Ozvěny z Bundesligy: Schalke se ocitlo ve spárech chaosu. A nemůže ven

19.10.2022, 10:59
Názory a komentáře
Poslední dobou není v Schalke mnoho důvodů k radosti (© AFP)
Konečně přišlo zlepšení, avšak nic z toho. Stejně jako Leverkusenu nevstřelilo Schalke gól ani o týden později Hoffenheimu, samo naopak potřetí v řadě inkasovalo minimálně třikrát. Trenér Frank Kramer stále neumí nastolit pořádek v obraně. Vypadá to, že není otázkou, zda, ale kdy od vedení klubu dostane padáka. Protože fanoušci Knappen zlomili hůl nad svým koučem už dávno

Trenéřina je vůbec zajímavé povolání. Umožňuje setkání se starými známými, jako se to stalo Marcu Rosemu a Sandro Schwarzovi v sobotu večer. A jak chtěli jeden na druhého udělat dojem, vyprodukovali v duelu Lipska se Herthou dohromady 5,4 očekávaných gólů (xG), což je nové sezonní maximum.

To Leverkusen toho směrem dopředu mnoho nevymyslel. Po kanonádě v devátém kole naprosto zkolaboval ve Frankfurtu. Příznivci Werseklf navíc dostali od hráčů ještě jednu ťafku po konečném hvizdu. Hráči Bayeru se totiž okamžitě poroučeli do útrob frankfurtského Waldstadionu a kotli hostů se za bídný výkon přišel omluvit pouze brankář Lukáš Hrádecký. Domněnka autora tohoto textu, že Leverkusenu chybí lídr a mužstvo nedrží při sobě, tak díky tomuto momentu jen zesílila.

Těžko říct, jak velkou přízeň si v táboře Wolfsburgu zachovává nadále klopýtající Niko Kovač. Jedno se ale chorvatskému kormidelníkovi musí nechat. Úterním postupem do osmifinále DFB-Pokalu přes Eintracht Braunschweig si připsal 16. výhru v Německém poháru v řadě (v roce 2018 slavil celkový triumf s Frankfurtem, o rok později zase s Bayernem, poté se z Německa poroučel, avšak bez pohárové porážky). Pokud Wolfsburg uspěje také v dalším kole, vyrovná Kovač rekord Hennese Weisweilera, jenž vládl DFB-Pokalu s Kolínem v 70. letech minulého století.

Marně jsme minule předpovídali další trenérské změny. Ledy se nikde nehnuly. A to dokonce ani v oddíle, jenž kouče už vyhodil a stále nenašel náhradu. Údajně se ale na tom usilovně pracuje. Podle úniků do médií by měl Stuttgart převzít dánský lodivod Jess Thorup. Anebo se do Německa vrátí současný vůdce Ajaxu Alfred Schreuder? Ať to bude ten či onen, je jasné, že bude mít co zlepšovat.

Napravovat pověst není vždy hračka. Své o tom ví příslušníci pořádkových složek. Jenže když oni si za nenávist mohou kolikrát sami... V pátek se Německem šířily záběry z tvrdého zásahu policistů vůči fanouškům před hamburským derby. Proč tolik hrubosti? Radost příznivcům St. Pauli stejně nepřekazili, neboť ti ve večerních hodinách bujaře oslavovali nejvyšší vítězství nad nenáviděným HSV od založení Bundesligy.

A vůbec, pátek byl výsledkům 3:0 dost nakloněn...



Schalke 04 - TSG Hoffenheim 0:3

14.10.2022 20:30

Góly: 11. Robert Skov (pen.), 45+2. Munas Dabbur, 59. Robert Skov (pen.)

Více informací k zápasu

Dva rohové kopy v první minutě? Pěkný fičák. Hoffenheim ale dost možná dobře věděl, co dělá. Na Schalke co nejrychleji vletěl a po aktivní desetiminutovce vlastně už jen vyčkával, co soupeř vymyslí. Nápadů od domácích nebylo málo a leckdy se hosté museli divit, co doposud tápající celek umí. Navzdory aktivitě Knappen však náskok hostů nezmizel. Naopak se postupem času zvyšoval.

Die Kraichgauer vstoupili do pátečního utkání opravdu pozoruhodně. Ihned po rozehrávce vyrazili ze středového kruhu na zteč, díky čemuž dvakrát ohrozil svatyni S04 od rohového praporku. Svěřenci trenéra Andrého Breitenreitra se snažili hrát maximálně vertikálně. Nezdržovali se kombinací hráčů tvořícími jednu linii, naopak hledali skuliny mezi řadami soupeře. Ostatně všichni tři stopeři Hoffenheimu zkompletovali dle statistického webu FBref deset progresivních přihrávek. Střední obránci domácích se nezmohli na jedinou. Do snahy hostů o jednoduchost zapadal také zajímavý styl rozehrávání odkopu od brány: Kevin Vogt přiťukl míč brankáři Oliveru Baumannovi, jenž využil své vytříbené kopací techniky a dlouhým pasem hledal spoluhráče převážně u levé postranní čáry. Tento vzorec se v zápase objevil několikrát.

Rychlý přesun TSG do útoku umožňoval do značné míry prostupný střed pole Schalke. Alex Král sice s Tomem Kraußem utvořil double-pivota již potřetí v sezoně, i tak ale oba mladí záložníci stále nedostatečně zajišťují defenzivu svého celku. Obráncům Hoffenheimu dovolovali vysílat průnikové pasy, načež se horko těžko vraceli zpět. Možná by měl trenérský štáb S04 uvažovat o tom, zda od úvodní minuty raději nasadit zkušeného Dannyho Latzu. Protože Král s Kraußem (ani Krauß s dalším mladíkem Florianem Flickem, jak ukázaly zápasy v Leverkusenu nebo doma proti Augsburgu) netvoří skálopevnou dvojici.

Pochybením pivotů se nicméně nemůže obrana Knappen jen tak snadno vyvinit z vlastních omylů. V zadní řadě Kramerovy družiny totiž znovu panoval solidní zmatek. V první desetiminutovce rezultoval chaos v penaltu, těsně před přestávkou zase defenziva Schalke nezvládla návrat zpět, když si příliš všímala soupeře s míčem a na vlastní pravé straně ponechala volného střelce Munase Dabbura.

V situaci, která vedla k brance na 0:1, sehrál obzvlášť smutnou roli Leo Greiml. Rakouský obránce při snaze o obranný zákrok škaredě prošlápl nohu svého krajana Baumgartnera. Někdejší stoper Rapidu Vídeň se přitom přitom teprve nedávno zotavil ze zranění a v sestavě Königsblauen nahradil jiného maroda Seppa van der Berga. V pátek se však nešťastně zařadil vedle Maya Yoshidy nebo Henninga Matricianiho mezi packaly, jejichž nedostatky stály Schalke v probíhajícím ročníku už několik bodů.

Po prospaném úvodu se Knappen zřejmě nechali inspirovat svým sokem a rovněž zjednodušili přechod do útoku. Ovšem jak je u Kramera zvykem, takové zjednodušení vede skrze nákopy vzduchem na Simona Teroddeho. Živoucí legenda 2. Bundesligy ale za necelých 70 minut pobytu na hřišti vyhrála jediný hlavičkový souboj. Kde byl Teroddeho rovněž urostlý parťák Sebastian Polter, když jej Schalke zrovna potřebovalo?

Hra domácích se nicméně v průběhu první půle skutečně zvedla. Terodde a spol. hrozili ze standardních situací, do střel se tlačil debutant v základní sestavě S04 Florent Mollet, aktivním zakončovatel byl znovu také Krauß. Ten si stejně jako Král připsal ve středu hřiště i několik zisků míče. Jen to bránění...

Po druhém direktu těsně před odchodem do kabin se Kramer zkraje druhé půle pokusil o dodání impulsu novým rozestavením. Po změně formace na tři obránce se na aktivitě "Horníků" nic moc nezměnilo, zároveň se ale Hoffenheim víc dostával do hry. Mohl totiž využívat mezer za wingbacky S04 k rychlým brejkům. Nakonec žádný z nich nevyužil a spokojil si "jen" s dalším proměněným pokutovým kopem Roberta Skova.

Hoffenheim si v Gelsenkirchenu vystačil s málem. Uspěl i přes několik výtek. Například trojice stoperů nepůsobila vždy zcela jistě. Zatímco Stanley Nsoki se blýskl několika úspěšnými krádežemi balónu a podporou útoku po levé straně (tak trochu po vzoru někdejšího zadáka Mohuče Moussy Niakhatého), ostřílený Vogt několikrát zaváhal a hloupě si nechal udělit pátou žlutou kartu v sezoně, kvůli čemuž přijde o následující klání proti Bayernu.

Kraichgauer se při bránění stahovali do formace 5-3-2, postupně ale dopřávali Schalke až příliš volnosti pro střely zpoza pokutového území. Moc se TSG nedařilo ani na opačné straně hřiště. Georginio Rutter si se spoluhráči moc nerozuměl - jednou špatně přihrál, podruhé zase míč zbytečně dlouho podržel. Levý bek Angeliño zase hrál na schovávanou. Dvě penalty a jeden geniální brejk však svěřencům Breitenreitera nakonec stačily.

Co tedy Schalke musí příště učinit lépe? Za zvážení jistě stojí výše zmíněné vyztužení středu pole. Možná se Knappen vrátí ke hře na dva hroty, která v minulých týdnech semtam přece jen zafungovala.

Těmito úkoly už ale dost možná nebude pověřen Kramer. Je pravdou, že zranění Van den Berga a Rodriga Zalazara (jehož techniku však trenér S04 stejně bůhvíproč nevyužíval) mu situaci moc neulehčovala. I tak má nováček soutěže navíc. Vždyť kdyby nebylo Bochumi, uzavírali by tabulku jistě "Horníci".

To se ostatně už po následujícím víkendu může změnit. Protože jak ukázala také úterní pohárová odveta, tentokrát na půdě Hoffenheimu (hraná v den 47. narozenin sportovního ředitele Knappen Rouvena Schrödera... ehm, alles Gute), chaos vládne obraně Schalke pevnou rukou.

Schalke nebylo přáno ani proti Hoffenheimu

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (17)

Přidat komentář
Rudnevs

A Kramer uz je prec. Kto za neho?

Reagovat
verv

To bylo nevyhnutelný. Nějaký spekulace z německýho tisku?

Reagovat
andrew96

Pořád vede Reis, co vím.

Reagovat
verv

Tak to mi přijde jako z bláta do louže. Otázka je, jestli je vůbec kde brát.

Reagovat
Seydou Doumbia

Není v německém táboře nějaký dobrý trenér, který dlouhodobě netrénuje? Nám to vyšlo a ukradli jsme celkem dobrý jméno Laurenta Blanca třeba.

Reagovat
Rudnevs

Klinsmann?

Reagovat
Seydou Doumbia

Nedávno trénoval Herthu ne? Jak si tam tu chvílí vedl? Není to jeden z těch trenéru, který trochu zaspal dobu? Rád bych ho viděl zpátky.

Reagovat
Rudnevs

Odisiel po chvili, nakolko mu nechceli dat pravomoci, aby nieco v klube zmenil, nasledne unikli jeho listky pre majitela, kde kritizoval vtedajsie vedenie a este tusim na facebooku vsetko skritizoval. Fans a media ho za to nenavideli neskutocnym sposobom. Ako sa neskor ukazalo - mal pravdu v mnohom.

Inak clovek si povie ze nedavno, ale ono su to uz tri roky co viedol Herthu

Reagovat
Seydou Doumbia

3 roky

Reagovat
c_core

Ono je taky jeden z problémů klíčové slovo při hledání trenéra - levný

Reagovat
verv

Jak píše níž c_core, hlavní problém jsou peníze. A najít trenéra, kterej je volnej, levnej a ještě kvalitní je docela oříšek Někdo typu Blanca (na kterýho se u vás dost těším po té pauze) je teď pro Schalke naprosto nereálnej. Z těch, co jsou teď volní a zároveň by to bylo nějaký větší jméno mě napadá snad jenom Löw, Hütter, Tuchel a Klinsmann (ten si tu reputaci už mírně pokazil), kteří pochybuju že by do toho šli za současné situace. A pak třeba Tedesco, u kterýho si nemyslím, že by o návrat stál on ani klub.

Reagovat
Seydou Doumbia

díky za info hoší...taky jsem na blanca zvědavý, jestli na to ještě má

Reagovat
Rudnevs

Kebyze ide len o meno, tak kludne Matthäus etc. (ten by bol mimochodom zaujimavy, nakolko jeho hraci z Rapidu Vieden sa velmi cuduju, ako je mozne, ze sa nestal svetovym trenerom, tam bol nejaky potencial). Inac ten Klinsmann by teoreticky tiez bol zaujimavy, kebyze dostane vsetky pravomoci, co chce (cize asi aj sportovy riaditel), tak by som sa necudoval, kebyze vytiahne Schalke spat hore. On tieto reformy vie a urobil by tam poriadok. Akurat je pravda, ze to sa skor hodilo tak 3-4 roky dozadu. Teraz je v klube poriadok, akurat tam nie su ziadne peniaze.

Reagovat
c_core

To si zase myslím, že kdyby byli ochotní jít Klinsamnnovou cestou, tak by vzali Rangnicka, když sestupovali. I když nemám úplně informace jestli z toho sešlo vyloženě jen kvůli neochotě splnit jeho požadavky, nebo tam bylo i něco jiného.

Reagovat
Rudnevs

To jasne, ono to je nerealne. Nakoniec to bude bud Reis alebo Cinel, v horsom pripade nejaky plan C à la Beierlorzer. O Jürgenovi ani nerozmyslali podla mna.

Reagovat
c_core

Včera ty záběry z lavičky Schalke byly všeříkající. Asamoah moc neskrýval co si o něm myslí

Reagovat
andrew96

Uff, stihl jsem to před odvoláním.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele