Ozvěny z Bundesligy: Z vrcholu na dno. Co teď bude s Fredim Bobicem?

08.02.2023, 14:54
Názory a komentáře

Zářil na hřišti i v zákulisí. Po úspěšné hráčské kariéře se Fredimu Bobicovi dařilo také v manažerské roli. Alespoň do působení ve Frankfurtu, po němž už to tak slavné nebylo. Stále se však mohl ujmout budování německé reprezentace. To si ovšem nakonec na svá bedra vzal Rudi Völler. Bobic chtěl místo toho zůstat v Berlíně. A se zlou se potázal.

Pokud by v berlínské Hertě vyhořel kterýkoli jiný manažer, zas tolik by se nestalo. V prostředí (de)formovaném mecenášem Larsem Windhorstem, které navíc poškozují vnitřní půtky, není těžké nedosáhnout stanovených cílů. A vzhledem k uvedenému lze neúspěch na Olympijském stadionu taky snadno omluvit.

Jenže Fredi Bobic není obyčejným manažerem. Tedy alespoň jím nebyl. V součinnosti se sportovním ředitelem Brunem Hübnerem dosáhl ve Frankfurtu velkých věcí. Své poznatky měl následně aplikovat v hlavním městě, kde se už několik let netají ambicemi vybudovat velkoklub. K tomuto cíli měl Bobic Herthu minimálně nasměrovat. Pokud by to náhodou nevyšlo, tak snad z důvodu externích vlivů. Podle premisy si ale "budovatel" Eintrachtu snad ani nemohl ve výsledku jakkoli uškodit.

Avšak přesně to se stalo. Před příchodem Bobice finišovala "Stará dáma" čtyřikrát v dolní polovině tabulky, sestup jí však bezprostředně hrozil jen jednou. Vloni, již za dozoru někdejšího nejlepšího střelce Bundesligy, se Hertha klepala o záchranu v baráži. Neperspektivního trenéra Pála Dárdaie nahradil Bobic překvapivě Tayfunem Korkutem, který se přitom nepyšní bůhvíjak lukrativním CV. Taky se Korkut po necelých čtyřech měsících z Olympiastadionu poroučel, aby jej zde vystřídal bouřlivák Felix Magath, jehož už v německé nejvyšší soutěži snad nikdo nečekal. Až napočtvrté se Bobic jakž takž trefil, nicméně ani pod Sandrem Schwarzem se Hertha výsledkově nikterak nezvedla.

Právě podivné trenérské reinkarnace se spolu s prostým pohledem na tabulku Bobicovi nejčastěji vyčítaly. A to už delší dobu než v momentě definitivního odvolání. Rozhodnutí zbavit se sportovního manažera tak ve vedení BSC zřejmě zrálo už nějaký čas.

Spoušť zbraně namířené proti sobě ovšem dost možná spustila sama persona non grata. Po prohraném derby s Unionem odpovídal viditelně nakvašený Bobic na otázky reportéra rozhlasové stanice Rundfunk-Berlin-Brandenburg. Stroze reagoval na dotazy týkající se budoucnosti trenéra Schwarze a už mimo záběr kamery reportéra varoval, že za další otázku dostane facku. Za neomalené chování se následně omluvil, to už ovšem bylo pozdě.

Exces po neúspěšném Stadtderby nicméně zřejmě skutečně představoval jen poslední kapku. Podle Steffena Rohra, novináře z magazínu Kicker, se vedení Herthy nelíbil Bobicův pasivní přístup na přestupovém poli. A když sportovní manažer prohlásil, že žádné další posily do Berlína již nepřijdou, rozhodli se pánové u moci jednat.

Je pravdou, že Bobic oproti předešlým letům znatelně sundal nohu z plynu. Zatímco ještě nedávno bobtnal kádr BSC díky příchodům za desítky milionů eur, což bylo neobvyklé nejen pro klub, ale i pro Bundesligu jako takovou, za poslední rok a půl se "Stará dáma" uskromnila. Pod taktovkou Bobice se nejdražší posilou stal Suat Serdar za osm milionů eur. Nejluxusnější příchod probíhající sezony, angažování útočníka Wilfrieda Kangy z bernských Young Boys, pak Herthu vyšel ještě o tři miliony levněji.

Navenek lze Bobicovu liknavost pochopit. Herthaner schytali v předešlých sezonach ostrou kritiku, že víceméně do luftu vyhodily peníze utracené za Krzysztofa Piąteka, Lucase Tousarta nebo Jhona Córdobu. Jenže je otázkou, zda si právě nyní může Hertha dovolit šetřit. Zvlášť, když prostředky na další posily údajně má.

Zároveň vedení BSC znervózňovala Bobicem deklarovaná podpora trenérského štábu v čele se Schwarzem. Můžeme se bavit o tom, nakolik Bobic Schwarzovi skutečně věřil a nakolik se po předešlých rošádách sám zatlačil do kouta a nehodlal znovu rozdělávat oheň. Každopádně zbytek managementu Herthy nepovažoval Schwarzovu pozici za neotřesitelnou.

Kde tedy Bobic "Starou dámu" zanechal? První rok skočil z bláta do louže, následně se Hertha začala alespoň herně zvedat. Jenže po Novém roce vstřelila ve čtyřech ligových kláních jediný gól, sama inkasovala třináctkrát a dost možná si letos zopakuje barážové martyrium. Klidně ale může do 2. Bundesligy spadnout rovnou. Vysvědčení tedy bídné.

Kde se však nyní nachází sám Fredi Bobic? Svého času mířil vysoko, možná do Bayernu nebo alespoň Dortmundu. Z berlínské noční můry mohl uniknout a kandidovat na sportovního ředitele Německé fotbalové asociace (DFB). Místo toho chtěl dál sloužit BSC, což se mu krutě vymstilo. Dnes nemá zaměstnání ani na Olympiastadionu, ani v dozorčí radě Německé fotbalové ligy (DFL).

Zpravidla sympaticky vystupující Bobic patřil mezi oblíbenější manažery. O to víc jeho pád na dno zamrzí. Snad se zase zvedne.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (9)

Přidat komentář
Todd Boehly

Pamatujete, jak měl Fredi Bobic už po konci kariéry přestoupit do Prahy? :-D

Reagovat
Firkraag

Reagovat
Rudnevs

Cize Bobić mal peniaze na posily pridelene a len ich proste nepouzil? To sa mi nejak nezda, ja som bol v tom, ze po tych drahych nepodarenych nakupoch, corone a odchode Windhorsta mal utiahnuty kohutik, inac si neviem vysvetlit, preco sa vydal touto cestou. Ved bral skoro vsetko, co zdrhalo zadarmo z Ruska kvôli vojne a to vrátane trénera.

Inak, Bobicovi ten berlínsky vzduch celkovo nejak nesedí. Ako hráč bol vynikajúci útočník za Stuttgart a neskôr aj Dortmund, Hannover,… ale v Herthe 2003/04, tam mu to nejak nešlo.

Reagovat
Slavia10

Jahns bude skaut a bude odpovídat za sestavení týmu Brém, dobře Werder

Reagovat
Rudnevs

Kto to je?

Reagovat
stas87

Rodak z Bremen, pracoval pre Salzburg kym sa vratil na sever Nemecka. Werder aktualne planuje reorganizaciu struktur, niektore veci prejdu od Baumanna ku Fritzovi, on bude viac chodit na tlacovky s Wernerom. Jahns dostane na starost vyber pripadnych posil, co by mohlo pomoct hlavne v tom ze ma zmapovane Rakusko a Nemecko. Uvidime co z toho nakoniec vznikne, pretoze zatial sa ta sezona vyvija nad ocakavania dobre. Myslim, ze ak este zvladnu 4x vyhrat, nezostupi a nemusela by sa Werderu tykat ani baraz.

Reagovat
db18

Reagovat
Rudnevs

Je fajn, ze sa vedenie rozvhrne na viac ludi, v modernom futbale treba, aby to, co kedysi zastaval manazer/sportovy riaditel, robili aspon dvaja ci traja a nejak si rozdelili funkcie. To vidno, ze aj Dortmund si vzal Kehla, Leverkusen Rolfesa, Wolfsburg Schäfera a Werder ide s dobou. Aj preto dúfam, že Schalke tiež trocha odbremení Knäbela a privedú tam niekoho na pomoc, ale teraz zrejme boli prioritou iné veci.

Ohľadom toho týpka zo Salzburgu by som bol trošku opartný, kluby odtiaľ radi berú ľudí, ale Salzburg je komplexne fungujúci konštrukt a je ľahké tam vyzerať ako schopný tréner, manažér či scout (viď Kramer, Marsch, ktorí potom inde moc nepresvedčili). Ale nepoznám ho, tak ho nechcem nejak hneď odsúdiť…

Reagovat
BaggioRoberto

Bobika

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele