Ozvěny z Bundesligy: Rudi, to by bylo něco pro tebe!

01.02.2023, 14:11, aktualizováno 01.02.2023, 14:11
Názory a komentáře
Slova pronesená Hansem-Joachimem Watzkem, jedním z nejmocnějších mužů v německém fotbale, před několika dny volně putovala světem sociálních sítí. Reakce na ně byly rozporuplné. Na jednu stranu Watzke zase jednou ukázal, že nepotřebuje nic skrývat. Zároveň ale napověděl, jak muži u moci vlastně přemýšlí: naprosto jednoduše. Možná až primitivně.

Přestože Bundesliga v těchto dnech zuřivě dohání to, co v uplynulých týdnech zameškala, nejnovější vydání Ozvěn se nevěnuje dovršení první poloviny sezóny a započetí té druhé. Místo toho se vrátíme o několik dnů zpět, kdy se řešila budoucnost německé kopané. A vlastně také budoucnost samotné německé nejvyšší soutěže.

Zástupci Německého fotbalového svazu (DFB) v polovině ledna rozhodovali o tom, kdo se stane sportovním ředitelem organizace. Nakonec vsadili na očekávané jméno: Rudiho Völlera, někdejšího vynikajícího útočníka, bývalého reprezentačního trenéra a dlouholetého funkcionáře Bayeru Leverkusen. V osudu byla i další jména, nicméně Fredi Bobic nakonec sám nechtěl opustit svou práci v berlínské Hertě (kde za pár dnů stejně nedobrovolně skončil). A jiná známá postava, Matthias Sammer, dál zůstane "jen" poradcem Borussie Dortmund.

Proběhla však před samotným rozhodnutím nějaká debata? Místopředseda DFB Hans-Joachim Watzke poodhalil, jak se Völlerovo jmenování upeklo. "Nebyl to vůbec žádný proces. Vidíte tam tu skupinku (Karla-Heinze Rummeniggeho, Olivera Kahna, Olivera Mintzlaffa, Matthiase Sammera, Rudiho Völlera) a já jsem spontánně řekl: Rudi, to by bylo něco pro tebe," prozradil před novináři.

Watzke se při vyprávění této historky pousmál a vůbec kdoví, do jaké míry si ji celou přikrášlil. Rozhodně však nepomohl vylepšit dojem, který DFB u mnoha lidí vzbuzuje. A to ten, že jde o elitní, neprostupný klub mocipánů.

Hans-Joachim Watzke vysvětluje, jak se Rudi Völler stal sportovním manažerem DFB

"Týden dlouhých nožů"

Veřejnost přitom míní, že mohutná asociace potřebuje strukturální změny. Obzvlášť poté, co německý nároďák vybouchl na třetím velkém turnaji v řadě. Zklamání z brzkého vypadnutí na nedávném mistrovství světa ostatně vedlo k rychlé personální očistě, kterou magazín 11 Freunde pojmenoval jako "týden dlouhých nožů”. Po tomto otřesu se ovšem zem zase uklidnila.

Kritický týden stál místo jak sportovního ředitele DFB Olivera Bierhoffa, tak Donatu Hopfenovou, šéfku Německé fotbalové ligy (DFL), která se stará o chod první i druhé Bundesligy. Zatímco Bierhoffův konec se vzhledem k výsledku z MS v Kataru předpokládal, rezignace Hopfenové překvapila. Bývalá vedoucí digitálního oddělení bulvárního Bildu se funkce ujala teprve začátkem roku 2022. Svou pozici si sama částečně podkopala nápadem přemístit německý superpohár do Saudské Arábie či úvahami o zavedení play-off v Bundeslize. Není však jisté, zda pouze toto stačilo ke ztrátě důvěry.

Dění v DFB a DFL je úzce propojeno, jak si ještě ukážeme. Ještě předtím je však dobré uvést, co přináší odstavení Bierhoffa a jeho nahrazení Völlerem. Respektive co nepřináší. Asi existuje všeobecná shoda, že Bierhoffův čas se skutečně naplnil. Kat českých snů o titulu evropských šampionů v roce 1996 byl považován za svazového "kádra”. Takový fotbalový Milouš Jakeš. Funkcionář schopný především držet se kormidla a plout po proudu.

V čem je ale Völler tolik jiný? Navzdory několika kariérním neúspěchům je dnes z nějakého důvodu vnímán jako symbol zlatých let. Což byl svého času i Bierhoff, ten už se ale vyčerpal. To Völler se po blamáži na Euru 2004 stáhl do Leverkusenu, jenž po řadu let držel na solidní výkonnostní hladině. Zde je ovšem třeba říct, že v klubu, jenž ovládá a finančně opečovává farmaceutická společnost Bayer, není vytvářen až takový tlak na výsledky jako na jiných adresách, kde je třeba pečlivěji nakládat s prostředky a prozíravěji hledět do budoucnosti. Takže ano, Völler si v Leverkusenu nevedl zle, nicméně velkého průlomu (například sesazení Bayernu) taktéž nedosáhl.

I kdyby však Völler za sebou měl skvostnou funkcionářskou kariéru, ve strukurách DFB ji moc dlouho nezužitkuje. Jeho úkolem je totiž připravit německou Nationalelf pro domácí mistrovství Evropy příštího roku. Co bude dál? To se uvidí. Asi se zase bude hledat někdo jiný.

Jméno nového sportovního ředitele DFB tedy málokoho uspokojilo. Jen pro pořádek: Völler je reprezentantem "starých” struktur (ve funkcionářském prostředí se pohybuje přes 20 let), jehož podle informací ze zákulisí není těžké "ukecat”. Jako manažer je možná schopný, zároveň ale nejde o velkého inovátora, jakého si mnoho lidí přálo. Jeho práce přitom zřejmě skončí už za rok a půl. Kam se za tu dobu může německý fotbal posunout? Může efektivně pracovat s ohledem na to, co se stane po roce 2024?

Mimochodem, Völler se po zvolení dostal do křížku s německou ministryní vnitra Nancy Faeserovou, o níž řekl, že se v Kataru mohla vyhnout určitým věcem. Nic konkrétního nejmenoval, avšak vzhledem k tomu, že sociálnědemokratická politička zaujala na na MS především nošením duhové pásky na podporu sexuálních menšin, si Faeserová rychle domyslela, co Völler mínil. Ministryně tak vrátila úder: ”Nemyslím si, že by pan Völler měl pracovat pro FIFA. Nošení pásky bylo protestní akcí proti FIFA, nikoliv proti Kataru,” řekla Faeserová. Jen připomeneme, že FIFA Němcům těsně před zahájením mistrovství zakázala nošení duhových pásek.

Spor mezi Rudim Völlerem a německou ministryní vnitra Nancy Faeserovou

Dortmundský bohatýr

Jmenování Völlera sportovním ředitelem každopádně nepřekvapilo. Šokoval snad jen Watzke svou historkou o tom, jak se všechno upeklo. I když... koho vlastně zaskočil? Nezainteresované určitě, obeznámené už ale tolik ne.

”Aki” Wätzke nešéfuje DFB, neřídí ani DFL. Pod palcem má "pouze” Borussii Dortmund. Tedy alespoň formálně. Na papírech i webových stránkách totiž nalezneme, že Watzke předsedá dozorčí radě DFL, díky čemuž je zároveň viceprezidentem DFB. Rozhodovací procesy v obou organizacích se tedy bez dortmundského vladyky neobejdou.

Silnému postavení Watzkeho pomohl vznik mocenského vakua způsobený restruktualizací ve vedení mnichovského Bayernu. V něm se generální ředitel Oliver Kahn stále víceméně rozkoukává. To v Dortmundu vládne jeden muž pevně už od roku 2005. Finančně skomírající Borussii postavil na nohy, vrátil ji na výsluní a dodnes ji drží mezi elitními evropskými kluby. Watzkeho pozice v Dortmundu je neotřesitelná a postupem času získala těžko zbořitelné obrysy také v nejvyšších patrech německé kopané.

Na rozdíl od jiných "papalášů” je Watzke ve veřejném prostoru vcelku oblíbenou, nebo alespoň neutrální postavou. I díky hájení pravidla 50+1, které zabraňuje nekontrolovanému vstupu movitých investorů do klubů, jež z velké části pořád drží v hrsti loajální fanoušci. Jeho rozhodovací procesy jsou ale zvláštní. A nejde jen o případ Völlera.

Stačí si vzpomenout na loňský květen, kdy se šéf Dortmundu sešel se Sebastianem Kehlem (sportovním ředitelem BVB), Matthiasem Sammerem (externím poradcem BVB) a Edinem Terzicem (toho času technickým ředitelem BVB). K této schůzce došlo jen pár hodin po propuštění Marca Roseho z postu trenéra Borussie. Po interním mítinku usedl na uvolněné místo kouče Terzic. Úplně přitom slyším, jak mu Watzke říká: "Edine, to by bylo něco pro tebe!” Žádná zdlouhavá analýza, žádné komplikované vyhodnocení. Prostě si muži, co tomu zřejmě rozumí, sedli, a po nějaké chvíli měli jasno. Jistě, jde o domněnky, které jsou založeny na zprávách z novin. Avšak stačí si vzpomenout na Watzkeho vysvětlení jmenování Völlera. Rázem tak není těžké dovtípit se, jak se tehdy v Dortmundu asi jednalo.

Nejde však jen o Watzkeho a Dortmund. Podobně neprostupně působí také vedení Bayernu, které často čelí kritice mnichovských fanoušků. Známý je především spor týkající se sponzorství Qatar Airways, proti němuž příznivci dlouhodobě protestují. Nic zásadního se ovšem za poslední dobu nezměnilo. Němečtí fanoušci mají v klubech svůj vliv, větší než ve drtivé většině jiných zemí. Tento vliv je nicméně pořád omezený.

Watzke, Völler, Kahn... ti všichni fotbalu dobře rozumí. Avšak v době, kdy německý národní tým kráčí od jednoho neúspěchu k druhému, kdy Bundesliga řeší, jak se zatraktivnit a jak se postavit pravidlu 50+1, působí vyloženě podivně, že si stejné postavy dál drží monopol. Donata Hopfen, která do této staré školy nepatřila, možná měla své chyby, ovšem pouze ty k jejímu odvolání z čela DFL pravděpodobně nevedly.

Ani fanoušky Bundesligy či Nationalelf už opravdu nebaví poslouchat tytéž muže, kterým po letech najednou mají uvěřit, že věci půjdou jiným směrem. Zatím se ale chtě nechtě musí smířit s tím, že stačí schůzka pár mocných, která veškeré starosti zdánlivě vyřeší.

Fanouškům Bayernu dlouhodobě vadí spojení jejich klubu s Qatar Airways

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (2)

Přidat komentář
Kang & Kodos

Hans-Joachim Watzke since 1959

Reagovat
Rudnevs

Ľudia by boli prekvapení, koľkokrát tie voľby skutočne padajú takto. Aj keď tomu dá človek fancy názov ako výberové konanie, analýza etc., tak to je častokrát proste o tom, že “týpek by sa na to hodil, skúsme ho osloviť”. Na tom nevidím nič zlé.

Ale na mieste Watzkeho by som to do médii povedal až v dobe, keď (ak) sa Rudi osvedčí. Nálada by bola lepšia a ľudia by takúto vtipnú anekdotu vzali s humorom. Povedať to v dobe, keď je celá reprezentácia a obzvlášť táto voľba tvrdo kritizovaná, je proste hlúposť. To ako neviem čo si pri tom myslel.

Uvidíme čo s tým Rudim. Možno pomôže už čiste len fakt, že to nie je Bierhoff a ako manažér tiež je celkom schopný. Ale ten vysnený nový vietor to neni no…

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele