda novym sponzorom- ved cena listkov moze ist hore uz teraz a ked ma klub problem s prijmami kvoli nepritomnosti sponzorov tak aj fans by mali skor podporovat prichod dalsich sponzorov a partnerov ktori prave zabrania aby museli ist ceny listkov hore

nevravim ze tento format je najlepsi alebo dobry ale ked uz proti tomu protestuju tak aspon trochu racionalnejsie a nie vecne ohranym "bolo to nejak doteraz tak to musi byt furt". BL bude musiet prejst nejakymi zmenami, ci uz kvoli konkurencieschoonosti v ramci ligy alebo europy. a ked nechcu za ziadnu cenu opustit 50+1 tak budu musiet hladat zdroj prijmov proste inak. napriklad zmenou formatu

Reagovat
dominios

Opat dookola to iste. Inac suhlasim so zaverom clanku: mozno treba tuto diskusiu, nech sa najde nejaky dobry sposob, ako to zatraktivnit. Ale toto?

Problem je, ze BL je "nudna" kvoli tomu, ze vyhrava Bayern. To je cele? Preto treba zmenit sutaz? Cize ak konecne raz vyhra BvB ci niekto iny, tak zrazu je po problemoch a budeme mat super zabavnu sutaz? Pritom to tak je, ved BL brutalne bavi, staci sledovat aj ine veci ako len suboj o 1. miesto. Nehovoriac o tom, ze ved aj minulu ci tuto sezonu je to zatial dost otvorene.

Vyhrat ma ten, kto je najlepsi. Zabava nie je o tom, ze nasilu pretlacime niekoho ineho. Navyse aj Bayernu sa tyka napr. 50+1 (pricom je par klubov, co maju vynimku). A nie je pravda, ze zvysok BL musi len predavat aby prezil. Aspon nie pre celu BL. Opat, take BvB robi prave chybu v tom, ze len predava a generuje zisky, ale nepozera na sportovu stranku, koncepciu. Za to potom Bayern nemoze, ze ked ide do tuheho, tak to nezvladaju.

Ake ma byt riesenie? Netusim... ostatni musia pochopit, ze Bayern je z masa a kosti a ze ich vedia porazit. Ved tuto sezonu uz Bayern dostal vlastne 2 debakle (Glacbach + posledny zapas s Bochumom, aj ked rozdiel 2 goly nakoniec nie je az tak vela). Jedina cesta (do pekla) je zrusit 50+1 a verit, ze peniaze sa rozlezu po celej BL a bude vacsia konkurencia. Lenze ani to vyjst nemusi, pretoze BL moze prist o svojich domacich fanusikov. A taky Bayern aj v Europe hraje 1. ligu pravidelne, proti multimiliardovym klubom, takze opat to nemusi pomoct ich zosadit v BL...

Reagovat
cologneFC

Bayern sice dodrziava 50+1, ale 25% vlastnia 3 velke korporacie. A tie do nich tlacia neuveritelne peniaze. Ty tu pises o zruseni 50+1, ale je to prave naopak. 100% klubu by mal vlastnik klub a jeho fanusikovia. Aj za cenu, ze kluby nebudu konkurencieschopne v Europe. V Nemecku plati, ze na 1. mieste je Bundesliga a az potom europske pohare. To, co tu ty navrhujes nema nic spolocne s otvorenou a ferovou sutazou. Islo by iba o to, ze kto ma bohatsieho majitela. A ja nechcem fandit klubu, o ktorom nemozem spolurozhodovat.

Reagovat
dominios

samozrejme, zle som to asi napisal: ja rozhodne niesom za zrusenie 50+1; len v diskusiach to ludia casto vytahuju, hoc je to nezmysel - nic by to negarantovalo a len by to nasralo vela ludi a rozbilo fanusikov v nemecku

rozhodne si to zhrnul lepsia ako ja

akurat "kto ma bohatsieho majitela" nie je uplne garancia nicoho, co prave Bayern dokazuje v europe proti omnoho bohatsim klubom (zaroven zadlzenym, ale to je na inu diskusiu...)

Reagovat
brusel1

Koľko trvá uherský rok ?

Reagovat
ttopi

Háčkuju se.

Reagovat
smetos

furt nějaké ústupky slabším. Play off, předkola play off, nadstavba, nesmyslné rozšiřování MS, skupiny podle výkonnosti (ženský hokej). Někdy ta vyrovnanost dává smysl jako např. platové stropy, ale ta rovnoprávnost se až trochu moc překrucuje.

Reagovat
bourbon

přesněji bych to neřekl

Reagovat
ttopi

Reagovat
didosh

Reagovat
Salfovic

Play off v ligovém fotbale

Reagovat
didosh

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
El Cid z City

A totálně nudná bude celá sezona až na PO.

Reagovat
jack_donaghy

Na jednej strane by som nikoho nekamenoval za to, ze to hodil do placu, na druhej strane mi to pride ako blbost. Z ligy by to spravilo turnaj. Bayern nie je jediny klub za ktorym stoji silny majitel/majitelia. BvB, Bayer, Lipsko by urcite mohli mat ambicie dostat sa na uplny vrchol, no nepozorujeme to.

Reagovat
smazaný uživatel

Kam čert nemůže, tam nasadí ženskou. Staří pardálové dosud drželi status quo a přijde jim to nabourat dáma s myšlenkou reformy. V mých očích není jejím úmyslem přinést více peněz lize, dopřát šance "sociálně slabším", ale zviditelnit sebe samu, dokázat, že i ona, jako žena, může ve "zkostnatělých" systémech mužského světa udělat kariéru a vyrovnat se jim.

"text, který jste právě přečetli, byl mířen v nadsázce" "pokračujeme vážněji"

Diskuse to bude ale věru zajímavá, rád budu postřehy z té bitvy táborů pozorovat. Nakonec to dopadne tak, že ona složí funkci, protože nic neprosadí a kluby budou žehlit vzájemnou nevraživost.

Z těch vyjádření je celkem evidentní, že některé "staré páky" jen tak někdo nezlomí. Všichni vědí, že je to jen a pouze o ekonomické síle. Jednou dvakrát za 10 let se může stát, že se zblázní BVB, Wolfsburg, Leverkusen, Lipsko a dokáže to Bayernu nabourat. Pokud ale nikdo nebude generovat takové peníze jako Bayern, a to je skutečně i o podpoře vlastníků a jejich kapitálu, tak se nic nezmění. Bavíme se o kapitalismu. Pokud chce někdo nahoru, musí si přinést vnější kapitál, nebo musí fungovat tolik na hraně, aby ty zisky dokázal opakovaně obracet a násobně navyšovat. Tahání "socialismu" do sportu je cestou do pekel. Sport je o evoluci, silnější vítězí, slabší umírá. Je to potravní řetězec a menší/střední kluby mohou opravdu jen překvapit, dokud do toho nešlápnou, neakcelerujou a nespustí se s investorem.

I kdyby se hrálo play-off, zůstane to stejně pořád u toho, že do toho občas Bayernu promluví BVB, Lipsko, Leverkusen, Wolfsburg... Zkrátka jen týmy, kde je možnost mít "víc než jen malé množství peněz". Fajn, Bayern nevyhraje ligu 8x v řadě, ale už "jen" 6x. Ale možná to hodí ve výsledku více peněz na vstupenkách, protože v play-off vznikne více vzájemných soubojů těch lépe postavených týmů, kde je vstupné o nějakých pár desítek vždy vyšší, než když se jde na týmy z druhé poloviny tabulky. Že by to ale pomohlo zatraktivnit ligu a zbavit jí té "nudy", kterou někteří stále omílají, o tom dost pochybuju.

Za mě je Bundesliga skvělá, baví mě si ji pustit, ať už hraje kdokoliv, což o řadě jiných lig napříč Evropou a zejména z té TOP 5 ligy říct ani v nejmenším nemůžu.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
DelPiero137

Reagovat
eder

Koukám, že starý Orangu Tahn je čím dál tím větší gesicht...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

To kto tú nešťastnicu dosadil do takej funkcie? Tým nemčúrom už úplne jebe.

Reagovat
DUCK11

To by bola tá najhoršia vec ... odjakživa preferujem futbal pred hokejom prave preto, že viac-menej každý zápas má v lige význam... takto uz nebude vaďiť, že niekto získa kludne o 20-30 bodov menej, pretoze vo vzajomnom dvojzapase so stastim odrazu vyhra...

to nech nechaju hokeju...

Reagovat
DUCK11

To by bola tá najhoršia vec ... odjakživa preferujem futbal pred hokejom prave preto, že viac-menej každý zápas má v lige význam... takto uz nebude vaďiť, že niekto získa kludne o 20-30 bodov menej, pretoze vo vzajomnom dvojzapase so stastim odrazu vyhra...

to nech nechaju hokeju...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele