Ozvěny z Bundesligy: Všichni chceme plachtit s orly

21.04.2022, 11:13
Názory a komentáře
Frankfurt dobyl Barcelonu. Naštěstí jen sportovně, bez krveprolití. Nájezd desítek tisíc příznivců z Hesenska však i tak zaujal nejen fotbalový svět. A mnoho lidí se diví, kde se mohutná podpora vzala. Ve skutečnosti ale nejde o nic nového, frankfurtští "Orli” provedli podobné invaze již několikrát. Vždy stály za to a vždy posilují lásku ke klubu. I závist z toho, že nemůžeme být součástí tažení.

Nebozí Katalánci ještě dnes pátrají po tom, jak mohli svůj Camp Nou tak lacině prodat německým uchvatitelům. Jak se cizákům otevřela příležitost k ovládnutí dost možná nejslavnějšího stadionu na světě? Odevzdat vstupenky pro 30 tisíc lidí? To přece není normální a úplně v pořádku. Avšak nájezd davu oděného výlučně do bílých šatů může představovat důležitý zvrat v postoji vůči fanouškovské kultuře. Proč my, slavná Barcelona, taky nemáme podobnou armádu věrných (a vychytralých)? Když ji má i tadyten Frankfurt. Mohli by nás o svůj trik obohatit, ne?

Nu... namísto inspirace přišlo odmítnutí a dosazení restriktivních opatření. Místo seznámení se s tím, jak to Němci dělají, prosadilo katalánské vedení jednoduché, účelné, avšak omezující řešení. Zavedením nepřenosných vstupenek už sice Barcelona zřejmě nepřijde tak snadno o domácí prostředí, ale... bylo to skutečně tak strašné, odpudivé, něco, co se nemá už nikdy opakovat? Neviděli jsme spíš proměnu normálního evropského čtvrtfinále v úžasnou show, kvůli níž se ostatně na fotbal díváme?

Ale proti gustu... nechme Barcelonu stranou, ať si svou bolest sama vyřeší. Frankfurtu už to může být šumafuk. Do Katalánska dost možná na dlouhou dobu vůbec nepáchne, a přesto se v Hesensku bude na onu čtvrteční noc dlouho vzpomínat. A další invazi mohou "Adler” provést na mnoha jiných, vstřícnějších místech.

Kde se ta jistota dalšího vřelého přijetí bere? Netřeba věštění, stačí jen něco vědět o poutích Eintrachtu Evropou v nedávné historii. Takhle 12 tisíc Orlů stanovilo před osmi lety rekord Evropské ligy v počtu hostujících fanoušků na jednom zápase. Na západofrancouzské tažení navázali Heseňané před třemi lety v Miláně, kde se jich vydalo ještě o tři tisícovky více. A když příznivci římského Lazia nepovažovali mezinárodní soupeření na sklonku roku 2018 za příliš důležité, snadno přišli o výhodu domácího prostředí.

Jak vidno, podpora SGE v Barceloně se neobjevila jen tak zničehonic. Nešlo čistě o jednorázovou akci. Eintracht požívá masové přízně dlouhodobě, a to nejen za německými hranicemi. Zápasy Frankfurtu v evropských pohárech jsou pravidelně okořeněny choreografiemi, pyroshow a fanatickým povzbuzováním trvajícím i déle než 90 minut. Ale pojďme ještě dál a postavme Orly na piedestal čistě v rámci Mekky fotbalové fanouškovské kultury, tedy Bundesrepublik.

Kam v Německu na Bundesligu? Do Dortmundu, samozřejmě! Kdo by nechtěl vidět slovutnou Gelbe Wand, tedy 30tísícový dav na jedné tribuně. A vskutku, návštěva Westfalenstadionu rozhodně stojí za to. Přitažlivě působí také mnichovská Allianz Arena - když ne atmosférou, tak alespoň dostupností, architekturou a úsporným, leč pohodlným a uživatelsky přístupným zázemím.

Jsou zde však další "sexy” místa. Pokud skromně hledáte "jen” nefalšovanou radost z fotbalu, zajeďte ke kolínskému dómu. Místní ”Kölle Alaaf!” vám bude znít v uších ještě dlouho. Anebo do Frankfurtu. Právě zde totiž dle mnohých expertů panuje vůbec nejlepší atmosféra v rámci bundesligových stadionů. Osobně jsem ještě neměl možnost tuto hypotézu otestovat, ale proč ji nešířit, když na ní panuje shoda hned z několika zdrojů.

V Bundeslize však výjimečnost Orlů ještě trochu zapadne. Přece jen, vedle zmíněné dortmundské Borussie nebo kolínských "Effzeh” jsou zde také fanatičtí příznivci Stuttgartu, brzy se na nejvyšší úroveň asi vrátí obdobně hlasitý kotel Schalke. Až evropské zápolení tak Adler poskytuje možnost vyniknout. A zatímco Dortmund musí v Lize mistrů ustoupit obrovskému zájmu, Frankfurt si v Evropské lize, tedy ve stínu hlavního kolbiště, dělá, co chce.

Vedle větší volnosti mimo Champions League představuje důležitý faktor také historická paměť příznivců Eintrachtu. Ti zažili, či jsou alespoň seznámeni se zlatými 70. a počátkem 90. let včetně zisku Poháru UEFA v roce 1980. Stejně tak ale dobře ví o strádání na konci minulého století a dlouhém hledání stability v novém tisíciletí. V historické paměti Orlů se tak mísí hrdost na bohatou a úspěšnou historii klubu, kdy mezinárodní souboje byly samozřejmostí, s respektem vůči tomu, že prosperita nemusí trvat věčně. O to víc si Heseňané své tour užívají a o to víc si jejich přístupu váží ostatní.

Vskutku, není jednoduché Frankfurt nenávidět. Není mnoho důvodů. V okolí města na Mohanu se nevyskytuje žádný silný rival, jenž by dokázal širokou podporu podrýt. Po dlouhém přešlapování se navíc zdá, že Orli konečně našli pevnou půdu pod nohama. To se jim povedlo už pod vedením manažerů Bruna Hübnera a Frediho Bobice, z jejichž práce těžil tým vedený koučem Adim Hütterem. Nyní na rozdělanou robotu navazuje sportovní ředitel Markus Krösche, jenž si udělal jméno v Lipsku. Trenérské kormidlo zase převzal Oliver Glasner, který svého času dal působivě do latě Wolfsburg.

Přesto je dobré se mít na pozoru. Filip Kostić sice na Camp Nou opět uhranul, neustálé spekulace o odchodu opory však v létě dost možná skončí skutečným sbohem. Víra v Glasnerovy schopnosti se během rozpačité jarní Rückrunde taky moc neposílila. V kalendářním roce 2022 zvítězil Eintracht v Bundeslize jen třikrát a z domácí soutěže se do Evropy pravděpodobně nekvalifikuje. Východisko tak představuje už jen vítězné tažení Evropskou ligou.

Takže už máte favorita na vítěze druhé nejprestižnější klubové soutěže na starém kontinentu? Eintracht totiž v Evropě prostě chcete.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (23)

Přidat komentář
db18

"Všichni chceme plachtit s orly"

...následuje minuta ticha pro Frediho Bobice, který před sezonou dobrovolně odešel z Frankfurtu do Herthy.

Reagovat
andrew96

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Neri04

Nemyslim si, ze toho Bobic lituje. Sam rekl, ze ten projekt ve Frankfurtu je pro nej u konce a chtel dalsi vyzvu, coz nepochybne Hertha je.

Reagovat
Rudnevs

No len mu ta vyzva zatial vobec nevychadza, zatial co Eintracht je nadalej hore…

Reagovat
Neri04

Tak v Eintrachtu to jeho prvni sezony taky nebylo na famfary a pruvody...

Reagovat
Rudnevs

Praveze hej. Jak prisiel Bobic, tak cely klub zacal stupat. Vytiahol ich z boja o zachranu.

Reagovat
Neri04

Mam tam preklep, nema tam byt "jeho prvni sezony", ale "jeho prvni sezonu". Prvni jeho sezonu hrali o zachranu.

Reagovat
Rudnevs

Nehrali, prvá sezóna s Bobićom bola 16/17.

Reagovat
Neri04

To si to vybavuji spatne? Vzdyt to byla ta sezona, jak meli snuru, kdy snad v poslednich 15 zapasech uhrali nejakych 5 bodu, z toho jedina vyhra, nebo si to pletu?

Reagovat
Rudnevs

To jo, ale nebojovali o zachranu, po zime boli tretí…

Reagovat
Neri04

A jo, to jsem nejak vytesnil, ja si pamatoval jen ten desny konec, kdy se o te zachrane mluvilo.

Nicmene, myslim si proste, ze Bobic nelituje a jeste se s Herthou zvedne.

Reagovat
$$CaptainKokotko

Přál jsem Součkovi s Coufalem, ale po tomhle bych chtěl, aby to vyhrál Frankfurt

Reagovat
Rudnevs

Kiež by to vyšlo Eintrachtu, už pred pár rokmi si to zaslúžili, jak vypadli s Chelsea. Veľmi sympatický klub so super fans (Pippi Langstrumpf je legendárna). Páči sa mi, že dokázali nahradiť Bobica s Hütterom, ale mrzí ma ako sa darí každému z nich, neprial som im zlé veci, sú to sympaťáci a pre Eintracht odviedli dobrú prácu.

Parádny klub s dobrými fans. Veľmi sa mi páči ich práca za posledné roky. Taká nemecká obdoba Atalanty Bergamo, tí podobne vzlietli v talianskej lige.

Reagovat
smazaný uživatel

To asi málo poznáš Frankfurt. Oni práveže patria medzi tie nevyspytateľné a výkonmi nestále kluby. Jedna sezóna dobrá, dve zlé. Čistý rollercoaster. Ostatne ako aj Leverkusen, S04, Gladbach, Stuttgart, Wolfsburg, Werder, Hamburg. Preto si tam Bayern robí čo chce. Frankfurt mal za posledné roky naj sezónu keď tam mali Jugošov - Jovič, Kostič, Rebič, Gačinovič. Samozrejme to klasicky rozbili a zasa išli obrazne povedané od nuly.

Reagovat
Rudnevs

Nikto nevravi, ze idu bojovat s Bayernom, ale uz len to ze pravidelne hraju v Europe, maju silny kader, hraju dobry futbal, citit z nich euforiu, robia paradne jazdy v EL…

Reagovat
andrew96

Výše jmenované kluby rozhodně nepatří do jednoho koše. Každý píše svůj vlastní příběh, ale pokud už rozřazovat, tak rozhodně ne Leverkusen k Hamburku, Gladbach k Schalke. Bayer stojí na pevných nohách, Gladbach alespoň do konce Eberlovy éry rovněž. A taktéž Frankfurt, který po slabších letech nalezl stabilitu. Joviće nahradil Silva, Silvu Borré. Po Rebićovi přebral stěžejní roli Younes, teď snad totéž udělá Kamada. Eintracht umí doplňovat,

Reagovat
Rudnevs

Reagovat
Psy_cho

Genau. Nejlepší návštevnosti, i ve druhé lize, bezpečnost a nádherná kulisa skoro v každém zápase. A zázemí pro fanoušky naprosto super.

Reagovat
smazaný uživatel

Tyhle články

Ačkoli BL sleduji spíš okrajově, Ozvěny z Bundesligy nevynechám nikdy. Díky za ně.

Reagovat
db18

Reagovat
Arne

Já ty Španěly stejně nechápu... Oni by byli radši, kdyby místo 80 přišlo jen 55 tisíc a Frankfurt tam měl zaplněn pouze ten oficiální kontingent? V čem je ten smysl?

Celkově v ES a IT mi přijde, že většina stadionů (nebo možná všechny) má sektory hostí hrozně malý a někde pod střechou, aby na ně ideálně nebylo vidět - jako kdyby tam hostující fandy an nechtěli... Pro atmosféru v BL nebo PL podle mě dělá strašně moc, když ti hostující mají jeden roh od první řady až po střechu.

Reagovat
flamengo

Teraz som bol na SGE- Hoffenheim a zobral som kamošov zo Spiša na zápas, boli prvýkrát. Boli z tej atmosféry úplne " v p..", už chcú ísť zase.Frankfurt sú top fanúšikovia, to je znalým jasné :)

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele